les geven

daanwillems

Geen avatar

Berichten: 38
Juli 01, 2006, 03:40:24
edit2Rapporteer  
Hey ,


Is het verantwoord om iemand les te geven die zelf al veel ervaring heeft met ram air kites etc?

IK heb het volledig IKO pakket gevolgt en heb zo een kaart.

Is het dus verantwoord om een vriend te leren bodydragen en self rescuen en water herstarten etc...?


alvast bedankt
Passie

Berichten: 3397
Antwoord #1 Juli 01, 2006, 03:45:01
edit2Rapporteer  
Er is hier dus net een topic gestart over die dingen. Altijd gewoon les van iemand die er ervaren mee is. IKO of andere gecertificeerde scholen.
Darkwing
Gast
Antwoord #2 Juli 01, 2006, 03:46:28
edit2Rapporteer  
En ik denk dat je zelf het beste weet of je iemand les kan geven...
litewave

Berichten: 607
Antwoord #3 Juli 01, 2006, 04:30:27
edit2Rapporteer  
Je gaat hele iko-pakket doen en dan weet je niet of je les kan geven???????????
Frits

Berichten: 726
Antwoord #4 Juli 01, 2006, 04:37:32
edit2Rapporteer  
waarschijnlijk zelf een iko-les gevolgd?

De vraag stellen is in dit geval de vraag beantwoorden. Als je kunt lesgeven dan weet je dat heus wel van jezelf.. nee dus nu.
daanwillems

Geen avatar

Berichten: 38
Antwoord #5 Juli 01, 2006, 04:52:40
edit2Rapporteer  
ik heb zelf het pakket gevolgd en wil het iemand anders leren, mja hij wilt geen extra geld uitgeven kheb het hem ook al gezegd " beter les volgen" , maar dit is beter dan niets. toch?
litewave

Berichten: 607
Antwoord #6 Juli 01, 2006, 04:59:13
edit2Rapporteer  
Wel willen kiten (dure sport) maar geen geld willen uitgeven aan veiligheid?

Ja meneer doe mij die porche maar, maar geen gordels hoor, deze vind ik het geld niet waard.
Atte

Berichten: 81
Antwoord #7 Juli 01, 2006, 05:00:44
edit2Rapporteer  
als je van jezelf weet dat je geen instrukteur bent moet je ook geen les gaan geven. de risico's in deze sport zijn daar te groot voor. Hij moet gewoon een cursus gaan volgen bij een kitesurfschool.
Niet alleen hij heeft daar veel profijt van maar ook onze sport omdat de lesstof door een kitesurfschool beter tot zijn recht komt.
Als hij vindt dat het zonde van zijn geld is moet je ook eens aan hem vragen of zijn leven hem lief is.

klinkt erg hard maar zo is het eenmaal!!   ListenToMe
Merc
Gast
Antwoord #8 Juli 01, 2006, 05:08:54
edit2Rapporteer  
Atte zit wat in, maar iemand die bevoegd is hoeft niet persé een goede instructeur te zijn. Ik ben van mening dat iemand zonder officiele papieren best les kan geven. Maar ja...... wie zijn spullen worden gesloopt?

Als we over veiligheid praten, dan ben ik van mening dat je absoluut geen les moet krijgen van hobbisten omdat dat goedkoper is. Van de andere kant je kan beter iemand iets uitleggen ipv je spot naar de knoppe zien gaan omdat er een klooi-jo tussen zit die de lessen te duur vindt en dus de veiligheid niet in acht neemt.

Hoever gaan we. Mag iemand lid worden met of zonder iko papiertje????
Naish........what else???

Berichten: 3039
Antwoord #9 Juli 01, 2006, 13:16:42
edit2Rapporteer  
Wat bedoel je met volledig iko-pakket? Je hebt zelf waarschijnlijk les gehad. Persoonlijk vind ik dat je na 2 jaar kiten kunt spreken over redelijke ervaring, je moet dan wel 3/4 per maand zijn geweest (beetje in de winter,lente,zomer, herfst,nog een beetje winter). Wanneer je zelf ervaren bent wil dit niet zeggen dat je het ook andere kunt leren. Wanneer je andere wil leren kiten heb je gewoon een instructeurs-diploma nodig of heel veel jaren ervaring, 4 of meer!
KiteDemon

Berichten: 6806
Antwoord #10 Juli 01, 2006, 14:21:20
edit2Rapporteer  
Hier haak ik graag op in.

Ten eerste wil ik kwijt dat een bepaald certificaat opzich nog helemaal niks zegt. Het geeft aan dat je bepaalde basiskennis hebt opgedaan en that's it. Ik weet zeker dat er gecertificeerde instrukteurs rondlopen die deze basiskennis wel hebben maar niet het gezond verstand en de ervaring, om hier ook op een verantwoorde manier mee om te gaan. Alleen met de basiskennis ben je er nog niet om ook les te kunnen geven.
Er komt veel meer bij kijken zoals het vermogen om informatie over te brengen op een pupil zodat deze ook daadwerkelijk begrijpt wat je hem wilt leren. Leer ze niet alleen hoe, maar ook waarom, of waarom juist niet. Je zal ook je pupil moeten kunnen inschatten en hierop moeten anticiperen i.p.v. het vaste leerprogramma binnen de gestelde tijd af te werken etc. etc.
Een goede les is sterk afhankelijk van de instrukteur.
Dus als jij jezelf de vraag stelt of het verantwoordelijk is om een maatje les te geven, dan zou ik zeggen; nee.
Je twijfeld aan je eigen kennis en ervaring, anders zou je de vraag niet stellen. En tuurlijk kan je je maatje de basisprincipes van het kiten bij brengen, maar inschatting van de omstandigheden zoals weer, spot, drukte enz. zijn ook erg belangerijk om dit ook op een verantwoorde manier te doen.
Ik zou zeggen; als je de zelfverzekerdheid hebt op basis van je opgedane kennis, ervaring en gezond verstand, dan weet je vanzelf wel of het verantwoord is of niet.

Ik heb een maatje van mij op weg geholpen die al eerder lessen had gevolg bij een grote kite school. Ik kan je wel melden dat die lessen weggegooid geld zijn geweest!! Ik heb hem toen op zijn board geholpen, en hij leert nog elke sessie bij. Niet alleen van de techniek maar ook van het weer, omstandigheden op de spot en heel belangerijk....inschatting van eventuele risico's met zijn opgedane ervaring.

Bepaalde ervaring is een vereiste om verantwoord les te kunnen geven, maar gezond verstand in combinatie met die ervaring maakt het uiteindelijk af.

Ik heb het mezelf aan moeten leren in een tijd dat er alleen nog maar 2-lijners bestonden. Achteraf gezien mega onverantwoord!! Geen depower en geen safety op het materiaal!! Wel al kennis en ervaring van het weer en inschatting van omstandigheden door 15 jaar windsurfervaring. Maar je probeert wel de kontrole te krijgen over honderden kilo's trekkracht van een vliegend monster. Er kan echt van alles misgaan als je met zoveel power gaat spelen. Gezond verstand heeft mij er de afgelopen 7 jaar zonder kleerscheuren doorheen getrokken, en daar kan ik ook nog eens 7 jaar opgedane ervaringen bij optellen.

Kiten is nou éénmaal niet voor iedereen weggelegd. En dan heb ik het met name over mensen die hun koppie er niet bij kunnen houden en alleen maar naar de fun kijken.
daanwillems

Geen avatar

Berichten: 38
Antwoord #11 Juli 01, 2006, 20:17:34
edit2Rapporteer  
ter info , ik wou het hem in tarifa leren.  Niet doen zeker
ErikB

Berichten: 876
Antwoord #12 Juli 01, 2006, 20:40:43
edit2Rapporteer  
ter info , ik wou het hem in tarifa leren.  Niet doen zeker
OOOOOO in Tarifa ja daar kan het wel zou het doen met de levante als die daar waait lekker windkracht 8 aflandig heb je zo dat hele body draggen door.  ThumpsUp
Naish........what else???

Berichten: 3039
Antwoord #13 Juli 02, 2006, 02:45:50
edit2Rapporteer  
ter info , ik wou het hem in tarifa leren. Niet doen zeker

Niet doen zeker??? Als je het nou nog niet snapt Daan kun je misschien beter zelf ook maar stoppen met kiten!!! Zou het uit maken waar je het hem zou leren???

Goed verhaal Fer!
diederik

Berichten: 908
Antwoord #14 Juli 02, 2006, 06:16:19
edit2Rapporteer  
hij houdt maar niet op hehehehe...geef zelf mn vriendin les (ze mag dus mn spullen mollen) en dat moet gewoon kunnen als je idd drie jaar kiteervaring hebt en bepaalde situaties in kan schatten. geef haar liever een te kleine als een te grote maat en ga haar het niet leren in buiig/vlagerig weer. kortom de omstandigheden moeten stabiel zijn, je moet ervaring hebben en je moet situaties in kunnen schatten. Kan je dat niet, doe het dan niet!
Rowin

Berichten: 616
Antwoord #15 Juli 02, 2006, 16:46:13
edit2Rapporteer  
Ik heb me kameraad les gegeven een paar weekjes terug. Hij kon al goed weg met depowerbare kites etc dus ging dat super makkelijk. Bleef er uiteraad wel heletijd bij, maar hij vaarde zo weg. http://www.kitehigh.nl/yabbse/index.php?topic=17425.0
Heb zelf les gehad in oostvoorne, en kon mooi dingen overnemen op de manier waarop zij een beginner de eerste meters laat maken.
Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #16 Juli 02, 2006, 17:16:12
edit2Rapporteer  
IK heb het volledig IKO pakket gevolgt en heb zo een kaart.

Betekent dit nu dat je zelf net een IKO-beginnersles afgerond hebt en dus zelf nog maar net kan kiten?
Zo ja: absoluut niet zelf les gaan geven! Je wilt echt niet dat door jou je vriend iets ergs overkomt omdat je zelf gewoon nog te weinig ervaring met kiten had.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.