Wie heeft er een North Rebel gevaren?

martijnwiersma

Geen avatar

Berichten: 2
November 13, 2006, 23:13:23
edit2Rapporteer  
Ik sta op het punt een Rebel 2007 aan te schaffen, maar twijvel nog over de maten. In ieder geval en 14. De tweede maat zal een 10 of een 9 moeten worden. Iemand ervaring met deze kite en met deze maten? Ik ben relatief zwaar (88) en vaar bijna altiid op zee. Alvast bedankt voor je reactie!!
TomHong

Berichten: 7
Antwoord #1 November 13, 2006, 23:20:15
edit2Rapporteer  
Ik heb zelf de 14 en 9m rebel, moest ff in het begin wennen aan het sturen en het herstarten. Ik kan met beide kite's lekker lang doorvaren.
martijnwiersma

Geen avatar

Berichten: 2
Antwoord #2 November 13, 2006, 23:25:59
edit2Rapporteer  
Sluiten de 14 en de 9 goed op elkaar aan qua maat? Niet dat je eerst overpowered met je 14 moet varen voordat je je 9 kan gebruiken.
TomHong

Berichten: 7
Antwoord #3 November 13, 2006, 23:31:41
edit2Rapporteer  
Nee, vorige week begon ik met mijn 9m, was te weinig (ook ivm stroming). Gelijk daarna de 14m opgepompt en lekker gevaren, beetje depower erin.
Flag

Berichten: 44
Antwoord #4 November 13, 2006, 23:53:18
edit2Rapporteer  
North Rebel 2007, 12m²

Algemeen
Medio 2007, kon ook north niet achter blijven in de BOW/ SLE markt. Hun nieuwste telg in de range is de North Rebel. Deze kite gaat meer de kant uit van de SLE-kites, als die van de bow kites. Dit omdat de SLE-kites zeer waarschijnlijk de toekomst van het kiten gaat bepalen.
De kite maakt in tegenstelling tot de andere SLE-BOW kite op de markt gebruik van een 5th element en niet van bridles.

Stuur eigenschappen
Direct na het oplaten van de kite valt meteen al op dat de kite erg direct, en snel stuurt. Aan de ene kant is dit een voordeel, maar dit kan ook als nadeel werken. Na wat uren met de kite gemaakt te hebben kan ik vertellen dat het snelle sturen zeker geen nadelige kant met zich meebrengt. De kite voelt totaal niet zenuwachtig aan, en je weet precies waar deze in het windvenster staat. Als je de kite wil laten loopen, draait deze alsware om zin as. Dit zal zeker bij het golfrijden een groot voordeel zijn.

Depower
Om de BOW eigenschappen uit de rebel te halen, is er gebruik gemaakt van een lange depower. Naast de standaard depower lijn is een tweede lijn geplaatst, deze is benodigd voor de stopper. De stopper kan simpel naar beneden en omhoog schuiven, tot de gewenste depower lengte behaald is. Dit is een voordeel voor mensen die hun bar tegen de stopper aanvaren. Als de wind tijdens het varen sterk toeneemt kan de stopper naar voren schuiven worden, en kan de druk uit de kite geloosd worden. Hierdoor kan de kite extreem lang worden doorgevaren. Tegenover dit, kan de kite ook al heel vroeg ingezet worden. Wat zeker wel aan te raden is, dat de depower lijn en de stopper lijn ingewaxt worden. Dit voorkomt dat de lijnen snel doorslijten. Door gebruik te maken van de microhook, blijft de kite tijdens weinig wind aldoor power leveren. De 12m² rebel heb ik van 12/ 14 knopen tot 30/ 32 knopen doorgevaren. Dit was te danken aan de wind die uit de kite geloosd kan worden, en de power die tijdens weinig wind uit de kite gehaald kan worden.

Bardruk
De bardruk van de rebel ligt vrij laag. Dit zal voor de meeste kiters in het begin even wennen zijn. Vooral als je van een C-kite afkomt, is dit een heel raar gevoel wanneer je met de rebel het water op gaat. Doordat de bardruk zo laag is, heb je snel het gevoel dat de kite te weinig power levert om het water op te gaan. Maar schijn bedriegt, als de kite een paar keer aangestuurd word kan deze simpelweg stil gezet worden in het windraam. Hierna levert de kite genoeg power om te planeren. Dit is in het begin alleen wel wennen, want de meeste kiters zullen snel de neiging hebben om de kite heen en weer te sinussen. Dit is zeker af te raden want hierdoor word er alleen maar hoogte en power verloren.

 
Vaareigenschappen

Hangtime: De hangtime is bij deze kite erg variërend. Doordat de kite erg vroeg ingezet kan worden, kan tijdens het varen in weinig wind de hangtime wel iets tegenvallen. Dit komt doordat de kite voor zijn maat al vroeg inzetbaar is. Wanneer de wind toeneemt en je normaal met een c-kite 12/ 14m² het water op zou gaan, zal de rebel zeker de c-kites in hangtime overtreffen. Door het vleugel model word je heel constant gelift en blijf je heel lang hangen. Wanneer de stopper hierbij ook nog eens naar beneden word geplaatst, word de kite zeer geschikt voor het maken van board-offs, one-footers, frontloops enz enz. Ook kan de kite tijdens het maken van hoge sprongen makkelijk geloopt worden. Dit geeft een extra lift tijdens het springen met de kite. Voor de beginde looper, is dit dan ook een ultieme kite.

Golfrijden: Door de kleine draaicirkel en de grote depower lengte is dit een uitermate geschikt voor het golfrijden. De meeste kiters zullen bij het aansturen van een golf vaak last hebben dat zij teveel power hebben, waardoor er een te grote draaicirkel onstaat en je de golf mist. Doordat je de rebel volledig kan depoweren tijdens het aansturen naar de golf, kan je de druk volledig uit de kite halen en de golf lekker aansnijden. Wanneer de bar vervolgens op de lip van de golf wordt aangestrokken komt de druk weer vol in de kite, en de “of the lip” afgemaakt  worden.

Wakestyle: De kite is in eerste instantie niet gericht op de wakestyle markt. Toch levert de kite zeker niet veel, tot niets in op de wakestyle eingschappen van een moderne c-kite. Wanneer de kite goed word afgesteld is deze zeker geschikt voor de unhooked tricks. Wat ook een voordeel is, wanneer er tijdens een HP mis word gegrepen dan depowered de kite meteen volledig. Dit voorkomt dat de crash hard zal zijn, en je niet met hoge snelheid achter de kite word meegesleept. Zoals al eerder gezegd, is de eenvoudig te loopen tijdens sprongen. Wanneer er uitgehaakt geloopt gaat worden komt de kites toch nog net iets tekort
tot de c-kites. De kite heeft zeker wel voorsprong tot zijn rivalen in de BOW/ SLE markt wanneer het aankomt op unhooked loopen, maar het is nog geen c-kite.

Conclusie
North heeft met de rebel zeker de plank niet misgeslagen. De rebel weer zich in alle diciplines van de kitesport te bewijzen. Deze zal voor de onervaren rider zoal voor de gevorderde riders een zeer lekkere kite zijn. Of je nu lekker heen en weer wil varen en af een toe sprongetje wil doen, of uitgehaakte tricks wil doen, de kite komt overal goed in zijn recht. Om nog maar niet te beginnen over de golfrijeigenschappen. Kortom de North Rebel is een kite die voor ieder wat wils heeft.

+ Punten
Groot inzetbereik
Verstelbare stopper
Veilig
Snelheid
Draaicirkel
Verbeterde grip op bar
Verbeterde cam-buttons

- Punten
Stopperlijn slijt snel
Edwardo

Geen avatar

Berichten: 264
Antwoord #5 November 14, 2006, 00:03:18
edit2Rapporteer  
Heb je dat net allemaal ff getypt?????
Peterkiter

Berichten: 220
Antwoord #6 November 14, 2006, 00:05:05
edit2Rapporteer  
Ik heb gevaren met de Rebel 9 m2 en een F-one boardje . Ik moet eerlijk toegeven. Vond de kite iets tegenvallen. Vaar zelf Naish Boxer Sle. Waar je bij de Rebel wat meer moet zoeken naar vaarsnelheid en windruk, bouwt de BoxerSle toch beter snelheid op (betere bargevoel). Komt waarschijnlijk ook door de 20 meter lijnen van de Boxer. De bar van de rebel is wel oké, die vond ik persoonlijk weer beter dan de Naish Bar... met name het power / depower gemak.

Daarna heb ik de F-one Tribal 11m2 gevaren met een F-one skate boardje.... Dit ging meer los.... veel beter gevoel bij de kite en veel meer vaarsnelheid in de branding, de bardruk is heel relaxed bij deze kite.... ondanks de toename van de wind vaarde deze 11m2 relaxter als de Rebel. Vond ik zelfs beter varen als de BoxerSle.... uiteraard heb je wel iets minder depower... maar nog steeds ruim voldoende.

Copy past uit ander topic
Vietcong windhoos

Berichten: 225
Antwoord #7 November 14, 2006, 00:54:39
edit2Rapporteer  
De tekst kwam me al zo bekend voor  (grinnik_kitesmiley) Misschien ter aanvulling : het was een testkite en ik heb zelf niet kunnen experimenteren met lijnafstellingen... wat extra power maakt misschien wat meer verschil... alhoewel lichtere kiters die dag dezelfde aanmerkingen plaatsten.

 
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #8 November 14, 2006, 04:10:06
edit2Rapporteer  
Vaar zelf de Rebel 9m2 op dit moment met de nieuwe bar. Moet zeggen na 3x varen in uiteenlopende omstandigheden heb ik nog niet het gevoel dat de kite goed presteert. Op dit moment ben ik flink aan het experimenteren met de stuurlijn lengte. Ook de depowerlengte heb ik ingekort wat een beter resultaat gaf.

Misschien ben ik wat voorbarig, maar ik heb het vermoeden dat de lijnlengtes van de bar veels te 'veilig' gekozen zijn. Wanneer je met clamcleat volledig uit (max. power)  helemaal depowered valt hij net als een 4 lijns SLE/BOW/Flat-kite uit de lucht. Dat zou mijn inziens moeten gebeuren met clamcleat (depowerstrap) volledig ingetrokken?

Zodra ik klaar ben met experimenteren zal ik een kort verslag posten. Voor nu twijfel ik nog over de potentie van deze kite.

Voordelen tot nu toe:
  • Zeer veel depower, zonder toming, katrollen e.d.
  • Zeer snel en direkt sturen + hoge vliegsnelheid (zou hem niet in handen van iemand met weinig ervaring durven geven
  • Als je Vegas 04/05 gewend bent vergelijkbare bardruk + 'gevoel' waar de kite staat (deze is laag vergeleken met andere kites voor mensen die de Vegassen nooit gevaren hebben)
  • Hoge sprongen, redelijke hang-time

Nadelen tot nu toe:
  • Valt door te lange stuurlijnen soms spontaan uit de lucht
  • Lastig om een constante druk in de kite te krijgen, zeker in de golven (ik vaar met een klein board. Na een groter board te hebben geprobeerd was het al een stuk beter)
  • Voor minder ervaren kites lastig af te stellen door waarschijnlijk 'verkeerde' standaard afstelling bar

Nogmaals: ik ben er nog niet over uit. Misschien dat de negatieve punten op te lossen zijn door afstellen van de bar. Dit zal dan wel buiten de standaard afstelmogelijkheden moeten gebeuren die North standaard biedt.

Ik lees overigens dat dit alleen bij de maten 9m2 en kleiner het geval is. De 10m2 en groter hebben een iets ander karakter (niet zelf getest)
deltomaso

Berichten: 83
Antwoord #9 November 14, 2006, 04:10:14
edit2Rapporteer  
Ik heb een 12 mtr (weeg 92 kg) en bevalt prima, kan deze vanaf windje 5 varen en flink depoweren zodat ik behoorlijk lang nog met dezelfde kite vooruit kan. Bardruk van de Rebel vind ik prima, niet te zwaar en de kite stuurt als een jekko.

De 2006 bar valt wat tegen, maar de 2007 bar schijnt weer top te zijn!
Sake
Gast
Antwoord #10 November 14, 2006, 15:25:26
edit2Rapporteer  
In de beide nederlandse bladen staan reviews van de 9m. Komt ie erg goed uit de test.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #11 November 14, 2006, 15:41:10
edit2Rapporteer  
In de beide nederlandse bladen staan reviews van de 9m. Komt ie erg goed uit de test.

Ik heb die in de Access gelezen, en daar hebben ze hem getest met de 2006 bar. Deze heeft een kortere depowerlijn zover ik weet en misschien wel kortere stuurlijnen.

In de kiteboard.de hebben ze de 12 getest, maar ook de 9. Deze onderschrijven het probleem van het vinden van de positie van de bar waarmee je lekkere druk in de kite krijgt. Over het spontaan uit de lucht vallen heb ik nog niets gelezen. Ook komt naar voren in deze test dat de kite druk op de achterlijnen nodig heeft (net zoals de Vegassen 04/05 o.a.). Dit kan ik bevestigen.

Nadeel is als je constant spanning op de stuurlijnen wilt hebben, je niet volledig kan depoweren. Of dit ook hinderlijk weet ik niet, heb hem nog niet in het echt high-end kunnen testen. Vlagen van 30+ knopen waren een eitje, hoefde niet eens de clamcleat te gebruiken.
kitaholic

Berichten: 486
Antwoord #12 November 14, 2006, 17:31:35
edit2Rapporteer  
Kijk ook even op http://www.kiteforum.com en gebruik de search daar. Heel veel rebel users die hun mening geven. Ik lees vaak dat de 9 fijner is dan de 10. Succes er mee!
RH

Berichten: 298
Antwoord #13 November 14, 2006, 20:09:05
edit2Rapporteer  
Ik vaar de 12, 10 en 7, zowel met de 2006 als 2007 bar.

12 vaar ik het liefst met de 2006 bar omdat deze 27m lijnen heeft. Bar is verder prima en de clamcleat is te verstellen zodat de depower net zo groot is als die van de 2007 bar.

Persoonlijk zou ik niet groter gaan dan een 12. ik weeg 82 kg en kan deze net zo snel varen als mijn oude C-shape 17.5m, alleen draait de Rebel veel sneller. Hij is 'goed' te varen tot zo'n 25 knopen en dan is de hangtime verschrikkelijk lang.

De 14 heb ik ook gevaren en voelt zeker als een 'grote' kite. Te groot om lekker mee te varen als je het mij vraagt; meer voor lichtweer cruisen.

De 10 is een hele andere kite. Veel meer een "kleine" kite. Heb bij de 10 nog geen echte top-end ervaring gehad (25+ ging makkelijk), maar kan deze al wel varen vanaf 14 knopen. Kite is een stuk sneller en beweeglijker dan de 12. Heel fijn dingetje.

De 7 kan je varen vanaf ongeveer 18 knopen en heeft denk ik geen top-end. Deze is zeer beweeglijk (misschien iets te), maar dat is een kwestie van wennen.

Mijn advies zou zijn om te gaan voor de kites waar je het lekkerste mee kan varen, het meeste van de tijd. Je betaalt veel geld voor die dingen, en waarom zou je dan een heel groot gat tussen de kites nemen waardoor je ofwel met een relatief groot & log lichtweerding aan de gang bent, ofwel met een klein zwaarweerkiteje vaart, terwijl het meestal gewoon gemiddeld waait (15-17 knopen).

Mijn advies is 12-9 combi, of als je toch voor de 14 gaat (dom dom) dan er zeker een 10 naast, omdat die toch het lekkerst vaart en je die liever eerder dan later vaart. Over de high-end hoef je m.i. niet echt in te zitten.

Loon

Geen avatar

Berichten: 59
Antwoord #14 November 14, 2006, 21:32:36
edit2Rapporteer  
Ik heb afgelopen weekend een 9m Rebel en een 9m Vegas 07 getest. Ik vind die Vegas veel lekkerder:
- betere constante druk, zeker in de golven en bij vlagerige wind.
- Beter gevoel; je weet precies waar je kite is.
- Iets minder snel (nog steeds snel genoeg) maar wel veel minder springerig en zenuwachtig.
- Met 35 knp kon ik em half gedepowered makkelijk houden (85 kg), dus goede high end.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #15 November 15, 2006, 03:04:19
edit2Rapporteer  
Via het kiteforum.com kreeg ik de tip om de voorste pigtails na te meten. Er zijn nl. al een aantal Rebels gesignaleerd met de verkeerde lengte pigtails gemonteerd. Volgens de website zouden er 73cm lange op moeten zitten, maar de mijne zijn maar 69cm lang (bedoelt voor de Rebel 7m2)

Ik ga de achterlijnen nog eens 5cm inkorten (met de knoopjes), maar persoonlijk dacht ik meer aan minstens 10cm voor mijn gevoel.

Helaas stond er niet bij dat dit de bruto lengte was, dus pigtail los van de kite. De lengte klopt dus wel! Toch ga ik de boel inkorten, want de kite vliegt gewoon ruk met deze afstelling.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.