weerwebsites

¦Tim¦

Berichten: 740
Juli 23, 2006, 18:19:18
edit2Rapporteer  
hebben die het nou altijd bij het rechte eind of zijn er factoren die meespelen waardoor het op het strand toch wel erg hard kn waaien....???

want ik word echt zo moe van dat windguru telkens veranderd het
bbal4life

Berichten: 45
Antwoord #1 Juli 23, 2006, 18:23:14
edit2Rapporteer  
Ik weet het al 2 weken niks meer je word er ziek van hoop dat het gauw veranderd  ThumpsUp
Jarno

Geen avatar

Berichten: 2272
Antwoord #2 Juli 23, 2006, 18:26:32
edit2Rapporteer  
zo smiddags kan er altijd nog weleens een zeewindje ontstaan natuurlijk....
¦Tim¦

Berichten: 740
Antwoord #3 Juli 23, 2006, 18:28:23
edit2Rapporteer  
en die kan niet worden berekend?

en hoe vaak heb je daar kans op?
Erik de Berik

Berichten: 641
Antwoord #4 Juli 23, 2006, 18:55:17
edit2Rapporteer  
Tijdens zeewindsituaties trekt koele lucht van boven de Noordzee het land binnen. Soms is de lucht ook nog vochtig en spoelt er mist over het strand en de eerste duinenrijen. De luchtstroming van zee komt op gang doordat de luchtdruk boven land lager is dan boven zee. Dat is op zijn beurt weer een gevolg van het verschil in opwarming van de lucht aan weerszijden van de kustlijn. Het zeewindverschijnsel treedt vooral op in het voorjaar en het begin van de zomer. Het zeewater is dan namelijk relatief koud, terwijl tegelijkertijd de zon hoog aan de hemel staat. De hoge zonnestand leidt tot een grote instraling. De temperatuur van het bovenste bodemlaagje loopt daarbij flink op, terwijl het wateroppervlak voor de kust nauwelijks van temperatuur verandert. Daardoor warmt de lucht boven land sterker op dan boven zee en ontstaan de temperatuurtegenstellingen die aan de wieg staan van het zeewindeffect.

Zeewindcirculaties zijn op satellietbeelden zichtbaar doordat zich stapelwolken ontwikkelen langs de voorste begrenzing van de lucht die vanaf zee enkele tientallen kilometers het land binnendringt. Waar de windstroming van zee op de zogeheten achtergrondstroming stuit, wordt de lucht gedwongen op te stijgen. Daarbij koelt ze af en raakt oververzadigd, wat aanleiding geeft tot condensatie en wolkenvorming. Meestal vormen zich gewone cumuluswolken; slechts in een enkel geval ontstaat er een bui. Tussen dit zogeheten zeewindfront en de kust is het onbewolkt, net als boven zee.

Het invallen van zeewind gebeurt meestal pas in de loop van de middag, wanneer de temperatuur boven land voldoende is opgelopen. In de avond valt de wind weer weg, tenzij het weer totaal is omgeslagen. De zeewind kan onder bepaalde omstandigheden soms ver landinwaarts doordringen tot zelfs voorbij het midden van Nederland. Wanneer er een sterke aflandige wind staat (uit oostelijke richtingen) kan de zeelucht niet landinwaarts komen en kan het ook aan het strand warm blijven.

Ook aan de oevers van grote meren en waterplassen kunnen temperatuurverschillen tussen water en land optreden, waardoor ook daar de wind plotseling vanaf het water kan gaan waaien. Op rustige warme zomerdagen staat het daardoor langs de oevers in de regel iets meer wind dan midden op het meer.
RoBLMD

Berichten: 103
Antwoord #5 Juli 24, 2006, 14:26:42
edit2Rapporteer  
erikmaul, helemaal goed. ThumpsUp

Wat ook nog meespeelt is eb en vloed; wanneer alle omstandigheden goed zijn voor het ontstaan van zeewind zal de wind sterker zijn als het hoogwater wordt.
De luchtlaag boven zee wordt dan iets "in elkaar gedrukt"..
Soms genoeg om te kiten Joepie

Maar hoe dan ook, het blijft zeuren met dit weer... (cry_kitesmiley)

« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.