Gaat dit over de ontwikkeling van het wedstrijdkitesurfen? want het watersportverbond heft bijvoorbeeld ook de kitesurfpas waar sommige scholen mee werken. Wat gebeurt hier mee dan?
Hmmm, ik begrijp dat je door het bericht een beetje op het verkeerde spoor bent gezet dus een kleine toelichting is wel op z'n plaats dan...
Als eerste een antwoord op je vraag, Gaat dit over de ontwikkeling van het wedstrijdkitesurfen?
Nee , niet direct maar het is wel een belangrijke ontwikkeling die indirect gevolgen kan hebben voor het wedstrijdkitesurfen.
De kitesurfpas van het Watersportverbond is meer een ding verbonden aan de kitesurfopleiding van het Watersportverbond. Gaan we kijken naar het officiele / erkende opleidingscircuit binnen de kitesurfwereld dan zien we daar 2 grote organisaties , de IKO en de VDWS . De laatste is het Duitse equivalent van het Watersportverbond. In Nederland zien we dan ook nog het Watersportverbond wat een eigen opleidingscircuit heeft. Van alle drie kun je veel zeggen, zowel in het voor als nadeel.
En dat is binnen de kitesurfwereld op zich al een hele discussie ( die we hier dan ook vooral niet moeten gaan voeren )
Kort gezegd, je kunt de Kitesurfpas van het Watersportverbond dus vergelijken met de IKO pas. Ikzelf vind de Kitesurfpas van het Watersportverbond veel gedetailleerder en zegt eigenlijk meer over jouw vaardigheden dan het bekende IKO pasje. Het IKO pasje ( en ook de IKO instructeursbevoegdheid) is wel internationaal / overal erkend en dat is met het Watersportverbond gebeuren naar mijn info niet overal het geval. De internationale erkenning van het VDWS gebeuren is sterk groeiende.
Wat is dan wel de relevantie van dit bericht betreffende het watersportverbond met de kitesurfsport?
Laten we vooropstellen dat het in Nederland het NOC/NSF is die een organisatie de bevoegdheid kan geven om zich als landelijke vertegenwoordiger van een bepaalde sport(bond) mag presenteren. Dit heeft heel veel voordelen. Het bevestigd de status van de betreffende organisatie naar overheden/ autoriteiten enz. Hierdoor kan deze organisatie veel effectiever optreden en heeft de organisatie veel meer invloed op bijvoorbeeld beleidszaken. Ook is zo'n , door het NOC/NSF erkende organisatie meteen veel interessanter voor bijvoorbeeld echt grote sponsors. Tevens komt de organisatie dan in aanmerking voor financiële ondersteuning vanuit de overheid. Op het gebied van financiële ondersteuning is de laatste jaren overigens flink bezuinigd maar goed, iedere cent is er eentje zeg ik dan maar.
Voor wat betreft het kitesurfen heeft het Watersportverbond van het NOC/NSF de status van landelijke vertegenwoordiger gekregen. Het Watersportverbond is derhalve dus ook de eigenaar van de NK titels. So far so good.....
In het verleden was de NKV aangesloten bij het Watersportverbond. Van de contributie van de leden NKV ging een groot deel richting het Watersportverbond. Doordat de kitesurfsport niet echt tevreden was over de inzet van het Watersportverbond is er door de NKV dan ook in het verleden afscheid genomen als zijnde "aangesloten" bij het Watersportverbond.
Dit leidde voor met name de wedstrijdsport ( van een commissie van de NKV ondergebracht in een eigen vereniging "de NVWK" ) tot een lastige situatie. Het Watersportverbond is tenslotte eigenaar van de titel NK.......
Er zijn door de jaren heen meerdere overlegsituaties geweest om hier een oplossing voor te vinden. Ikzelf ben bij vele van deze overlegsituaties aanwezig geweest en de sfeer was goed / positief te noemen. Er werd hard gezocht naar een goede oplossing. Helaas waren er binnen het bestuur NKV veel wisselingen, was er geen tot nauwelijks sprake van een goede overdracht met betrekking tot deze portefeuille en begon het gebeuren keer op keer opnieuw. De huidige status is mij onbekend.
Voor het kitesurfen waren de ontwikkelingen overigens niet negatief. Er is met name door de jongens van de NVWK ( thnx Fokke en Christiaan! ) in samenwerking met het enkele mensen van het Watersport hard gewerkt om een goed rulebook ( lees wedstrijdreglement) voor de Nederlandse kitesurf wedstrijdwereld neer te zetten. Ook hier hebben nog veel mensen kritische punten maar er is de afgelopen jaren op dit gebied heel veel verbeterd.
Het Watersportverbond zelf is echter de afgelopen jaren in zwaar weer terecht gekomen. Meer en meer werd de nadruk op het topsportsegment / de Olympische discipline gelegd. Je zag dat steeds meer organisaties afscheid namen van het watersportverbond. Alhoewel ik de indruk heb dat het watersportverbond hard aan het werk is om één en ander te herstellen is het een teken aan de wand dat juist de zeilsport ( toch altijd wel het paradepaardje van het Watersportverbond! ) nu met een alternatieve organisatie komt om hun belangen goed te behartigen.
De ontwikkelingen binnen het Watersportverbond zullen ( door de status van De vertegenwoordiger van de kitesurfsport ) links of rechtsom invloed hebben op onze sport. het is mijns inziens dan ook belangrijk om goed waar te nemen wat daar gebeurd en te anticiperen op de diverse ontwikkelingen. My 2 cents