Kites - Kite Gear - Peter Lynn Swell 2015 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Peter Lynn Swell (2015) starstarstarstarstar

Geschikt voor beginners

Swell (2015)

De 2015 Peter Lynn Swell in het kort.

A versatile 3-strut SLE (supported leading edge) kite that combines wave riding, freestyle and freeriding performance in one perfect package. The Swell is designed to give you the responsiveness and maneuverability of a wave/wake style kite and combines it with smooth drift and great stability that allows you to focus on surfing the wave. Add to this a massive wind-range and you end up with a versatile kite that performs in a large variety of conditions.


Maten
12

10.5
Lowend 15 knopen
9

8
12-30 knopen
7

6

6

5



Shops
VliegerspecialistBreda
Vliegers en CoDeventer


Statistieken sessielogs totaaloverzicht

maten sessies dagen* uren tijd gem wind min wind wind max
10.5m 3 3
0.8%
9u 2:50u 7 kn 11.0 - 18.7 kn 28 kn
8m 1 1
0.3%
4u 3:30u 15 kn 15.0 - 30.0 kn 30 kn


*Procenten geven het percentage aan van de dagen er gekite werd.
**Het totaal van het aantal sessies waar 1 of meerdere gegevens van onbreken.
***Totaal aantal sessie-aankondigingen die nog niet omgezet zijn in een sessie.




1 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Peter Lynn Swell 2015
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door Michiel. op 31/12/2015


Geteste maten:
MaatgewichtLowendHighend
8 66kg 12 30
10.5 66kg 15 Niet getest

Peter Lynn Swell 2015

Conclusie

Heerlijke lichtgewicht wavekite waarmee ik een van mijn allerbeste wave sessies heb mogen ervaren. Dat hoeft niet aan de kite te liggen natuurlijk, maar het is duidelijk een erg fijne kite voor in de golven. Driften gaat prima, erg goed low-end waardoor je snel met een kleinere maat kunt varen. Prima hoogte lopen. Herstart ook erg goed. Kortom, een aanrader mocht je op zoek zijn naar een specifieke wave kite.
Specifieke wave kite…daarmee doen we de kite eigenlijk te kort. Ook voor freeriders die eenstabiele cruise en old school kite willen is dit een prima keuze. En juist door de stabiliteit, betrouwbaar stuurgedrag en het makkelijke herstarten, zou ik er ook zo een beginner mee het water op sturen. Ook die zouden naar deze kite kunnen kijken als ze op zoek zijn naar een vlieger waar ze niet heel snel uitgroeien, en toch goed progressie kunnen boeken.
Een kanttekening met betrekking tot old-school/airstyle: wanneer je de kite bovenlangs stuurt voor een transition waarbij je de hoogte in wilt…dat valt tegen. Dan zit er gek genoeg weinig lift in de kite. Verwar dit niet met gewone hooked sprongen, dan wil hij heel graag hoog en ver de lucht in.
En dit is ook een van de kanttekeningen als ideale wavekite: wil je overstag gaan, dan is het fijn om wat lift te hebben tijdens de transition bij weinig wind. Dat is lastiger met deze kite.

+ drift erg fijn
+ zeer goede terugkoppeling door de bar wat de kite doet, zodat je je volledig kan concentreren op de omgeving en de golven
+ goed upwind
+ goed low-end en toch lang te houden
+ erg complete uitrusting met uitstekende tas
+ stabiel genoeg voor zelfs beginners
+ ook een aanrader voor freeriders die ook vaak op een twintip willen cruisen en big-airs willen maken
+ prima hydrofoil kite

- Het bovenlangs sturen geeft nauwelijks lift
- nog steeds slijtage gevoelige glij ogen in de bridle (wat veel andere merken ook nog steeds gebruiken)

Review
Tja, dan krijg je in de aanloop naar de herfst van 2015 twee mooie wave-kites in de test. En vervolgens blijkt de herfst een zachte lente met wind alleen voldoende voor een hydrofoil! Het werd dus  lastig om deze kites aan de tand te voelen. Vandaar dat dit ook geen volledig review kunnen noemen. Echter het is meer dan een korte indruk. Vandaar dat ik hem toch alvast deel.

Info kite
Merk: Peter Lynn
Wellicht de beroemdste naam in de power kite wereld waar onze sport uit voort gekomen is. De uitvinder van onder andere de kite-buggy, en van de twinskin ARC surfkites die een zekere populariteit en zelfs een kleine cultstatus genoten in de beginjaren van het kitesurfen.

En dan nu een inflatable kite? Destijds zou dat toch een soort vloeken in de kerk zijn geweest. Sinds de introductie van de BOW kite door Takoon in 2006 kon het ARC concept niet meer mee ontwikkelen met de met die van het tubekite concept op het gebied van depower en windrange.

Een aantal jaren geleden heeft de naamgever uit Nieuw Zeeland zijn kite activiteiten en merknaam verkocht aan het Nederlandse Vlieger Op. Hier zitten een aantal Nederlandse kitedesigners nieuwe kites te ontwerpen, waaronder dus deze Swells. We mogen dus best spreken van een heus Nederlands product!

Aantal vaaruren: 13 uur
Aantal sessies: 4
bezochte spots: Zandmotor, Grevelingendam, Rockanje
gebruikte type boards: waveboard strapless struster vin set-up 6”3’ (Aeroboard Aerosurf), twintip 133x40, Nobile woodskim 129x50, Zeeko Makaira freeride hydrofoil
Rider(s): Michiel (66kg)

Model: Swell
Jaar:  2015
Maat:  10,5 & 8,0 vierkante meter
Ook verkrijgbaar in de maten 5,0 – 6,0 – 7,0 – 9,0 – 12,0 vierkante meter
type kite: Wave
Aantal struts: 3
One pump: ja, met slangen van LE naar de struts welke afsluitbaar zijn met slangklemmen
Soort bridle: SLE zonder p-lijnen, met 1 slide-block per kant, ongesleeved dyneema
zeillatten: Nee
geprojecteerd oppervlak: 72.5%
geprojecteerd aspect ratio: 2,5  (4,3 flat)
dikte profiel of LE: variabel
soort doek: Teijin (Technoforce) T9600, LE: Dimension-Polyant 175LL
type ventiel: groot schroef ventiel waar de meeste standaard slangen zo oppassen, voldoet prima



Barsysteem: conventionele 4 lijns bar. Peter Lynn noemt het de Navigator TS in maat small
type safety system: single front line
type QR:  push-away (industry standard)
kleuren bar:  basiskleur wit. Duidelijke indicatie voorkant en achterkant. Links duidelijke rode accenten, rechts zwarte accenten
breedte verstelbaar?: Nee, fixed 52cm. Er zijn ook een large bar verkrijgbaar van 62cm
Depower trim: via clamcleat, echter zonder loshangend eind (eindeloze lus). Veilig en opgeruimd
Swivel: ja, verwerkt net boven de quick release
Stopper: Ja, type “sliding”, terugduwen kost relatief veel kracht in noodsituaties. Maar erg handig zo niet onmisbaar voor het wave kiten
lijnlengte: 20m + 3m extensies
lus/knoop: ongesleeved  gestikt
Soort lijnen:  Dyneema Sk-75 350daN
lengte chickenloop/depowerkoord: niet gemeten

Afwerking
De kite is zeer netjes afgewerkt. Wellicht niet de beste van de klas, maar zeker gewoon prima te noemen.
Naden LE: enkele sluitnaad, dubbel omgeslagen
Naden doek: gelijmd en enkelvoudige zigzagsteek



Bar test
oprollen/afrollen: de bareinden hebben ruimte om de lijnen op de plek te houden, elastieken iets aan de korte kant.
Quickrelease: systeem welke ik eerder heb gezien op Zeeko en Nobile kites, voldoet prima
reset na trekken safety: mogelijk
Trimsysteem: verschillende pigtailknopen op de stuurlijn leaders
Drijftest: (niet uitgevoerd)
elasticiteit lijnen: NB
Swivel: je moet zelf draaien net boven de quick release. Dit gaat erg zwaar
grip: geplakt EVA schuim

Kite

Leveringsomvang
Waanzinnig veel. Zo zie ik het niet vaak!
  • double action pomp met aluminium stang, met slang
  • uitgebreide rugtas met optie om de kite met opgepompte struts in op te bergen en te vervoeren. Veel opbergvakken zowel buiten als binnen in
  • zeer complete plak set inclusief stukken doek in de juiste kleur
  • diverse reserve onderdelen voor het one-pump systeem, tie-wrap’s, one pump slang
  • complete bar met eigen tas
  • binnenzak voor de kite zelf. Zo’n tas waarin veel merken tegenwoordig hun kites aanleveren. Erg netjes


(zelf) starten en landen
Erg eenvoudig om zelf te starten, zoals je dat ook verwacht van een wavekite. Gewoon de kite aan de windvensterrand leggen, en dan aan buitenste stuurlijn trekken. Prima en redelijk veilig te doen (mits ervaren!)
Het landen is een ander verhaal. In het low-end lukt het nog met veel moeite en techniek (flink aan de voorlijnen trekken), maar zodra de wind een beetje aantrekt is het praktisch onmogelijk. Deze kite is gewoon zo enorm stabiel, dat het gewoon niet lukt. Dit is beslist een voordeel voor het surfen met deze kite.

Re-launch
Snel en eenvoudig herstarten is een van de belangrijkste eigenschappen van een wavekite.  De Swell slaagt in ieder geval met vlag en wimpel. Eenvoudig aan de floater van een stuurlijn trekken is al genoeg om deze kite zeer vlot te laten oploeven naar de windvensterrand. Echter met een ferme ruk aan de floater start hij desnoods op elk punt in het windvenster. Wel zo handig als je wilt voorkomen dat net die grote brekende golf in de branding vat op je kite krijgt.
Gezien het ontbreken van een goede zuidwester deze herfst, heb ik met name de 10,5m versie meerdere malen kunnen testen met mijn freeride hydrofoil. Hierbij vaar je de kite op iets langere lijnen (28m) en in marginale wind (lees: wind waarin je het niet in je hoofd zou halen überhaupt deze kite op te pompen voor een waveboard of twintip sessie, zelfs niet met een door of skim). Aangezien ik nog steeds in de beginnersfase zit van het hydrofoilen (waarover later hier meer op kitehigh) heb ik regelmatig de relaunch mogen testen in wind tussen de 7 en 10 knopen. Vanwege de lichte constructie van de kite lukte dit keer op keer!



Gedrag na trekken quickrelease
Een single frontline safety kom je tegen bij veel merken. En er zitten voor en nadelen aan. Op zich werkt het hier gebruikte systeem naar behoren, en is redelijk eenvoudig weer in elkaar te zetten na het trekken van de safety. De rest druk is minimaal.

Depower op de bar
Een wavekite kan op globaal twee manieren gebruikt worden: als wendbare gangmaker, of als goed driftende kite waarbij je de power volledig uit kan schakelen op commando. Via deze manier kun je verder surfen op louter de kracht van de golf. Persoonlijk ben ik groot fan van de laatste surfkunst, en vaar uitsluitend strapless.  De depower werkt erg goed, is lineair en over een relatief korte afstand echt aan/uit zonder verlies aan controle.

Bardruk
De Swell heeft ruim voldoende bardruk om te allen tijde precies te voelen wat de kite doet, en is gering genoeg om moeiteloos uren te kunnen varen. (standaard pigtail op wingtip kite, achterste)

Stuurdruk
Naar mijn mening relatief laag, zelfs wanneer je in het low-end moet sinussen. Toch is het de ontwerper gelukt om genoeg gevoel mee te geven. Deze kite kun je heerlijk intuïtief vliegen, zonder je ogen van het water voor je af te houden. (standaard pigtail op wingtip kite, achterste)

Bargevoel
Prima wat mij betreft. De bar geeft het gedrag van de kite prima door, en nooit het gevoel gehad op enig moment minder of geen controle te hebben gehad. Je kunt je volledig richten op het varen in plaats dat je veel moet kijken wat de kite nu weer uithangt.

Stuurvertraging/reactietijd
hoewel deze kite is uitgerust met schuif ogen ( in plaats van katrollen) versus een vaste toming, is de vertraging dermate gering dat hij verwaarloosbaar is.

Stuursnelheid: 360gr tijd gemeten: NB
Draaicirkel
Kort waarbij de kite netjes druk houdt. Hij pivoteert om een fictief draaipunt tussen de buitenste strut en de wingtip in.

Grunt/raildruk
ondanks het goede low-end trekt de kite je niet van je board af. Hij vliegt mooi aan de rand van het windvenster met voldoende druk. Vlagen zijn prima op te vangen door zowel uitremmen met je board, of door de bar van je af te schuiven.

12u Stabiliteit
Tja, de Peter Lynn twinskin Arcs zoals de Charger II zijn de meest stabiele kites op de markt! Helaas hebben ze dit niet weten te verwerken in deze tubekite. Desalniettemin is dit wel een van de stabielste LEI kites die ik ooit heb gevaren. Wat dat betreft is de afkomst van het merk goed verwerkt in deze kite!

vormbehoud high-end
Een kite die het goed doet in het low-end, betekent meestal dat je heel snel bij toename van wind een kleinere maat kan pakken. Dat is bij deze kite ook het geval, zeker op een waveboard.
Zoals al eerder gezegd was dit een vrij vreemde herfst. Het toeval wil dat ik bij oostenwind tot wel 30 knopen wind de 10,5m aan de tand kon voelen op vlak tot choppy water met een twintip. Deze kite is, net als de 8,0m erg lang te houden. Daar deze kite slechts drie struts heeft en geen zeillatten e.d. mag je verwachten dat hij ietwat vervormd in het high-end. En dat doet hij ook, echter zonder een moment het gevoel te geven dat je de controle verliest. Sterker nog, ik kon bij terugkomst op het strand niet eens meer achteruit lopen…een test uit het vroege verleden toen veel depower op de bar nog onvoorstelbaar was.

Windbereik
Groot! Een goed low-end, prima middengebied en in het high-end goed houdbaar.
De ideale kite bestaat niet die over een groot windbereik perfect aanvoelt en reageert. En de Swell is dat ook niet. Maar ondanks dat is het geen probleem als de wind opeens flink zou aantrekken, mits je uiteraard de maat juist kiest.

low-end vlieggedrag
De kite luistert zelfs met slappe lijnen nog goed naar stuurpulsen. Dit heb ik tot in het absolute low-end van rond de 7/8kn kunnen testen zelfs op een hydrofoil.
Wel heeft de kite de neiging bij weinig windruk te willen klapperen (trailing edge bij de wingtips). Dit kom je bij de meeste SLE kites tegen met vier of minder struts, en het heeft geen negatief effect op de vlieg efficiency. Dik in orde!

Positie in het windvenster
Bij wave heb je te maken met golven en vaak ook stroming. Na een golvenrit is het zaak weer snel bovenwinds te komen. De Swell vliegt zeer hoog aan de wind, met een goed compromis tussen trekkracht en hoogte lopen. Ook op een twintip hier niets te klagen. Ook hier kan hij zich scharen tussen de beste tube kites van stal!
Tja, vermeldingswaardig is dat hij ook prima hoogte loopt met een hydrofoil. Absurd veel zelfs, maar dat komt natuurlijk ook grotendeels door het type board.

Airstyle/big-air
Ondanks dat we hier te maken hebben met een wavekite, is hij prima geschikt voor de freerider die af en toe eens lekker de hoogte in wil.
Hangtime:  Voor een tube kite met een relatief lage AR (aspect ratio) een erg lange hangtime. Ik was er zelfs aangenaam door verrast. Vooral de 10,5 blinkt hierin uit.
Lift: Vooral in het high-end erg goed. Ook met een twintip een kite waar je prima old-school big-airs mee kan maken.
Loopkracht: een wavekite zal nooit heel snel vliegen, daar hij dan niet goed kan driften met de golf mee. Dit resulteert dan ook bij de 8m in een prima spronghoogte voor de inzet van de loop, maar halverwege de loop val je als een baksteen naar beneden want hij vliegt gewoon niet rond. Ik heb het getest…dom.
Is dit erg? Nee, want voor een wavekite is dit een nadelige eigenschap. En verwar dit niet met gewoon loopen van de kite tijdens het varen, dat gaat prima.
spronghoogte (Woo) Helaas tijdens het testen geen Woo beschikbaar

Freestyle
Unhooked: NB
Unhooked windbereik: NB
Pop (kite stationair) : NB
Slack/dood moment: NB

Wave
Drift: Zelfs op de geteste 23m (op kortere lijnen driften de meeste kites altijd iets beter) drift hij prima mee, ook met een snel board downwind. Nergens had ik de behoefde naar kortere lijnen
Slackline vlieggedrag: super stabiel blijft hij de rider volgen. Nooit heeft hij de neiging voorover te kiepen.
Depowered stuurgedrag: uiteraard met vertraging, maar voldoende rap om na een golfrit weer uit de golf te komen

Race
Dit heb ik op een (freeride) hydrofoil kunnen testen. En hier is een wavekite natuurlijk niet voor bedoelt. Desalniettemin interessant om hier toch eens naar te kijken.
Acceleratie: redelijk en erg goed te controleren
Upwind: als de brandweer. Helemaal op een hydrofoil.
Downwind:  Dit is lastig met een hydrofoil,  maar dankzij de goede drift eigenschappen lukt ook dit na enige oefening prima met de Swell
Absorptie vlagen: tja, wavekite. Boven verwachting goed!














Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Wie vaart hiermee?
3 Reacties
  • jules_peterlynn op 31 December 2015 @ 15:55
    Meld dit bericht aan de moderator
    Mooie en zeer uitgebreide review Michiel! 1 kleine kanttekening; bar breedte is wel te verstellen, door simpelweg de floaters omhoog te schuiven, de lusknoop los te maken en hem aan het smallere bevestigingspunt van de bar vast te maken. Anyway toffe review!
  • Michiel. op 31 December 2015 @ 20:36
    Meld dit bericht aan de moderator
    Bedankt Jules! Bij deze bar die ik voor de test erbij had gekregen is dit inderdaad mogelijk. Alleen de documentatie van de nieuwere versie spreekt dit tegen. Ik vraag het wel even na hoe dit zit
  • Michiel. op 09 January 2016 @ 20:27
    Meld dit bericht aan de moderator
    Update: Ik had niet de juiste bar, die wel verstelbaar was. De bar die bij deze kite geleverd wordt is dat niet. Ik heb beide kites op de breedste stand gevlogen (52cm) Inmiddels (helaas) de kites terug gebracht naar de producent, Vlieger Op. Wel weer een nieuw doek en bar meegekregen voor een volgende test
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen





Gebruikers Online 271 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh