- Wind/water condities
9m: 12-38 knopen / super vlak, choppy en kleine golfjes tot grote golven;
- Gebruikte gear: Zian Hantu 9m, Essense 133x41, Zeeko Makaira Hydrofoil;
- Spots: Brouwersdam, De Slufter en Mirns, Texel Paal 17, de Zandmotor;
- Vaaruren: 40+ uur.
De tas:
Deze is niet erg groot maar de kite past er prima in wanneer je deze opvouwt. De bar en de pomp kunnen aan de zijkant bevestigd worden. Ook zit er aan de voorkant nog een extra vak voor een reparatie setje, de pompslang etc.
De bar:
Zian levert bij al hun kites de zelfde bar, het is een 4 lijns bar met standaard 24m lijnen. De bar is in breedte verstelbaar, dit zijn de maten 44cm en 55cm. Het depoweren van de kite gaat door middel van een pull-pull strap systeem welke eenvoudig werkt. Het enige probleem wat hier mee is dat de strap om mee te depoweren wat lastig vast te houden is wanneer deze wordt gebruikt. De QR is van het push-away type en heeft een veer om deze op de plek te houden. Wanneer je de QR gebruikt gaat deze eenvoudig los, ook met zand erin werkt deze prima heb ik ervaren. De kite flagt uit op twee frontlijnen na gebruik van de QR. De leash moet je aan de mini 5th vast maken, deze kan ook nog door de QR zodat met unhooked tricks de kite niet meteen op de safety gaat. Omdat er openingen in de QR zitten kan er met water schoon gespoeld worden. In de QR zit ook een swivel welke gebruikt kan worden om met de hand de frontlijnen te untwisten, dit gaat redelijk zwaar en houd niet makkelijk vast. Verder ziet de bar er misschien niet uit zoals een Cabrinha, North of Ozone bar maar degelijk zeer zeker.
De kite:
De Hantu is een 3 struts Hybride C-kite met bridles die zorgen voor een stabielere kite met meer depower dan een volledige C-kite. Het is een tegenhanger van de RPM, Chaos en C4. De kite heeft een korte bridle en op beide bridle kanten heeft de kite één slider zitten. De kite is netjes afgewerkt en zit goed in elkaar. De kite heeft one-pump ala Slingshot en de clips om de struts af te sluiten zijn met neopreen bekleed. De kite heeft een dump valve op de linker tip. Dit is even wennen met opruimen maar dit maakt het wel eenvoudig met harde wind. In beide wingtips is één latje geplaatst tegen het klapperen van de canopy, ook tussen de middenstrut en de buitenste strut zit één latje per kant. De pigtails van de kite zijn fool-proof en er is maar één punt aanwezig om de lijnen aan vast te maken.
Vlieg eigenschappen:
De Hantu is een stabiele Hybride C-kite die een beetje tussen het rand en het midden van het windvenster staat. De bar en stuurdruk is te vergelijken met de Slingshot RPM’s van de laatste paar jaren. Hierdoor kan je goed voelen waar de kite staat en door de directe aanknoping punten zonder bridle of katrollen op de tips is het stuurgedrag lekker direct te noemen, wel duurt het heel even voordat de kite de stuurinput omzet in een reactie. Het is niet lang maar hierdoor kan je merken dat je met een Freestyle kite heb te maken.
Het depower bereik van de Hantu is uitstekend te noemen, je kan de kite lang doorvaren en de windrange is erg groot te noemen. Wanneer je echt overpowerd staat gaat uitremmen met je board nog best goed, toch kan je merken dat het geen volledige C-kite is waar dat wel helemaal mee gaat. Hoogte lopen gaat uitstekend voor een Hybride C-kite, je hoeft hier niet veel moeite voor te doen.
Het springen met de Hantu gaat erg goed! Je kan merken dat je met een Freestyle kite vaart want de boost van het water af is wanneer je hard instuurt lekker agressief! De hangtime is van een Freestyle kite is altijd wat minder maar nog steeds meer dan prima te noemen. Het landen na hoge sprongen in veel wind kan wat moeilijker zijn dan met een echte SLE kite. Een downloopje is dan wel een aanrader om lekker zacht te landen. Rotaties, one-footers, transitions etc. gaan allemaal erg eenvoudig. Je kan prima aanvoelen waar de kite staat wanneer je deze tricks uitvoert. Met een transition is het erg is lekker dat de kite nog wat lift produceert, zo kan je makkelijk een backroll of iets anders uitvoeren.
Uithaken is waar deze kite natuurlijk voor is gemaakt, een simpele railay en een uitgehaakte backroll lukt me prima maar dan houd het dan ook op. Wel kan ik merken wanneer je goed hard popt dat de kite een prima dood moment heeft, iets wat ideaal is voor de mensen die richting een handlepass willen gaan. Een ander gedeelte van van het freestylen is kiteloopen, met de 9m gaat dat vanaf een goede 25 knopen prima. De kite gaat lekker rond met redelijk wat pull en stijgt goed door om je op te vangen. Helaas heb ik (nog) niet een 7m kunnen proberen hoe die loopt.
Loopje met de 9m:
https://www.youtube.com/watch?v=fi5jQF_ug-c&list=UUhAvpXq_AziFpTuHpKXH_Vg
Conclusie:
De Hantu is de Freestyle kite van Zian, dat is te merken doordat de kite je uitdaagt door uit te haken. Helaas is dat gebied niet mijn specialiteit. Verder zijn alle kenmerken wel duidelijk dat deze kite voor Freestylen is gemaakt. Het loopen, het agressieve springen en het directe vlieggedrag maken dit duidelijk. Dat wil niet zeggen dat deze kite alleen voor een freestyler is, ik ben zelf ook meer een freerider. Iemand die van een sportieve freeride kite houd is met de Hantu aan het goede adres.
Ik wil Sebastiaan van der Velden en Zian kites bedanken voor het beschikbaar stellen van de kite.
Kleine aanvulling.
De door jou geteste kite is een pre-productie. Inmiddels liggen de "echte" Hantu's in onze pakhuizen. Deze komen met ons nieuwe speed-inflate en one-pump systeem. Tevens zijn de stiksel afwerkingen (vooral op de tips) bij de uiteindelijke versie veel netter.
one-pump & speed-inflate
De bar heeft 10cm meer bar travel gekregen en de QR is met een stuk minder kracht weer in elkaar te zetten.
Onze bars worden vanaf nu voorzien van de eerste kite lijnen gemaakt van Dynamax welke wij samen met Teufelberger hebben ontwikkeld.
Om het af te maken gaan we zeer binnenkort ook als eersten beginnen om een holle sleeve lijn van Dynema te gebruiken ipv de standaard sleeves. Duurder dan de lijn zelf per meter maar daarmee wordt de kans op doorgesleten sleeves aanzienelijk gereduceerd.
Speciaal voor de feestylers is deze bar ook verkrijgbaar met grotere chickenloop en lange sterke zachte leash en 22m lijnen ipv onze standaard 24 of 19+5.
De manuele "onder de bar" swivel werkt in kwart slagen, dit voorkomt dat de loop gaat draaien bij het uithaken daar de swivel precies in de bar past. Met een simpele mod is de swivel te versoepelen voor wie liever met minder moeite de swivel wil gebruiken.