tjs het is toch een andere categorie, waanzinnige prestatie van die Hydroptère. Zij hebben het voordeel dat ze gewoon de GPS aan zetten en ergens kunnen gaan raggen, net zo lang tot ze een stukje van 500m geklokt hebben dat hard genoeg is. Er is geen correctie op stroming, en ze kunnen hun voordeel doen met golven (beetje surfen zeg maar). Aan de andere kant is open water altijd ruwer, hetgeen weer in hun nadeel is. Kiters mogen dan wel achter een zandbankje in een uitgegraven geultje rossen, ze zullen een traject met een vast begin en einde moeten varen in het bijzijn van de ISAF officials. appels en peren. Hopelijk waait het goed op het volgende speed event in Lüderitz!
Daar haal je een belangrijk discussiepunt aan Rudo! De kiters moeten de nog uit de jaren 70 stammende meetmethode toepassen met twee fotocellen aan het begin en einde van het vaste stuk van 500m.
GPS metingen met kiten hebben al bewezen (o.a. Hennig) dat de 100km/u grens over een afstand van 500m mogelijk is.
Het pad wat de speedkiters varen is ook niet van A naar B, maar meestal nog iets aflandig. Oftewel ze leggen de resultante af = langer dus gaan ze harder.
Overigens heeft de Hydroptere geen voordeel van surfen op de golven. Het is een draagvleugel catamaren, die nauwelijks hinder heeft van de golven omdat hij er overheen "vliegt". Dat is ook de reden dat hij zo'n hoge snelheid kan halen.
Blijft bizar om in "slechts" 28kn maar liefst 55,5 kn te varen: 1,98x de windsnelheid!
eigenlijk is dit oud nieuws, Seb Cattelan heeft hierna nog 60+ knopen op GPS gevaren alleen telde dat niet mee voor het eggie. Dit was de dag voordat het Lüderitz Speed Event begon in Oktober vorig jaar.