Laat berichten zien
Pagina's: [1]
1  Stijlen / Discussie / Algemeen / Freeride / Re: Bruinvissen en dolfijnen. Gepost op: Juli 25, 2013, 19:45:28
Ja hoor ik hou me aanbevolen voor wat lessen :-)

Wat betreft het nummer.
Vaak vermeld ik deze er expresse niet bij om misbruik en valse meldingen te voorkomen. Maar gezien de geweldige manier waarop dit bericht wordt opgepakt, hierbij de uitleg.

Het noodnummer van SOS Dolfijn is 06-65098576
Dit is het nummer wat alleen gebruikt mag worden wanneer je een levend gestrande walvis (bijvoorbeeld dolfijn of bruinvis) hebt gevonden.
Wanneer je dit nummer belt, krijg je een antwoordapparaat te horen. Je wordt verzocht om twee maal duidelijk je naam en telefoonnummer in te spreken. Doe dit ook twee keer want met name op het strand heb je soms slechte verbinding en wanneer de verbinding even weg valt en ik heb je nummer niet goed kunnen horen, kan ik je ook niet bereiken.
Verbreek daarna de verbinding.
Nadat je jouw bericht hebt ingesproken gaat bij ons team de pieper/semafoon af. We bellen je binnen enkele minuten terug.

Ik hoop dat jullie het nooit hoeven te gebruiken. Maar ben erg blij met al deze extra ogen langs de kust! :-) Het kan een leven van een bruinvis/dolfijn redden.
Nogmaals TOP !!!
2  Stijlen / Discussie / Algemeen / Freeride / Re: Bruinvissen en dolfijnen. Gepost op: Juli 24, 2013, 22:58:37
Wat een leuke reacties !! Super!!

@ Thijs81, dat weet ik nog! Ik had dienst die dag en was de medewerker van SOS Dolfijn die het dier kwam ophalen.
Jullie hadden het echt supergoed gedaan !! Mijn dank daarvoor !!!
Helaas kan je ondanks goede zorgen op het strand niet aan de buitenkant zien wat er allemaal aan de hand is met het dier. Toen ik de bruinvis van jullie overnam begon het tijdens de korte rit over het strand al te braken en op het moment dat ik de bruinvis in de ambulance had overleed dit dier :-(

Achteraf bleek uit de sectie dat het om een volwassen dier ging met een flinke longontsteking.

Maar jullie actie en de verzorging op dat moment was top !!! Ik hoop voor de zeezoogdieren niet.... maar mocht het ooit weer nodig zijn hoop ik in de toekomst weer op jullie te kunnen rekenen.


@ rich@rd; klopt inderdaad. De veelbesproken bultrug op De Razende Bol werd in eerste instantie ontdekt door een kiter. Als ik het goed heb door Ruben Lenten. Hij alarmeerde vervolgens de KNRM en de rest is dagen lang in de media te volgen geweest.
3  Stijlen / Discussie / Algemeen / Freeride / Bruinvissen en dolfijnen. Gepost op: Juli 24, 2013, 18:23:58
Helaas kan ik niet kitesurfen.....

Maar graag wil ik ons toch voorstellen aan jullie.

Wie ik ben? Stichting SOS Dolfijn, een opvangcentrum voor gestrande bruinvissen en dolfijnen.

Wat wij doen? Opvang van de gestrande dolfijnen en bruinvissen op de Nederlandse kust met als doel deze weer beter te maken en terug te brengen naar zee voor een tweede kans. Vergelijkbaar met wat Zeehondencreche Pieterburen en Ecomare doen voor zieke zeehonden, zo zet Stichting SOS Dolfijn zich in voor zieke tandwalvissen.

Wat doe ik dan hier op dit forum?
Helaas komt het nog vaak voor dat mensen niet weten dat er een opvangcentrum is voor zieke, gestrande dolfijnen en bruinvissen. Jaarlijks spoelen er honderden dieren aan op de Nederlandse kust. Meestal betreft het hier dan dode bruinvissen. Maar een enkele keren per jaar gebeurt het dat een levende bruinvis of dolfijn aanspoelt op de Nederlandse kust. Deze dieren spoelen nooit zonder reden aan. Ze zijn bijna altijd ziek en hebben dan dringend medische zorg nodig. Direct terug zetten nadat het dier is gevonden is daarom bijna nooit de oplossing. Vaak is het dier zo verzwakt of vermagerd dat het niet langer in staat is om nog zelfstandig te zwemmen.
Direct terug zetten in zee zou daarom meestal betekenen dat het dier verdrinkt. Bruinvissen en dolfijnen zijn zoogdieren en halen net als wij mensen boven water ademen.

Wat moet je dan wel doen?
Er zijn vier gouden regels wanneer je een levende bruinvis of dolfijn vindt op het strand.
1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.
2. Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand. Maximaal 2 personen bij het dier.
3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw.
4. Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Ons noodnummer is bekend bij politie en diverse instanties langs de kust. Volg de instructies van de medewerkers goed op.

Ik schrijf dit in jullie forum omdat jullie o.a. langs de Nederlandse kust te vinden zijn en dus mogelijk geconfronteerd kunnen worden met het vinden van een bruinvis of dolfijn in nood.

Ik hoop dat jullie dit willen lezen en de tips willen onthouden.
Wanneer je een levende dolfijn of bruinvis vindt op het strand, zet het dier dus niet terug in zee en volg de vier gouden regels!

Voor vragen ben ik uiteraard bereikbaar.
Meer informatie vind je ook op www.sosdolfijn.nl

Dank je wel voor je aandacht.

Met vriendelijk groet,
Annemarie van den Berg
Stichting SOS Dolfijn
Pagina's: [1]


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.