Wil je ook je ervaring met dit product delen?
Review door drifter op 11/02/2010
Geteste maten:Maat | gewicht | Lowend | Highend |
8
|
85kg
|
18
|
32
|
10
|
85kg
|
14
|
25
|
|
Hey ik ben Rory. Ik kite nu zo’n 8/9 jaar. Waarvan zo’n 7 jaar met Cabrinha kites. Ik moet bekennen dat ik de laatste jaren wat support krijg, en daar ben ik dankbaar voor. Helaas kan ik daardoor niet zeggen dat ik niet bevooroordeeld ben. Al zie ik dat zelf iets anders. Ik ben Cabrinha gaan varen vanwege de uitstraling van het merk: fe Hawaaiiaanse uitstraling, de teamriders en filosofie van het merk. Buiten dat maakt Cabrinha top performance kites, waarvan de eigenschappen me erg aanspreken. De laatste jaren vaar ik met de Switchblade kites. De Switchblade is een ‘Freeride’ en ‘Wakestyle’ kite waarvan de vliegeigenschappen niet zoveel van veranderd zijn door de jaren. Maar juist het ‘perfectioneren van het bestaande’ maakt het totaal plaatje van deze kite erg goed. Inmiddels vaar ik alweer een paar maanden met de 2010 versie.. Deze review is deels een korte omschrijving van de Switchblade in het algemeen. Ik zal de punten van de review beoordeling even omschrijven. En ik zal afsluiten met de veranderingen en verbeteringen die ik ervaren heb bij de 2010 Switchblade.
In het kort. De Switchblade is een bowkite met bijbehorende eigenschappen als veel efficientie, veel depower, makkelijke waterstart, goede performance etc. De kite heeft als doelgroep de 'freeride' en 'wakestyle' kiters. De Switchblade is een rustige voorspelbare kite die samen met de bowkite eigenschappen zeer geschikt is voor de freeriders. De stevige unhooked performance en stabiliteit leent zich perfect voor de wakestylers. Verder is de Switchblade ook vrij allround te noemen. Goed inzetbaar in de golven, en de kleinere maten hebben ook goede kiteloop in huis.
Kwaliteit. Waar ik bij de eerste Cabrinha bowkites wel wat minpunten ondervond op het vlak van constructie, zijn de laatste modellen van de Switchblade mij zeer goed bevallen. Ik kite regelmatig en de Switchblade is mij erg betrouwbaar gebleken. Zowel constructief gezien van de kite zelf, als de slijtage-gevoeligheid van de gebruikte onderdelen, zoals bridle en controlbar. Tijdens het seizoen geen onderdelen hoeven vervangen. Het One-pumpsysteem is erg netjes afgewerkt en ik heb daar al die jaren nooit problemen mee gehad.
Springen. De Switchblade is een vrij rustige kite, voorspelbare kite met veel power. De timing komt niet zo precies en dat maakt springen vrij eenvoudig. Er zit genoeg lift in de kite om de strijd aan te gaan met de concurrentie voor de hoogste sprongen. De hangtime is ook duidelijk aanwezig.
Upwind. De Switchblade heeft een erg goede lowend zodat je snel genoeg power hebt om te varen, en dus al snel upwind kunt varen. Upwind varen is natuurlijk afhankelijk van factoren. Ik weet zeker dat de SB niet de ‘limiting factor’ zal zijn. Ik merk aan andere kiters niet dat ik achterblijf qua upwind varen. Sterker nog, de SB werkt voor mij meer dan goed om upwind te gaan, al zal dat deels ook rider afhankelijk zijn. ;)
Depower. De ‘depower’ van een kite hoeft mijn inziens niet direct in verband te worden gebracht met de ‘high end’ van een kite. De Switchblade beschikt over ‘instant depower’. Dat wil zegen dat je alleen al met de depowerlijn de kite vrijwel maximaal kan depoweren. De depower is tot aan, of net iets voorbij het middelpunt van de depowerlijn heel geleidelijk (geen aan/uit gevoel). Pas wanneer je de bar voorbij dat ‘± middelpunt’ duwt, depowert de kite beduidend meer. Dit geeft de Switchblade tot aan dat middelpunt een erg duidelijk en smooth bargevoel. Depoweren middels de depowerlijn zorgt dus voor heel veel directe depower, waarbij de kite ook nog in de lucht blijft staan. Ik vind dat een zeer fijne eigenschap, omdat je hierdoor veel directe controle over je kite hebt om lastige overpowerde situaties op voorhand te kunnen voorkomen. Wat deze depower ook geeft is de mogelijkheid om te spelen met de power van je kite. Vind ik gewoon erg leuk. Iets wat bij C-kites ontbreekt.
Veiligheid. Zoals gezegd beschikt de Switchblade over instant depower wat zorgt voor veel controle over de kite. In situaties als selfresque, selflanding en safety is de instant depower niet geheel toereikend omdat er altijd restpower blijft, zeker als de kite in het water ligt. Cabrinha heeft daarom het IDS systeem ontwikkeld om de power van de kite maximaal te lozen. Dat maakt het mogelijk makkelijk de kite zelf te kunnen landen, een selfresque wordt makkelijker en je beschikt over maximale depower van de kite bij het activeren van de quick-release. IDS is verwerkt in de bridle van de kite. De extra IDS lijn bij de depowerlijn is een hulpmiddel om IDS te activeren. IDS zit mijn inziens niet in de weg. Nou zul je in de praktijk niet vaak aanspraak maken op de maximale safety. Maar het is gewoon prettig te weten dat je over een simpel en goedwerkend safety systeem kunt beschikken wanneer dat nodig is. IDS gebruiken om de kite zelf te landen is iets wat ik wel meer gebruik. Het werkt voor mij heel simpel zonder dat daarbij de lijnen verdraaid raken.
Unhooked. De Switchblade heeft een rustig en stabiel vlieg karakter. Prettig want dat helpt bij het op zijn plek houden van de kite. De SB kan worden uitgehaakt zonder eerst te hoeven depoweren. De pull van de kite is vrij stevig en stabiel. Na de afzet een heel gelijkmatige pull met een licht rustpunt naar het eind. Kites als de Cabrinha Nomad, of de Naish Torch hebben een korte krachtige pull met een groter rustpunt daarna. Hoewel meer rustpunt een handlepass makkelijker maakt, vind ik de pull van de Switchblade prettiger. Een langere pull en daardoor een langer contact met de kite. Prettig voor het lage tot middeste windbereik van de kite. In de hogere bereik wordt de pull wel heel stevig, en zijn kites met meer rustpunt prettiger.
Control bar. Een groot pluspunt voor mij is de Control bar, met name de IDS bar met softe bar eindes. Ook de rubber slang om de depowerlijn laat je makkelijk je vinger om de depowerlijn heen doen, zonder dat het schuurt aan je vingers. Super fijn gewoon.
2010 Switchblade. Ik vaar de 10 en 8m en heb een windrange van 14-32kn. Deze maten vullen elkaar perfect aan. Veel overlap en daardoor weinig moeite met kiezen welke kite op te pompen. De 10 is lekker stabiel en rustig voor unhooked of oldschool. De 8 is sneller en werkt lekker in de golven en voor kiteloops. Er zijn best wat veranderingen voor 2010. Zoals is na te lezen op de website. Niet alles daarvan zul je als rider direct merken. Het zijn kleinere veranderingen om het geheel wederom te perfectioneren. Hieronder de vernieuwingen die je als rider wel zult merken, zoals ik dat ervaren heb:
>Constructieve verbeteringen aan de kite. Opvallend is het nieuwe doek materiaal, behoudt zijn stijfheid langer vast. Verbeteringen in de bridle zoals slijtvastere bridle lijnen en stalen geleiders ipv pulleys op de frontbridle. Op die pulleys komen de meeste krachten en zijn nu vrijwel onbreekbaar. >IDS lijn geïntegreerd in de depowerlijn voor minder slijtage en voor een cleanere bar. Strakker in te stellen sliding stopper. >Niet zozeer sneller stuurgedrag, maar als de kite eenmaal draait, dan draait die sneller rond met meer kick. Prettig voor kiteloops bijvoorbeeld. >Stabieler vlieggedrag in de highend.
Hopelijk heb ik een beetje duidelijk kunnen wat voor kite de Switchblade is. Heb je nog vragen over de Switchblade, of over de andere kites van Cabrinha, dan geef ik je daar graag antwoord op. Zou je de Switchblade eens willen proberen en kite je omgeving Zeeland Zuidholland? Stuur me een berichtje dan kunnen we misschien iets afspreken.
Good winds, enjoy the 2010 season!
Rory
Totaal:
|
Kwaliteit:
|
Springen:
|
Upwind:
|
Depower:
|
Veiligheid:
|
|
|
Moet je niet meer kites reviewen?
Het enige minpunt vind ik het override systeem, wat je niet zo goed kunt vastzetten als een stopperbal bij andere merken.
Heeft iemand tips om de override toch goed vast te krijgen?
Cabrinha maakt gebruik van een sliding stopper zodat eigenlijk ten alle tijden aanspraak kan worden gemaakt op de maximale depower op de bar. En zodat een vaste stopper niet de reden kan zijn van ongelukken.
De nieuwe override werkt beter dan de vorige maar het blijft een sliding stopper.
Waarom wil je dat de stopper vaster blijft zitten dan die nu doet?
Het is niet zo heel moeilijk iets te maken waardoor die stroever gaat. Je moet alleen goed opletten dat de 'ingebouwde' IDS lijn nog vrij kan bewegen als je de QR activeert.
Aan het eind van de depowerlijn zit een rode stopperball met schroefjes vast. Als je goed kijkt zie je dat die schroefjes geschroefd zijn ter hoogte van de tussenwand in de rubber slang. Is dat niet zo dan kan het de IDS lijn belemmeren vrij te bewegen.
Nou komt het op die plek niet zo heel nauw omdat er nog een extra verdikking zit.
Maar ter hoogte van de overslide misschien wel, die slang is niet zo heel dik namelijk.
Ik heb ook 2 switchblades gekocht uit 2009 een 8 en een 10. Heb er nu 3 keer mee gevaren en ben er erg tevreden mee.
Ik had alleen een vraag over het override systeem. Dat zit bij mij nogal los en de tension ring om het vast te zetten bungelt er een beetje los omheen en kan niet verder ingedrukt worden. Zijn er meer mensen die dit probleem hebben?
Ik vroeg mij verder iets af, hiervoor had ik C-kites en als ik daar mee sprong dan heb je natuurlijk altijd power, ook als je de bar depowert in de lucht, genoeg om te blijven hangen in ieder geval. Nu moet ik altijd de kite aangetrokken houden anders val ik uit de lucht zullen we maar zeggen.
Als je het override systeem zo strak zet dat je hem nog wel van je af kan duwen maar dat het wel wat kracht kost dan houdt je kite toch ook altijd een beetje power ook als je hem depowert in de lucht? Of trekt de kite hem dan door de override heen? Ik vroeg mij eigelijk gewoon af om een lang verhaal kort te maken hoe anderen hier mee varen.
Is het gewoon altijd op je armen varen of kun je de override bij sprongen ook gebruiken zodat je altijd wat druk houdt. Lijkt me handig bij handje los, board of etc. In ieder geval lijkt het me voor mij persoonlijk niet handig om de vaste stopper te verplaatsen aangezien je dan als het moet de depower on demand niet meer gebruiken kan. Als iemand me iets meer kan vertellen, alvast bedankt.
Groeten Jeroen
Hey Jeroen,
Je moet de bar wel heel ver van je afduwen vul je uit de lucht vallen. Tot zeker de helft van de depowerlijn heb je gewoon druk. Je kunt alleen niet de bar loslaten en verwachten dat ie bij de stopper blijft hangen. Ook al zet je hem vrij stevig vast, er komt behoorlijk wat kracht op de override als je de bar loslaat in een sprong.
Het is niet een systeem waar je veel kracht op kunt zetten. Als je gewend bent om met je bar tegen de stopper/knoop te varen, zul je even moeten aanpassen. Bar spinnen, boardoffs is allemaal prima te doen. Je hebt in principe die stopper totaal niet nodig voor handje los etc. Gewoon vasthouden, en de bar hoef je ook niet helemaal aan te trekken tot aan je loop.
Volgens mij het enige wat je niet kunt is je kite sturen met je achterste hand. Dat kan alleen met een stopper die blijft zitten en die je evt dichterbij kan zetten. Maar dat is best knap wil je die techniek beheersen.
Succes
Zo'n vermoeden had ik al een beetje en het is dus gewoon een kwestie van wennen. Ik ga die stopper ook zeker niet verzetten ik vind het wel mooi dat ik nu eindelijk die power zelf eens wat meer kan regelen. Geeft mij in ieder geval wat meer zekerheid.
Weet je trouwens of die tension rings van de verschillende jaargangen nog verschillen in diameter? Die van mij bungelt er los omheen en ik kan de zaak niet strakker zetten. De ring is al helemaal ingedrukt. Ik vaar nu gewoon met het zaakje een beetje los, de bar spin ik nu gewoon rond door snel over te pakken zodat ie niet helemaal omhoog schiet. Werkt ook wel maar als ik het weer helemaal werkend kan maken is dat mooier.
Bedankt voor de info.
Ik had zo'n plastic bal uitgeboord zodat die netaan over de depowerlijn kon schuiven. Die heb ik over de depowerlijn geschoven en achter de override gezet, zodat het geheel stroever gaat en beter blijft zitten.
Wat je ook zou kunnen proberen is om met een dun strookje of een strip rubber de tension ring wat op te vullen. Knippen in ongeveer 2-4 cm lang, 0.5 cm breed ongeveer.
Dus die strip in die gleuf van die override laten vallen, en dan die tension ring eroverheen. Dan kun je in principe weer wat meer 'tension' geven met die tension-ring.
Wat ik dan een nadeel vind is dat de power en depower balletjes (rood en zwart ) niet meer strak om het depowerkoort zitten. In de bochten vind ik de kite heel fijn, hij houd dan veel druk zodat je op snelheid blijft!
Mijn eerste sessie was dus top, dat beloofd veel goeds voor de rest van het seizoen. Ik heb het gevoel dat ik met deze kite kan doorgroeien.
Weet een van jullie of er veel verschillen zijn tussen de 2010 en 2011 versies?
Ik zit eraan te denken om een SB 9m aan te schaffen, ter vervanging van mijn oude Omega HD maar ik kan niet zoveel vinden over de 2011..
Alvast bedankt!
Vaarde ook super. Persoonlijk denk ik dat er meer verschil
zit tussen de 2011 en 2012 dan tussen de 2010 en
2011. Anders moet je Rory eens een PM sturen.
Die heeft met de 2011 gevaren. ;)
Edit, was niet echt kort trouwens. Ik heb er
een halve dag mee gevaren maar de wind was
voor de 7m een klein beetje aan de weinige kant.
Ik heb al veel kites gehad maar dit zijn tot nu toe de beste!!
Wat mij opvalt is dat de windrange erg groot is de 12 van 13 t/m 26kn (echt gevaren) en de 9 van 18 t/m35kn de 7m heb ik dit jaar nog niet nodig gehad!(ook geen tijd gehad daarvoor.
Bij volle depower blijft de kite heel erg goed bestuurbaar en je moet daardoor oppassen dat je niet te lang blijft doorvaren als ik bv met mijn 12 aan het varen ben kom ik vaak andere kiters tegen die met bv een 7m aan het varen zijn!! (zelf heb je niet echt in de gaten dat het zo hard waait.)
Je hebt geen touw tussen je vingers (als je bv board offs aan het oefenen bent) dus je vingers schuren niet meer kapot. En als je tricks oefend en je laat je bar los dan valt de kite futloos uit de lucht ipv met bijna vol power met LE BAMM op het water.
Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat de kite niet gelijk extreem reageerd als je een stuurfoutje maakt van 5 mm of zo. Ik heb daarom heel veel progressie geboekt omdat de kite zo vertrouwd aanvoeld, je durft veel meer tricks op volle snelhied en power te doen.
De kleineren maten sturen snel genoeg voor op mijn waveboard dus echt toppie! Oja en je gaat hoooogg en verrrrr dus je moet een beetje uitkijken waar je springt landingen zijn altijd zacht en als je bv een hanging man wil doen dan kan dat proberen met bv een mini hook. Er zullen vast wel andere goede kites zijn maar ik voorlopig blijf ik bij de switchblade!