Kites - Kite Gear - Zeeko Notus 2009 - Reviews & Informatie - Kitehigh.nl Community

Zeeko Notus (2009) starstarstarstarstar


Notus (2009)
Notus (2009)

De 2009 Zeeko Notus in het kort.



Maten
13
14-23 knopen
11

9
Lowend 16 knopen
7



Shops
KiteonlyHaren


Statistieken sessielogs totaaloverzicht
Helaas, nog niemand heeft een sessie gelogd met deze kite.


2 Review(s) en gedeelde ervaringen voor de Zeeko Notus 2009
Wil je ook je ervaring met dit product delen?

Review door (HJ) MINI-ME op 05/07/2009


Geteste maten:
MaatgewichtLowendHighend
13 95kg 14 23

Inleiding:
Zeeko is een nieuw Frans merk opgericht door Nicolas Caillou. Nicolas is een voormalig ontwerper voor Takoon en heeft vorig jaar dus de stap gezet om voor zichzelf te beginnen.

In de winter werd ik al benaderd door Zeeko met de vraag of ik de kites zou willen testen. Ik heb toen even de boot afgehouden, omdat het te koud werd om de safety/relaunch en andere zaken te kunnen testen, zonder onderkoeld te raken. Toen ik in het voorjaar “ja” had gezegd, werd ik gelijk overspoeld met test materiaal.
Ik heb uitgebreid de 9m2, 13m2 en het Bhoot board kunnen testen.
Van de 9m2 heeft Hendrik (KappuhH) al eens eerder een verslag gemaakt en vorige maand heb ik een verslag gepost van het board. Nu is de 13m2 Notus dus aan de beurt.

Tas:
Dat geloof ik eigenlijk wel. De tas is groot zat om nog een extra kite in te doen en kun je op verschillende manieren uitritsen. Ook zit er een redelijk uitgebreid repaire-setje in de tas.  Pomp en board kunnen aan de tas bevestigd worden, maar ik mis wel aparte opbergruimte of tas voor de bar.

Bar:
De bar  is voorzien van de kleurstelling grijs/rood en is aan de goede zijde voorzien van het “Z” logo en aan de andere kant staat met grote letters “NO”.
De bar heeft 24 meter lijnen die opgebouwd zijn uit 20+4 meter extention lijnen.
De lijnen zien er erg stevig uit en zijn voorzien van een extra coating laag.
Om vergissingen te voorkomen zijn de lijnen voorzien van verschillende kleuren.

Met uitzondering van de  14m2 Notus E.R.A (easy relaunching assistant) kunnen alle kites op 1 bar gevlogen worden. De bar is makkelijk te verstellen naar 46 0f 54 cm en wordt standaard geleverd met leash.
Wanneer je de bar wil verstellen moet je even een floater omhoog schuiven en dan de stuurlijn los maken. De lijn kun je dan via de andere zijde door de bar halen en vervolgens weer vast koppelen aan de stuurlijn.

De bar is voorzien van een lock-systeem. Dit systeem zorgt er voor dat de chickenloop zich tijdens het uithaken in de bar fixeert, zodat de CL altijd goed blijft open staan en je dus niet hoeft te zoeken als je weer wil inhaken.

Ik heb helaas geen swivel op de bar  kunnen vinden.

Power/depower gaat via een strap. Wanneer je de depower strap gebruikt hebt, kun je het losse gedeelte op klittenband vastzetten, zodat het niet los bungelt.

Bar is niet voorzien van stopperbal.

De quick release en de depowerstrap zijn gedateerd, maar werken nog steeds erg goed.

Safety:
De kite heeft een mini 5th lijn. De leash kan dus bevestigd worden aan het ringetje van de 5th lijn thv de CL.
Als 2de optie zou de leash bevestigd kunnen worden aan de CL zelf. De 2de optie zou ik persoonlijk niet snel gebruiken, omdat je dan toch minder goed de druk uit je kite kan kwijt raken dan wanneer je de mini 5th gebruikt.

Kite:
Als je de kite bekijkt dan is het erg moeilijk om het in een hokje te plaatsen.
Ik ga hier maar even niet op in want anders krijgen we weer een hele discussie over wel of geen Delta, Hybride of SLE ;-)
De kite is in ieder geval voorzien van een bridle, die op 3 punten aan de LE bevestigd zit.
Aan het uiteinde van de bridle, het punt waar de stuurlijnen bevestigd worden, zit een katrol.
Het is dezelfde RVS katrol die onder andere ook door F-one gebruikt wordt.
De meest buitenste bevestiging van de bridle heeft nog een extra optie.
De bridle kan op die positie namelijk los gemaakt worden en kan een positie verschoven worden. Deze verschuiving zorgt er dan voor dat het profiel iets platter in de lucht komt te staan, zodat er extra lowend uit de kite gehaald kan worden. Deze optie zit alleen op de 13m2.

Op de wingtip zitten 3 bevestigingspunten voor de stuurlijnen. Volgens de aanduiding zou je dan de kite in meer of minder mate kunnen instellen op C-shape of Hybrid.

De kite is voorzien van een goed werkende one-pomp. De verschillende struts zijn afzonderlijk van elkaar af te sluiten. Op de LE zit een stopperbal in het ventiel.  Het viel mij wel op dat er geen grote (deflate) ventiel op de kite zit. Beide ventielen zijn namelijk even groot.

Op de struts zitten deflactoren, zodat de lijnen niet achter de struts kunnen blijven hangen.

Aan de binnenzijde van de wingtip zitten zakjes die je kan afsluiten met klittenband. Volgens de ontwerper zou je daar de 4m extentions in kunnen bewaren, maar ik gebruikte de zakjes om de katrol, aan het einde van mijn sessie, in te doen. Op die manier weet ik zeker dat de katrol geen schade zal aanrichten als de kite in de zak zit. 

Test omstandigheden:

Ik weeg zelf 95 kg en ik heb de kite met verschillende boards gevlogen.  Zelf vaar ik met de Bandit Dos. Omstandigheden van 14 - 23 knoop. Helaas waren er in mijn test periode geen dagen van boven de 23 knp, dus heb ik de highend  niet maximaal kunnen testen.

Het water op:
Kite oppompen en lijnen bevestigen was erg gemakkelijk. Het wijst zich allemaal vanzelf.
Leash inhaken op de mini 5th en gaan  met die kite.
K.. wat is die bar dun (diameter). Even wennen en dan toch maar even mailen met de ontwerper.
Ik kreeg als antwoord dat het de persoonlijk voorkeur van de eigenaar was en dat hij het af had gekeken van een aantal Pro barretjes. De bar zou juist extra stevig moeten zijn.

Lowend:
De lowend van de kite is oke en is te vergelijken met de meeste Sle/hybride kites, maar mist wel duidelijk lowend, als je hem 1:1 zou vergelijken met een delta zoals bijv de DOS.
Met mijn 95 kg kon ik met de 13m2 goed gepowerd varen vanaf 15 knp. Ik had dan niet de bridle aangepast dus misschien had ik er nog 1 knoopje extra uit kunnen persen.

Ik heb de setting van de bridle op de LE nooit veranderd. Simpelweg omdat ik te laat achter die optie ben gekomen. Het zou dus kunnen dat ik die eerder genoemde lowend nog iets naar beneden had kunnen krijgen, maar ik denk niet dat het veel had uitgemaakt.

Highend:
Zoals aangegeven heb ik die niet kunnen testen, omdat ik hem simpelweg nog niet tegen gekomen was. De afstand die je ter beschikking hebt om de bar te depoweren is bizar groot. Als ik de bar los liet, kostte het mij met mijn 1.93 cm lichaamslengte en dus redelijk lange armen, gewoon moeite om de bar weer te pakken.
Ook de strap is erg ver van de rider verwijderd. Voordeel is natuurlijk dat je met de bar de volledige power/depower zelf in handen heb, zonder dat je gebruik hoeft te maken van de strap.

Stabiliteit,sprongen,hangtime:
De kite is super stabiel en voelt erg vertrouwd aan. Als je crasht,dan zal de kite niet snel over je heen vliegen. De kite springt erg gemakkelijk. Een verkeerde afzet wordt dus niet gelijk afgestraft. De kite heeft een gelijkmatige lift. De kite springt erg gemakkelijk en gaat lekker hoog maar zal je niet direct uit je harnas rukken. In het begin had ik het idee dat ik helemaal niet zo hoog sprong, maar omdat ik veel hangtime had ben ik op een gegeven moment maar even gaan kijken hoe hoog ik sprong. Ik kwam tot de ontdekking dat ik behoorlijke sprongen aan het maken was, maar omdat het vrij soepel ging, vergeet je dat even. De combinatie van hoogte/stabiliteit en hangtime maakt dat dit een heerlijk kite is voor old school en  rotatie sprongen. Waar ik met mijn vorige kite 50% van de rotatie sprongen kon landen, ging ik nu letterlijk en figuurlijk met sprongen vooruit. Op zee kwam ik net niet goed uit met een hoge front-rotatie en vloog onder de kite door. Daarna werd ik nog even door een golf overspoeld en ging ik als een speer weer naar het wateroppervlak, omdat ik er vanuit ging dat de kite achter mij in het water zou crashen. Dit verschijnsel ken ik namelijk van mijn eigen kite. Toen ik naar boven keek, zag ik dat de kite weer rustig uit die positie kwam en weer op 12 uur ging staan. Lekkere gedachte dus !!

Uithaken is nog niet echt mijn ding en heb ook wat last van een schouder blessure, maar kon het toch niet laten om even wat te proberen. Uitgehaakte raily en een paar rotatie sprongen gingen prima. Het is echt een gooi en smijt kite die je uitdaagt, omdat je weet dat het kan en je niet gelijk afgestraft wordt door allerlei safety problemen of kites die raar gaan doen nadat ze crashen.

Backstall:

Of  je nu uithaakt of dat je ingehaakt de bar helemaal dicht trekt. Backstall is compleet vreemd voor deze kite

Bardruk:
Afhankelijk van hoe je de kite instelt; dus meer C-kite of Hybrid dan zul je dus merken dat je meer of minder bardruk zal ondervinden, met als gevolg dat de kite ook iets sneller zal reageren op stuurbewegingen.  Wanneer er niet al te veel wind stond, dan zette ik de setup op C-kite. Dat betekende dan meer bardruk, maar ook iets sneller sturen, waardoor je iets meer lowend uit je kite kan halen. Wanneer de omstandigheden dusdanig waren dat je de kite lekker in de sweetspot zou kunnen varen dan zette ik de setting op de middelste stand.
De kite stuurt lekker direct en de bardruk en stuurdruk zijn prima in orde. Ondanks dat het geen C-kite is komt het toch erg dicht bij het C-kite gevoel.

Sturen/bochten:
Dit heeft natuurlijk ook weer te maken met de setting die je gebruikt. Hoe meer C setting, des te harder en ronder word je door de bochten getrokken. Zet je de kite echt op Hybrid en fixeer je de bar niet goed in de bocht, dan heeft de kite wat meer last van dat typische SLE bochten werk. Met typisch SLE bochtenwerk bedoel ik het vlieggedrag van de kite als die half door de bocht is en dan weer naar voren schiet zodat vervolgens de rider stil komt te vallen. Dus lekker op C of de middelste optie varen.

Safety 5th line:
Als je de kite uitgehaakt crasht en je hebt je leash dus aan de mini 5th bevestigd, dan blijft de kite iets pull houden. Hij gaat dus niet helemaal op z’n rug liggen, maar doet dat voor ongeveer 80% en hierdoor hou je dus iets pull. De achterliggende gedachte is dat de kite dan sneller weer te herstarten is. Dit is natuurlijk wel het geval, maar ik had liever gezien dat de kite 100% drukloos zou zijn.

Waterstart:
De kite geeft niet de beschikking over een auto-relaunch systeem, maar even de stuurlijn aantrekken en klaar ben je.

Hoogte lopen:

Geen probleem.

Conclusie:

De hangtime, spronghoogte is dik  in orde en de kite kan zich wat mij betreft makkelijk meten met de rest van die hoogspringers. Qua looks ziet de kite er ook erg goed uit.  Kite heeft het voordeel van een one-pomp, maar weer het nadeel van het kleine ventiel waar de lucht weer uit moet.  De laatste lucht zul je zelf  goed uit de kite moeten drukken. Nadeel is ook de lengte van de CL koord, zodat de rider niet goed bij de bar of strap kan.  Maar overall heerst het goede gevoel van een kite die de rider, mede door de stabiliteit en depowerbereik,  veel vertrouwen geeft om nieuwe dingen uit te proberen en alles in zich heeft om voorlopig door te kunnen groeien

Met dank aan: www.zeeko-kites.com

Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstarstar

Review door KappuhH op 21/04/2009


Geteste maten:
MaatgewichtLowendHighend
9 75kg 16 Niet getest

[s][/s][b]About me[/b]
Ervaring: bijna een jaar
Gevaren: Naish Boxer SLE, Gaastra Jekyll en verschillende kites zo even een tijdje gevaren
Board: Choc Rasta Pro (130x40)
Gewicht: 75kg

[b]Inleiding[/b]
Zeeko Kites is een Frans merk dat afgelopen jaar gestart is door Nicolas Caillou. Nicolas kitesurft zelf al meer dan 10 jaar en is jaren ontwerper geweest bij Takoon (onder andere van de Nova serie) en nu dus voor zichzelf begonnen onder de naam Zeeko Kites. Zoals velen gezien hebben werd een tijdje geleden gepost dat de Zeeko kites op de markt kwamen. Het verhaal erbij trok mijn aandacht en heb toen contact opgenomen met Zeeko om een kite te testen. Dat was mogelijk en ik kreeg een Zeeko Notus 9m toegestuurd.

[b]Tas[/b]
De tas is een stevige tas met opdruk die als rugtas te dragen is. Er is genoeg ruimte voor de kite. Aan de zijkanten kun je een pomp en bar bevestigen en op de achterkant kun je een board dragen. Verder is de onderkant van de tas los te ritsen zodat er nog een stuk over zo'n 30 centimeter onder de tas uitkomt. Ook is de tas aan de bovenkant nog een halve meter te verlengen. Op deze manier kun je ook de kite met opgepompte stuts in de tas doen, maar dat is niet nodig aangezien de kite een one-pump systeem heeft. Had afgelopen sessie een 12m Jekyll, een 9m Notus, 2 barren, 1 pomp, 1 board (130x40), een droogpak, een fleece, een strandhanddoek, thermoondergoed en wat eten in/aan deze tas, dus groot en stevig genoeg.

[b]Bar[/b]
De bar is een 4 lijns bar met 20 meter lijnen inclusief 4 meter extentions, totaal 24 meter dus ;) Als je de extentions er niet op hebt zitten kun je die bewaren in een kleine pocket aan de kite. Leuk bedacht maar ik zou zelf gewoon de lijnen in mn tas doen die ik toch vaak op het strand heb liggen. Ze hebben er in ieder geval wel een leuk videotje bij gemaakt:

[url=http://www.dailymotion.com/video/x6zq49_notus-by-zeeko-extension-lines_sport]http://www.dailymotion.com/video/x6zq49_notus-by-zeeko-extension-lines_sport[/url]

De breedte van de bar is eenvoudig in te stellen op 46cm of 54cm. Je hebt dus maar één bar nodig voor de verschillende maten kites.
De lijnen zijn gekleurd (grijs/rood en witte powerlijnen met gekleurde pigtails) en kookproof zodat je de lijnen niet verkeerd kunt bevestigen.
Om het depowerkoord zit een kunststoffen omhulsel om slijtage tegen te gaan. Bij het bevestigingspunt met de chickenloop zit een swivel zodat het koord niet helemaal gedraaid gaat zitten.
De chickenloop heeft een lock systeem. Als je de bar volledig aantrekt lockt de chickenloop in de bar zodat ie niet meer kan draaien. Dit is handig als je uitgehaakt vaart want dan kan de chickenloop niet gedraait zitten als je weer wilt inhaken.
Als je veel uitgehaakt vaart dan kun je de donkeydick er gewoon af halen. De donkeydick is zelf lekker dun en flexibel, dus makkelijk tijden het varen in en uit je trapezehaak te halen.

Video over de chickenloop:
[url=http://www.dailymotion.com/video/x6rwin_zeeko-product-focus-chicken-loop_sport]http://www.dailymotion.com/video/x6rwin_zeeko-product-focus-chicken-loop_sport[/url]

De diameter van de bar is vrij klein (zelfde diameter als de bar van Aaron Hadlow aldus de designer). Zelf vind ik dit wel fijn, maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die het minder fijn vinden.
Depoweren doe je door middel van een strap. Dit werkt prima. Als je gedepowerd staat kun je de strap op een stuk klittenband drukken zodat hij niet gaat slingeren. De depowerlijn van de bar is erg lang. Dit heeft als voordeel dat je vrijwel al je depower met de bar kunt regelen maar als nadeel dat de strap vrij ver weg zit. Ik ben zelf best lang en kan er net bij, kleine mensen zullen dus erg ver moeten rekken. Maar aangezien je depoweren vooral met de bar doet is het meestal genoeg om aan het begin van de sessie de strap even goed te zetten en er daarna niet meer aan te komen.
[s]Wat ik wel mis is een stopperball.[/s]


[b]Safety[/b]
Je kunt de safety op verschillende manier toepassen. Allereerst is er de mogelijkheid om je leash te bevestigen aan een mini 5th die tot de splitsing van de powerlijnen loopt. Als je dus de kite releast schiet de bar omhoog en gaat de kite met zn LE op het water liggen. Je moet dan even de bar weer naar je toe halen, je chickenloop weer in elkaar zetten en dan kun je de kite zo weer relaunchen.
Een andere optie is om je leash aan een ring aan de chickenloop vast te maken. Als je dan releast schiet de bar naar voren tot aan de depowerstrap en gaat de kite met 1 tip op het water liggen. Je haalt dan met je leash de chickenloop naar je toe, zet de chickenloop weer in elkaar, haak je in en stuurt de kite zo weer de lucht in.
Het releasen van de chickenloop doe je door aan een velcro klittenband lus te trekken.
De leash is een lang met foam er omheen, zoals wel bekend is van de handlepass leashes van Mystic en Prolimit.

Video over de release/relaunch:
[url=http://www.dailymotion.com/video/x760nr_zeeko-notus-releasing-relaunching_sport]http://www.dailymotion.com/video/x760nr_zeeko-notus-releasing-relaunching_sport[/url]

[b]Kite[/b]
De kite is, zoals Zeeko zelf al aangeeft, geen hybride, geen bow, geen SLE, geen Delta maar een tussenvorm. In eerste instantie lijkt de shape een delta, maar als je onder de kite doorkijkt lijkt hij meer een bow/SLE. Van alles wat dus.
De kite ziet er erg degelijk uit. Op de struts zit een witte foam bescherming en op de LE zijn ook diverse verstevigingspads aangebracht. Aan de tips is het spinakerdoek vervangen door dacron doek, volgens mij precies genoeg om het spinnakerdoek niet te laten scheuren als er bij het landen van de kite een verkeerd steentje/schelpje of whatever op de grond ligt.
Je kunt de stuurlijnen op 3 punten bevestigen, C-shape feeling, Hybride feeling of er tussenin. Standaard staat de kite op hybride feeling en heb hem daar alleen maar op gevaren.
Ook heeft de kite een one-pump system, altijd handig ;)

[b]Oke en nu varen...[/b]
De eerste testsessie was op Workum in 16 – 18 knopen. Kite oppompen en snel het water op. Wat als eerste opviel was de niet al te hoge bardruk, wat ik persoonlijk wel fijn vind. Daartegenover stond echter wat meer stuurdruk, hierover straks meer. De kite gaf direct een vertrouwd gevoel en kon ondanks de wind de kite al parkeren.  Na een rakje direct al wat sprongetjes gemaakt.

Tweede testsessie was op Wijk aan Zee met enorm vlagerige ZW windje (wind kwam over de pier) van dik 20 knopen. In eerste instantie vond ik de kite niet heel stabiel, maar toen de powerlijnen een knoopje strakker gezet en de kite was heerlijk stabiel. Upwind bodydraggen ging ook prima.

De derde testsessie was op Delfzijl met een een windje rond de 22 – 24 knopen met uitschieters van ruim 30 knopen. Ik stond iets meer dan de helft gepowered op de strap en in de grootste vlagen stond ik nog niet overpowerd.

[u]Windrange:[/u] De opgegevens windrange is 16 tot 30 knopen, aangezien ik de kite met 16 knoopjes al kon parkeren klopt de lowend dus wel. De highend zal ook ongeveer kloppen of is zelfs nog  iets meer aangezien je ook nog de 4 meter extentions er af kunt halen zodat de windrange nog groter wordt. Helaas heb ik hem niet in een wind van constant 30 knopen kunnen varen.

[img width=630 height=417]http://www.zeeko-kites.com/interface/datas/windrange.jpg[/img]

[u]Sturen:[/u] De kite is lekker snel, vergelijkbaar met mijn 8m Gaastra Jekyll. Stuurt lekker smooth door de bochten en bij het uitkomen van een bocht bouwt de kite lekker weer kracht op. Zoals ik hiervoor al aangaf heeft de kite niet zoveel bardruk maar wel veel stuurdruk. Deze flinke stuurdruk vind ik erg fijn. Je voelt namelijk heel goed aan waar de kite staat in de lucht en je als je tijdens een sprong één hand van de bar zult je niet perongeluk de kite gaan sturen omdat je echt bewust aan de bar moet trekken. De bardruk neemt wel iets toe naarmate de wind harder wordt.

[u]Springen:[/u] Wat me opviel bij springen was dat je de kite veel verder in moet sturen dan een gewone bow/SLE. Ook sleurt de kite je echt loodrecht omhoog met een enorme lift. Als je op het hoogste punt de kite wat terugstuurt krijg al een enorme boost naar voren. Loopen is nog niet mijn niveau maar ik vermoed dat hij dit super zal doen aangezien het kleine beetje terugsturen je al flink naar voren trekt.Verder geeft de kite je een enorme hangtime.

[u]Upwind:[/u] Hoogtelopen gaat helemaal prima, helemaal niets op aan te merken.

[u]Relaunch:[/u] De relaunch van de kite is prima, met enkele seconden heb je de kite weer in de lucht. De eerste keer had ik de powerlijnen op het verkeerde knoopje staan en stond er weinig wind (16 knopen) en had toen wel wat moeite met de relaunch. Nadat ik de powerlijnen goed gezet had verliep de relaunch prima.

[u]Unhooked:[/u] Dit is nog niet echt mijn niveau. Kan alleen zeggen dat de kite een heel klein beetje stallt als de strap vol gepowerd is. Heel simpel op te lossen door ietsiepietsie te depoweren.
[b]
Conclusie[/b]

[u]Pro's:[/u]
Stabiel
Enorme hangtime en lift
Prijs
Depower
Goede windrange

[u]Con's:[/u]
Afstand tot depowerstrap
[s]Geen stopperball[/s]

[b]Prijzen[/b]
7m: [s]€ 700[/s]  [color=red]€ 595[/color]
9m: [s]€ 850[/s]  [color=red]€ 723[/color]
11m: [s]€ 950[/s]  [color=red]€ 808[/color]
13m: [s]€ 1050[/s]  [color=red]€ 893[/color]

Bar: [s]€ 299[/s]  [color=red]€ 254[/color]

Als je nu dus een order plaatst krijg je direct 15% korting. Als een vriend of kennis ook een order plaatst en jou naam daarbij vermeld krijg je per order 5% extra korting op je volgende order.

Het is natuurlijk aan te raden de kite zelf een keer te testen. Zolang ik de 9m nog heb kunnen we een keer afspreken. Wellicht komen de 11m en de 7m binnenkort hier naartoe en daar kun je dan ook wel eens aan hangen.

Ik wil Nicolas van www.Zeeko-Kites.com hartelijk dankzeggen voor het beschikbaar stellen van de kite.

Totaal:
starstarstarstarstar
Kwaliteit:
starstarstarstarstar
Springen:
starstarstarstarstar
Upwind:
starstarstarstarstar
Depower:
starstarstarstarstar
Veiligheid:
starstarstarstar

Wie vaart hiermee?
7 Reacties
  • Michiel. op 06 July 2009 @ 20:40
    Meld dit bericht aan de moderator

    Ik dacht, komt er weer zo'n nieuw merk voorbij van de zoveelste kitedesigner die voor zichzelf begonnen is.......en oh wat zat ik er naast.

    Dit is serieus een van de fijnste kites die ik ooit gevaren heb. 13m2 getest, en nu de 9m2 nu in de test. Al een waanzinnige sessie mee achter de rug image

    De eerste kite die mij doen laten twijfelen over mijn dossen image

  • KappuhH op 06 July 2009 @ 22:01
    Meld dit bericht aan de moderator
    Goeie test HJ!

    Een paar dingen. De kite heeft wel degelijk een swivel, die kun je met je bar draaien:

    [img]http://www.zeeko-kites.com/interface/datas/chicken_device.jpg[/img]

    Op welke knoopjes heb je de kite gevaren? Aangezien je zegt dat de kite niet backstallt en de lowend wat tegenvalt. Als ik de kite op de 'strakste' knoopjes vaar en haak uit (zeker in weinig wind) dan stallt de kite iets. Maar je hebt wel de maximale power om te sinussen. Ook vondt ik dat ik de kite echt in de lowend moest leren varen. Het is namelijk anders dan bij een bow/SLE. Hoe het ten opzichte van bijv de DOS zit weet ik niet, die heb ik niet in de lowend gevaren.

    Heb pas de kite van de hybride instelling op de C-shape instelling gezet. Was dik tevreden over de hybride maar de C-shape instelling is helemaal topppie! Vooral veel meer power tijdens het sturen/bochtenwerk.

    Je noemt het deflate ventiel als nadeel. Eigenlijk gebruik ik zelf het ventiel als voordeel. Het inflate ventiel gebruik ik nooit omdat het veel lichter is om de kite via de deflate ventiel op te pompen (zit namelijk een stopperballetje in het inflate ventiel). En het leeglopen gaat neit veel lastiger dan van bijvoorbeeld de Gaastra Jekyll (die ik hiervoor gevaren heb). Wel heb ik er af en toe last van dat de struts tijdens het oppompen niet vol lopen. Dan moet je even aan het slangetje naar de strut zitten en dan looptie zo vol.

    De lengte van het depowerkoord is inderdaad een nadeel. Als je de bar laat gaan depowered de kite zover dat de druk bijna helemaal weg is. Dit heeft als voordeel dat je je leash gewoon aan de chickenloop kunt doen. Voordeel is dan dat als je tijdens het uithaken je bar laat gaan je kite niet aan je mini 5de lijn gaat bungelen (wat toch weer ff tijd kost om de kite weer in de lucht te krijgen). Nadeel is wel dat je helemaal geen druk meer hebt dus de kite wel snel met één tip op het water gaat liggen. Een korter depowerkoord is sinds kort leverbaar dus die zal dit probleem verhelpen.

    Als ik het goed vernomen heb kun je de DOS met zn autorelaunch alleen helemaal aan de rand van het windvenster oplaten. Je moet dus altijd wachten tot hij naar de rand gekropen is, klopt dat? De Notus kun je echter op elke plek in het windvenster oplaten. Een kwestie van één stuurlijn een heel eind binnenhalen en de kite draait zo om.

    Wat vondt je trouwens van de pop van de kite?
  • (HJ) MINI-ME op 06 July 2009 @ 23:26
    Meld dit bericht aan de moderator
    Thx voor julie reacties. Zouden jullie de reacties ook bij het verslag op Hanglos willen zetten want dan is het niet meer nodig om alles
    2x te posten...
    Ik heb de kite op alle knoopjes gevaren en heb volgens mij ook vermeld wanneer en waarom ik de kite op welke knoopjes had gevaren.
    het klinkt misschien een beetje eigenwijs maar ik weet hoe ik de lowend uit een kite moet halen. Er is zeker niets mis met de lowend van de kite.
    De lowend is te vergelijken met een moderne SLE/Bow kite van dezelfde afmeting maar moet het toch een beetje afleggen tegen de delta kites zoals de DOS.
    Maar het grote voordeel vind ik dus de stabiliteit van de kite.

    Dat  plaatje wat je toevoegd is geen swivel. Ik heb met de eigenaar via skype gesproken en die moest bekennen dat er inderdaad geen swivel op zat. Hij vertelde dat het er
    bewust niet op zat omdat je dan problemen zou krijgen met het "lock-systeem" Dat plaatje wat jij laat zien is een onderdeel van het "Lock-systeem"
    en dat moet inderdaad een beetje kunnen meedraaien zodat je de bar vanuit elke hoek in het locksysteem kan klemmen.

    Persoonlijk zou ik niet alleen maar gebruik gaan maken van de deflate ventiel. Je loopt namelijk meer kans dat het door intensiefgebruik gaat lubberen.
    Gewoon iets harder pompen en de inflate ventiel gebruiken.
    Een aparte inflate en deflate zit er waarschijnlijk niet voor niets op... 

    Mini 5th..... Als je die optie hebt moet je nooit je leash aan je chickloop vastmaken. Ik zie het als rijden in een auto met airbage maar dan tijdens het rijden de airbag uitschakelen.
    De mini 5th is een extra safety dus moet je die ook gebruiken.... Vergelijk het maar met die safety discussie van BEST. Jaren lang konden ze alleen de leash bevestigen aan de CL
    en nu eindelijk hebben ze de redline bar voorzien van mini 5th.

    Zo dat is bijna weer een review image



  • KappuhH op 07 July 2009 @ 09:46
    Meld dit bericht aan de moderator
    Voor de knoopjes bedoel ik de lengte van de stuurlijnen. Die kun je bij je bar namelijk ook nog korter zetten.

    Op de website van Zeeko staat het volgende: - Revolutionnary chicken loop: Thanks to a 3D moulded piece, you can untwist the lines after a back loop. Moreover, this 3D piece enables to automatically orientate the chicken loop inside the bar hole. So the chicken loop is always facing you during unhooked tricks.These 2 features have never been available on the same bar.

    Je kunt die ring dus wel degelijk gebruiken als soort swivel. En geen gewone swivel ivm het locksysteem klinkt me een beetje vreemd in de oren aangezien je ook een swivel boven je strap kunt maken (direct boven de strap werkt bij de Notus niet aangezien de lijnen pas later splitsen, er zou dus niet genoeg kracht zijn om de swivel uberhaupt te draaien).

    Juist als ik uithaak doe ik mn leash aan de ring aan de chickenloop. Die is er speciaal voor gemaakt (zou je um gewoon aan je chickenloop doen en per ongeluk je quick release trekken dan ben je alles kwijt). Zou je je leash dan aan de mini 5th hebben dan zou je kite dus helemaal depoweren en met zn LE op het water gaan liggen. Kost weer tijd en moeite om je kite te herstarten, zeker op zee is dit erg irritant. Het klopt inderdaad dat je dan een stukje safety mist maar het heeft zn direct voordelen. Kijk maar eens om je heen en zie hoeveel mensen die uithaken hun leash aan de chickenloop hebben.

    Als je deze kite vergelijkt met je 14m DOS, dan noem je dat de lowend van de DOS beter is. Wat vind je verder de grootste verschillen tussen deze kites? Of zijn ze totaal niet vergelijkbaar?

    Ga je van die 9 trouwens nog een appart verslag schrijven?


  • Michiel. op 07 July 2009 @ 20:45
    Meld dit bericht aan de moderator
    Kappuhh: dit is een swifel:
    Swivel F-one 2008 + 2009
    Dat wat jij laat zien is wat anders, en kun je nooit tijdens het varen verdraaien vanwege de trekkracht van de kite. Er zijn merken die wel een kogellager in de CL hebben, maar ook dat blijft lastig.

    Overigens zitten er ook nadelen aan een dergelijke swivel. O.a. spontaan gaan loopen van de kite omdat een voorlijn er omheen kan slaan is een negatief effect (slecht ontwerp van F-one, zou aangepast kunnen worden)

    Bij het springen van rotaties is het best handig. Overigens miste ik dat ding niet niet echt op de 13 en 9m2 Notus image
  • KappuhH op 08 July 2009 @ 01:27
    Meld dit bericht aan de moderator
    Ik weet dat dat een swivel is ja. Daarom zeg ik ook dat je hem als soort swivel kan gebruiken. De ring zal nooit van zichzelf gaan draaien maar het idee is volgens mij dat je de bar aan kunt trekken, dan draaien zodat die powerlijn ook meedraait. Het werkt voor geen meter want het is vrij lastig om je bar helemaal aan te trekken en dan ook nog eens rond te draaien, maar de mogelijkheid is er wel.
  • Michiel. op 09 July 2009 @ 11:14
    Meld dit bericht aan de moderator
    Bar van Core (GT) heeft dat wel, maar die is heel ingenieus en complex. Binnenkort ga ik die eens testen (Core GT)

    Tot nu toe geen enkele last van rotaties in de lijnen gehad. Spring ze ook beide kanten op image
Je dient eerst in te loggen voor je een bericht kunt plaatsen





Gebruikers Online 186 gasten 0 leden

© 2002 - 2024 Kitehigh