Wellicht dat je iets aan de volgende tips hebt Richard.
Vooral tip 8 zou ik nog eens goed doorlezen.
Begrijp waarom we 'over-shoppen'Het moderne leven zorgt voor extra druk: we krijgen minder steun van onze families en vrienden. We zijn veel te druk bezig met teveel dingen tegelijk en vergeten wie we zijn en wat ons echt gelukkig maakt. Veel van ons proberen die leegte 'op te vullen' en daarbij is er altijd de druk van de maatschappij om er op je best uit te zien.
Winkelen kun je geen hobby noemen, dus zoek een andereZoveel onder ons, en ik zelf ook, noemen shoppen 'een hobby', maar dat moeten we dus eigenlijk helemaal niet doen. Zoek iets waar je jezelf mee verreikt: leer iets, probeer iets te bereiken of verbeter jezelf in de tijd die je normaal spendeert aan winkelen. Bijvoorbeeld lezen, hardlopen, koken, golfen of andere sporten. Ook hip: zelf kleding maken!
Indentificeer je eigen manier van winkelenBegrijpen waarom je iets doet zal je helpen om ermee te stoppen. Koop je dingen voor jezelf of voor je partner, kinderen of vrienden? En wat koop je dan zoal? Hou bij wat je koopt en wanneer je het koopt. Bijvoorbeeld: koop je in één keer heel veel of vliegt je geld meer mondjesmaat uit je portemonnee. Ga sowieso na wat je er toedeed om de aankopen te doen en hoe je dan meer controle kunt houden. Vaak zijn de redenen dat je je verveelt of dat je emotioneel bent. Let op wanneer je die momenten weer hebt en weerhou jezelf ervan om naar je pinpas of creditcard te grijpen.
Heb je een creditcard? Dumpen!In Nederland gebruiken we het meeste onze pinpas, maar mocht je een creditcard op afbetaling hebben: gooi die dan weg! Creditcards zijn niet uit liefdadigheid uitgevonden: ze kosten je altijd geld. Er zijn dan ook maar weinig klanten die elke maand hun schulden afbetalen. Zoals mijn vader altijd riep: "je kunt niet uitgeven wat je niet hebt". En helaas heeft hij nog gelijk ook.
Keihard afkicken!Stop met winkelen en schrijf op wanneer je zin krijgt om naar het winkelcentrum te gaan. Natuurljk heb je de eerste levenbehoeften zoals eten enzovoorts nodig, maar stop ook dat boodschappenkarretje niet te vol met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Hou jezelf aan een budget!
Verander je winkelgewoontenAls je echt iets nodig hebt, zoek dan op internet op waar het het goedkoopste is en ga dan naar die winkel. Koop het artikel en hou jezelf eraan dat je de winkel verlaat zonder verder te zoeken. Dit helpt: neem alleen het geld mee wat je echt nodig hebt voor die ene aankoop.
Je kunt geen zelfvertrouwen of geluk kopenEen designerhandtas zal er uiteindelijk echt niet voor zorgen dat je je beter voelt: sterker nog, als je 600 euro lichter bent, wordt je daar dan echt gelukkiger van?
Sla de winkels op de vliegvelden overDe zogenaamde 'duty-free' shops op het vliegveld zijn gevaarlijk. Je bent natuurlijk al opgewonden omdat je op vakantie gaat en dan heb je extra veel zin om een 'leuk' aankoopje te doen.
Koop geen kleding voor een speciale avondJa, dit is een moeilijke. Iedereen heeft zo nu en dan een feest waarop je wil schitteren, stralen en op een positieve manier opvallen. Je struint de winkels af naar die ene perfecte broek en... STOP! Behoorlijk onnodig. Bedenk je namelijk dat iedereen op het feest zo bezig is geweest en om die reden alleen maar belangrijk vinden wat ze zelf aanhebben. Ze kijken niet eens naar anderen! Shocking? Bedenk dan eens goed hoe vaak jij naar andermans kleding kijkt. In plaats van een nieuwe outfit is het beter om in je kast te kijken wat je al hebt hangen. Maak het voor jezelf leuk: zet je lievelings feestmuziek aan en bedenk leuke combinaties met accessoires.
Geduld is belangrijkHet lijkt suf, maar het is wel zo. Wacht met een aankoop als je iets leuks hebt gezien. Grote kans dat je het pas achteraf inziet het eigenlijk niet nodig te hebben of misschien ben je het zelfs al vergeten. Mocht je het niet uit je hoofd kunnen zetten, spaar er dan voor. Zet een grote pot op tafel en stop daar de muntjes en briefjes in die je kunt missen. Je zult je ook een stuk vrolijker voelen als je met deze methode eindelijk het geld bij elkaar hebt: dan heb je echt iets bereikt!
Maak een happy-lijstjeSchrijf twintig dingen op wat je leuk vindt om te doen en hou deze in je tas. Pak 'm er weer eens bij als je gestresst, verveeld of verdrietig bent, normaliter de momenten waarop je aan het winkelen slaat.
Ik ben om 7 uur op Schiphol. Klokkies kopen.