wat te doen bij kite te water, ver uit de kust?

isiskank

Geen avatar

Berichten: 39
Juli 03, 2009, 22:28:22
edit2Rapporteer  
beste kiters,

ik zag al wat eerdere topics over dit onderwerp, maar het is me nog steeds niet helemaal duidelijk..

als beginner laat ik nog steeds soms me kite op het water klappen, vooral als ik een crash maak, en ga onderwater vind ik t moeilijk om me kite op 12 uur te houden..

ik vaar vaak op zee, en vaak genoeg is de wind zuidwest/noord, noord/oost, wat betekend dat de wind parallel aan kust is..

Ik heb een waroo 08 en kan de waterstart alleen als ik vaste grond onder me voeten heb, zodra ik verder in de zee ben en niet kan staan lukt het me niet me kite te re-launchen, of dit nou komt omdat ik beginner ben of omdat het sowieso moeilijk is met een waroo 08 is mij niet duidelijk.

en nou gebeurde mij het volgende:

wind was zuidwest, was +/- 500 meter uit kust, crashte en me kite klapte op het water.. ik kreeg met met geen mogelijkheid mijn kite weer in de lucht en kwam door de zijdleingse wind langs de
 kust geen meter dichter bij de kust. ik heb besloten los te koppelen en te gaan zwemmen, en gelukkig heeft een andere vriendelijke kiter me kite opgehaald, nogmaals bedankt daarvoor.. maargoed het was niet egt een prettige ervaring, zo'n afstand zwemmen is geen pretje:P

als de wind west was had het niets uitgemaakt en was ik gewoon teruggedreven naar de kust, maar dit was dus niet het geval..

moet ik gaan leren waterstarts te maken als ik geen vaste grond onder me voeten heb? of moet ik me meer concentreren op me kite gewoon niet meer te laten crashen?
ligt het aan me materiaal? hoorde dat er verschil zit tussen kite's wat betreft relaunch..
of moet ik gewoon niet meer met die windrichting kiten en wachten totdat ik genoeg gevorderd ben om met zo'n situatie om te gaan?

hoor graag jullie mening!
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #1 Juli 03, 2009, 22:43:02
edit2Rapporteer  
SLE kites herstarten: bar zo ver mogelijk van je af en één stuurlijn aantrekken (gewoon aan de lijn zelf)
Zodra de kite op één kant wil gaan staan, naar smaak de bar een beetje aantrekken om druk op de hele kite de zetten.
that's all.

Of er staat gewoon te weinig wind. Of te veel stroming met de wind mee.
In het laatste geval kan het nog verschil maken of je de kite links of recht probeert te herstarten.
In beide gevallen heb je niks op zee te zoeken op een halve kilometer met side shore wind .
martijn

Berichten: 2347
Antwoord #2 Juli 03, 2009, 22:56:06
edit2Rapporteer  
Precies wat rudo zegt.

Om het te oefenen: ga een keer zonder boardje het water in, bodydrag een stukje de zee op zodat je niet meer kan staan, en ga dan oefenen. Als de wind goed is zal het niet zo moeilijk zijn met genoeg wind. Waait het niet zo hard wordt het wat lastiger.

Als je hem echt niet de lucht in krijgt kan je ook een stukje naar je kite toe zwemmen waardoor je kite op zn rug gaat liggen, trek dan 1 stuurlijn aan. gaat nog sneller Wink
bitburger

Berichten: 316
Antwoord #3 Juli 03, 2009, 23:05:34
edit2Rapporteer  
Hmm apart dat die niet herstart.
Misschien te weinig wind?
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #4 Juli 03, 2009, 23:46:08
edit2Rapporteer  
Oefenen! Idd zonder board en gewoon oefenen bij aanlandige wind. Of op een meer.

Zag vandaag op scheef een waroo 2008 regelmatig op scheef in het water liggen (door het oefenen van zn tricks) en kwam elke keer netjes weer uit het water. Dus het ligt niet aan de waroo, denk ik dan. eb zelf een waroo 2007 en geen problemen mee, tenzij er te weinig wind staat, maar dan heb je niets op zee te zoeken.
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #5 Juli 04, 2009, 00:08:04
edit2Rapporteer  
Kite voldoende opgepompt? Een te zachte kite kan het herstarten ook onmogelijk maken. Maar inderdaad als beginner is sideshore nu niet het slimste om te doen. Met sideshore ga je vaak al snel te ver uit de kant.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #6 Juli 04, 2009, 01:52:52
edit2Rapporteer  
eerst al die basics dichter bij de kant dus, en dan kan je ook de afstelling AA AB AC veranderen op je Waroo voor makkelijker herstarten
Johnny

Geen avatar

Berichten: 11
Antwoord #7 Juli 04, 2009, 02:04:53
edit2Rapporteer  
Het herstarten is een kwestie van oefenen. Mocht je kite om een of andere reden echt niet meer herstarten, doordat deze bijv. geinvert is of iets dergelijks, probeer er dan een bootje van te maken.
Je kite los koppelen is echt het laatste wat ik zou doen.
Als je gecrasht bent en de kite echt niet meer omhoog krijgt probeer dan eens het volgende:
Blijf rustig, houd je board aan je voeten en probeer het zo veel mogelijk voor je en onder je te houden. Het board geeft je net genoeg drijfvermogen om niet te hoeven zwemmen. Door het board iets voor je te houden houd je ook spanning op je lijnen.  Afhankelijk van een 4 of 5 lijns kite sla je de 5de lijn of de safety line een paar keer rond je bar zodat de kracht uit je kite is en opnieuw starten onmogelijk is. Koppel je bar los van je harnas en rol alle lijnen rond je bar net zo lang je bij je kite bent.
 ListenToMe Ga nooit met de kite nog aan je harnas zwemmen!!! Lijnen kunnen slap komen te staan en zich rond je benenen gaan wikkellen. Hierdoor kun je zo verstrengeld raken dat je je benen niet meer kunt bewegen en verdrinkt.
Als je bij je kite bent draai je de kite, mist dit al het geval is, met de tips de lucht in. Als je moe bent rust dan even uit door op de leading egde van je kite te gaan liggen. Als je uitgerust bent laat dan een klein beetje lucht uit je kite ontsnappen zodat je gemakkelijk de tips bij elkaar kunt pakken. Houd je bar samen met de tips van de kite vast zodat deze voor je staat. Doe het boardje vanonder je voeten en ga er met je buik op liggen. Vervolgens laat je je door je kite naar het strand trekken. Dit zal niet echt snel gaan maar met een beetje bij peddelen met je voeten zul je merken dat het een heel stuk minder inspannend is dan zwemmen.

In de meeste gevallen zal tegen de tijd dat je je lijnen opgerold hebt de reddingsbrigade wel al geariveerd zijn om je op te pikken. Laat dan je kite helemaal leeg lopen en rol hen naar binnen op. Vervolgens kun je dan zo je kite aangeven. Scheelt een stuk gedoe.

Hopelijke heb je wat aan bovenstaand. Voor mij werkt dit er zullen waarschijnlijk anderen zijn die een andere manier hebben. Gewoon een aantal keer proberen als je niet te ver uit de kant bent. Dit kan je altijd van pas komen als je het echt een keer nodig hebt.  ThumpsUp
Power Zone

Berichten: 258
Antwoord #8 Juli 04, 2009, 09:53:15
edit2Rapporteer  
De Waroo '08 start in principe prima vanuit het water (mits hard genoeg opgepomt,genoeg wind) dus aan je materiaal ligt het niet (ja een delta start makkelijker uit water das waar).

Wat voor mij het toverwoord was en is: GEDULD de Waroo heeft gewoon zijn tijd nodig om naar de zijkant van het windvenster te varen, mijn ervaring bij weinig wind is dat dat soms rustig een paar minuten kan duren maar uiteindelijk gaat het altijd!!!

Dus mijn tip, rustig blijven 1 stuurlijn aantrekken (desnoods met de OSH) en rustig wachten totdat hij aan de zijkant van het windvenster staat.

isiskank

Geen avatar

Berichten: 39
Antwoord #9 Juli 04, 2009, 21:43:57
edit2Rapporteer  
bedankt voor de super reacties, ik ga oefenen!
Chop S(t)ick

Berichten: 151
Antwoord #10 Juli 05, 2009, 10:35:29
edit2Rapporteer  
Ik gebruik zoals de meeste het boardje onder mijn voeten als tegendruk device. Hierdoos start ik veel sneller.

Op de best site staat ook een water herstart manual. Daarin staat ook een manier om met minder wind toch nog redelijk te kunnen herstarten. Het zijn de plaatjes waar de kite op zijn rug komt te liggen. Waait het niet meer zo hard dan krijg je hem makkelijker omhoog.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.