Zelfbouw (twin)skimboard

Raymond.V

Berichten: 261
November 27, 2011, 23:54:46
edit2Rapporteer  
Na een aantal sessies gehad te hebben met net te weinig wind dacht ik dat het eens tijd werd voor een board met een beter lowend. Dit is de rede dat ik een skimboard heb gemaakt. Het board heeft de vorm van een twintip. Het ontwerp van het skimboard heb ik globaal afgekeken van de Shinn waterbird. Lips Sealed

Ik wilde een goed lowend daarom heb ik hem aardig breed gemaakt. De afmetingen zijn: 125 x 53 cm  Het midden heeft geen rocker en is zo goed als vlak, hij heeft een noserocker van ongeveer 1.5 cm, deze begint ongeveer 25 cm vanaf de neus.
Het board is gemaakt van 3 platen 6 mm okoume multiplex. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik een stijf board wilde bouwen. Het nadeel is het gewicht, daarom heb ik allemaal gaten met de gatenzaag in de middelste plaat geboord. Deze platen heb onder spanning verlijmd.

Om het strapless varen onder de knie te krijgen leek het me goed om vinnetjes te monteren. Deze heb ik gemaakt van een 30x30 alu T-profiel. Deze heb ik er opgeschroefd zodat ze ook demonteerbaar zijn. Voor de grip heb ik op het deck griptape geplakt.

Het board is net klaar en is nog niet getest, dat gaat binnenkort gebeuren. Ik heb nog nooit strapless gevaren dus ik ben benieuwd of dat snel gaat lukken. Ook ben ik wel benieuwd of ik mijn lowend nu wat uit kan breiden t.o.v. mijn twintip 135x41.  Undecided

Hieronder de foto`s
Tips, op en aanmerkingen zijn welkom! Joepie
jerryvanrhee

Berichten: 237
Logs: 0 | 270 uur
Antwoord #1 November 28, 2011, 01:20:27
edit2Rapporteer  
daaaaamn, dat is  sweet zeg. Nice. ga m volgen, en mischien ook wel in mekaar knutsellen deze winter. voor mij is t helaas afgelopen voor dit jaar, maar hoop op een knallend volgend jaar. hoop dat dit me tot die tijd kan vermaken.
LeonB

Berichten: 2087
Logs: 0 | 28 uur
Antwoord #2 November 28, 2011, 08:50:01
edit2Rapporteer  
"Beter goed gejat als slecht verzonnen"  ThumpsUp

Wat een waanzinnige ALU vinnen! Hoe heb je dat gefreubeld? Heb je stiekum een 3D freesmachine in een hoekje van de zolderkamer? Wink
feddomw
Gast
Antwoord #3 November 28, 2011, 09:26:26
edit2Rapporteer  
Ik vind 'm erg mooi. Toch vraag ik me altijd af: ben je in materialen en tijd niet meer kwijt dan als je uit Duitsland een nieuwe Shinn Waterbird of zo koopt?

Begrijp me niet verkeerd, ik stel gewoon de vraag. Of zit de voldoening er in dat je het zelf hebt gebouwd? Ik heb zelf niet de tijd, noch de ruimte, noch het geduld om dit te doen namelijk.

Ik zou zelf trouwens altijd voor vinnen kiezen die door het board gemonteerd zitten trouwens, dat is toch steviger. Wel vind ik deze erg mooi, als ze deze met getapte gaten zouden maken........
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #4 November 28, 2011, 14:51:50
edit2Rapporteer  
nee joh, triplex kost geen fuck. De kern kost miss. 2-3 tientjes, beetje lak en vinnen zlef maken, of van je normale board pakken en klaar Smiley

Zelfs de mijne, ultra lichtgewicht PU-kern kostte iets van 100euro aan materiaal.
EddyC

Geen avatar

Berichten: 1073
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #5 November 28, 2011, 15:32:52
edit2Rapporteer  
Vinnen maak ik van alu L-profiel 40mm x 40mm te verkrijgen in elke doe het zelf zaak voor 8EUR per meter.
Gewoon met ijzerzaag uitzagen en met bandschuurmachine afwerken: kost 1Eur per vin want 8 vinnen uit 1 meter
jenshorst

Geen avatar

Berichten: 30
Antwoord #6 November 28, 2011, 16:55:05
edit2Rapporteer  
hey raymond,  kunnen we de volgende keer op mirns samen skimmen  gr jens
norton

Berichten: 87
Antwoord #7 November 28, 2011, 17:05:13
edit2Rapporteer  
ziet er strak uit !

benieuwd naar t testverslag
Raymond.V

Berichten: 261
Antwoord #8 November 28, 2011, 18:42:44
edit2Rapporteer  
Ejj, Bedankt voor de reacties!

@ LeonB: Die vinnetjes heb ik met de hand gemaakt, ik heb eerst het alu T-profiel op maat gezaagd. Toen heb ik de shape gezaagd, daarna flink in de vorm gevijld en geschuurd. Vervolgens heb ik ze gepolijst en de gaten geboord + verzonken.

@ feddomw: Aan materialen ben ik ongeveer 60 euro kwijt (Ik heb het niet exact bijgehouden, dan zou ik dat na moeten kijken) En als je de uren zou rekenen die je erin stopt, dan hangt het er om of een board uit de winkel nog wel duurder is. Maar aangezien het hobby is reken ik voor mezelf mijn uren niet Wink Ik vond het wel leuk om dit board te maken, helemaal omdat ik wel nieuwsgierig ben hoe zo een board zou varen.
En wat betreft de vinnetjes ben ik het met je eens, getapte gaten zouden mooier zijn, maar ik wilde de vinnetjes wel zo dun mogelijk houden om de weerstand in het water te minimaliseren. Het materiaal van de vinnetjes is maar 3 mm, het tappen van draad met een fatsoenlijke diameter zou wel tegenvallen. Doordat het een T profiel is heb heb ik hem nu met 4 schroeven vast zitten, ik ben niet zo bang dat daar wat mee gebeurd.

@jenshorst : Lijkt me leuk, ik kite (sinds dit jaar) bijna alleen maar in Mirns. Wat voor skimboard heb jij dan? Misschien kan je mij wel wat tips geven aangezien ik nog nooit op een strapless board heb gestaan ThumpsUp Ik kan niet wachten om hem binnenkort eens te testen Joepie
feddomw
Gast
Antwoord #9 November 28, 2011, 19:07:15
edit2Rapporteer  
Duidelijk. Ik had trouwens in jouw geval ook nog eens een of andere 2-compo lijn of PU-lijm onder de vinnen gezet en dan vastgeschroefd, just in case.

Ik vind 'm mooi hoor, en precies zo zou ik het ook hebben gedaan qua shape en materialen, ook i.v.m. de kosten.

Als het verder lijkt op een Waterbird, is het opstappen en wegvaren. Ik had ook nog nooit strapless gestaan en kon op de Waterbird zo wegvaren. Alleen gewichtsverdeling voor achter is belangrijker, en je kan om lekker hoogte te lopen je voorste voet een beetje draaien, kijk maar hoe Shinn staat in dit filmpje. Je staat NIET hetzelfde als op een TT.


http://vimeo.com/15500635
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #10 November 28, 2011, 19:16:34
edit2Rapporteer  
Het ziet er wel heel makkelijk uit als je die gast ziet zeg. Maar ja als je elke dag met zulk weer buiten kan spelen dan leer je snel.
Dat is hier toch wel anders met als het mee zit om het weekend op het water.

Je skim ziet er goed uit kerel ga zo door.  ThumpsUp
feddomw
Gast
Antwoord #11 November 28, 2011, 19:39:29
edit2Rapporteer  
Het ziet er wel heel makkelijk uit als je die gast ziet zeg. Maar ja als je elke dag met zulk weer buiten kan spelen dan leer je snel.
Dat is hier toch wel anders met als het mee zit om het weekend op het water.

Je skim ziet er goed uit kerel ga zo door.  ThumpsUp


Hij woont op Tenerife inmiddels, maar heeft het toch echt geleerd in Britse wateren, die niet heel anders zijn dan de onze.... Ik ken geen kiter wiens stijl en skills ik liever zou willen hebben dan die van Mark Shinn. Serieus, liever zijn techniek dan Youri of Kevin of wie dan ook.

Filmpje van de Waterbird is trouwens voor een groot deel in Egypte opgenomen in 2010 tijdens de Blade 2011 shoot.

Voor de leuk:

http://vimeo.com/26320364
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #12 November 28, 2011, 23:49:39
edit2Rapporteer  
Tsja die Mark kan er wat van lekker soepeltjes allemaal, daarbij vergeleken ben ik Pinokkio zo stijf als een hark  Grin
feddomw
Gast
Antwoord #13 November 28, 2011, 23:58:43
edit2Rapporteer  
En hij is waarschijnlijker ouder dan jij bent ook.....
Raymond.V

Berichten: 261
Antwoord #14 December 12, 2011, 21:36:21
edit2Rapporteer  
FF een kleine update:

Afgelopen zaterdag heb ik mijn skimboard voor het eerst kunnen testen in Mirns ThumpsUp. Ik heb hem gevaren met mijn Bandit dos 12m, het waaide toen ik begon zo`n 13 knopen. Ik had nog nooit strapless gevaren maar het was eigenlijk gewoon opstappen en wegvaren. In het begin voelde het wel wat "wiebelig" aan Shocked, dit komt omdat hij hele andere eigenschappen heeft als mijn twintip. Ook had ik even moeite om de juiste positie te zoeken maar na een paar rakjes begon het al aardig vertrouwd aan te voelen. Door het grote drijfvermogen is het draaien ook redelijk gemakkelijk. Upwind varen stelt eigenlijk niet zo veel voor. Met 13 knopen had ik druk genoeg om upwind te komen, maar dit was misschien ook al wel (bijna) met mijn twintip gelukt.

Het water was aardig vlak toen ik begon maar al snel nam de wind toe waardoor er wat meer chop ontstond. In chop begint het board wat te stuiteren doordat hij zo stijf is, toen ben ik maar overgestapt op mijn twintip.

Ondanks dat ik er maar kort op gevaren heb ben ik erg positief, het is erg leuk om mee te varen in minder wind. Het doel was om een beter lowend te krijgen en dat is denk ik goed gelukt door de breedte, vlakke rocker en stijfheid. Hierdoor is het board minder geschikt voor chop. Ik ben blij dat ik er kleine vinnetjes op heb gezet, het board ligt erg los op het water maar is nog goed te controleren. Er is nog wel een minpuntje, doordat de lak zo glad is kan je het board slecht oppakken met handschoenen aan, dus misschien ga ik daar nog even wat aan doen. En misschien moet ik er nog wat extra griptape op plakken voor extra grip.

Ik hoop het board snel eens langer te kunnen testen op vlak water en mijn strapless skills wat te upgraden Grin Mocht iemand hem ook eens willen testen (in Mirns of waar ik ook ben) Vraag er gerust eens naar Joepie.
Dre79

Berichten: 25
Antwoord #15 Juni 11, 2012, 13:11:20
edit2Rapporteer  
Mooi knutsel project!!

Ben van plan om er zelf binnenkort ook eentje in elkaar te bouwen gebasseerd op de shinn waterbird, alleen vraag ik mij af of je met 3x4mm multiplex ook voldoende stijfheid kunt halen? Dit zou nl een stuk lichter worden dan 3x6mm, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of ie dan nog stijf genoeg wordt?

En hoe bevalt de gewone griptape? Blijft dit goed zitten als het nat wordt, en hoe voelt dit aan je voeten? Lijkt mij nl erg ruw maar hier kan ik mij in vergissen. Ben al druk wezen zoeken naar een soort van rubber matten, maar deze voor een normaal prijsje bijna niet te vinden.
feddomw
Gast
Antwoord #16 Juni 11, 2012, 13:51:53
edit2Rapporteer  
Ik kan uit ervaring vertellen dat "gewone"skate grip tape in ieder geval geen probleem is voor blote voeten.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #17 Juni 11, 2012, 16:36:15
edit2Rapporteer  
ik heb dus die griptape van hema erop, niet te ruw, niet te glad en blijft nog altijd zitten
Raymond.V

Berichten: 261
Antwoord #18 Juni 11, 2012, 18:56:08
edit2Rapporteer  
Ik zou niet durven zeggen of 3x4 mm multiplex een stijf genoeg resultaat geeft. Ik moet wel toegeven dat mijn board net aan de zware kant is geworden. Wanneer ik hem nog eens zou maken zou ik ook 3x4 mm of 2x4 en 1x 6 proberen. Mijn board met 3x6 mm is daarentegen wel mooi stijf geworden.

Wat betreft het griptape, dat bevalt uitstekend! Zoals gezegd is het geen probleem voor de blote voeten en blijft het er ook nog goed opzitten. Ik heb het tape volgens mij bij de Mulitmate weg, dat plakt als een gek!

Succes en ben benieuwd.
Dre79

Berichten: 25
Antwoord #19 Juni 11, 2012, 23:37:37
edit2Rapporteer  
Thanks voor de tips, gaat dus ook gewoon griptape worden want met die foam achtige grips wordt het wel erg duur

2x4 en 1x6 is inderdaad ook nog een goede optie.

Ben eerst nog wat met het huis aan het klussen, maar er gaat deze zomer zeker nog een boardje gebouwd worden, en zal van het procces wel even wat foto's maken om hier te posten.
LeonB

Berichten: 2087
Logs: 0 | 28 uur
Antwoord #20 Juni 12, 2012, 07:10:17
edit2Rapporteer  
Ik gebruik zelf Antisliptape van TESA tussen de padding van m'n skimmie  ThumpsUp
Check: http://www.onlinebouwmarkt.nl/winkel/ijzerwaren/bescherm-vilt-en-rubber/antislip-tape-rol/tesa/prod_2558.html

Kan je gewoon bij de Karwei of Gamma kopen.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.