Laat berichten zien
Pagina's: 1 2 [3]
51  Stijlen / Discussie / Algemeen / Freeride / Re: Marktplaats zooi..... Gepost op: Juni 26, 2013, 11:00:23
Heb vanochtend ook al een mailtje gestuurd naar een adverteerder met 2005/2006 kites, wederom de tekst 'ideaal om mee te leren en te oefenen'.
Nog geen reactie terug..

Ik denk: hoe meer reageren, hoe beter. Trouwens, op het HL-forum doen ook al een paar mee om adverteerders te wijzen op onjuiste info of beginners verleiden iets te kopen wat totaal niet geschikt is..
52  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Discussie ongeluk Grevelingenmeer 22 juni Gepost op: Juni 26, 2013, 08:30:46
Het besef van de gevaren op dit forum is wel groot. Ook denk ik dat ervaren kiters hier nog wat van mee kunnen pakken, maar het beeld van de 'niet kitende' wereld is toch snel bepaald. Op hoeveel nieuwssites lees je niet dat de sport maar verboden moet worden. Dat zijn er naar mijn idee teveel en dat komt omdat men geen idee heeft van de risico's en vooral niet van hoe die te beperken.

Als er bij de TT een dodelijk ongeval gebeurt is het 'eigen schuld, dikke bult', want iedereen ziet de gevaren van de motorsport. Maarja, het zijn allemaal ervaren coureurs, dan kies je voor die risico's. Als kiter kies je feitelijk ook om de risico's te nemen die aan de sport kleven, net als bij wintersporten, skydiven of duiken. Bij die sporten kijkt men niet raar op als er eens een dodelijk ongeluk gebeurt. Hoe kan het dan dat het nu ineens raar is dat er een kiter komt te overlijden.
Ik denk dat dat komt omdat 'de buitenwereld' de sport niet als dodelijk gevaarlijk beschouwt, of juist wel, maar niet ziet dat risicobeperking vrij eenvoudig kan zijn.

Als je dat besef beter uitdraagt naar niet-kiters, zal men ook niet raar opkijken en ook niet van die belachelijke reacties plaatsen. Ik denk dat je dan ook stimuleert dat beginnende kiters sneller voor lessen bij een kitesurfschool zullen kiezen, immers, als je weet wat de risico's zijn, maar je weet niet hoe die te beperken, weet je dat er iets niet goed gaat.

De beste manier om dit te bereiken is door de gehele kitende gemeenschap ervan te doordringen vrienden of familie naar een kiteschool te sturen om les te nemen, maar ook door aan te geven wat de gevaren zijn als iemand wil beginnen en vooral ook door materiaal niet aan iemand te verkopen die geen lessen heeft gehad of geen aantoonbare ervaring heeft. Ook kun je als verkoper natuurlijk zelf wel beseffen wanneer materiaal wel en niet geschikt is voor een beginner die net zijn lessen heeft afgerond. Als die houding wordt uitgedragen door alle kiters, kom je een heel eind.
53  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Discussie ongeluk Grevelingenmeer 22 juni Gepost op: Juni 25, 2013, 09:09:59
Vaak hoor ik van mensen om me heen dat men wel beseft dat het een gevaarlijke sport is waar ik nu mee begin, bijna allemaal hoor ik ze zeggen 'Goh, vallen daar niet veel doden bij?', en 'Oh, dat is die sport dat mensen achter de duinen belanden of niet?'.
Het beeld dat het gevaarlijk is is er over het algemeen wel, maar waar het gevaar in schuilt is volgens mij vrij onbekend, ook zijn de indianenverhalen over mensen die over het Kurhaus vliegen algemeen bekend, maar hoe het werkelijk zit en werkt weet bijna niemand die niet direct met de sport in aanraking is geweest.

Ik las net het bericht van tgroot, dat het gros van de beginners geen liefhebber/genieter meer is, maar een trendvolger. Ik geloof best dat dit voor een flink aantal geldt, velen denken 'dat leer ik wel even'. Ik begin ook net, maar ik zie mijzelf wel als liefhebber.
Ik had mezelf al behoorlijk ingelezen voor mijn eerste les begon dus 3/4 van de uitleg was voor mij al oud nieuws. Het valt me echter ook op dat veel beginners nog nooit van het windvenster, powerzone of een bar hebben gehoord bij de eerste les. Ik verbaas me daar wel over, want als je echt de sport serieus wilt beoefenen, zijn dit de basiszaken die je als eerste tegenkomt als je gaat zoeken naar 'beginnen met kitesurfen'.

Een campagne om de buitenwereld of de beginnende kiters de gevaren van de sport kenbaar te maken en aan te geven dat beginnen met de sport zonder lessen te nemen levensgevaarlijk is lijkt me helemaal niet verkeerd. Dit zal echter wel gesteund en uitgedragen moeten worden door shops, scholen, surfverenigingen, tweedehands verkopers en kiters zelf.

Het is volgens mij een kleine investering om bij de bekende (beginners)spots borden te hangen van het KNRM/NKV waarop duidelijk staat aangegeven wat de gevaren zijn van de sport en dat het nemen van lessen uiterst belangrijk is om 'veilig' het water op te kunnen gaan. Misschien kan er dan meteen een kaartje bij van de spot (waarop verboden gebied duidelijk staat aangegeven, zoals de vogelzone bij Oostvoorne) met een setje regels en bijzondere omstandigheden van de spot waar men rekening mee moet houden (ook handig voor de al wat gevorderdere kiters).
54  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Condoleanceregister verongelukte kiter Grevelingendam 22 jun 2013 Gepost op: Juni 25, 2013, 08:41:40
Zeer veel sterkte toegewenst aan familie, vrienden en andere nabestaanden met het verwerken van dit enorme verlies!
55  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Grevelingenmeer 22 juni Gepost op: Juni 24, 2013, 14:58:45
De eerste stap zet je inderdaad bij de shops. Maar ook bij de ervaren kiters die hun setje verkopen via marktplaats. Ik vind dat zij ook een morele plicht hebben na te gaan wat het niveau is van iemand voor ze iets verkopen. Het is een mooie sport, en de sport en spots beschermen tegen regulering van buitenaf (overheden als gemeente, provincie, landelijk of RWS) begint tenslotte bij jezelf. Als je vanuit de groep sporters op deze manier een beginner al alert maakt van de gevaren, maak je de gehele buitenwereld alerter van de gevaren!

Een volgende stap kan zijn om een lesje theorie te verzorgen voor je het water op gaat bij een kitesurfschool, of deel het in stukken. Er is best voor drie niveaus een lesje van een uur te bedenken. Gooi er een examentje achteraan zodat je weet of iemand het begrijpt, et voilá, na 3 lessen weet je niet alleen hoe je je kite moet optuigen en besturen, hoe je moet bodydraggen en hoe je je board bestijgt, maar besef je ook wat thermiek is, vlagerige wind, stroming, getijden, etc en wat de risico's zijn die daarmee gepaard gaan.

Mensen die het zichzelf willen aanleren blijf je voorlopig houden, maar als je als beginner om je heen al hoort dat er ook de nodige theorie bij komt kijken en mensen je weigeren hun 2e hands setje te verkopen omdat je niet weet wat de donkeydick nu is, of omdat je niet beter weet dan dat je met een knoop je broek vastmaakt, ga je denk ik sneller onderzoeken wat die theorie nu precies is en je die eigen maken, en ga je per definitie al 'veiliger' zelf aan de slag of ben je eerder geneigd een les te gaan nemen.
56  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Grevelingenmeer 22 juni Gepost op: Juni 24, 2013, 11:27:50
En die tweedehandsverkoop voorkom je ook nooit helemaal, ook niet bij sporten als duiken.
Dit is ook niet iets wat je van de ene op de andere dag doorvoert, maar je zorgt wel voor meer bewustzijn, ook bij beginners, en dus ook voor meer sociale controle.
En als dat niet het enige is wat je er mee bereikt, bereik je wel dat mensen zich bewuster worden van de weersomstandigheden door een lesje meteorologie. Nu leer je dat niet of nauwelijks, terwijl het een van de belangrijkste aspecten is van de sport!

Je wilt tenslotte niet op je geweten hebben dat jij spul verkoopt aan een onervaren iemand zonder certificaatje, die vervolgens zichzelf of anderen gevaar toebrengt met jouw oude spullen. Ook ga je geen versleten materiaal verkopen omdat dat simpelweg niet veilig is.
57  Algemeen / Bijna ongelukken & ongelukken / Re: Grevelingenmeer 22 juni Gepost op: Juni 24, 2013, 10:53:02
Erg heftig. Bij deze mijn condoleances aan de nabestaanden!


My 2 cents: Ja, ik ben een beginner, maar heb wel de nodige ervaring met duiken.

Wat mogelijk een vorm zou zijn is een 'brevet', zoals bij duiken.
Duiken is praktisch niet mogelijk zonder brevet. Ja, je zult vast waaghalzen hebben die een set kopen en toch koppie onder gaan, met alle gevolgen van dien, maar in een shop krijg je geen spullen mee zonder brevet.
De IKO-cards waren een mooi initiatief daartoe, maar ik begreep dat er eigenlijk niet meer naar wordt gekeken. Elke gek kan spulletjes aanschaffen of huren.

Als duiker heb je bij verkoop van je spullen de morele verplichting om de brevettering van een koper op te vragen/te controleren. De brevettering bevat een flinke dosis theorielessen en praktijklessen. Zo leer je o.a. de werking van druk onder water en leer je uit te rekenen hoe lang je boven moet blijven om veilig weer onder water te gaan (en hoelang je max op een diepte mag blijven).

Voor kitesurfen is het m.i. een kleine stap om ook zoiets te doen. Je hebt al cursussen die aan IKO-standaarden voldoen. Gooi daar een dosis theorie + examen bij, waaronder meteorologie, voorrangsregels op het water en een dosis morele zaken: elkaar in de gaten houden, anderen wijzen op gevaren, navragen wat de regels bij een spot zijn, etc. Dan kom je een heel eind.

Zorg er vervolgens voor dat de shops/scholen die aangesloten zijn bij NKV/IKO ook alleen spullen verkopen aan diegenen die een bewijs hebben dat ze de theorie kennen en de lessen succesvol hebben afgerond. Blijft het enige over de morele verplichting om elkaar in de gaten te houden of te controleren bij aanschaf/verkoop van spullen. Dit kun je via de theorie duidelijk maken, zoals ook bij duiken gebeurt.

Bij drukke spots kun je makkelijk (eventueel op vrijwillige basis) controleren of iemand aan de 'certificering' voldoet: dus je moet een pas kunnen tonen om de spot de betreden. Bij spots als Oostvoorne is dit vrij eenvoudig: zet iemand bij de parkeerplaats bij de toegang van het strand. Die kan meteen een check doen aan de hand van de omstandigheden of iemand niet met het verkeerde materiaal het water op wil gaan. Zijn er omstandigheden zoals afgelopen weekend, kun je makkelijk een beginner met een 10 of 11m terug naar zijn auto sturen.

Vanuit een certificeringsorganisatie, voor en door de kitewereld (dus niks geen inmening van overheden, je kan dit als sportgroep zelf optuigen en de buitenwereld zo laten zien dat er serieus met de sport wordt omgegaan), zou je ook nog bij de aangewezen spots duidelijke borden kunnen plaatsen met de plaatselijke regels en omstandigheden waar je op moet letten.

Op deze manier zorg je voor professionalisering van de sport door de sporters zelf, wat tot veel meer begrip zal leiden en wellicht ook tot duidelijkere statistieken waar het mis gaan. Ongelukken zullen altijd blijven gebeuren, maar je kan wel duidelijker aangeven wanneer een ongeluk gebeurt door onkunde (geen certificering) of door stom toeval. Verzekeringen zouden hier ook nog op in kunnen haken: geen certificering = geen verzekering (net als bij duiken!)
Pagina's: 1 2 [3]


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.