Na een intensieve periode van analyse, consultatie en besluitvorming is het zo ver: het ontwerp van het Beheerplan Voordelta voor de periode 2015-2021 ligt vanaf 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 ter inzage. Alle bevoegde gezagen hebben het plan ondertekend voor akkoord.
Op 27 november kondigen we de start van de zienswijzefase aan in de Staatscourant en in enkele dag- en huis-aan-huisbladen.
Beheerplan Voordelta 2015-2021Uitgangspunten voor het nieuwe beheerplan zijn: voortzetten wat werkt, bijstellen waar dat nodig is en inspelen op de dynamiek van de Voordelta. Centraal staat de balans tussen beleven, gebruiken en beschermen en er is speciale aandacht voor het garanderen van rust.
De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van de eerste beheerperiode zijn:
- De toevoeging van een winterrustgebied bij de Middelplaat ter waarborging van de rust voor de roodkeelduiker.
- Robuuster maken van het rustgebied Slikken van Voorne door het betrekken van het Gat van Hawk bij het rustgebied.
- Voor embryonale duinen zijn potentiegebieden aangewezen en zijn voorwaarden gesteld aan strandschoonmaak en het rijden van voertuigen op het strand. Voor nieuwe strandbebouwing langs de kust dient het bevoegd gezag op basis van een toets op de natuurdoelen te beoordelen of er voorwaarden vanuit de Nb-wet worden gesteld.
- Een proef van 3 jaar om zicht te krijgen op (1) de effecten van kitesurfen in de nabijheid van de rustgebieden Slikken van Voorne en de Hinderplaat en (2) de waarde van het gebied als foerageergebied voor steltlopers.
Een aanpassing van de winterrustgebieden voor de zwarte zee-eend is nog in onderzoek en volgt gedurende de beheerperiode. Het onderzoek en gesprek hierover met betrokkenen vindt plaats in het traject van de natuurcompensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Het baggerwerk voor het vaargeulonderhoud van het Slijkgat blijft onder voorwaarden opgenomen in het beheerplan. Op basis van een passende beoordeling is vastgesteld dat vergunningvrij mag worden gebaggerd tot een diepte van -5 m NAP en dat slib en zand worden gestort buiten het bodembeschermingsgebied.
ZienswijzefaseHet ontwerpbeheerplan ligt vanaf 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 ter inzage. In deze periode kunt u op het ontwerpbeheerplan reageren. Wij attenderen u erop dat deze periode deels samenvalt met de kerstperiode.
U kunt het plan vanaf vrijdag downloaden op
www.platformparticipatie.nl. Hier staan ter informatie ook de achtergrondstukken, waaronder de evaluatie en de gebruikstoets. Op deze site staat ook hoe een zienswijze kan worden uitgebracht.
InformatieavondOp dinsdag 2 december in congrescentrum de Zeeuwse Stromen in Renesse en op donderdag 4 december in ’t Wapen van Marion in Oostvoorne organiseren wij een informatieavond voor belangstellenden. Het betreft inloopavonden waar u van harte welkom bent tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Er zijn deskundigen van het beheerplan aanwezig om vragen te beantwoorden. Om 19:30 uur en, bij voldoende belangstelling, rond 20.15 uur is er een centrale presentatie.
InzagepuntenU kunt het ontwerpbeheerplan tijdens kantooruren inzien op de volgende locaties:
· Rijkswaterstaat Zee en Delta, Lange Kleiweg 34, 2288 GK Rijswijk
· Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18, 4335 JA Middelburg
· Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4, 2596 AA Den Haag
· Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag
· Provincie Zeeland, Provinciehuis, Abdij 6, 4331 BK Middelburg
· Provincie Zuid-Holland, Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag
Gemeentehuizen van:
- Gemeente Veere, Traverse 1, 4357 ET Domburg
- Gemeente Noord-Beveland, Voorstraat 31, Wissenkerke
- Gemeente Schouwen-Duiveland, Laan van St. Hilaire 2, 4301 SH Zierikzee
- Gemeente Goeree-Overflakkee, Kon. Julianaweg 45, 3241 XB Middelharnis
- Gemeente Westvoorne, Raadhuislaan 6, 3235AP Rockanje
- Gemeente Rotterdam, Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)
PlanningNa afloop van de reactietermijn wordt een samenvatting op hoofdlijnen van de binnengekomen zienswijzen gemaakt. Deze kunt u vinden op
www.platformparticipatie.nl. In een nota van antwoord staat of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve Beheerplan Voordelta 2015-2021 zijn verwerkt. De provincies, de minister van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken stellen vervolgens het definitieve beheerplan vast. Het besluit over het definitieve beheerplan wordt bekendgemaakt in de Staatscourant. Tegen het besluit kan nog beroep worden ingesteld.
28 november 2014 – 8 januari 2015
- Mogelijkheid tot indienen zienswijze op ontwerpbeheerplan
2 december in Renesse
4 december in Oostvoorne
- Informatieavonden vanaf 19:00uur
begin 2015
- Vaststelling beheerplan en nota van antwoord op de zienswijzen
- Mogelijkheid tot aantekenen beroep tegen beheerplan
begin 2015 – begin 2021
- 2e uitvoeringstermijn Beheerplan Voordelta