Laat berichten zien
Pagina's: [1]
1  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Kitesurfer vaart op paalhoofd Gepost op: Mei 26, 2014, 13:09:17
@Dobbelsteen: Ok eens, ieder jaar safety refresh is misschien te veel maar met de rest ben je eens?

En IKO certificaat geven ze nog uit in Belgiƫ, zonder mag je namelijk het water niet op (sinds 2 jaar nu). Ook ben je verplicht een verzekering aan te gaan, dit kan je zien door een lint (met nummer op) die de kiter bij zich hoort te hebben en een lycra. Deze toont ook verschil aan tussen beginner en niet-beginner (gevorderde is groot woord Wink ) dan kan je meteen rekening houden met het feit dat deze persoon wat meer ruimte nodig heeft en je best niet onder zijn kite doorvaart Grin .

Wat zijn de learnings van dit systeem in BE, geeft het resultaten?
2  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Kitesurfer vaart op paalhoofd Gepost op: Mei 25, 2014, 22:10:31
Hey Tim,

Goed dat je weer bij ons bent!  Smiley En dank voor het goede verslag!

Helemaal eens dat er een hoop beter kan in onze sport als het gaat om veiligheid... Wat ik bij mezelf en veel anderen zie, is dat we een paar weken na een safety clinic of een bijna mis ervaring scherp op safety zijn maar dat het daarna verslapt.

In mijn ogen zit daar de achterliggende oorzaak van veel (bijna) ongelukken. Een bijeenkomst zoals je hem omschrijft is een goede eerste stap voor het creƫren van bewustzijn maar kent het risico dat het effect na een tijdje weer wegebt.

Ik denk daarom dat we ook met zijn allen aan structurele oplossingen moeten denken. Enkele gedachten:

VERBETER DE KITESURFER
Aandacht voor safety tijdens (starters)cursussen
De veiligheidsaspecten boor startende kitesurfers krijgen zeer weinig aandacht van kite scholen en dan hebben we het nog niet eens over mensen die het van vrienden leren. Kan verandering hierin bij de scholen afdwingen, bijv. door certificering?

Standaardisatie safety procedures
Zoals je al schreef kennen veel andere sporten makkelijk te onthouden safety procedures en checks. Ik kan niet zo snel vergelijkbare 'buddy checks' of anders voor de geest halen voor kitesurfen. Daardoor doet iedereen het op zijn eigen manier, iedere keer anders en laten we het soms zelfs achterwege. Het kan niet zo moeilijk zijn om een aantal simpele procedures te standaardiseren.

Certificering kitesurfers
Ik heb nog ergens zo'n 10 jaar oud IKO certificaat liggen maar volgens mij worden die niet eens meer uitgegeven... Het zou geen gek idee zijn om zoiets te herintroduceren, inclusief verplichte jaarlijkse safety opfriscursus. Dit heeft natuurlijk alleen effect wanneer kitesurfen wordt verboden voor mensen die niet gecertificeerd zijn (of les krijgen van een gecertificeerde school). 

Cultuurverandering
Misschien wel de belangrijkste. Hoe vaak zien we niet mensen vlak langs de kant springen, op het strand spelen met de kite, te dicht bij de vaargeul varen, etc, etc? En toch spreken we elkaar daar niet op aan. Ik weet niet zo goed hoe we dat moeten veranderen maar dit is iets waar we het meeste effect mee kunnen hebben.

VERBETER ZIJN MATERIAAL

Standaardisatie safety equipment
Het is ongelofelijk dat de safety devices nog steeds niet gestandaardiseerd zijn over de merken heen. In jouw geval had het al het verschil kunnen maken. Hoe kunnen we de fabrikanten onder druk zetten om hier afspraken over te maken?

VERBETER DE SPOT

Veiligheid kitespots
Dit is een nobrainer en ik weet dat NKV hiermee bezig is maar toch zie je nog op veel spots allerlei obstakels. (waarom staan die palen trouwens uberhaupt daar?)


En er zijn vast ontelbaar meer dingen die beter kunnen. Voor het grootste deel zie ik een duidelijke rol voor NKV/IKO maar we kunnen individueel ook een hoop doen.

groeten,
Jankos
3  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Welke Rob heeft mij gered? Gepost op: Mei 15, 2014, 10:22:21
Klasse werk Rob!!
Pagina's: [1]


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.