Hoe te beginnen?

IceFlame

Geen avatar

Berichten: 4
Augustus 30, 2009, 21:44:30
edit2Rapporteer  
Ik liep vanmiddag met mijn vriendin over het Castricumse strand en zagen een aantal kiters flink in de weer tussen de golven. Wat sprongetjes, flink hard langsrazen en iemand die met zijn kite aan het oefenen was en heen en weer aan het slepen door de branding oid?

We hadden allebei zoiets van cool, zou dat ook iets voor ons zijn? We zijn beide fanatiek snowboarders maar dat is een hobby die je hier helaas maar weinig kunt doen. Er waren ook een paar jongens aan het golfsurfen, maar dat ziet er nogal kansloos uit, beetje body boarden op een veel te grote plank. (met alle respect) Windsurfen lijkt me ook wel gaaf, maar veel minder practisch. Ik heb geen trekhaak en kan een plank met toebehoren nooit vervoeren met de auto.

Direct google erbij gepakt, maar kiten blijkt een behoorlijk dure aangelegenheid. We zijn beide zo groen als gras op het gebied van zowel watersport als vliegeren, dus het lijkt me verstandig om eens te beginnen met het kopen van een vlieger om daar wat mee te oefenen voordat we lessen nemen. Delen jullie deze mening of heeft vliegeren en kiten helemaal niets met elkaar te maken?

Ik zag deze vlieger staan voor maar 37,50 , is dit wat?
Rhombus Thunderbird 1.5
 
 Sportvlieger
159 cm x 56 cm / 62 x 22 inch
70 D Spinnaker-Nylon
4-c Colourbox
2 bis 5 Beaufort / 4-24 mph
ready to fly

Alvast bedankt! Smiley
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #1 Augustus 30, 2009, 21:50:37
edit2Rapporteer  
IceFlame leuk dat je wilt beginnen maar lees dit topic eens door: http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=25794.0

Vervolgens is die vlieger die je aangeeft een goed iets om mee te beginnen om wat van het zogeheten windvenster en het gevoel van het stuuren te weten maar verder heb je voor het kiten er absoluut niks aan.

Ik zou dus echt aanraden em een aantal lessen te nemen samen en dan te beslissen of kiten echt wat voor jullie is.

Na deze lessen koop je een kite en board en kan je gaan oefenen (beste om en om zodat er altijd iemand kan helpen). Voor eventuele informatie over welke kite en board kan je je instructeur aanspreken maar ook tegen die tijd hier even een nieuw topic openen.

Veel succes !
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #2 Augustus 30, 2009, 21:56:11
edit2Rapporteer  
Die rombussen zijn niet verkeerd om het gevoel een beetje te krijgen, het scheelt flink als je als voorbereiding op de lessen al een beetje kan vliegeren.
Ik heb eens wat oefeningetjes getekend die aansluiten op wat je in de les gaat krijgen. Die halve cirkel is het windvenster, die oranje  in het midden de "powerzone". Met een 2 of 3 meter matrasje kan je met 4bft al gesleept worden.
Jarno

Geen avatar

Berichten: 2272
Antwoord #3 Augustus 30, 2009, 21:57:38
edit2Rapporteer  
I almost completely agree with reflex.

Maar ik merk vaak wel dat mensen die iets ervaring hebben met vliegeren en dus iets weten van de powerzone etcetc wel sneller een kite onder controle hebben dan mensen die nog nooit gevliegerd hebben.
Noodzakelijk is het echter niet, want de kiteles is ervoor om dat te leren natuurlijk!

Morres

Berichten: 9427
Antwoord #4 Augustus 30, 2009, 21:58:18
edit2Rapporteer  
vliegergevoel krijgen is het belangrijkste van kitesurfen, daarmee staat of valt alles(letterlijk) verstandig dus om eerst goed te leren vliegeren, je weet dan hoe vlieger reageren op wind, bv aan het eind van het windvenster, maar je leeert ook de kracht die een vlieger kan genereren!
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #5 Augustus 30, 2009, 21:59:57
edit2Rapporteer  
Begin bij het begin en neem eerst een les  ThumpsUp
Dan weet je gelijk of het wat is ja of nee.
Jlte

Berichten: 28
Antwoord #6 Augustus 30, 2009, 22:07:22
edit2Rapporteer  
Mijn eerste stap was een Peter Lynn Vibe 2,6.
Echt een sleep en lift monster om te leren vliegeren.
Voor 100,- heb je er 1 bij vliegerop
brutus

Berichten: 214
Antwoord #7 Augustus 30, 2009, 22:11:07
edit2Rapporteer  
We hadden allebei zoiets van cool, zou dat ook iets voor ons zijn? We zijn
Kitesurfen?
Niet aan beginnen.
Er is echt niets aan.
Water is nat en koud.
Veel te volle spots
Als je niet kunt omdat je andere verplichtingen hebt, voor zover je die al nakomt, loop je constant uit het raam te kijken en bij elk zuchtje wind baal je al dat je niet kunt....

Kortom, laat deze verslaving aan je voorbij gaan ;-)
IceFlame

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #8 Augustus 30, 2009, 22:17:44
edit2Rapporteer  
Wat mijn vriendin zich nog afvraagt, is kiten echt een mannending? Ik heb het eigenlijk alleen nog maar mannen zien doen, is dat omdat het fysiek (te) zwaar is?

@El Rudo, thanks voor het plaatje. Volgend weekend gaan we een vlieger halen en daar eens mee stoeien. (als er een beetje wind staat natuurlijk Smiley)
Misschien een stomme vragen: maar de powerzone = naar voren/achteren en het windbereik van links naar rechts? Bij 3 en 9 uur ligt de vlieger op de grond neem ik aan? 

@Reflex, dat topic lijkt out dated? http://www.kitehigh.nl/z_tips.php de kitehigh tips link geeft niet gevonden? Ik zal de rest van het topic doorlezen.

@Brutus, lol! Daarom probeer ik mijn vriendin hierin mee te sleuren, scheelt een hoop gezeik.  Grin (oh crap ze leest ook mee hier  Roll Eyes)
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #9 Augustus 30, 2009, 22:19:55
edit2Rapporteer  
Het vliegertje zal zeker vliegen maar valt niet in de categorie goede vlieger. Vaak hebben de lijnen veel rek waardoor ze niet lekker sturen. Daardoor stuurt de vlieger waarschijnlijk slecht, maar sturen doet ie wel. Misschien een setje beter lijnen erbij en dat zaldan zeker helpen.

Ga eens bij een vliegershop langs: het coraaltje (ijmuiden), vliegerop (den haag), vandenberg (zandvoort).

Je idee is goed: ff starten met een klein vliegertje en neem daarna lessen.

Hoe beter je met je stuntvlieger overweg kunt hoe sneller je het kiten oppakt. Kiten is twee dingen : een kite besturen en een board besturen,en teglijkertijd oppasen voor de omgeving (andere surfers, bomen, golven etc). Zodra je met je stuntvliegertje niet continu meer crasht en het idee hebt dat je de vlieger onder controle hebt, dan zou ik lessen nemen voor het kitesurfen. het voorkomt een teleurstelling dat het kiten erg moeilijk is.

Daarna krijg je vast advies over board/kite die goed is aan te raden voor een beginner (nml afh van lengte, gewicht, locatie waar je vaart, hoeveel aanleg je hebt etc).

[ Als alternatief: Kijk eens op vliegerop.nl en dan bv een peter lynn (goed kite merk) en zet er een setje 20m vector dyneema lijntjes op en dan heb je een beter vliegertje voor 75 eur. Ga niet groter dan 2,0m2. 1,5m2 is  echt groot genoeg. Maar dan ben je wel 2x zo duur uit. Het is dus wat je wilt. ]





Frank77

Berichten: 690
Antwoord #10 Augustus 30, 2009, 22:21:17
edit2Rapporteer  
Mannending : er waren vandaag van de 50 kiters op scheef toch zeker 10 vrouw. Dus nee,  het is gelukkig niet allleen een mannending, het is nml. meer techniek dan kracht.
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #11 Augustus 30, 2009, 22:26:11
edit2Rapporteer  
@Moderators :

een idee om een keer een sticky topic te maken : hoe begin ik met kitesurfen :

- een paar tips mbt kleine vliegertjes kopen (link naar de links met vliegershops)
- goede plots voor vliegeroefeningen van El rudo
- link naar de kitesurfscholen
- link naar de topic welke kite ik moet kopen

IceFlame

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #12 Augustus 30, 2009, 22:30:12
edit2Rapporteer  
@Frank77, goed te horen dat het niet alleen een mannending is!
Ik heb die vlieger gezien op vliegers.com en daar staat Het Coraaltje boven, ik was van plan hem daar in de winkel op te halen. Zal me even laten adviseren over hoe of wat.

Links naar goede kitesurfscholen lijkt me ook zeer welkom. Ik heb geen vrienden / bekenden in mijn omgeving en op het internet zijn de prijzen ook heel wisselend. Ik ben benieuwd naar goede ervaringen van andere starters / scholen. Hebben jullie eigenlijk allemaal een IKO certificaat?
Jeroen89

Berichten: 201
Antwoord #13 Augustus 30, 2009, 22:39:46
edit2Rapporteer  
Ja ik heb wel een IKO maar eigenlijk is dat alleen van belang als je spullen gaat huren (en dan voornamenlijk in het buitenland). Maar als je 7 of 8 keer huurt had je al een eigen kite kunnen hebben ipv continu een andere kite waarmee je bezig bent. Ik zou verder zeggen neem nadat je het vliegeren lekker onder controle hebt een lesje en kijk of je ermee verder wilt. Alvast welkom iig
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #14 Augustus 30, 2009, 22:39:53
edit2Rapporteer  
@El Rudo, thanks voor het plaatje. Volgend weekend gaan we een vlieger halen en daar eens mee stoeien. (als er een beetje wind staat natuurlijk Smiley)
Misschien een stomme vragen: maar de powerzone = naar voren/achteren en het windbereik van links naar rechts? Bij 3 en 9 uur ligt de vlieger op de grond neem ik aan? 

dat zie je goed, het is eigenlijk een kwart bol waar je in kijkt. De nummers zijn van de wijzerplaat van een klok gepikt maar dat heb je zeker ook al door...
Succes, en trek dat mens gewoon mee, als je kan snowboarden kan je ook kiten.
brutus

Berichten: 214
Antwoord #15 Augustus 30, 2009, 22:58:34
edit2Rapporteer  
@Brutus, lol! Daarom probeer ik mijn vriendin hierin mee te sleuren, scheelt een hoop gezeik.  Grin (oh crap ze leest ook mee hier  Roll Eyes)

Grin Vertel je vriendin maar dat het absoluut geen mannending is en dat ze gewoon mee moet...

Suc6 met de 1e stappen.
IceFlame

Geen avatar

Berichten: 4
Antwoord #16 Augustus 30, 2009, 23:01:21
edit2Rapporteer  
Cool heb er helemaal zin in! Jammer dat er weer een hele week tussen zit! mhh Brutus misschien heb je toch een punt, ik heb nog geen kite aangeraakt en heb er nu al zin in! Smiley

Leuk forum is dit trouwens! Veel leuke reacties in een korte tijd, kitehigh.nl staat onder de bookmarks zal alle beginners topics eens afstruinen om nog meer te weten te komen.
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #17 Augustus 31, 2009, 09:16:43
edit2Rapporteer  
Als jullie de sport samen beoefenen, scheelt dat heel veel uitleg dat je nerveus wordt als de bomen gaan bewegen omdat er wind is...

« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.