uitspoelen met kraanwater?

gert-jan1
Gast
Antwoord #25 Oktober 31, 2005, 11:58:42
edit2Rapporteer  
@ Jelle: Klopt, echter dit is meer gewoonte/traditie dan dat het echt nuttig is.

In het verleden (10/15 jaar geleden) waren de meeste zeilen nog van katoen of andere product wat niet 100% syntatisch was (vaak basislaag katoensoort met coating). Hier trekt dan het zoutwater en zet zout kristallen af. Deze zorgde voor een versnelde sluitage van je zeilen, etc.

Tegenwoordig is het niet meer echt nodig, daar de zeilen geen water meer opnemen. Ze lijken wel nat, maar het water zit op/aan het oppervlakte. Dus veel zeilers doen het wel maar nodig niet echt, de zeilstof is veel verder ontwikkeld. (als je een donkere kite hebt dan zie je weleens zout kringen als je kite in de zon ligt te drogen, als je goed kijk zie je dat deze erop liggen)

Het andere het weer (=schimmel) is ook niet echt schadelijk voor je kite (in het verleden voor zeilen wel, ivm katoen wat een natuurproduct is), echter ziet het er gewoon niet uit. Beste is gewoon goed laten drogen, beter te lang dan te kort. Mocht je toch weer hebben, gewoon in het voorjaarszonnetje leggen, en daarna met een zachte borstel eroverheen ;-)

Je Pak zou ik wel goed uitspoelen, zeep niet nodig, daar het een poreus materiaal is blijft er veel vuil in zitten ;-? Dit leeft nog even door als je pak niet echt helemaal droog is en gaat stinken. Als je dan weer begint en je pak nat wordt dan kan het wel even gaan kriebelen. wederom niet echt schadelijk voor je pak, maar het stinkt wel als een beerput.
slingshot {Thomas}

Berichten: 1466
Antwoord #26 Oktober 31, 2005, 12:34:36
edit2Rapporteer  
pff... wat dit voor onzin als regent gaat je kite toch ook niet stuk ...dus je kan gewoon afspoelen met kraan water is alleen maar beter ...maar wel goed laten drogen natuurlijk
Leander

Berichten: 4171
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #27 Oktober 31, 2005, 12:49:19
edit2Rapporteer  
In kraanwater zitten allerlei stoffen toegevoegd die het water helder houden, zoals chloor. dit zit niet in regenwater, en het zijn nu juist die toegevoegde stoffen die schadelijk zijn.
Sock

Berichten: 100
Antwoord #28 Oktober 31, 2005, 15:27:56
edit2Rapporteer  
Kite niet uitspoelen met zoet water. Om dezelfde reden waarom ze etenswaren vroeger op schepen in zout bewaarden. Zout werkt namelijk tegen micro-organismen die je kite opvreten. In zoet water, zoals kraanwater, zitten allemaal lekker hapjees voor die beestjes zodat ze vrolijk blijven voortplanten.

Wel belangrijk is om je kite droog op te bergen, anders kan die gaan schimmelen. Bovendien geeft het uitspoelen van je kite in de douche, op het balkon, in de tuin of waarever extra wrijving op het doek en dus slijtage. Er zit ook een UV-werende laag op het doek, die je door hardnekkig spoelen er ook afwast.
Merc
Gast
Antwoord #29 November 05, 2005, 02:24:27
edit2Rapporteer  
allemaal bedankt voor je reacties!!

wouw dat was veel lezen
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.