NKV participeert in overleg Kitesurfen Belgie

Idefixe

Berichten: 8241
Juli 28, 2010, 21:53:00
edit2Rapporteer  
Naar aanleiding van de recente kitesurfen ongelukken waarvan 1 helaas met een diep trieste afloop heeft de Belgische overheid een overleg georganiseerd betreffende deze problematiek.  Dit overleg vindt  donderdag 29 juli te Brugge plaats.
Ook in Nederland worden wij als kitesurfers steeds vaker geconfronteerd met het item Kitesurfen / veiligheid.  Na het hele Natura 2000 / BPR verhaal ligt het in de verwachting dat het onderwerp veiligheid steeds vaker een bepalende rol in de kitesurfsport zal worden.
Vanuit de NKV zijn wij dan ook blij met de uitnodiging om in deze bijeenkomst deel te nemen.
 Naast het eventueel kunnen bijdragen aan een goede en verantwoorde regulering  betreffende het kitesurfen in België hopen wij ook meer inzicht te krijgen in de wijze hoe met deze problematiek om te (kunnen) gaan.
 In België is dit jaar een uniek project betreffende het vergroten van de veiligheid Kitesurfen van start gegaan.  Het project Kitesafe 2010. Lees hier meer over de inhoud.
 
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #1 Juli 28, 2010, 23:05:33
edit2Rapporteer  
Is dat net zoiets als Kiteaware?  Grin

.... maar goed dat de NKV ook in Belgie wil helpen  ThumpsUp
Stanley

Berichten: 1039
Antwoord #2 Juli 29, 2010, 08:27:04
edit2Rapporteer  
Zo dat is ff goed georganiseerd. 
Snap alleen niet dat dames en heren een andere kleur lycra dragen. Zo heb je daar dus nu 6 verschillende kleuren je zal maar kleuren doof zijn



Nickeltje

Berichten: 374
Antwoord #3 Juli 29, 2010, 08:32:30
edit2Rapporteer  
Ben het eens met Stanley inderdaad.
Het systeem klinkt op zich heel goed om verschillende niveau kiters herkenbaarder te maken, maar om dat met 6 verschillende kleuren te doen...
3 zou overzichtelijker zijn waarschijnlijk.
Dennuzzz

Berichten: 170
Antwoord #4 Juli 29, 2010, 11:05:46
edit2Rapporteer  
Ben het eens met Stanley inderdaad.
Het systeem klinkt op zich heel goed om verschillende niveau kiters herkenbaarder te maken, maar om dat met 6 verschillende kleuren te doen...
3 zou overzichtelijker zijn waarschijnlijk.
Ja dit vind ik nou ook! gewoon groen geel rood, opvallende kleuren en ze zijn goed te onderscheiden van elkaar...
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #5 Juli 29, 2010, 11:09:12
edit2Rapporteer  
tjah maar, denk niet dat het dragen van lycra's doden gaat voorkomen...het is handig voor op het water...maar daar vallen vaak geen doden.
[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #6 Juli 29, 2010, 13:02:21
edit2Rapporteer  
Het doet idd een beetje denken aan het Kite Aware project van een aantal jaren geleden dat helaas een stille dood is gestorven. Op zich is iedere poging om het kitesurfen veiliger te maken natuurlijk positief te noemen. Ik zie alleen, zoals Eagle-Jan ook al schrijft, nog niet helemaal in hoe dit lycrasysteem de sport veiliger kan maken. Je kunt met het lycra systeem dan wel de beginners van de pro's onderscheiden maar wat heb je hier aan? Het zijn niet alleen de beginners die de pech hebben om te crashen met alle gevolgend van dien. Genoeg voorbeelden uit het verleden van (zeer) ervaren kitesurfers die situaties over het hoofd zagen of omstandigheden verkeerd hebben ingeschat.

Volgens mij zijn (plotseling veranderende) weersomstandigheden nog steeds onze grootste vijand. Heb de NKV al eens voorgesteld om aan haar leden een cusus aan te bieden waarin men wat meer over wind/weer en wolken te weten kan komen. Heb hier helaas nooit meer iets over gehoord....
Stanley

Berichten: 1039
Antwoord #7 Juli 29, 2010, 13:16:08
edit2Rapporteer  


Tuurlijk voorkomt het dragen van een Lycra helemaal niks.
Maar het gaat om de gedachte er achter, proactief bezig zijn door mensen te wijzen op de risico's.

Die idioot die perse het water op wil met 45 knopen met een maatje 13 of liefst nog groter voor die waanzinnige hangtime is toch niet te redden.

[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #8 Juli 29, 2010, 16:22:10
edit2Rapporteer  
Tuurlijk voorkomt het dragen van een Lycra helemaal niks.
Maar het gaat om de gedachte er achter, proactief bezig zijn door mensen te wijzen op de risico's.


Zoals ik al zei: ieder initiatief op dit gebied is positief!

Citaat
Die idioot die perse het water op wil met 45 knopen met een maatje 13 of liefst nog groter voor die waanzinnige hangtime is toch niet te redden.


De pest is dat het vaak niet dit soort idioten zijn die een ongeluk krijgen maar de gemiddelde, gezond nadenkende, kitehigh bezoeker. Het vreselijke ongeval van Henry Kap is daar helaas een goed voorbeeld van. Onlangs op Fehmarn bewees Tom nog dat ook voor hem een ongeluk in een klein hoekje zit.....



Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #9 Juli 29, 2010, 22:14:36
edit2Rapporteer  
Net thuis van een pittig dagje "kitesurfoverleg" België
.
In het kort.
alle kopstukken van de Belgische overheid ( west vlaanderen) waren aanwezig. Het meest opvallende: de kitesurfers hebben in België niet echt een overkoepelend orgaan. Afgezien van een paar enthousiaste plaatselijke verenigingen merk je toch dat door het ontbreken van een overkoepelende organisatie, de beleidsmakers ervaring vanuit de praktijk missen. Vandaar dus ook dat bij de eerdere "landelijke" bijeenkomsten besluiten zijn genomen die in de praktijk nogal lastig zijn om te realiseren. Een goed voorbeeld is de verplichting om een Flare ( noodfakkel) bij je te hebben en ligt er een grens bij 7 Bft! Helaas zijn deze zaken opgenomen in een KB ( koninklijk besluit) en liggen deze dus voor de komende 5 jaar vast

Inhoudelijk ging het voornamenlijk over veiligheidszone's , markering van deze zone's en eventuele verplichtingen voor kitesurfers ( bewijs van verzekering / lidmaatschap vereniging / herkenbaarheid op het water enz.) Ook hier viel het op dat er weinig praktische kennis op het gebied van kitesurfen aanwezig was. Men staat over het algemeen absoluut niet negatief tegenover het kitesurfen wel is men zoekende om ,naar aanleiding van de recente kitesurfongevallen, de veiligheid van vooral de overige recreanten te waarborgen. De aanwezigheid van de NKV werd zeer gewaardeerd.

Er is vandaag een eerste concept opgestelt ( wat voor de gehele Belgische kust uniform ingevoerd gaat worden) eind augustus worden de vandaag aangevoerde wijzigingen verwerkt en zal men tot een uiteindelijke regelgeving komen. Ook is men op zoek naar een systeem om de vaardigheid van kitesurfers vast te leggen ( kitesurfbewijs? ) .
Zodra wij ( NKV ) deze hebben ontvangen zullen we hier verder over informeren.
Wordt vervolgd zullen we dan maar zeggen.
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #10 Juli 29, 2010, 22:36:24
edit2Rapporteer  
Citaat
ook is men op zoek naar een systeem om de vaardigheid van kitesurfers vast te leggen ( kitesurfbewijs? ) .

Misschien is een soort van 'gele-rode' kaarten systeem voor surfscholen ook goed kan werken. Geel bij gevaarlijke situatie/Rood intrekken vergunning voor een jaar. Hoe te beoordelen... Situaties met letsel is geel...etc 

En mischien toch een kitesurf examen veplicht stellen. Zonder surfbewijs geen recht op surfen. De risicos zijn nu eenmaal groter dan bij welke andere sport ook.
Silk

Geen avatar

Berichten: 49
Antwoord #11 Juli 30, 2010, 11:53:58
edit2Rapporteer  
vandaag in de belgische pers
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=BF2TF09T
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #12 Juli 30, 2010, 12:05:21
edit2Rapporteer  
ooowwwh jee... dus volgend jaar hebben we te maken met een illegale belgische kiters invasie...doe de grenzen op slot...anders wordt het hier te druk en supergevaarlijk... ThumpDown

iig slecht nieuws voor de belgen....

btw wat zeg het belgische anti-discriminatie wet over onderschijd maken van groeperingen???? Grin

enneh hoe doet men dat met mensen die geen kliko certificaat hebben of zoals ik nog nooit een les hebben gevolgd...maar toch redelijk kunnen kiten en bewust zijn van de risico's en ook in de praktijk die bewustzijn toe passen... en anderen weten te behoeden en overtuigen van potentieel aanwezig gevaarlijke situaties??????  Cry moeten wij dan als nog 200 pleuri neer gaan tellen voor
een certificaat waar van er geen duidelijke richtlijnen voor scholen in vermeld staan of in elk geval geen toetsingscomissie over heen gaat om in belgie te kunnen kiten...dit leidt tot geld klopperij!!!

of krijgen wij  een soort van grandfather right systeem ( dit met oog op zegmaar, wij nederlanders met volle verstand, gaan kiten bij onze buren en willen dit ook kunnen doen zoals zij dat bij ons ook mogen?).
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #13 Juli 30, 2010, 13:02:31
edit2Rapporteer  
@ eagle jan
je bent nu toch wel een beetje te snel met je conclusies.
In principe komt het er op neer dat je je volgend jaar als je gaat kitesurfen in België eerst aanmeldt bij de plaatselijk club. heb je voldoende kennis ( de manier van beoordelen is vrij voor de clubs) en beschik je over een bewijs van verzekering ( bijv je NKV pasje) dan kun je zonder problemen het water op.
Ik begrijp niet waar je het bedrag van 200 eurie vandaan haalt.
Overigens gelden deze regels voor een ieder ( dus ook de vrije blij kitesurfer , niet aangesloten bij een club) dus wettelijk , ook op Europees gebied zit deze constructie goed in elkaar.
kitebart

Berichten: 431
Antwoord #14 Juli 30, 2010, 13:16:36
edit2Rapporteer  
 THX !! aan  iedereen die hierbij geholpen heeft.
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #15 Juli 30, 2010, 13:18:21
edit2Rapporteer  
nou kijk idefixe...ik bedoel hier mee te zeggen dat het idd europees moet worden vastgeled...het is wel leuk dat die belgen dat zo zouden willen...maar ja je, zegt het al de manier van beoordelen is vrij voor elke club...dit vind ik dus op zijn zachts gezegd jammer...stel dat ze mijn kop niet aanstaan dan zouden ze mij het onmogelijk kunnen maken om te kiten ( ik roep maar wat)..
en die minimale 200 euri (toch de lowend richtlijn van iko 3)
maar over europeese wetten...zijn die er al dan???
want ja ik kijk ook wel eens over de grens maar vaak ageer ik gewoon op basis van common sence..


THX !! aan  iedereen die hierbij geholpen heeft.

hebben ze geen kitehigh .be ofzo in 2 talen??? dan had deze ellende wel voorkomen kunnen worden Lips Sealed Roll Eyes
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #16 Juli 30, 2010, 13:28:00
edit2Rapporteer  
Voor de duidelijkheid: de Belgische overheid geeft aan dat er behoefte is aan/voor een soort van kitesurfbewijs. Een echte oplossing voor deze vraag is er nog niet  ( dat kan van alles worden / geen idee)
Op Europees gebied heb je te maken met wetgeving waarbij er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van afkomst, geloof, lidmaatschap van een vereniging enz. WEL mag een overheid aan een bepaalde activiteit bepaalde voorwaarden verbinden tbv openbare orde en veiligheid.  Je kunt dat vergelijken met een rijbewijs.
In België is het dus voor een ieder straks mogelijk om te kitesurfen ( mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In Nederland daarentegen kun je op sommige plaatsen alleen nog maar het water op als je lid bent van de club ( en dat laatste is WEL in strijd met wetgeving ( zowel nationaal als Europees)
bezemsteel12

Berichten: 884
Logs: 0 | 69 uur
Antwoord #17 Juli 30, 2010, 14:04:42
edit2Rapporteer  
dus voor een hobby die je uitoefend moet je dus even een rijbewijs of hoe je het wil noemen halen.

sorry maar dat vind ik toch even heel erg ver gaan!

en al zal je als nederlander naar belgie op vakantie gaan zou je dus ook dat rijbewijs moeten halen terwijl je er maar 1 of 2 keer gaat kite daar.

trouwens ook lekker voor de kite shops in belgie, die verkopen dus ook niet veel kleine maten.

Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #18 Juli 30, 2010, 15:16:48
edit2Rapporteer  
@ Bezemsteel: het is maar net hoe je het bekijkt.
Zonder deze regulering kun je in de toekomst in Belgie alleen nog maar terecht als je lid bent van de plaatselijke club of het kitesurfen wordt daar  helemaal verboden.........

dat "rijbewijs" is er nog niet en ik ben ook zeer benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken?
op dit moment kun je dus volgend jaar als kitesurfer in Belgïe gewoon terecht.
[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #19 Juli 30, 2010, 15:19:39
edit2Rapporteer  
dus voor een hobby die je uitoefend moet je dus even een rijbewijs of hoe je het wil noemen halen.

Is toch bij hobby's als motorrijden, zweefvliegen, parachutespringen, jetskieën ook al het geval? Vind dat voor risicosporten nog niet eens zo heel erg vreemd. Vraag is alleen: voorkom je daar (dodelijke) ongelukken mee. Antwoord: waarschijnlijk niet want er verongelukken jaarlijks ook motorrijders, zweefvliegers, parachutespringers en jetskieërs. Zoals ik in mijn vorige post al vermelde: het zijn niet alleen de onervaren surfers die een ongeluk krijgen. Sterker nog.....
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #20 Juli 30, 2010, 16:02:12
edit2Rapporteer  
 ja maar dan gaan ze weer per sport tak kijken, naar hoeveel mensen de sport uit oefenen en hoeveel doden daar bij vallen en vergelijken met andere sporten...( maar kom niet aan paardrijden b.v....dat is een sport uit de oudheid (en hoe vaak belanden daar geen mens in een rolstoel, dan maar kiten en dood gaan, kost de belasting betaler veel minder), en en en ojeeeeehhhh  dat je je geld kan verdienen met dat soort onzin statistieken Lips Sealed.... ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo oohhhhhhhhhhhh wordt er zo moe van...  Undecided

surf in peace, surf with respect...but above all surf in freedom  Joepie
Spiffy

Geen avatar

Berichten: 36
Antwoord #21 Juli 30, 2010, 21:10:47
edit2Rapporteer  
ja maar dan gaan ze weer per sport tak kijken, naar hoeveel mensen de sport uit oefenen en hoeveel doden daar bij vallen en vergelijken met andere sporten...( maar kom niet aan paardrijden b.v....dat is een sport uit de oudheid (en hoe vaak belanden daar geen mens in een rolstoel, dan maar kiten en dood gaan, kost de belasting betaler veel minder), en en en ojeeeeehhhh  dat je je geld kan verdienen met dat soort onzin statistieken Lips Sealed.... ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo oohhhhhhhhhhhh wordt er zo moe van...  Undecided

surf in peace, surf with respect...but above all surf in freedom  Joepie
[/quot

Some Kicking Ass  ....Last Words Mr Eagle..... Thumbs Up.
Jarno

Geen avatar

Berichten: 2272
Antwoord #22 Juli 31, 2010, 10:58:07
edit2Rapporteer  
De burgemeesters van de Belgische kustplaatsen en staatssecretaris Etienne Schouppe (Mobiliteit) hebben afgesproken dat de nieuwe regels volgende zomer van kracht worden.



http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/kitesurfen_in_belgie_niet_meer_bij_veel_wind_1_493948


bizarre foto daar trouwens
bikiniisuit
Gast
Antwoord #23 Juli 31, 2010, 11:20:43
edit2Rapporteer  
Belangrijkste les die de Belgen zullen leren = ongelukken voorkom je niet door deze regels.  Deze regels zorgen voor meer doden en ik hoop dat de B staat aangeklaagd wordt.  Vergelijkbaar met de palen in Oostvoorne. Het is schijn veiligheid, dus ECHT gevaarlijk. Echte veiligheid begint bij instructeurs, nieuw lesmateriaal (geen schijn IKO), focus op veiligheid. Je hebt alleen recht om over veiligheid mee te praten als je eerdere ongelukken hebt geanalyseerd. Daar zitten leermomenten in. Niet alleen RIP.   
Eagle-Jan

Berichten: 4582
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #24 Augustus 01, 2010, 20:42:42
edit2Rapporteer  
De burgemeesters van de Belgische kustplaatsen en staatssecretaris Etienne Schouppe (Mobiliteit) hebben afgesproken dat de nieuwe regels volgende zomer van kracht worden.



http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/kitesurfen_in_belgie_niet_meer_bij_veel_wind_1_493948


bizarre foto daar trouwens


welke foto?
nou wil ik het gaan bekijken....is het blijkbaar zondag, sinds wanneer mag ik niet geinformeerd worden op zondag?
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2025 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.