Hieronder het antwoord van Rijkswaterstaat op mijn klacht over de geplaatste palen...
Geachte heer / mevrouw,
U heeft recent een melding gedaan bij Rijkswaterstaat.
Hartelijk dank hiervoor.
Uw melding
Naar ik heb begrepen is Rijkswaterstaat met de Nederlandse Kitesurfers Vereniging overeengekomen dat er aan de zuidzijde van de Slufter op de Tweede Maasvlakte meerdere palen op het strand en in de zee zijn geplaatst, in de plaats van boeien. Dit zou ook te maken hebben met Europese regelgeving over boeien die niet te dicht op elkaar zouden mogen worden geplaatst. Ik ben me ervan bewust dat het in dit recreatiegebied niet is toegestaan om te kitesurfen. Dit staat ook in het Beheerplan Voordelta. Het is echter bekend dat kitesurfers zich daar weinig van aantrekken, met alle gevolgen van dien. Het is in het verleden vaker voorgekomen dat zich ernstig hebben verwond en erger nog, zijn verongelukt doordat zij tegen deze palen aansloegen. Het gebruik van dit recreatie door kitesurfers is ondanks het verbod niet tegen te gaan en daarmee is het mede de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat dat zich daar de nodige ongelukken voordoen. Ik zou graag zien dat de palen worden verwijderd, om verdere ongelukken in de toekomst te voorkomen.
Onze reactie
Dank voor uw melding en onze excuses voor de late reactie. Graag informeren wij u als volgt. Vanuit een samenwerking tussen diverse overheden, onder andere gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat, het Zuid-Hollands Landschap en de Nederlandse Kitesurf Vereniging is op donderdag 24 september 2015 een palenrij geplaatst op het Maasvlaktestrand, nabij natuurgebied Slikken van Voorne/Hinderplaat. Dit als onderdeel van een onderzoek uit het Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015-2021.
Een stukje achtergrondinformatie. De rustgebieden Slikken van Voorne en Hinderplaat zijn beschermde Natura 2000-gebieden voor vogels en zeehonden. Omdat het niet goed gaat met de vogels op de slikken, wordt gedurende drie jaar onderzoek gedaan naar:
• Verstoring van kitesurfen op rust voor vogels (effectmeting)
• Voedselbeschikbaarheid in de bodem (ecologisch onderzoek)
• Houden de gebruikers van het gebied zich aan de regels (naleefgedrag)
Het kitesurfen bij het Maasvlaktestrand is toegestaan in het noordelijk deel, op het sportstrand. Zoals u zelf al aangeeft, zijn de kitesurfers in de praktijk te vinden op het badstrand, nabij het natuurgebied. In het Beheerplan Voordelta zoeken we naar de balans tussen natuurbescherming en gebruik van het gebied. In beginsel is kitesurfen strijdig met de bescherming van vogels. We willen het kitesurfen echter niet zondermeer onmogelijk maken. Daarom starten we een proef. Afhankelijk van de resultaten zijn diverse toekomstvarianten mogelijk. De proef is in samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen opgezet. Voorwaarde om de proef te kunnen uitvoeren, is een duidelijke/zichtbare markering van het rustgebied. De palenrij die is neergezet, geeft de juiste grens van het natuurgebied aan.
Er staat al een palenrij op het strand. Die geeft de begrenzing van het beheergebied van het Zuid-Hollands Landschap aan. Omdat dit niet de begrenzing van het rustgebied is, is besloten een tweede palenrij neer te zetten. Dit is de markering op het land. Bij hoogwater, komen enkele palen gedeeltelijk onderwater, maar ze blijven goed zichtbaar. In het water liggen boeien. De palen en boeien liggen nu op één lijn. Om het gebied nog beter te markeren, is een extra boei in de vaargeul (Gat van Hawk) gelegd. Dit alles geeft duidelijk de begrenzing van het natuurgebied aan. Het is verboden ten oosten van de palenrij (op het land) en achter de boeien (op het water) te komen, vergunninghouders uitgezonderd. Dit zijn onder andere geregistreerde sportvissers, kanoërs en reddingsschepen.
Een beschrijving van de proef heeft samen met het Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta zes weken ter visie gelegen. Er is geen zienswijze ingediend. Ook tijdens het vormgeven van de proef is niet duidelijk aangegeven dat een palenrij onveilig zou zijn. Er stond al een palenrij bij het badstrand. Het klopt overigens dat de voorkeur uitging naar een boeienlijn, maar markering door middel van boeien op het land, is niet mogelijk. In Oostvoorne staat ook een palenrij en de laatste jaren houden kitesurfers hier goed rekening mee tijdens het uitoefenen van hun sport. Tot zover de voorgeschiedenis.
De proef start op het moment dat het Natura 2000 Beheerplan Voordelta definitief is vastgesteld. Naar verwachting eind dit jaar. Samen met de Nederlandse Kitesurf Vereniging zoeken we naar een geschikt moment voor een startevenement. Vooruitlopend zijn we vast gestart met de inrichting van het gebied. We begrijpen dat de palenrij voor een onduidelijke situatie zorgt bij de kitesurfers. In afstemming met de projectgroep en in samenwerking met de vertegenwoordiger van de NKV en regionale kitesurfscholen zetten we met spoed enkele gerichte communicatieacties op. Zo zorgen we voor goede ‘spotinformatie’ op diverse forums en websites, ook in België en Duitsland, met een goede kaart, uitleg over het aangrenzende natuurgebied en extra waarschuwing ‘blijf uit de buurt van de palen’. Ook plaatsen we een bord op het strand met spotinformatie in het Nederlands, Duits, Frans en Engels en laten we flyers ontwikkelen in meerdere talen. De NKV heeft aangegeven nog voor verbodsbordjes ‘verboden te kitesurfen’ te zorgen voor op de palen. Zo is de palenrij goed zichtbaar en is ook duidelijk dat je niet achter de palen mag komen.
Mede naar aanleiding van uw bericht gaan we kijken hoe de situatie voor kiters ter plekke verder valt te verbeteren. Het is uiteindelijk wel aan de kitesurfer zelf om de risico’s in te schatten en te zorgen voor eigen veiligheid. Dat kitesurfen een extreme en risicovolle sport is, wordt tijdens de kitesurflessen onder de aandacht gebracht. De spotinformatie kitehigh.nl geeft bovendien aan dat Oostvoorne geschikt is voor beginners en Strand Slufter voor ruim gevorderde kitesurfers.
Mocht u zelf nog ideeën of suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen en zijn wij graag bereid daarover met u in gesprek te gaan. U kunt contact opnemen met Saskia Huijs, omgevingsmanager, via
saskia.huijs@rws.nl.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Namens Jaap Frommé
Afdelingshoofd Landelijke Informatielijn
Rijkswaterstaat
Bij vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties kunt u contact opnemen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 07.00 uur tot 20:00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur via ons gratis telefoonnummer 0800-8002. U kunt ook het contactformulier gebruiken op onze website
www.rijkswaterstaat.nl