Beginnersprobleem!

feddomw
Gast
Antwoord #25 Oktober 01, 2013, 16:37:14
edit2Rapporteer  
Iedereen bedankt voor de waardevolle tips.
 
Nu ik het zo lees, denk ik dat de fout met name in het aangetrokken houden van de bar zit. Ik stuur de kite in van 12 naar  1 en dan naar 10:30 ongeveer, door de powerzone. Als ik overeind kom dan houdt ik volgens mij de bar aangetrokken zodat de kite op zijn positie blijft hangen. Verder ga ik waarschijnlijk ook niet genoeg downwind.

De grote van het board heb ik toekomstgericht gekozen. Ik heb idd in overweging genomen een groter board aan te schaffen, maar de shop waar ik ben geslaagd heeft mij met de keuze geholpen. Ik heb bij deze shop een heel goed gevoel en de verkoper heeft heel veel tijd aan mij besteed om me te informeren. Hij heeft wel aangegeven dat het met mij postuur wat moeilijker is om met zo'n board te starten, maar als je het in de vingers hebt..... Aangezien ik altijd graag ineens goed spul aan wil schaffen leek mij dit een juiste keuze. Hoop dat ik het bij het rechte eind heb:-)

Nogmaals iedereen bedankt voor de goede adviezen, ga er zeker mee an de gang.


Ik zie nu dat ik niet de enige ben die het gezegd heeft en anderen zullen het zeker nog een keer zeggen: maar eh, een board van 40 breed bij jouw lengte en gewicht is ook met het oog op de toekomst echt te klein. Prima dat je bij die shop een goed gevoel hebt, maar op dit gebied ben je toch echt verkeerd voorgelicht.

Ik zou oprecht terug gaan naar de winkel. Dit is gewoon een slecht advies, zeker met de 12m erbij. Een 12m en een board van 40cm is een startersset voor iemand van 75kg om vanaf 16kn te varen. Ik vind het ronduit slecht dat een winkel jou dit aansmeert.

Om het objectief en duidelijk te maken: fabrikanten maken boards in breedtes (even kort door de bocht) 38-43 cm. De kleinste boards voor de kleinste en lichtste kiters, de breedste voor de..... enfin, je snapt 'm wel. Met jouw gewicht behoor je onmiskenbaar tot de absolute zwaarste categorie kiter. Je hebt gewoon niets op een 40cm te zoeken.
Ieder zijn eigen mening natuurlijk, maar zelfs voor een gevorderde kiter van jouw gewicht blijft 40 cm erg smal. Veel plezier en succes met het varen van je eerste meters!

Edit: inderdaad Feddo, wij blijven bij ons standpunt. Een onlogisch advies van een hoogstwaarschijnlijk aardige verkoper.

Ik neem jullie zeker adviezen zeker aan hoor. Maar in de shop waar ik ben geweest had hij die boardjes ook op andere lengtes staan. Dus hij had hier verder ook geen belang bij om mij deze te verkopen. Zou het zonde vinden om 'm gelijk op marktplaats te gooien en een ander board te moeten kopen  . Hoop dus dat ik het hier toch op kan leren.


Je moet doen wat je zelf wil. Maar je gaat naar een winkel voor goed advies, en dat heb je niet gekregen. Of dat nou was door onwetendheid of door eigenbelang doet niet terzake, je bent verkeerd voorgelicht. Overigens: lengte is veel minder belangrijk dan breedte.
breedte vs lengte
Bbtw

Berichten: 232
Logs: 0 | 118 uur
Antwoord #26 Oktober 01, 2013, 16:41:06
edit2Rapporteer  
Een Vriend van mij is ook zon 110 kilo en liep daar ook tegen aan,  een grotere kite 14 meter en board Nort spike heeft hem wel geholpen in het begin, ongeloofelijk Ik stond met mn 70 kilo en 9 meter flink gepowered   terwijl hij nog aan zn 14 meter hing,

maar zondag  .. Grevelingen met oost? waar kan dat dan?
 

Aan de oosterschelde kant, bij het restaurant.
mvbtje

Geen avatar

Berichten: 1175
Antwoord #27 Oktober 01, 2013, 16:45:04
edit2Rapporteer  
Ik zie genoeg reacties in andere topic en sites van mensen die zelfs nog kleinere en smallere boards varen met jouw gewicht. Dus ik denk ook dat het gewoon even kwestie van oefenen is. Ook al is het dan iets lastiger in het begin.


Zie bijv
http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=46378.0

''maatje van me heef ook de zelfde postuur, vaart met een 140*41 board en 12 m2 naish ride... hij vaart prima voor iemand die net gelest heeft (een maand geleden'')

misschien dat eagle jan hier nog kan aangeven welk boardje  dit precies is die een kennis van hem vaart.
Bbtw

Berichten: 232
Logs: 0 | 118 uur
Antwoord #28 Oktober 01, 2013, 16:45:19
edit2Rapporteer  
Toch maar eens contact opnemen met de verkoper. Hopelijk kan ik nog ruilen
Merijnhe

Berichten: 263
Logs: 0 | 12 uur
Antwoord #29 Oktober 01, 2013, 16:54:56
edit2Rapporteer  
Iedereen bedankt voor de waardevolle tips.

Ik neem jullie zeker adviezen zeker aan hoor. Maar in de shop waar ik ben geweest had hij die boardjes ook op andere lengtes staan. Dus hij had hier verder ook geen belang bij om mij deze te verkopen. Zou het zonde vinden om 'm gelijk op marktplaats te gooien en een ander board te moeten kopen  . Hoop dus dat ik het hier toch op kan leren.

Lengte is niet hetzelfde als breedte ..... !!! Dit is ff een heel belangrijk puntje .... mensen delen hier niet voor niets hun ervaring met je.

Lastig hoor als je om advies vraagt maar dan alle reacties zo naast je neer legt. Niet op MP zetten maar terug naar de winkel is het advies van zo'n beetje iedereen.

Take the advice or learn it the hard way! Succes i.i.g
-Martijn-

Geen avatar

Berichten: 139
Antwoord #30 Oktober 01, 2013, 16:56:35
edit2Rapporteer  
Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat het wel kan zo'n bordje maar dat je het jezelf ongelooflijk lastig maakt. Bij het minste of geringste val je stil en progressie boeken gaat zeer langzaam. Ik heb nu een Door en hoewel dat niet alles in de golven is, ben ik een flink stuk vooruit geschoten...
manofglass

Berichten: 151
Antwoord #31 Oktober 01, 2013, 17:12:11
edit2Rapporteer  
toch ook nog ff reageren:
toen ik begon (jaar geleden), 85 kg, een bordje gekocht in de winkel, afm. 133 x 40 cm....ook op aanraden van de verkoper.
heb toen al redelijk snel een goedkoop groter board van 147 x 40 cm  erbij gekocht, en dat was toch wel een wereld van verschil.......nu....een jaar later dus.....begonnen met springen en ben nu weer overgestapt naar 't eerste nieuwe board en af en toe als 't hard waait op 't board van m'n zoon van 128 x 40 cm.
inmiddels ook een spleene "door" aangeschaft omdat er op vakantie niet genoeg wind was en af en toe een vergeefse wandeling naar 't strand........had die achteraf graag al voor de vakantie gehad.....kan nu....wanneer ik m'n kite (11) in de lucht kan houden gewoon varen (ca. 11 knopen) en nog retehard ook........
mijn conclusie: een groter board is zeker makkelijker om te beginnen, en afhankelijk van hoe vaak je gaat, wel aan te raden voor 't eerste jaar;hoe meer meters je in 't begin kunt maken...hoe sneller je beter wordt. Alleen na dat jaar (of korter) stap je waarschijnlijk over naar een kleiner board........mijn advies.....probeer een goedkoop board erbij te scoren en bewaar je huidige board voor wanneer 't beter gaat......
Nijlpaard.

Berichten: 104
Antwoord #32 Oktober 01, 2013, 17:14:13
edit2Rapporteer  
dus beetje samen gevat etc.

Bij waterstart, je bar niet aan trekken, maar op het moment dat je omhoog moet komen.
Als je omhoog gekomen bent, voorste been strekken, beetje met je kite mee, en dus wat minder druk zetten, (met je kite mee = downwind) als je hard genoeg vaart upwind varen Smiley
En als je nog wat langzaam gaat, stuur je je kite weer naar boven '12 uur' en doe je kite weer naar beneden.. Smiley

ik hoor graag of het gelukt is!

Ik heb niet al te veel ervaring. en groter board helpt zeker,, maar zonde van het geld.. of je kunt lenen van iemand?  loser

Waterstart is best moeilijk, zeker voor iemand met zon gewicht..
feddomw
Gast
Antwoord #33 Oktober 01, 2013, 17:51:47
edit2Rapporteer  
En dit pas doen bij 19kn+. Want anders gaat het niet lukken.
KiteOngoing

Berichten: 307
Antwoord #34 Oktober 01, 2013, 17:52:19
edit2Rapporteer  

Waterstart is best moeilijk, zeker voor iemand met zon gewicht..

Huh,, waterstart is helemaal niet moeilijk met zo'n gewicht. Zelf ben ik ook net boven de 100 kg. Maar je moet wel de goede omstandigheden kiezen en zeker niet te weinig wind. Ook zul je het gevoel moeten krijgen bij het insturen van de kite,  het aan kanten van het board om spanning op de lijnen te krijgen en het op een beetje ruime wind zetten van het board. Zo gauw je wat snelheid hebt, kun je beginnen met hoogte lopen. Voor alle duidelijkheid dit is seconden werk.

Voor mij zelf houd ik als ondergrens 15 knts (regelmatig schuimkoppen op het water, bomen gaan wat heen en weer, donkere plekken op het water). Komt de wind beneden de 15 knts, dan verlies je al snel te veel hoogte. Zelf ga ik dan van het water aangezien de fun er dan niet meer is.

Dus: Oefenenen, oefenen en oefenen en nogmaals oefenen.

De komende tijd wordt het water al snel kouder, ik zag gisteren al de eersten met (hand)schoentjes aan. Met andere woorden je ligt veel in het water als je de waterstart niet beheerst, dus goed pak, (hand)schoenen etc.

Naast mijn  136 board, heb ik een 143 board, die ik eigenlijk nooit meer vaar. Toch heb ik het vanmiddag even geprobeerd en het ging eigenlijk best lekker.
TimK

Geen avatar

Berichten: 94
Logs: 0 | 15 uur
Antwoord #35 Oktober 01, 2013, 18:07:41
edit2Rapporteer  
Ik ben zelf ook ~110 kilo, heb een 12m ozone catalyst en een 138x44 board. heb 2x les gehad en ben nu 2x zelf geweest, merk dat ik de 1e keer zelf op oostvoorne met ~17 knopen goed wegkwam en 2e keer op edam met 14-15 knopen denk ik zo? veel moeite had om te blijven staan na ik uit het water was gekomen.
Peer

Berichten: 1037
Logs: 0 | 60 uur
Antwoord #36 Oktober 02, 2013, 10:25:34
edit2Rapporteer  
fout die ik 't meest zie is dat voorste been niet wordt gestrekt, waardoor 't board ook upwind draait........voorste been strekken dus en ga er maar van uit dat het pas echt varen wordt na ca. 10 zelfstandige sessies van minimaal 2 uur.......ff doorzetten dus

Pas echt varen na 10 sessies van 2 uur?  schater... Nee joh... of jij hebt een heel andere definitie van echt varen....

onder echt varen versta ik; anderen kunnen ontwijken en hoogte kunnen houden..........wellicht was ik wat langzamer dan de gemiddelde kiter, maar had hier een sessie of 10 voor nodig
Ik een sessie of 8, maar die duurden niet allemaal 2 uur, meestal korter

Echt afhankelijk van de voorgeschiedenis... Ik had stuntvlieger, zeil, waterski en windsurf ervaring.. Tweede waterstart voer ik weg.. tweede sessie alleen voer ik hoogte naar beide kanten en derde kon ik ook duitsers ontwijken.. Zorgde op mirns altijd wel dat ik de rustige stukken opzocht... Nam de chop voor lief.... De progressie gaat me nu trouwens veel te langzaam......
Bbtw

Berichten: 232
Logs: 0 | 118 uur
Antwoord #37 Oktober 02, 2013, 10:57:54
edit2Rapporteer  
fout die ik 't meest zie is dat voorste been niet wordt gestrekt, waardoor 't board ook upwind draait........voorste been strekken dus en ga er maar van uit dat het pas echt varen wordt na ca. 10 zelfstandige sessies van minimaal 2 uur.......ff doorzetten dus

Pas echt varen na 10 sessies van 2 uur?  schater... Nee joh... of jij hebt een heel andere definitie van echt varen....

onder echt varen versta ik; anderen kunnen ontwijken en hoogte kunnen houden..........wellicht was ik wat langzamer dan de gemiddelde kiter, maar had hier een sessie of 10 voor nodig
Ik een sessie of 8, maar die duurden niet allemaal 2 uur, meestal korter

Echt afhankelijk van de voorgeschiedenis... Ik had stuntvlieger, zeil, waterski en windsurf ervaring.. Tweede waterstart voer ik weg.. tweede sessie alleen voer ik hoogte naar beide kanten en derde kon ik ook duitsers ontwijken.. Zorgde op mirns altijd wel dat ik de rustige stukken opzocht... Nam de chop voor lief.... De progressie gaat me nu trouwens veel te langzaam......
Hahaha, met zo'n watersport ervaring lijkt de stap me niet heel groot. Ik heb heel mijn leven veel en fanatiek gesport, maar allemaal droge disciplines Grin
Als ik hetzelfde als jou met een sessie of 10 kan leren, dan ben ik heel erg tevreden!!
JB - On The Edge

Berichten: 2731
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #38 Oktober 02, 2013, 17:25:33
edit2Rapporteer  
Lekker blijven oefenen! Komt goed!
Klinkt erg herkenbaar allemaal, onafhankelijk van je board...

Ik vaar nu paar jaar met 131x40, was in die tijd goed passend...en is wel lekker in de high-end, maar voor meer low-end zoek ik nu ook wat groters...en weeg maar 85 kg...
Bbtw

Berichten: 232
Logs: 0 | 118 uur
Antwoord #39 Oktober 09, 2013, 13:58:58
edit2Rapporteer  
Ik heb mijn F-one next 138x40 board kunnen ruilen tegen een North 141x44,5 2013 board met enity combo pads. Was geen probleem mijn next weer in te ruilen. Hoop dat ik nu grote stappen kan maken! Grin

Bedankt voor de tips.
JB - On The Edge

Berichten: 2731
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #40 Oktober 09, 2013, 14:37:07
edit2Rapporteer  
Top!
EddyC

Geen avatar

Berichten: 1073
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #41 Oktober 09, 2013, 14:48:34
edit2Rapporteer  
@Peer: "derde kon ik ook duitsers ontwijken" Dat is het moeilijkste vanalles. Vanaf dan kun je echt kitesurfen
Ocean-Limbo

Berichten: 2637
Antwoord #42 Oktober 09, 2013, 15:40:01
edit2Rapporteer  
als het na twee, drie keer proberen niet lukt, kun je beter stoppen. Dan is deze sport echt niets voor jou. Er zijn nog zoveel andere sporten die het proberen waard zijn .....  Grin
Bbtw

Berichten: 232
Logs: 0 | 118 uur
Antwoord #43 Oktober 09, 2013, 15:43:03
edit2Rapporteer  
als het na twee, drie keer proberen niet lukt, kun je beter stoppen. Dan is deze sport echt niets voor jou. Er zijn nog zoveel andere sporten die het proberen waard zijn .....  Grin

??

Denk dat jij niet de moeite hebt genomen dit topic te lezen. Ik ben niet iemand die opgeeft vriend Wink
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.