En de reactie van ozne vrolijke groene vrienden: De Rechtbank Leeuwarden besliste 15 juli negatief over het beroep van Waddenvereniging en Vogelbescherming tegen de openstelling van twee locaties voor het kitesurfen: Groene Strand (Terschelling) en Hoek van de Bant (ten noordwesten van het Lauwersmeer). De organisaties voerden aan dat de natuurbelangen onvoldoende zijn meegewogen bij dit besluit. De rechtbank stelt echter dat bij dit besluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) het natuurbelang geen rol mag spelen. De Waddenvereniging trekt hieruit de conclusie dat de provincie Fryslân het kitesurfen op deze locaties alsnog moet toetsen aan de Natuurbeschermingswet.
Kitesurfen niet geregeld via de Natuurbeschermingswet
Gedeputeerde Staten van Fryslân waren in juni 2006 van mening dat voor het kitesurfen op de Waddenzee geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet hoefde te worden aangevraagd. Zij vonden het voldoende als voor enkele locaties een ontheffing op grond van het BPR werd verleend. Daarop besloot de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat voor vier locaties op de Waddenzee een uitzondering te maken op het algemene verbod om te kitesurfen, zoals vastgelegd in het BPR. Hij beperkte, op grond van natuurbelangen, het surfen tot de zomermaanden.
Vogelverstoring
De Waddenvereniging was het met deze gang van zaken niet eens, maar was genoodzaakt het BPR-besluit aan te vechten. De Waddenvereniging is van mening dat vogels op sommige locaties verstoord kunnen worden door het kitesurfen en dat dit op z’n minst had moeten worden onderzocht. Ze verwacht met name problemen op de locaties Groene Strand Terschelling en Hoek van de Bant in Dongeradeel. De Natuurbeschermingswet is daarvoor het geëigende instrument. De Surfclub Terschelling had ook beroep aangetekend tegen de beperking van het kitesurfen tot de maanden juni, juli en augustus.
Natuurbelangen kunnen niet meewegen bij BPR-besluit
De Rechtbank Leeuwarden heeft nu geoordeeld dat de hoofdingenieur-directeur RWS niet bevoegd is in het kader van het BPR te oordelen over natuurbelangen. Alleen de veiligheid van de scheepvaart mag hierbij meegewogen worden. Een beperking tot drie maanden vanwege natuurbelangen had dan ook niet mogen worden opgenomen, zodat het besluit voor Terschelling is vernietigd. Rijkswaterstaat moet volgens de rechtbank opnieuw besluiten over opheffing van het kitesurfverbod op het Groene Strand.
Niet BPR, maar NB-wet
Maar daarnaast is ook de provincie Fryslân weer aan bod. Met behulp van de Natuurbeschermingswet zal ze het kitesurfen alsnog zodanig moeten reguleren dat de natuur geen schade ondervindt. Het is nu in elk geval duidelijk dat dit niet via het BPR kan.