Testverslag “WIPIKA” BMX 11m2
Wipika bestaat al wat jaartjes en is nog steeds erg bekend. Tijdens het testen waren er veel kiters die ethousiast begonnen te kletsen over hun eigen ervaring met Wipika. Wat er in de tussen liggende jaren allemaal met Wipika is gebeurd, weet ik niet maar feit is dat zij vorig jaar september met de BMX op de markt zijn gekomen. Als ik mij goed heb laten informeren, zal de BMX volgende maand vernieuwd gaan worden.
Ik heb google overuren laten maken, maar kon nergens een testverslag vinden van de BMX. Erg merkwaardig, want de kite is al bijna 1 jaar op de markt.
Dit alles was voor mij reden genoeg om te kijken hoe Wipika er anno 2008 voorstaat.
Test omstandigheden:
De kite is circa 4 weken door www.wipikakiteboarding.com ter beschikking gesteld. Ik heb de kite uitvoerig en in verschillende omstandigheden kunnen testen. Om de verschillende omstandigheden goed te kunnen beoordelen, heb ik tijdens mijn test altijd hetzelfde board, 131x40 Skywalker Dimitri Pro competition, gebruikt en per sessie meerdere malen de wind gemeten. Mijn lichaamsgewicht, incl wetsuit, is ongeveer 95kg.
BAG:
Als er een aword gewonnen kon worden voor Kite-tas met de meeste ruimte en opberg mogelijkheden dan had, wat mij betreft, Wipika een grote kans gemaakt. De tas is als rugzak te dragen en het board kan ook aan de zak bevestigd worden.
Nadeel: moet soms zoeken in welke opbergvak ik mijn spullen heb gedaan.
POMP:
De kite wordt geleverd zonder pomp. Deze kan wel als extra besteld worden.
BAR:
De BMX wordt geleverd met een 5 lijns 45cm bar. De lijnen hebben verschillende kleuren. De bevestigingspunten op de kite zijn niet gekleurd, dus is de aansluiting niet helemaal cookproof. De uiteinden van de bar zijn voorzien van elastieken . De uiteinden van de lijnen kunnen in een stuk leer gestoken worden, zodat de lijnen niet door elkaar gaan tijdens het oprollen of uitlopen. Dit stuk leer kan d.m.v een elastiek weer om de bar bevestigd worden.
De bar is uitgevoerd in de kleuren combo zwart/grijs. Aan beiden zijden staat het woord “Wipika” geschreven. Is voor mij onduidelijk wat nu de voor of de achterzijde van de bar is.
Bij de bar wordt standaard een leash meegeleverd. D.m.v klittenband is een donkey dick aan de CL bevestigd. Deze DD kan niet gebruikt worden om aan je harnass te bevestigen. (later meer hier over)
Safety:
Door het midden van de bar gaan 2 lijnen.
De powerlijn en een 5th line. De powerlijn splitst zich op in 2 lijnen. De 5th line gaat vanaf de CL en loopt door de bar en wordt vervolgens aan een “Y” stuk bevestigd, die in het midden van de kite aan de Leading edge bevestigd zit. De BMX moet op een C manier gestart worden, dus zal de 5th line moeten zorgen voor easy relaunch en safety. Dit noemt Wipika het “CLS” Central Line System. De leash wordt weer bevestigd aan ringetje van de 5th line. Dit alles heeft als gevolg dat, wanneer je de quick release trekt of een mislukte uitgehaakte trick doet, de kite aan de 5th line naar beneden wordt getrokken. De 5th line kun je trimmen, zodat de kite op de juiste manier afgesteld kan worden. De 5th line kun je t.h.v de chickenloop fixeren. Er zitten verdikkingen in de lijn, zodat deze gefixeerd kan worden. De 5th line is essentieel voor de depower-werking van de kite.
Strap: de bar is ook voorzien van een strap, maar deze is onduidelijk in gebruik .
Quick release: de QR van de chickenloop en van de leash werken vrij simpel. Het rode blok moet omhoog geschoven worden, waardoor de quick release geactiveerd zal worden. Dit gaat ERG stroef. Heb ook mijn twijfels over de effectiviteit van het systeem.
Kite:
Kite valt in de catagorie 5 lijns/SLE/Hybride kite.
De kite ziet er op het 1ste gezicht goed uit. Op essentiele plaatsen is de kite verstevigd. De kite is niet voorzien van one-pomp. Kost wel even wat tijd voordat je op het water staat, want de kite heeft maar liefst 7 struts. Door de 7 struts krijgt de kite een stijve constructie. Op het land moest ik de middelste strut leeg laten lopen, want anders bleef mijn board er niet op liggen. Voordeel van het ontbreken van one-pomp is dat er minder handelingen verricht moeten tijdens eventueel lekkage. Na het oppompen sluiten de ventielen zich makkelijk d.m.v. een stopperbal. De ventielen worden afgesloten d.m.v klittenband. Aan het klittenband zit ook een stukje plastic gemonteerd, wat gebruikt kan worden om de ventielen weer open te zetten tijdens het leeg laten lopen.
Alle struts zijn voorzien van deflector, zodat de lijnen er niet achter kunnen blijven haken. De powerlijnen zitten, met tussenkomst van een katrol en d.m.v. een bridle aan de leading edge gemonteerd. (zie foto met aantekening) De kite is voorzien van rescue handels. De stuurlijnen worden rechtstreeks aan de kite gemonteerd. In het midden van de LE zit een bevestigingspunt voor de 5th line in de vorm van een “Y”
Vaareigenschappen:
De kite werd niet geleverd met een manuel en ook de internet site biedt niet veel uitkomst. Ik had de kite tijdens de 1ste sessie verkeerd afgesteld. Had alle lijnen op het eerste knoopje bevestigd en bleek daardoor dat mijn 5th line niet gefixeerd kon worden. Het gedeelte met de verdikking in 5th line bleek langer te zijn, zodat deze dus niet gefixeerd kon worden. Wist op dat moment nog niet eens dat er verdikkingen in de 5th line zat. Stond ongeveer 19 knoop wind en ben toch maar het water opgegaan. Na een paar rakjes varen probeerde ik de kite te depoweren met de strap, maar dit had weinig effect. Probeerde de 5th line aan te trekken en te fixen, maar dat werkte dus niet. Wind trok paar knoopjes aan en moest de safety trekken. De kite was op dat moment overpowerd. De oorzaak lag hem in het feit dat ik de 5th line niet kon fixeren en dus de LE niet kon ondersteunen. Kite lag nu op z’n dak in het water met de wingtips omhoog. Door het trekken van mijn safety was ik ook gelijk mijn donkey dick kwijt. De DD bleef gelukkig drijven dus kon hem weer terug vinden. Had de DD weer aan de CL vast gemaakt en tijdens een poging om te relauchen schoot de DD weer los. De klittenband van de DD is niet sterk genoeg om de DD op zijn plek te laten zitten.
Kreeg de kite NIET uit het water en kreeg hulp van een mede-kiter. Toen de kite weer in de lucht had, ben ik weer richting de kant gevaren. Vlak bij de kant aangekomen schoot de DD weer los en kwam de kite weer aan zijn 5th line naar beneden zeilen. Kreeg de kite weer de lucht NIET in en ben vervolgens het laatste stukje naar de kant gelopen.
Even de koppen weer bij elkaar gestoken en de afstelling van de kite veranderd. Door het bevestigen van de 5th line aan het bovenste knoopje van de “Y” stuk werd de 5th line korter, zodat de 5th line gefixeerd kon worden d.m.v de verdikking in de 5th line.
De kite stond nu erg stabiel in de lucht en de depower dmv de 5th line was duidelijk merkbaar.
Omdat ik opzoek was naar een second opinion m.b.t de afstelling en relaunch van de kite heb ik mijn kitemaatje “Joost” aan de BMX laten hangen. In de tussentijd heb ik mij maar bezig gehouden met het maken van actiefoto’s.
In totaal heb ik 5 dagen en verschillende sessies met de BMX gevaren. De kite voelt erg stabiel aan en stuurt erg snel. Bardruk is net iets meer dan gemiddeld, maar niet erg hinderlijk. De kite sprint gemakkelijk en de afzet voor de sprong is makkelijk aan te voelen. Helaas verliest de BMX wel snel druk tijdens transsisions. De kite gaat tijdens het inzetten van een sprong gemakkelijk de lucht in en heeft een gemiddelde hangtime. Hoogte lopen is geen probleem. De afstelling van de kite vergt wat ervaring. De kite kan dus niet direct, zonder manuel, gevlogen worden. De internetsite van Wipika is ook verouderd en biedt geen oplossing. Heb in een later stadium, middels “Skype” , veel contact gehad met een teamrider van Wipika i.v.m de relauch problemen.
Windrange:
Volgens Wipika zou de windrange van de 11m2 BMX 12-30 knp moeten zijn. Zelf kon ik de kite varen vanaf 15 knoop. High end heb ik helaas niet kunnen testen, maar heb wel mijn twijfels over de veiligheid van de kite in 30 knp wind.
Waterrelaunch:
Waterstart van de kite is een drama. Wanneer de kite op een normale wijze op het water crashed, dan is het geen probleem om dat kite d.m.v de 5th line te water starten, MAAR wanneer de kite d.m.v de 5th line naar beneden komt, dan zul je terug moeten lopen cq zwemmen. Dus wanneer je tijdens een uitgehaakte trick de kite laat crashen of wanneer je de safety trekt, dan ben je de klos en zul je moeten zwemmen. Heb dit 10x uitgeprobeerd en kreeg de kite niet op een normale wijze de lucht in. Ik zal het in het kort proberen uit te leggen. De kite valt d.m.v de 5th line uit de lucht en komt dan op z’n dak te liggen met de wingtips in de lucht. Vervolgens haak je de CL weer in (nadat je de DD weer moet zoeken). Ik verplaats mij naar links of rechts van de kite en probeer de wingtip wind te laten vangen en trek gelijdelijk aan een van de stuurlijnen. De kite reageert hier niet op en verplaatst elke keer met mij mee. De kite blijft dus steeds in dezelfde positie liggen. Als ik nu een van de stuurlijnen ver binnen haal, dan gaat de kite de lucht in en landt de kite vervolgens weer op het water. De kite ligt nu recht tegenover mij zoals die ook op het strand ligt “LE op het water en de opening van mij af” Nu krijgen we stap 2. Ik wil de opening weer in mijn richting hebben, dus trek een van de stuurlijnen aan, zodat de wingtip wind gaat vangen en bij gaat draaien. De kite reageert hier wel op en gaat inderdaad bijdraaien. Probleem is dat ik nu niet kan voorkomen dat de kite onder een stuurlijn door draait met als gevolg dat aan een zijde de power en stuurlijn gedraaid zitten.
Ik heb voldoende ervaring met 5 lijns kites, maar begon toch aan mijzelf te twijfelen. Heb anderen gevraagd om het ook te proberen en ook de andere riders kwamen tot dezelfde conclussie.
Het relauchen ook geprobeerd, terwijl de kite minder hard was, maar het resultaat bleef ongewijzigd.
[b]Prijzen all inclusief: [/b]
BMX 8m2 999,-
BMX 11m2 1099,-
BMX 14m2 1199,-
Conclusie:
Tja wat moet ik hier van zeggen. De afwerking van de kite is prima, maar de werking van de bar en de waterstart van de kite is ver beneden elk peil.
Ook heeft de kite in mijn ogen 2 nadelen bij elkaar gebracht in een kite.
Je hebt namelijk wel een katrol op de bridle van de powerlijnen zitten, een katrol is onderhevig aan slijtage, maar je hebt er niet de voordelen van en moet de kite nog op een C wijze herstarten.
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je gear, zodat je zorgenloos tricks kan oefenen, maar omdat de waterstart met deze kite een vorm van russisch roulette is, was bij mij de lol er snel af. Ook de QR is erg zwaar om te activeren.
Ik vind het niet erg om 5 lijnen uit le lopen en 7 struts op te pompen, maar dan moet het wel de moeite waard zijn.
Voor deze prijs zijn er meer dan voldoende andere opties op de kitemarkt te vinden.
Persoonlijk ben ik erg teleurgesteld in Wipika en had ik meer van dit merk verwacht.Met dank aan: www.wipikakiteboarding.com
Goede review. Sterk dat je anderen de negatieve punten hebt laten bevestigen.
Een slechte waterrelaunch voor dit soort kites is in 2008 echt niet meer acceptabel. Wat mij betreft had je rating wel lager mogen zijn.
Jammer van Wipika. Hopelijk kunnen ze het tij nog keren voor 2009. Er zit natuurlijk nog enorm veel emotie in dit merk.