Testcondities:
Wind: van 10 t/m 35kn gemiddelde windsnelheid
Spots: Slufter, Hoek van Holland, Oostvoorne o.a.
Gebruikte kites: F-one Banditdos 10,7 - Zeeko Notus 2009 13,9 - Best Waroo 2008 11
- SS Fuel 2009 11 o.a.
Aantal testsessies: 8
Ik weeg 72kg, lengte 178cm en schoenmaat 41
Ik ben al een tijdje op zoek naar een comfortabeler board wat beter vaart op kabbelwater en in de golven. Maar ik wil eigenlijk niets inleveren op de andere eigenschappen van een freestyleboard. Een onmogelijke opgave. Of toch niet?
Een vriend van me wees me op Skywalker kiteboards. Dit board wordt goed verkocht in o.a. Duitsland, en al twee jaar op rij krijgt het een bijzonder goede waardering in de grote 50 boards test van kiteboarding.de
Mede dat de prijs ook nog eens gunstig is, ben ik gaan testen.
Skywalker
Skywalker kiteboards worden al jaren geshaped in de werkplaats van Jurek Makowiecki in Warshau, Polen . Net als vele concurrenten worden de boards ook daar geproduceerd.
Modellen
Skywalker biedt een compleet pallet aan van verschillende kiteboards:
Freestyle/freeride: - Competition
freeride: - Rider
Cruise: - Beginner & budget gebonden kiter
LW series: - Twintips voor de dagen met heel weinig wind
Wave Series: - mutants, speciaal voor in de golven
Na wat overleg met de Jurek, en het nalezen van de reviews ben ik voor de Competition gegaan. De Rider en Competition liggen qua eigenschappen erg dicht bij elkaar, waarbij de Competition meer Freestyle gericht is. De Rider is vrijwel gelijk qua constructie aan de Competition, maar heeft grotere 50mm vinnen, nog iets meer flex, iets rondere outline ter hoogte van de tips en een afgeronde rail.
Beide boards zijn er in de volgende afmetingen (totale gewicht inclusief alle onderdelen gemonteerd):
127 x 37,5cm –(3,1kg) Voor de lichtere kiters en de dames
131 x 40cm – (3,3kg) Voor de kiter met een gemiddeld gewicht
135 x 43cm – (3,5kg) Voor de zwaardere kiters
Verder is er nog een 127 x 40cm, speciaal voor de freestyle georiënteerde kiter die een heel kort board zoekt.
Constructie
In vergelijk met sommige andere boardjes heden ten dage verkrijgbaar is de constructie vrij conventioneel zo op het eerste gezicht. Wat meteen opvalt is het enorm lichte gewicht van het boardje. Skywalker geeft een heel jaar breekgarantie, dus qua sterkte zal het wel goed zitten.
Het board heeft een asymmetrische outline: de teen en hielkant van het board hebben een andere vorm. Hiervoor zou het board makkelijker over de teenkant gevaren moeten kunnen worden.
De rails zijn recht en haaks, op het dunste punt (tips) een millimeter of 5. Niet ultradun dus zoals je tegenwoordig bij sommige andere merken wel ziet. Naar het midden toe neemt de dikte toe.
Het board heeft een flinke concaaf van 4mm. Mooi is dat deze concaaf terugkomt in het bovendek. Die loopt een beetje bol.
De rocker is uitzonderlijk: vlak aan de tips en onder de bindingen, vrij gekromd in het midden. Voor zover ik weet is de Nobile 666/NHP het enige andere productieboard met een dergelijke rockerlijn. Het voordeel hiervan zou snel planeren alsook een hoge eindsnelheid moeten zijn.
Verder heeft het board twee stance breedte opties, waarbij de smalste (daar heb ik mee getest) al een stuk breder is als dat ik gewend was. Bij de Brunotti Youri Zoon was dit hetzelfde geval. Kwestie van wennen. Verder opvallend dat er dubbele inserts zijn gebruikt om de pads en straps vast te zetten, acht in totaal. Als extra zitten er twee extra inserts in om eventueel wakeboard bindingen te monteren.
Verder heeft het bovendek een mooie glimmende afwerking. De bodem is mat waardoor beschadigingen en krassen e.d. minder snel zullen opvallen. Het board is in twee printopties verkrijgbaar, waarvan ik de “Walkout Nova” heb gekregen.
Pads
De meegeleverde pads zijn vrij zacht. De straps geven voldoende comfort en steun. Je monteert ze op de conventionele manier met vier bouten door de straps en door de gaten van de pads zo in de inserts op het board. Dat blijft altijd een gepriegel.
Op het eerste gezicht miste ik een uitholling voor je voeten, wat je bij veel andere pads nu ziet. Ook een ribbel voor je tenen ontbreekt. Een vrij simpele pad dus, gaat dat wel werken?
En of werkt! De pads geven ontzettend houvast, comfort en demping. Ondanks hun zachtheid voel je precies wat het board doet. Verder is het mogelijk je voet onder verschillende hoeken in de pad te zetten. Je bent dus niet genoodzaakt om altijd “duck” te staan op je board.
Het plots uit je strap schieten wat ik bij andere boardjes weleens heb gehad is deze binding compleet vreemd. Nog vreemder: je wordt bij de afzet juist strakker erin gedrukt! Dit betekent ook dat je bij hele harde landingen soms erg strak in de straps komt te zitten. Tijdens het varen je voeten eruit wrikken is geen probleem, en ik ben nog geen andere zachte pads tegen gekomen waarbij dit verschijnsel niet optrad.
Overigens kun je niet al deze eigenschappen aan de pad/strap combinatie toeschrijven. Het plots uit je binding kunnen schieten komt vaak ook door de geometrie van het board. Meestal is het een golf die over je board rolt waardoor hij aan het water blijft “plakken” op het moment van de afzet. Tegen die krachten is geen pad/strap opgewassen. Skywalker heeft duidelijk de oplossing hiervoor in het board verwerkt.
Ik heb diverse kiters het board ook laten testen, variërend van schoenmaat 40 t/m 45. Grotere voeten zijn zeker geen probleem, maar kleiner wordt wel lastig. Dit zie ik terug bij de meeste boardmerken.
Low en high-end & snelheid
Veel flex en demping is meestal negatief voor het low-end en het doorglijden door windluwtes heen. Wonderbaarlijk genoeg is het low-end echt ontzettend goed, verbazingwekkend goed zelfs. De tips zijn redelijk flexibel, maar toch glijd je heel makkelijk aan en ook lang door.
Gevoelsmatig zou ik voor een 39cm breed board hebben gekozen, maar de 40cm past precies bij mijn gewicht (en zwaardere kiters van 15kg meer hadden eenzelfde mening).
De Competition doet het met alle geteste kites erg goed. Zelf vaar ik met krachtige kites met een hoge raildruk. Zelfs in 35kn gemiddelde wind had ik de volledige controle, en zeker niet het gevoel dat mijn enkels gingen afbreken onder de grote krachten van het aankanten. En met een C-kite zoals de 2009 Fuel in het high-end was het goed vertoeven op de Competition.
Zowel in golven als op vlakwater is de snelheid gewoon hoog te noemen. En hij accelereert ook goed, wat vooral goed te merken is als je jezelf de branding moet worstelen.
Uiteraard zit aan alles een grens, alhoewel ik heel erg mijn best moest doen om met dit board van mijn rail te worden getrokken. Maar met de harde wind van de afgelopen weken was dat zeker af en toe wel mogelijk. En als dat gebeurd, dan schuift hij gecontroleerd door over zijn rail, waarna je makkelijk weer je rail opnieuw in het water kunt zetten zonder ongecontroleerd snoeihard met de wind mee onderuit te gaan.
Comfort
Het board vaart uitzonderlijk goed door chop. Het board slaat totaal niet als je door kort op elkaar volgende golfjes vaart, en spray in je gezicht is een zeldzaamheid. Al een flink aantal sessies zijn nu leuk terwijl ik al afgehaakt zou zijn met mijn andere board.
Ook hoogte lopen gaat opvallend goed met dit board, je gaat echt heel hoog aan de wind. Ook van andere testers kreeg ik steeds weer te horen!
Zelfs het varen op je tenenkant is echt leuk met deze plank. De eerste keer ging ik onderuit toen ik switchte, omdat ik mijzelf al instelde dat lastiger varen op de tenenkant. Dankzij die asymmetrische outline is dit kinderspel. En zelfs in het low-end is het nog aardig goed te doen. En aan de wind gaat als nooit tevoren. Erg makkelijk!
Springen & landingen
Zelf ben ik een fan van old-school big-airs. Belangrijk hierbij is dat je de rail zo lang mogelijk in het water kunt houden om zo genoeg spanning in je lijnen op te bouwen. Zelfs in chop gaat dit goed. En het board houdt zolang jij het wilt je rail, en bij de afzet laat hij direct los van het water. Tevens kan met veel precisie afgezet worden, alsook met veel kracht. De pop voor dergelijke sprongen is behoorlijk hoog te noemen.
Daarnaast heb je de pop voor het Freestyle geweld, ook wel “loaded moves” genoemd. Nu ben ik zelf geen echte new-school held, maar van railey’s en uitgehaakte backrolls ben ik ook niet vies. Zolang je spanning in je lijnen houdt is de pop zeer goed, maar zeker niet keihard. Altijd genoeg om volledige controle te houden.
Wanneer je als op een skateboard een ollie (klein sprongetje) maakt merk je dat de flex in de tips hier wat spongkracht absorbeert. Maar hier valt prima mee te leven.
Bij ingehaakt loopen zijn snelle en harde landingen meer regel als uitzondering. Medekiters op de kant vertelden dat na (mislukte) kiteloop landingen het net leek of het board enorm doorboog. Vrijwel alle energie van de landing wordt geabsorbeerd door de flex en de pads. Je voelt dat ook echt, waarbij mijn knie nog niet is gaan zeuren. Echt een hele dikke plus hier!
Hoge sprongen landen is wel anders als dat ik gewend ben. Dit board moet je net na de landing even door laten glijden alvorens weer tegen de wind in te kunnen sturen om je koers te hervatten. Ik heb boards gevaren waarbij je sneller tegen de wind in kunt sturen.
Bewegelijkheid
Hier komen we dan op een eigenschap die erg persoonlijk is, en ik zou zeggen zelf testen of je dit fijn vindt of niet is de enige remedie. De Competition voelt aan als een skateboard. En ondanks zijn 131cm lengte voelt hij niet groot aan. Ook zonder ollie is switchen kinderspel dankzij de 40mm vinnen en de aparte rockerlijn.
Het board voelt erg los aan in het water, maar wanneer je wilt kun je hem keihard en strak op de rail varen. Ondanks zijn goede upwind prestaties moet je hem wel actief tegen de wind invaren. Er zijn boards op de markt die dat automatisch doen, deze niet.
Meestal wil een Freestyle/freeride board graag rechtdoor, en lange ruime bochten zijn er goed mee te varen. Zodra je kortere bochten gaat draaien beginnen de meeste boardjes gecontroleerd (of ongecontroleerd) te slippen i.p.v. netjes een bocht te varen. De Competition is echt een uitzondering, zowel lange als korte bochten zijn met volle controle te varen. Zowel aan de tenenkant als aan de hielkant. Belangrijk hierbij is dat de snelheid zoveel mogelijk wordt behouden. In ruime bochten blijft hij hard doorglijden, maar je kunt vanuit een hoge snelheid zo kort draaien dat je bijna stilstaat.
Zelf ben ik fan van hele snelle gijpbochten waarbij je zoveel mogelijk spray moet zien te creëren. Dat gaat prima met de Competition, maar je moet wel actief de bocht ruim varen.
Golfrijden
Zelf heb ik een directioneel surfboard voor het echte golfwerk. Helaas vind ik de omstandigheden op onze Noordzee vaak te lastig om strapless een potje golven kapot te rippen (oefening baart kunst!).
Hoewel de Competition echt een Freestyle/freeride board is kun je er verbazingwekkend goed mee uit de voeten in de golven. Even was ik bang dat hier de kortere vinnen roet in het eten zouden gaan gooien, maar dat is absoluut niet het geval! Zelfs op hoge golven die op het punt staan te breken kun je ruim voldoende grip houden om lekker te kunnen golfrijden. Off the lips en snelle bottom turns, allemaal hartstikke leuk op dit board vanwege de zeer goede kantenwissel van dit board. Uiteraard niet zo goed als op een surfboard, maar voor een allround plankje (want zo mag ik de Competition nu wel gaan noemen) absoluut goede prestaties!
Benodigd niveau
Kan ik dit boardje aanraden aan een beginner? Jazeker. Ondanks dat het boardje iets actiever gevaren moet worden als een puur beginnersboard, vind ik het comfort van een dermate hoog niveau dat dit geen probleem moet zijn. Voordeel hierbij is dat je met dit board voor de toekomst van alle markten thuis bent. Overstappen hoeft dus niet snel meer.
Voor de hardcore vlakwater freestyler zijn er boards die meer olliepop hebben en nog harder kunnen poppen.
Maar voor de grote groep van freeriders met Freestyle aspiraties, of de mensen die gewoon lekker overal en altijd willen kunnen varen is dit een boardje wat ik van harte kan aanbevelen!
Samenvatting:
Voor:
- Zeer goed upwind
- Uitstekend low-end
- Zeer goed te varen en te controleren in het high-end
- Zowel lange als korte bochten zijn mogelijk zonder te slippen.
- Veel grip, en goed scherp op de rail te varen
- Skateboard achtig gevoel. Boardje ligt los op het water
- Erg bewegelijk, heerlijk speels
- Genoeg grip om in de golven te spelen
- Nagenoeg geen hinderlijke spray
- Uitstekende pop voor loaded moves en big-airs
- Uitermate comfortabel, ook in chop en golven
- Zeer zachte landingen, erg vriendelijk voor de knieën en enkels e.d.
Tegen:
- Pads en straps conventioneel gemonteerd, altijd wat gepiel in vergelijk tot sommige nieuwere systemen
(komt voor 2010 als het goed is)
- Bij snelle landingen kun je niet heel erg snel upwind carven
- Lastig in de aanschaf voor mensen die niet via internet durven te bestellen
Voor meer informatie en bestellingen (kan direct via de website, binnenkort met een vernieuwde webshop):
http://www.skywalkerkiteboarding.com
Met dank aan Skywalker kiteboarding
Heb zelf het boadje gevaren en het is idd een goed boardje, echt een aanrader!
Eind van het jaar komen de 2010 modellen al, vandaar.
Overigens is mijn quest naar lekkere boardjes (en kites) nog lang niet afgelopen. Zodra ik weer tijd heb ga ik waarschijnlijk de Revive eens testen. Nederlands product en kwa prijs concurrerend met de Skywalker's
Wil er alleen nog even aan toevoegen dat de service van Jurek uitstekend is. Ik had de competition 3 dagen en scheurde een footpad, ff een mailtje met wat foto's gestuurd, snel antwoord terug en een week later lagen er 2 nieuwe footpads in de bus.
beste aankoop ooit tot nu
Respect dat je het verslag en foto's goed heb weten te posten want dat is een hele opgave met dit systeem
Zodra ik het review wil aanpassen ben ik al mijn foto links kwijt, dus doe ik het hier maar.
Hier goed te zien dat de outline aan de tenen en hielkant duidelijk afwijkt:
Met dank aan de fotoserver van Hanglos, waar de foto's groter uit zijn te halen als hier op kitehigh
Hanglos! Blow your socks of is dat een normaal engelse uitspraak?
Maar wat maakt het allemaal uit! het is een top review en het board ziet er ook nog eens fatsoenlijk uit!
Al had ik geld gehad ging ik het boardje eens testen, maarja in deze barre tijden heb ik geen cent meer te makken en zal ik het nog maar moeten doen met mijn Fanatic mcqueen adios amigos!
Zou je deze aanraden voor een rider van ongeveer 95 kg ??
of dan de 135/ 43 , 43 cm breed lijkt me gevoelsmatig wel weer erg breed eigenlijk
Thnx
Rein
Maw de lowend is dus al erg goed en met de 135 zou je waarschijnlijk eerder de max bereiken wanneer je met 30+ knp in chop aan het varen bent.
Gevoelsmatig zou ik dus voor de 131 gaan....
Succes
Onderdeel van de test was om HJ te laten testvaren, daar hij mij op dit board gewezen heeft in eerste instantie, en hij dus ook kan vertellen wat de verschillen zijn. Hopelijk komt dat snel en kunnen we dat hier posten.
Voor mij met 72kg vond ik 40cm al breedt, daar ik eerst van 38/39cm brede boardjes af kwam. Echter bij dit board voelt het niet als breed aan, en ook de druk op je enkels is zelfs minder als bij mijn Nobile van 39cm breed
Jurek adviseert zelf in jou geval voor de 135 x 43 te gaan, maar HJ kennende weet hij precies waar hij het over heeft.
Mocht je twijfelen en in Zuid-West NL wonen, dan zal je niet de eerste zijn die mijn boardje even wil proberen. Van mij mag je
Goed review man!
Over dat via internet bestellen, je zij al dat Jurik 100 % is te vertrouwen.
En of hij dat is!! Khad het geld naar ergens vaag in Spanje laten over maken (door me moeder). en 3 dagen later stond hij voor de deur! me board.. wel de 2008.
Hij zij als je een 2009 wil, kost het iets langer omdat er een aantal mensen voor zijn. ong in 5dagen of week zou je hem dan hebben.! super gast.
@ Jesse: ik wil er alles over horen als je hem proefgevaren hebt, ook de 2008 scheen een topper te zijn
Ohja, de bargaindeal van Skywalker zou zogenaamd een demo boardje betreffen, maar die van mij is volgens mij gewoon spiksplintertjenieuw.
Het was een experiment van Jurek, maar het loopt zo goed dat hij nieuwe boardjes geeft nu. Hij vestuurd ze direct van de fabriek, en daardoor hoeven importeurs en winkeliers er niet ook aan te verdienen. Op zich wel interessant zeker gezien de prijzen!
Laat ff weten wat je ervan vind
Ik sluit me geheel aan bij de review van Michiel, maar enkele punten vielen mij in het bijzonder op:
* Je kan echt hele korte bochten van heelside naar toeside draaien zonder weg te glippen.
* Het boardje voelt licht, is heel speels, maar als je je hak erin zet kan je veel druk op de rail zetten.
* Vaart comfortabel in chop/golven
* Zachte landingen
* Prima pop: makkelijk over golfjes heen poppen of van kant switchen.
* Weinig spray
Om toch wat minpunten te noemen voor de balans:
* Het board moet actief gevaren worden om op koers te blijven. (in vergelijking tot mijn Shinn '07)
* De high-end is goed, maar er zijn boardjes met betere high-end.
Het boardje is helemaal wat ik er van verwachtte en op sommige punten nog beter. De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend (380E incl verzending en een jaar garantie). Hier ga ik de komende jaren veel plezier van hebben!
Leuk om te horen dat je er blij mee bent
Idd. zit bij alle Nobile's een soort auto-upwind ingebouwd, ze varen automatisch hoogte. De 555 doet dat het best van de drie is mijn ervaring. Dat heeft de Skywalker niet.
Ben benieuwd.
Kwa chop was het ook redelijk rampzalig, dus dat heb je iig goed kunnen testen
In de regel binnen een aantal werkdagen, bij mij waren het er 3 nadat het geld overgeboekt was.
Voortaan 5 euro korting bij elk boardje wat in NL gekocht wordt
Maar zonder dollen, ik meen gewoon alles wat ik schrijf over deze plank. En ik heb ook gewoon betaald voor de plank nadat ik had aangegeven dat ik hem wel wilde houden, omdat hij zo beviel.
De afspraak die ik maak is altijd: is het niet goed, dan zal ik dat ook in het review vermelden. Jurek heeft gewoon een mooi stuk werk afgeleverd. En dankzij het direct leveren vanaf de fabriek is de prijs waanzinnig! Echt iets unieks (en hopelijk gaan we dit meer zien in de toekomst bij andere merken)
Tevens ga ik de komende tijd nog wat andere boardjes testen (en kites)
Yep ben mijn oude board beu en de prijs/kwaliteit verhouding van de skyw. is perfect. Vaart losser dan de 555 maar net zo lekker upwind. Dus ik was om.
Nogmaals dank voor het gebruiken van je board!
Ben nieuw op deze form en ben al een tijd je aan het lezen over de skywalker comp
Nu ik ben een beginner in deze sport en vraag mij af of dit board geschikt is voor mij of ben ik beter af met een skywalker rider 2009 ( heeft daar iemand ervaring mee)
Volgen Jurek ben ik beter af me een rider
Ik weeg 96kg en ben 1M 97
Alvast bedankt
Gisteren even de Rider in mijn handen gehad, de wind was dermate aan het inkakken dat ik hem nog niet wilde testen. Die schijnt een stuk vaster in het water te liggen.
@ Dries: Welkom het forum!
Toevallig hebben twee beginners recent dit board aangeschaft, en ook zoals je in mijn review kunt lezen zou ik hem durven meegeven aan een beginner!
Ga dan wel voor de 43 x 135cm met jouw gewicht, hoewel er mensen van 90kg prima varen op de 131x40cm. je zou ook voor de Rider kunnen kiezen die kwa print en uiterlijk identiek is, maar iets vaster op het water ligt. Maar met beide boards kun je je geen breuk vallen
Is er veel verschil tussen de 2 boards
Volgens Jurek is de comp ontworpen voor advance riders die het potentieel kunnen benutten
skywalker rider :
the board is softer and a bit easier to ride as the Competitio
Heb je Jurek zelf gesproken of heb je dit gelezen?
Ik had gisteren de Rider willen testen maar de wind kakte in. Volgens de test in kb.de wijken de boards nl. zeer weinig af. En zoals ik al zei varen zowel beginners als gevorderden er zo op weg. Dit is niet alleen mijn indruk, dat heb ik ook in de praktijk getest. Voor een uitgebreide test als deze laat ik nl. meer mensen erop varen van verschillend niveau om te horen wat zij ervan vinden.
Jurek is erg terughoudend, en is een golfrijfan. Daarom heeft hij zelf de voorkeur voor de Rider.
Binnenkort zal ik hem varen en mijn bevindingen hier posten!
Ben zwaar aan het twijfelen tussen de deze twee boards
Ben benieuwd naar je bevindingen van de rider
Alvast bedankt
Helaas gezien de voorspellingen zal het nog wel even duren voordat ik de Rider kan testen. Ik ga ook nog even op vakantie
Iig de eigenaar van de 2009 Rider is er zeer over te spreken (een jongen met jaren kite ervaring). Vooral het carven, low-end en het waarschijnlijk nog iets betere upwind vermogen (o.a. te danken aan de iets grotere vinnen) en dat hij vaster op het water ligt.
Kun je er niet op wachten, dan denk ik dat de Rider zeker geen verkeerde keuze is.
Overigens moesten we op het strand goed opletten welk board nu welke was. Slechts de vinnen en de naam op het board zijn de enige optische verschillen...
Nog steeds niet binnen, terwijl het nu van de planeten waait (zou maandag verstuurd worden). Geduld is een schone zaak ?
Hij is binnen! Maandag verstuurd zaterdag ochtend binnen! nu snel varenEr komen 2010 boardjes aan binnen korte tijd, maar wanneer kon hij nog niet zeggen. Maar lang gaat het niet meer duren. Overigens heeft hij nog geen enkel detail prijsgegeven.
top board!