Wat een mooi dagje had moeten worden..

Gpostema

Berichten: 267
November 12, 2006, 22:28:33
edit2Rapporteer  
Hallo luitjes, het volgende (ik ben beginner):

Gister naar strand horst geweest. Om half 10 voor de deur bij Telstar om nog even schoentjes/laarsjes en handschoentjes te halen en daarna gelijk door naar horst. Na tijdje gewacht te hebben, omdat er te weinig wind stond voor mijn enige kite mijn 14, leek de wind toch een beetje aan te trekken. Had ondertussen mijn bindingen losser gezet en ik kreeg mijn voeten er redelijk tot goed in op het land. Daarna kite in de lucht stuk het water in gelopen en gaan met die banaan dacht ik. Kite naar  12 uur rustig zitten en en toen begonnen de problemen. Mijn board vasthoudend aan de grap handle kwam ik niet mijn bindingen heb het een aantal keer geprobeerd maar zonder succus. Ik merkte toen ook al dat mijn kite de neiging had over me heen te vallen door de vlagerige wind. 1 van de andere jongens waar k mee was die ook laarjes had drukte zijn board naar de bodem en wrikte zo zijn voeten er in en ging dan zitten om vervolgens zijn kite in te sturen. Alleen mijn boardje heeft wat meer volume dan die van hem dus ik kreeg hem al wat lastiger naar de bodem. Vervolgens heb ik mijn boardje toch op de bodem en heb ik eindelijk mijn voeten er in. Wil ik gaan zitten donderd mijn kite uit de lucht, LEUK! Ondertussen was de wind vors toe genomen. Had de strap ondertussen al bijna helemaal dicht zitten. Toen k een paar keer het gevoel had dat ik gelift werd begon ik het gevoel te krijgen dat ik overpowerd begon te raken. Kite hele maal naar beneden aan de zijkant van het windvenster, maar er was geen stoppen meer aan. Ik bleef maar naar de zijkant getrokken worden richting land, toen de kant op een metertje of 30 van mijn kite was die enkele meters boven het water hing hem ik mijn savety getrokken. Mijn kite dreef rustig verder en na een stukje rennen door het water kon ik mijn kite pakken. Ik met mijn hele hebben en houwe naar de kant gelopen om even bij te komen. Na een uur gewacht te hebben was de wind nog steeds niet afgenomen en k begon toch redelijk te koud te krijgen. De andere jongens waar k mee was konden ondertussen lekker varen. Ik was van te voren gewaarschuwd voor onder koeling en na een uur en een beetje blauwe lippen heb k maar besloten me om te kleden om de rest van de dag maar toe te kijken. Uiteindelijk is de wind een paar keer nog wel wat minder geweest maar was pas in de loop van de middag.

Zo nu ik mijn verhaaltje heb gedaan, zou k graag willen weten hoelang je eigenlijk je wetsuit kan aan houden met deze temperaturen van de buiten lucht, zonder de kans op onderkoeling (ik had er wel een jas overheen aan getrokken). En het probleem van het uit de lucht vallen. Heb verder de heledag zitten kijken naar de andere (we werden om half 5 opgehaald), maar daar zag ik de problemen veel minder. Heb is zitten letten op wat bows, die vielen af en toe ook wel wat terug maar maar kwamen vrij snel weer mooi boven die gene te staan. Ik heb inmiddels al wel besloten om een waroo te gaan kopen vanwege het berijk en de goede depower om de beschreven situaties zo veel mogelijk te vermijden.
Ik hoop dat er wat mensen zijn die mij verder kunnen helpen!

Groetjes Gerben       
Rowin

Berichten: 616
Antwoord #1 November 12, 2006, 22:37:27
edit2Rapporteer  
Een bowkite was in die condities in preciepe een goede oplossing. Verder moet je er even aandenken als je je achterover laat vallen je kite ietsjes te blijven sturen zodat hij niet 12 uur passeerd. Dit gebeurd bij mij al automatisch maar naar een paar keer heb je dit wel door dus lukt het wel.
En hoelang je het uit houd met je wethuit is niet precies duidelijk, maargoed je pak was al nat en het was maar 10 graden. En het feit dat je relatief veel stil staat uiteraad.
Was eigenlijk ook al aan het kantje kwa weersomstandigheden. Ik probeerde er ook zoveel mogelijk voor te zorgen dat ik niet crashte en al helemaal niet dat met gezicht nat werd, water was erg koud.
Next time better dude,

Greetz.
Rowin
ColaGlas
Gast
Antwoord #2 November 12, 2006, 22:38:48
edit2Rapporteer  
Hey Gerben,

verstandig om te stoppen. Jammer van zo'n mooi dagje, maar jah, je weet nooit wat er allemaal had kunnen gebeuren. Vandaag weer een vervelend kiite-bericht in het nieuws.

Als je warm wilt blijven, dan moet je zo snel mogelijk je pak uittrekken en droge kleren aan trekken. Of je moet gewoon in beweging blijven. Stil zitten in een nat pak is niet okay.
-Cedric-
Gast
Antwoord #3 November 12, 2006, 22:40:21
edit2Rapporteer  
Om je even verder te helpen met het in de straps te komen:

1) Zet je kite op 11-10 of 1-2 uur. (Altijd richting zee) ==> zo vermijd je het uit de lucht vallen van de kite doordat hij niet recht boven je staat).
Stel kite staat op 10-11 uur (rechterhand aan de bar dus)
2) Pak nu met je linkerhand de linkerstrap van je board vast.
3) Ga met je kont in het water liggen
4) Steek je rechtervoet in je rechterstrap
5) Laat de linkerbinding los
6) Steek je linkervoet nu ook in de linkerstrap
7) Pak je bar met 2 handen vast.
8) Waterstart
9) En nu kun je gaan met die banaan Joepie

Hopelijk is dit duidelijk voor je.
Vraag maar als je nog verdere uitleg nodig hebt.

grts ThumpsUp
-DAVE-

Berichten: 368
Antwoord #4 November 12, 2006, 22:50:53
edit2Rapporteer  
Horst!!!!!!!   met die WIND van GISTEREN !!????   


mijn hemel Waar is het VERSTAND??   



sorry hoor, maar een vergevorderde kitesurfer  gaat daar om de dooie dood Niet heen
het waait daar van 4 tot 8 bft  Het is daar NIET te doen, zeker niet als beginner.


Mijn god mijn god

ik geef het op....   Huh
Gpostema

Berichten: 267
Antwoord #5 November 12, 2006, 22:53:13
edit2Rapporteer  
West is redelijk te doen op Horst en k was niet de enige die het water op was waren wel een stuk of 20 a 30 man denk ik ongeveer. En er werd rond de 15 knopen west opgegeven en ook horst kom je tegen als spot als je windrichting west invoerd en k was met mensen die al behoorlijk wat ervaring hebben op horst dus ik zie jou probleem niet helemaal. En k ben toch vroeg tijdig het water af gegaan. Ik ken heus mijn grenzen wel ben eerder wat te voorzichteg dan onvoorzichtig. Er waren die dag mensen met 16,5 bezig dus dikke 8 bft  :Smiley heel heel heel misschien in vlagen maar het lijkt me sterk

@ sedric:  Dat was ook idd mijn bedoeling, zo doe ik het ook zonder schoentjes standaard manier. Alleen had ik voor de 1e keer laarsjes aan (lekker warm  ThumpsUp ) en kon ik ze niet in mijn straps krijgen. had de straps een stuk opener gezet. Gewoon als het boardje op het zand lag lukte het wel, maar toen ik het met met 1 hand moest doen kon ik niet de tegendruk geven wat op het land het zand deed als het ware. Ik kon ze er niet inwringen op deze manier zoals ik het normaal doe. Vandaar dat ik probeerde mijn straps in tekomen door mijn boardje naar de boden te drukken. Alleen viel mijn kite ondertussen uit de lucht.
Maar bedankt voor het advies   ThumpsUp

En ja Rowin k weet dat je een hele dikke caution answer 12 en 9 hebt  (grinnik_kitesmiley)

Groeten Gerben
Petteflat

Berichten: 179
Antwoord #6 November 12, 2006, 23:10:52
edit2Rapporteer  
Ik geef het ook op  (cry_kitesmiley). Maar ik zou dan een waroo pro kopen. Die valt vast nog minder uit de lucht. En zo'n mystic pak zorgt ervoor dat je automatisch de juiste stuurcommando's geeft. Je lijkt dan meteen een pro. Je hebt een Undergroud FLX board nodig. Die zwemt automatisch naar je voeten toe. Hoef je dat aandoen van je board ook niet meer te leren.
hahoutwurm

Geen avatar

Berichten: 20
Antwoord #7 November 13, 2006, 00:51:32
edit2Rapporteer  
en ik zou een leash kopen. hoef je niet meer achter je kite aan rennen.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #8 November 13, 2006, 00:56:06
edit2Rapporteer  
als je met dit weer / deze omstandigheden /  zonder leash bezig bent ( of je moet recon 2 hebben   (grinnik_kitesmiley) ) / je er op water achter komt dat je toch niet zo lekker in je voetbanden komt, moet je gewoon met een lekkere bak warme thee ofzo op de kant blijven staan. Weet je in ieder geval zeker dat je in het voorjaar weer lekker kunt knalluhhh  ThumpsUp
Kondor 11

Berichten: 611
Antwoord #9 November 13, 2006, 01:05:36
edit2Rapporteer  
De waroo pro is weer wel een paar honder euro duurder dan de gewone waroo.
Kijk voor prijzen maar op xwatersport.com
Gpostema

Berichten: 267
Antwoord #10 November 13, 2006, 01:09:37
edit2Rapporteer  
Um ik had wel een leash. Lijkt mij niet echt verstandig zonder leash te gaan varen :Smiley rende ff achter mijn kite aan op um te pakken, zodat ik um niet naar de kant hoefte te slepen aan mijn leash  (grinnik_kitesmiley)

Groeten Gerben 
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #11 November 13, 2006, 01:11:24
edit2Rapporteer  
misschien een tip: Als je je voetbanden "wijder" zet, kom je er met schoenen/laarzen moeilijk in.  Ik heb van een goedkope "bouw emmer"( van dat dikke zwarte plastic) 2 stroken gesneden en die in m'n voetbanden gezet: ze blijven nu prima "open"staan
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #12 November 13, 2006, 01:13:48
edit2Rapporteer  
als je een leash hebt hoef je niet achter  je kite aan te rennen: gewoon de lijnen van 1 kant van je vlieger op bar wikkelen. Gaat in diep water wat lastiger/een beetje moeilijk maar is op Horst ( waar je overal kunt staan ) makkelijk te doen.
Hangtime
Gast
Antwoord #13 November 13, 2006, 02:55:40
edit2Rapporteer  
Beetje jammer dat je een 14m kite op laat, zeker met deze winden.  ThumpDown
Het is aan en uit met de wind. (3 tot 7+ bft)
Ook al is het je enige kite, ga dan niet !!! Voorspellingen waren duidelijk genoeg
Zo verpest je een hoop lol voor een ander als het fout was gegaan. (angry_kitesmiley)

Gelukkig ben je er goed vanaf gekomen.
Je had ook op de locale snackbar terecht kunnen komen.
 loser
Gpostema

Berichten: 267
Antwoord #14 November 13, 2006, 03:38:55
edit2Rapporteer  
Wat is dat toch van dan had je niet moeten gaan, windfinder en windgure gaven 15 knopen aan. Ok er zal wel is wat meer tussen zitten, maar echt bijna iedereen heeft daar de hele dag met 12 bows  12,14 c-shape sommige zelfs 16,5 c-shape gevaren. En 's ochtends was het daarzo 6-8 knopen. Dan kun je altijd wel thuis blijven en zeggen van ja soms kunnen er periodes tussen zitten waar het wat harder gaat.

Greetz Gerben 
Gpostema

Berichten: 267
Antwoord #15 November 13, 2006, 03:41:09
edit2Rapporteer  
En owja ik heb mensen zien stuntelen daar waarvan ik dacht waar zijn die mee bezig en zo onverantwoordelijk was ik echt niet bezig  (angry_kitesmiley)
Thetheo

Geen avatar

Berichten: 52
Antwoord #16 November 13, 2006, 03:42:19
edit2Rapporteer  
idd sluit me er helemaal bij aan..... veel wind ....zeker niet naar horst (ook niet met west)! Onverklaarbare knetterharde vlagen. Ook voor ervaren kiters is er dan weinig lol aan. Als beginner gewoon niet doen joh.....west is ook flink aanlandig....met die stenen en obstakels daar .....tja maar je lijkt het inderdaad niet te willen snappen zie ik aan je commentaar .....jammer.

P.s. er zijn zelfs bijzonder veel ervaren kiters die met deze omstandigheden sowieso niet gaan. (en zeker niet met een 14!!!!???. maar ja lekker eigenwijs blijven zou ik zeggen
Loepie (2 flat-3) de Leeuw

Berichten: 841
Antwoord #17 November 13, 2006, 03:46:29
edit2Rapporteer  
Je vraagt hoelang je kan wachten met je wetsuit aan terwijl je zegt dat je na een uur het koud inc blauwe lippen hebt, dus je geeft zelf antwoord, verder snap ik niet echt wat je wilt zeggen met je verhaal. Leer gewoon met je c kite kiten en die ook afstellen ipv meteen een bow kopen als het ff niet gaat.
Taco.

Berichten: 629
Antwoord #18 November 13, 2006, 05:05:43
edit2Rapporteer  
Hierbij wat opmerkingen, hoop dat je er wat aan hebt:

1) Met dit weer krijg je het altijd koud als je langs de kant staat met je wetsuit....Dat is logisch, die lui die op het water staan zijn hard aan het werk, dan blijf je warm.
2) Het aantal knopen op windguru slaat nergens op dat zit er ALTIJD naast. Koop een windmetertje dan leer je veel sneller of je bepaalde condities aan kan. Bovendien kun je de vlagen meten.
3) Dat andere lui varen met een bepaalde maat wil niet zeggen dat jij het ook kan. Gevorderden kunnen veel meer aan. Ook gewicht en type kite maakt veel uit. Bovendien moet je goed opletten hoe er gevaren wordt, wordt er gesinust of zie je veel lui stuiteren of bodydips maken om de snelheid eruit te halen! Kies als beginner altijd een maat kleiner.
4) zaterdag was een rare dag, s'ochtends op workum leek het bijvoorbeeld rustig, toch pompte vrijwel iedereen 9m op, omdat er veraderlijke vlagen tussen zaten. Uiteindelijk vlagen van 30 knopen.

En tja 14m in de condities van zaterdag is toch echt niet verantwoord, maar dat had je zelf wel door....
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #19 November 13, 2006, 13:49:29
edit2Rapporteer  
Zaterdag was inderdaad een raar dagje. Maar als je windsites (b.v. ook marifoon) dan had je kunnen zien dat het zou gaan waaien met fikse vlagen. Zelf was ik s'morgens op schellinkhout. Stond ongeveer 10 knopen. Zag de koufront met dikke wolken al aankomen dus nog maar even mijn auto in gekropen en even wachten. binnen een half uurtje stond er 20knopen. Toen lekker mijn 10m rebel opgepompt en een half uurtje later met 25knopen lekker kunnen knallen.

Dat bezoek aan de windsites, het gebruik van een windmeter en kijken naar de lucht scheelde me weer het oppompen van mijn 14meter en mogelijke problemen op en naast het water. YeSS
Fré

Berichten: 393
Antwoord #20 November 13, 2006, 15:45:09
edit2Rapporteer  
Eigenlijk weinig aan toe te voegen. Ik zeg niet dat je niet verstandig bezig was, kan ik niet over oordelen.
Ben geen "Horst"-kenner, maar wel een windguru/-finder-kenner.
Als daar 15 knopen staat, dan krijg je VEEL wind, lees: gemakkelijk 1,5 tot 2 keer 't geen voorspeld is.
(Hoe minder voorspeld, hoe kleiner de factor die ik gebruik.)
Maar boven weersites, komt ALTIJD de windmeter die ik zelf bij heb. Alleen die kan je echt vertellen hoe
verstandig 't is om een bepaalde kite op te steken. Die weet je ook lekker te vertellen hoe groot de vlagen zijn.

Wat de koude betreft, tja... Als ik heel hard begin te rillen, onophoudelijk, onstopbaar, oncontrolleerbaar, dan is 't absoluut tijd om van't water te komen. Weet uit ervaring/testing dat op dat moment mijn lichaamstemperatuur rond de 33.5°C zit... Hoogste tijd dus!
Als er dan iets gebeurt, dan is't "PROBLEEM!"! Eigenlijk zou je dus vroeger van't water moeten.
The Submarine

Berichten: 223
Antwoord #21 November 13, 2006, 16:29:39
edit2Rapporteer  
OOk als windfinder of wat dan ook 15 knopen aangeeft, moet je ook ff op andere weerpagina's kijken om te zien of er vlagen zijn. Weeronline.nl en knmi.nl hebben dit in ieder geval. En oh ja als er een buitje aankomt... donkere wolken enzo dan zou de wind ook wel eens flink toe kunnen nemen. En altijd even vragen aan de anderen hoe de wind is.  ThumpsUp
big_ben_lair

Berichten: 795
Antwoord #22 November 13, 2006, 16:37:23
edit2Rapporteer  
helemaal top, precies zoals het hoord!
posty

Berichten: 2454
Antwoord #23 November 13, 2006, 18:21:34
edit2Rapporteer  
tjah, als de goeroe zegt 15 knopen dan................
Boudewijn

Berichten: 851
Logs: 0 | 257 uur
Antwoord #24 November 14, 2006, 00:19:45
edit2Rapporteer  
ja, ook ik snap zijn beredenering   ThumpsUp

niet iedereen heeft een windmeter en ook ik gebruik alleen windguru en weeronline. als er dan teveel wind staat voor mijn vlieger haal ik hem wel meteen van het water af en pomp ik desnoods een kleinere op of ik stop helemaal ( ben nog een beginner en wil dus niet met teveel wind kiten) (shame_kitesmiley)
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.