Zoals al eerder opgemerkt:
In januari van dit jaar is er een bijeenkomst geweest van Rijkswaterstaat , Natuurbeheer provincie Noord-holland , Natuurbeheer provincie Flevoland en de NKV / Watersportverbond.
Bij deze bijeenkomst zijn de locaties aan de Noordhollandse IJssel- en Marker-meerkust, Urk, Pampushaven en evt. nieuwe locaties ( zoals Lelystad) besproken op zowel BPR als NB wetgeving gebied.
Op het gebied van BPR heeft de betreffende ambtenaar van Rijkswaterstaat voor de locaties: Stichtse brug , Huizen , Edam, Schellinkhout, Enkhuizen, Andijk , Medemblik, Urk en Lelystad ( met een kleine aanpassing ivm vaargeul) te kennen gegeven geen bezwaren te zien voor een ontheffing BPR.
Pampushaven valt onder de gemeente Almere en daar kan dus volgens RWS geen ontheffing BPR op worden gegeven? Dit laatste moet nog verder uitgezocht worden.
Overigens heeft een gemeente niets te maken met een BPR ontheffing. Rijkswaterstaat is in deze het uitvoerend orgaan.
Naar aanleiding van de op dat moment bekend zijnde NB wetgeving moest iedere activiteit getoetst worden op eventuele schadelijke effecten. Normaliter komen de kosten van deze toetsing op kosten van de aanvrager.
Je kunt dit een beetje vergelijken met een bedrijf / onderneming die een bepaalde activiteit wil opstarten en daarom een vergunning / ontheffing NB wetgeving moet hebben. Vanuit de NKV vinden wij dit natuurlijk een idiote zaak: het gaat hier immers om een activiteit in het algeheel belang / samenleving ( recreatie / mogelijkheden tot sporten / ontwikkeling enz. ) en derhalve zouden de kosten ook door de samenleving / overheid moeten worden gedragen. Ikzelf heb ondertussen nog meer punten gevonden waarop we tegen deze gang van zaken ( kosten voor de aanvrager ) ons zouden kunnen verweren.
Tijdens de hiervoor genoemde bijeenkomst gaf Natuurbeheer Noord-holland te kennen zich positief op te stellen in deze materie en ook te begrijpen dat de eventuele kosten van zo'n onderzoek voor alle locaties nooit door een vereniging betaald kunnen worden.
Geheel in tegenstelling tot de instelling van natuurbeheer Noord-holland reageerde natuurbeheer Flevoland zeer negatief. Deze zei letterlijk het liefste zo weinig mogelijk kitesurf locaties te willen hebben.........
Natuurbeheer Noord-holland heeft zelfs natuurbeheer Flevoland aangeboden een adviserende rol in deze te willen spelen.
Sterke punten voor de kitesurfwereld uit dit verhaal:
uit het feit dat mensen van Natuurbeheer een toetsing voor iedere afzonderlijke kitesurflocatie willen hebben kun je concluderen dat eventuele schadelijke effecten dus alleen per locatie zijn te beoordelen. Schadelijke effecten van de ene locatie ( als deze al feitelijk zijn onderbouwd ) mogen en kunnen m.i. niet zomaar geprojecteerd worden op de andere locatie.
Bestaand gebruik ben je als het gebruik op 1 oktober 2005 al aanwezig was. Gezien het feit dat er voor veel kitesurf locaties er op dat moment geen ontheffing BPR was afgegeven gaat RWS er dan ook vanuit dat dit gebruik onwettig was ( verboden volgens BPR ) en heeft deze locaties dan ook niet mee genomen in het beheerplan als zijnde bestaand gebruik.
Vanuit de NKV hebben we hier dus behoorlijk commentaar op gegeven en is er nu een proces op gang gekomen om deze locaties alsnog opgenomen te krijgen in het Natura 2000 proces. Ik voorzie deze "ellende" overigens ook aankomen voor een aantal locaties in het noorden.........
@ HD frank : Niet al het water valt onder het BPR. Hier in Lelystad is er bijv een recreatieplas die niet onder het BPR valt. Indien dit water niet specifiek is beschreven in NB wetgeving of via de APV van de gemeente tot verboden voor kitesurfers is verklaard mag je hier dus gewoon kitesurfen. Het is wel eens lastig om al deze zaken los van elkaar te zien. Neem van mij dat daar zelfs de beleidsmakers hier moeite mee hebben
Nogmaals ik ben met deze ontwikkelingen "voorzichtig" positief