Afstellen Bandit Dos

luhes

Berichten: 51
November 04, 2009, 15:02:56
edit2Rapporteer  
Ik vaar nu al 7 maanden op mijn Bandit Dos, en heb het altijd op het 2e knoopje staan me 2cm depower. Mij Vrienden hier in Vietnam. (betere kitesurfers dan ik gebruiken het derde knoopje) op mij kite. ze springen hoger en gaan makkelijker unhooked. Mij vraag is hoe weet ik of Mij Bandit goed is afgesteld? hoe kan ik het zien aan mijn kite? en hoe hebben jullie het afgesteld. als ik het op het derde knoopje vaar heb ik het gevoel dat er geen kracht meer in mij kite zit, maar aangezien hun het beter vinden varen vraag ik me af of het aan mij ligt? graag jullie profesionele mening.
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #1 November 04, 2009, 18:15:49
edit2Rapporteer  
Luhes,

Even een overzichtje voor jouw idee (mischien weet je het al).

Stuurlijnen korter tov je powerlijnen betekent dat je kite meer in de wind staat en zo dus meer power heeft.

Powerlijnen korter tov je stuurlijnen betekent dat je kite minder in de wind staat en zo dus minder power heeft.

Bij je dos heb je knoopjes op je powerlijnen boven je strap. Knoopje 1 zal je powerlijnen het langste maken (stuurlijnen blijven hetzelfde dus je kite gaat met meer oppervlakte in de wind) en zal je dus het meeste power geven.

Let wel op dat het ook te veel kan zijn. Als je de bar dan ook nog naar je toe trekt (je maakt dan de stuurlijnen korter tov je powerlijnen) staat je kite zo vlak in de wind dat hij naar beneden kan gaan (backstallen). Dat is niet iets wat je wilt.

Als je het 3de knoopje neemt dan heb je de minste power aangezien je powerlijnen korter worden tov je stuurlijnen. Je kite zal dan minder wind vangen en zo minder druk hebben zoals je zelf al aangeeft.

Het is de zaak om daar dus eens mee te spelen. Probeer eens wat jij het lekkerste vind. Normaal zou je op het 2de knoopje hoger moeten kunnen springen maar alles ligt aan je eigen skills. Met het 3de knoopje zal je minder moeten depoweren alvorens je unhooked wilt varen dan met het 2de knoopje. Maar dat moet geen drijfveer zijn om niet op het 2de knoopje te varen. Depoweren voor het unhooken is bij deltas toch nodig.

Hieronder een oud plaatje die ik destijds gemaakt heb ter illustratie:


Zie je duidelijk dat als je de powerlijn (rode lijn) korter maakt er aan de onderkant van de kite getrokken word en hij op die manier meer in de wind zal staan.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #2 November 04, 2009, 22:55:12
edit2Rapporteer  
Aan de banditdos hoeft helemaal niets te worden afgesteld. Hoogstens de voorlijn in het high-end van het laatste naar het 2e knoopje. Maar fijner is het om op dat moment een kleinere dos op te gooien.

Op het derde knoopje vliegt hij niet fijn meer en idd makkelijker uit te haken. Maar of hij dan nog voldoende presteerd?

Heb de dos 12, 10,9,8 & 7 gevaren, en herken je vraag echt niet. Denk dus dat het je niveau is. Voor o.a. uithaken is de dos bijv. niet bepaald een makkelijke kite om dit te leren. Hoog springen doet de dos liefst met veel power erin. Dus eerder laatste knoopje dan tweede.
@LaurenS

Berichten: 6454
Antwoord #3 November 04, 2009, 23:01:57
edit2Rapporteer  
Lijkt mij onzin luhes ,die dos moet je als het even kan zo gepowered mogelijk varen,dan presteert hij het best.Eerste/tweede  knoopje kan nog maar daarna moet je idd een kleinere kite pakken zodat je weer verder kan .Dus liefst de powerlijnen zo lang mogelijk houden voor optimale prestaties van de dos is mijn mening.Vooral bij harder vlagerige wind en een teveel gedepowerde dos ,wordt hij onbestuurbaar en dus gevaarlijk.Dus een kleinere kite pakken is de enige oplossing..
luhes

Berichten: 51
Antwoord #4 November 05, 2009, 03:46:27
edit2Rapporteer  
Bedankt voor alle help, het maakt het wel wat duidelijker.

 volgens mij spreken de 2 kiters hier elkaar tegen. de een zegt dat ik front lines korter moeten (meer depower) en de andere die hem gelijk geeft zegt ook dat mij kite gedurend het springen, de leading edge te laag is "kleinere hoek met de wind" (smaller angle of attack) 

Het eerste knoopje werkt voor mij niet, als ik de bar helemaal naar me toe trek "stalls" de kite. en valt uit de lucht. het zelfde gebeurt op het 2e knoopje maar met een klein beetje depower zit ie goed. michien dat mijn power lijnen uitgerekt zijn??? en ik denk inderdaad dat ik hem in teveel wind heb gevaren en daardoor de kite teveel gedepowerd en niet meer optimaale shape voor het springen. vandaag weer 20 knopen ++ in Mui Ne, Vietnam ik probeer het met mij 7 meter op het tweede knoopje.
DM2008

Berichten: 913
Antwoord #5 November 05, 2009, 07:41:59
edit2Rapporteer  
Uit de verhalen van Reflex en Michiel. krijg ik het idee dat ze beiden hetzelfde knoopje bedoelen, maar dat ze hem anders noemen.

Ze bedoelen dat je de Dos op het eerste knoopje vanaf de kite (Reflex) danwel het laatste knoopje vanaf de rider (Michiel) moet varen. Dan behoudt die z'n profiel het beste. De 2 knopen die het meest dichtbij de bar zitten, moet je vermijden, dan pak je de kleinere.
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #6 November 05, 2009, 07:52:50
edit2Rapporteer  
Ik heb de benaming van de knoopjes gebruikt die ook in je manual gebruikt worden. En Michiel gebruikt aan zijn verhaal te zien dezelfde benamingen.



Ik zou gewoon eens proberen om inderdaad op het 1ste knoopje (kans op backstall) en anders de 2de. Michiel die veel ervaring met deze kite heeft kan dat perfect beantwoorden  Wink

Backstall op knoopje 1 is mogelijk als je de bar hellemaal tegen je QR trekt (hellemaal naar je toe) maar wie vaart dan ook zo? Uiteindelijk moet je het knoopje pakken waarmee jij lekker vaart en als ik het zo hoor is dat nr2.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.