Toen ik wat op internet aan het rondneuzen was kwam ik het volgende artikel tegen:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
RONDOM HET THEMA 'VEILIGHEID' HEBBEN DE AFGELOPEN
JAREN VEEL ONTWIKKELINGEN EN DOORONTWIKKELEN
PLAATS GEVONDEN, ZODAT MEER EN MEER MENSEN VEILIG
VAN DE KITEBOARDSPORT KUNNEN GENIETEN. BETERE BARS,
VIJFLIJNS KITES EN WETSUITS BESCHERMEN ONS AL JAREN EN WE
HEBBEN ALLEMAAL OOG VOOR HET KLEINSTE DETAIL, OF TOCH
NIET? BIJ HET MET GRATIE IN HET WATER SPELEN BESCHERMEN
WE BIJNA ALLES MAAR VERGETEN INTUSSEN DAT WE AL EEN
TIJD TERUG ONZE KIEUWEN HEBBEN INGERUILD VOOR EEN
STUKJE VLIES WAARMEE WE KUNNEN HOREN. WE BESCHERMEN
ONSZELF TEGENWOORDIG MET HANDSCHOENEN, BOOTIES EN
HELMEN, MAAR HET REELE RISICO OM BLIJVENDE OORSCHADE
OP TE LOPEN IS ONBEKEND OF WORDT ONDERSCHAT. ZEKER
ALS JE NIET EERDER PROBLEMEN HEBT GEHAD MET JE OREN.
Krasse knarren van twintig- of dertigplus die nu al met 'wat zeggie' antwoorden, het lijkt wat grappig maar blijft voor die personen een serieuze aandoening met ingrijpende gevolgen. Het beinvloedt je arbeids- en priveleven enorm. Maar is ons oor dan zo gevoelig? Absoluut! Het oor
is een van de meer complexe zintuigen van ons menselijk lichaam en dat impliceert dat meer dan een ding mis kan gaan...
HEFTIGE LANDING
Een heft ige landing met je gezicht op het water kan leiden tot het abrupt scheuren van je trommelvlies. Het evenwicht tussen de druk in het middenoor en die in het uitwendige oor wordt in een dergelijke situatie verstoord. Het betekent waarschijnlijk meteen het einde van je surfseizoen en daarna ben je ook een stukje dover. Het genezingsproces kan namelijk oplopen tot wel vier maanden! Hopelijk blijft litt ekenweefsel je bespaard en keert je gehoor weer terug zoals voor het ongeluk, maar ook dat is niet zeker.
OORONTSTEKING
Vooral watersporters hebben vaak last van oorontsteking alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Klinkt je dat bekend in de oren? Oorontstekingen ontstaan doordat het oorsmeer als beschermingslaag niet meer intact is of weggespoeld is. Als kiteboarder ben je hiervoor kwetsbaar. Als je ook nog eens in zoutwater en in een tropisch klimaat surft zijn er omstandigheden die je oren nog kwetsbaarder maken. Bijvoorbeeld, opgedroogde zoutkristallen die meer vocht uit de huid ontt rekken dan zout water doet, waardoor de huid gemakkelijker scheurt. Bij een beschadigde huid in de gehoorgang krijgen bacterien vrij spel. Bovendien groeien de bacteriekolonien sneller wanneer de water- en lucht temperatuur warmer is.
SURFERSOOR
De meest nare vorm van oorblessure is het surfersoor, oftewel diffuse exostosis, wat staat voor 'goedaardig verspreide botvorming'. Dit fenomeen, waar je altijd te laat achter komt, ontstaat door een wisselwerking van water, wind en kou. Je lichaam reageert omdat ze de invloed van de elementen wil stoppen en maakt nieuw bot in je oorbuis aan. De symptomen van 'surfersoor' zijn een afname van het gehoor (slecht kunnen luisteren op feestjes), het water niet uit je oor kunnen krijgen en oren die vaker en langer vuil blijven: vuil wordt gehinderd om gemakkelijk uit je gehoorgang te gaan. Op den duur kan dit weer leiden tot een oorontsteking.
PIEEEEEP!
En zo makkelijk kom je niet van surfersoor af. Naast het missen van de hoge tonen kun je ook last hebben van een zeurende pijn, nog even de trauma's bij de operatie van surfersoor achterwege latend. Het is bij enkelen zelfs zo ernstig dat na de operatie de 'piep' - als gevolg van de hoogfrequentie-boor om het bot weg te slijpen - een gehoorbeschadiging impliceert die niet meer weg gaat.
WARME OORDEN, DICHTE OREN
Surfen in koud water bevordert surfersoor. Ook zijn er veel surfers die in zomertijd denken ineens last te krijgen van surfersoor. Dit is bijna waar. Als het water warm is en jij er met grote regelmaat in te vinden bent, kan het gebeuren dat je oor niet genoeg tijd heeft om resten als zand, zout en bezinksel in het water, naar buiten te werken. Deze opeenhoping van smurrie zorgt dat je oren dichtslibben, met alle nare eff ecten van dien: het gehoor verslechtert en soms gaat het oor dichtzitt en. Als je dit vervolgens schoon probeert te maken met watt enstaafj es dan kan het gaan ontsteken. Spoel daarom altijd het oor uit met schoon water. Ook zijn er middelen als Audispray voorhanden die je oor op een veilige manier schoonmaken. Je kunt je oor hiermee wekelijks een douche geven. Dit helpt al om de meeste troep uit je oren te krijgen... maar het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat er troep in je oren komt.
BETER VOORKOMEN DAN...
Om te voorkomen dat je trommelvlies door uitdroging scheurt, kun je je oren na het surfen uitspoelen met zoetwater. Maak ze droog en gebruik hiervoor nooit watt enstaafj es. Het
trommelvlies kan immers ook scheuren door een voorwerp, zoals een watt enstaafj e, in het oor te steken. Gebruik bijvoorbeeld het puntje van je handdoek, een tissue of eventueel een oorfohn, zoals is te zien op
www.dryear.net. Zorg dat er geen zeep, chloor of shampoo je oor in kan lopen, want de infectie zal daardoor langer duren. Een echt preventief middel moet worden gezocht in 'het afsluiten van het oor'. Er zijn vele oordopjes voorhanden zoals siliconen putty's, gewaxte katoenbolletjes, geschubde torpedo's. Het ene model kan de huid beschadigen en al het oorvuil weer terug in het oor duwen. Het andere oordopje sluit de gehoorgang dusdanig af dat de communicatie wegvalt of/en je evenwicht en coordinatie negatief beinvloedt. Zijn er dan wel echt geschikte oordoppen voorhanden? Doc's Proplugs meent van wel en zegt dat hun Vented-oordoppen speciaal voor kiteboarders zijn: ''Deze specialistische doppen die je oorschelp als een zegel afsluiten, hoeven niet in je oorbuis. Proplugs Vented heeft namelijk een drukventiel met als groot voordeel dat het de drukwisselingen regelt en communicatie doorlaat, met nauwelijks een eff ect op je evenwichtsorgaan of gehoor. Daarnaast verhogen ze je gevoelstemperatuur en gaan lang mee.'' Volgens de leverancier heb je een oorbescherming voor alle doeleinden als je een van de acht maten past.
bron:
http://access.soulonline.nl/index.php?page=leesvoerdetails&CID=595 ---------------------------------------------------------------------------------
Dus nu mijn vraag: Zijn hier mensen met ervaringen hier over?