1. Algemene gedragsregels met betrekking tot het kitesurfen
Indien er iemand in de problemen is, dan wordt er van je verwacht te gaan kijken en indien nodig hulp te bieden of hulp in te schakelen.
Elke kitesurfer wordt geacht over goed zeemansschap te beschikken. Neem de juiste beslissingen alvorens je het water op gaat en ook op het water. Als je twijfelt, overleg dan met een meer ervaren kitesurfer of ga niet.
Volg als je begint met kitesurfen een cursus bij een IKO of KNWV gecertificeerde kitesurfschool. Dit is voor je eigen veiligheid en voor de andere watergebruikers om je heen. Bovendien wordt op steeds meer plaatsen gevraagd om aan te tonen dat je ervaring hebt.
Je wordt geacht je te houden aan de regels van de spot waar je aan het varen ben. Als je ergens voor het eerst gaat varen, vraag dan altijd aan een lokale kitesurfer wat de regels zijn.
Indien je onverhoopt een stuk over het strand moet lopen met je vlieger, bijvoorbeeld door wegvallende wind, loop dan met je vlieger op de 11 uur of 1 uur positie, schuin recht boven je terug naar je startpunt en land daar pas weer je vlieger. Dit geldt zeker als er mensen op het strand lopen of recreëren. Bij een leeg strand en harde vlagen is het veiliger de vlieger op negen uur, laag naast je, te houden.
Vraag bij het oplaten en landen van je vlieger altijd of een ervaren persoon je hiermee helpt.
2. Voorrangsregels op het water
In principe gelden op het water dezelfde internationale regels als voor elke andere watersporter. Deze staan omschreven in het ook door het KNWV uitgebrachte internationale regelboek. Toch willen we er een aantal noemen.
Bakboord gaat voor op stuurboord, dit geldt voor kitesurfers onderling (dus niet met andere watersporters). Je vaart over bakboord als je linkerhand de achterste hand aan je bar is.
Kitesurfers hebben GEEN voorrang op andere watersporters, zeilboten, motorboten etc. Beroepsvaart gaat altijd voor op pleziervaart, blijf dus uit de weg van viskotters en andere beroepsvaart.
Loef wijkt voor lij. Dit houdt in dat als je iemand bovenlangs inhaalt, die andere persoon voorrang heeft op jou. Als je iemand onderlangs inhaalt wil dat echter niet zeggen dat jij dan direct voorrang hebt op die ander persoon. Dit recht krijg je pas als je volledig voor de ander persoon die je inhaalt bent gekomen.
Blijf vrij van andere watergebruikers bij een gijp/transition. Op dat moment verlies je namelijk al je voorrangrechten. Kijk dus eerst goed over je schouder of er iemand achter je vaart voor dat je een transition maakt.
Kom je elkaar tegen op het water dan geldt bij kitesurfen, dat degene die het dichtst bij de wind zit zijn vlieger hoog houdt en degene het verst van de wind zijn vlieger laag houdt.
3. Veiligheidsvoorschriften
Gebruik een safety leash voor je vlieger.
Houd afstand van eventuele zwemmers in het water, ga niet te dicht onder de kant varen en vaar niet in de branding als er zwemmers zijn.
Houd voldoende afstand van wandelaars op het strand.
Let op spelende kinderen, een vlieger trekt de aandacht!
Zorg ervoor dat de vlieger niet kan wegwaaien als deze op het strand ligt. Leg je lijnen dichtbij je vlieger.
Houd ruimte voor voertuigen van politie en strandwacht.
Ga niet kitesurfen als het strand vol ligt met badgasten.
Ga niet oefenen met je kite op het strand.
Volg altijd aanwijzingen op van politie en strandwacht. Verlaat het water als ze daarom vragen. Blijf rustig en vraag eventueel om de reden, maar ga niet met ze in discussie. Neem contact op met het bestuur van de verenigingen.
Indien je je uitrusting kwijt bent geraakt op het water, meld dit dan bij de juiste autoriteiten. Dit om uitgebreide zoekacties te voorkomen als je uitrusting later wordt gevonden
4. Tips
Laat iemand op de kant weten dat je aan het kiten bent en hoe laat je ongeveer terug bent.
Controleer elke keer dat je gaat kitesurfen je materiaal op slijtage.
Schrijf je naam en telefoon nummer op je spullen.
Verder aan te bevelen: fluit en/of flair, zwemvest of impactvest, helm, mesje
BRON:
http://www.nederlandsekitesurfvereniging.nl/?location=gedragsregels