Het concept beheerplan Natura 2000 Waddenzee 2016-2022 is openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat alle huidige kitesurflocaties er in opgenomen zijn en er zelfs een nieuwe locatie aan toegevoegd. Hiermee is het vrijwel zeker dat kitesurfen op deze locaties officieel toegestaan wordt komende zes jaar.Teksten uit het beheerplan:
http://www.natura2000.nl/pages/waddengebied.aspxHet aantal locaties om te kitesurfen in de Waddenzee (inclusief Eems) is uitgebreid van zes naar zeven, met een nieuwe locatie aan de wadzijde van Texel (Dijkmanshuizen).
Kitesurfen is alleen toegestaan op onderstaande locaties, meestal gedurende een beperkte periode van het jaar, aangegeven tussen haken:
1. Dijkmanshuizen, gemeente Texel (van 1 april tot 1 oktober);
2. Groene Strand, gemeente Terschelling (van 1 april tot 1 november);
3. Westzijde veerdam Nes, gemeente Ameland
(het gehele jaar);
4. Westerzeedijk, gemeente Harlingen (vanaf 1 april tot 1 september);
5. Hoek van de Bant, gemeente Dongeradeel (van 1 juni tot 1 oktober);
6. Strand bij Delfzijl, Eems-Dollard-estuarium
(het gehele jaar);
7. Strand bij Termunterzijl, Eems-Dollard-estuarium
(het gehele jaar).
Kitesurfen is verwant aan windsurfen, maar in plaats van een plankzeil wordt er voor de voortbeweging gebruik gemaakt van een grote vlieger. De vlieger is tot circa 14 m2 groot en hangt op 20 tot 30 meter hoogte. Kitesurfen geschiedt voornamelijk op open ondiep water en vindt in principe jaarrond plaats, met een piek in voorjaar en zomer en vaak- tussen 3 uur voor en 3 uur na hoogwater.
Door het kitesurfen, treedt er lokaal optische verstoring van vogels (voornamelijk eider, scholekster, bontbekplevier, strandplevier en kanoet) op.
Om negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen te beperken, gelden er vrijstellingsvoorwaarden op de locaties waar kitesurfen is toegestaan. Op de kaart 3 (‘Recreatie’) zijn de kitesurflocaties indicatief weergegeven. In bijlage 3 (B3.2.4) zijn alle locaties meer in detail opgenomen, met de perioden waarin deze activiteit is toegestaan (#14).
Zolang de activiteit alleen beoefend wordt op de daartoe aangewezen locaties treden weliswaar lokaal storings-effecten op, maar door de locatiekeuze, beperkte oppervlakte, zonodig tijdsbeperking en daardoor de geringe overlap met het vóórkomen van de vogels, worden significant negatieve effecten voorkómen en resteffecten zo veel mogelijk beperkt.
Klaas Smit over Terschelling:Omdat we de komende 18 jaar hier op Terschelling nu gewoon weer willen gaan surfen in plaats van vergaderen graag de volgende regels in acht nemen bij je bezoek (de rest van de spots zullen tzt vast volgen met hun eigen regels).
Noordzee:Windsurfen, golfsurfen en kitesurfen is het hele jaar door toegestaan langs de gehele Noordzee kust, van paal 1 tot paal 29 (of welke paal dan ook de laatste mag zijn op dat moment). Van 1 mei tot 1 oktober is het niet toegestaan te surfen 200m links/rechts van de strandovergangen, dit in verband met eventuele zwemmers. Volg zomers de aanwijzingen van de strandwachten ook op. Ga zomers ruim om de strandwacht posten heen en hou bij mooi weer er rekening mee dat er ook elders langs het strand toeristen zwemmen.
Op het Noordzee strand is 1 golfsurfschool (Surfvillage) aanwezig bij Formerum aan Zee en 1 kitesurfschool (Karta Boardsports) bij Midsland/Formerum aan Zee.
Ga je in de wintermaanden te water en zet je je auto op het strand volg dan de regels die gelden voor het strandrijden.
Om om de Noordzee te surfen heb je een ontheffing nodig van de gemeente op Art 5.33a, leden van de surfclub hebben deze ontheffing automatisch, anders is deze te verkrijgen op het gemeentehuis.
Waddenzee:Voor windsurfers is het op de gehele Waddenzee en Dellewal toegestaan om te surfen. Er zijn echter wel enkele gebieden in de Waddenzee die het hele jaar of een gedeelte van het jaar zijn afgesloten op grond van het zogenaamde artikel 20. De meeste van deze gebieden liggen een eind van het eiland af maar de Jacobsruggen liggen vlakbij de haven (westelijk van de vaarroute door de Meep). Op deze artikel 20 kan je kijken welke gebieden wanneer gesloten zijn.
Kitesurfen is verboden op de Waddenzee en Dellewal. Groene Strand:Het hele jaar rond mag je hier kitesurfen (en windsurfen), zolang je met kitesurfen maar in de kitezone blijft die aangeven is met 2 gele boeien. Op het Groene Strand is 1 kiteschool (Karta Boardsports) aanwezig. Verder is het fijn als je de volgende regels in acht neemt en anderen er op wijst:
- Niet in de vaargeul kiten
- Ga niet teveel westelijk de Noordsvaarder op (het wordt er vanzelf te ondiep).
- Ga alleen kiten met aanlandige wind, zo beland je niet in de vaargeul.
- Laat je kite op op het strand zelf en niet op het grasveld voor strandtent de Walvis
- Let zomers goed op zwemmers en vooral op kinderen, passeer ze ruim en laat weten dat je ze ziet. Dit geldt ook voor windsurfers natuurlijk.
Hopelijk kunnen we zo met elkaar de komende 18 jaar zorgeloos surfen!