uitstel maasvlakte 2 - slufter langer open??

Dutch_windmill

Berichten: 81
September 26, 2007, 22:54:08
edit2Rapporteer  
Op basis van het onderstaande zou het wel eens zou kunnen zijn dat de slufter langer openblijft??

Uitstel dreigt voor Maasvlakte

26 september, 2007 - Van onze correspondent

Rotterdam

De aanleg van de Tweede Maasvlakte dreigt te worden vertraagd. De commissie die de milieueffecten toetst heeft meer tijd nodig voor onderzoek naar de luchtkwaliteit en de bereikbaarheidsproblematiek. Dat schrijft Mark Harbers, de Rotterdamse havenwethouder, aan de gemeenteraad.

Het eindadvies van de commissie Milieu Effect Rapportage is pas begin volgend jaar klaar. Volgens Harbers, maar ook volgens de directie van het verzelfstandigde Rotterdams Havenbedrijf kan de aanleg gewoon volgens plan in het najaar van 2008 beginnen. Echter, bij het gemeentebestuur en het havenbedrijf groeit de bezorgdheid over mogelijk uitstel nu de rek uit het tijdschema voor aanleg raakt.
Procedureel stond politieke goedkeuring door de Rotterdamse gemeenteraad en het parlement nog voor eind 2007 op de agenda. Die datum wordt zeker niet gehaald. Onverwacht doemen nu ook problemen van meer praktische aard op.

Door dit soort onzekerheden moeten we bij het verstrekken van de baggeropdrachten mogelijk een voorbehoud maken. Gezien het materieel dat voor deze enorme operatie nodig is, is het maar de vraag of dit op het door ons gewenste moment beschikbaar kan zijn , licht de woordvoerder van het Havenbedrijf toe.

De nu al matige luchtkwaliteit in de Rijnmond is het grote struikelblok voor de milieucommissie. Zij moet aan het Rotterdamse gemeentebestuur en minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) rapporteren over de effecten van de havenuitbreiding op het milieu. Het in Amsterdam gevestigde Milieudefensie heeft eerder dit jaar aangekondigd de luchtkwaliteit als speerpunt te kiezen om de aanleg van de Tweede Maasvlakte tegen te houden. De milieuactivisten willen de zaak tot aan de Raad van State uitvechten. De hoogste rechtsinstantie in ons land heeft eerdere plannen voor havenuitbreiding naar de prullenbak verwezen. Het juridische gevecht kan overigens pas beginnen als de procedures voor aanleg helemaal zijn afgerond.

Behalve voor compenserende maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit vraagt de commissie ook meer tijd om naar de bereikbaarheidsproblematiek van de Rijnmond te kijken. Nu al loopt het verkeer op de A15, die de Eerste Maasvlakte verbindt met het achterland, regelmatig vast door het containervervoer over de weg. Bovendien wordt nader gekeken naar mogelijk cumulatieve effecten van andere grote projecten die in het gebied in voorbereiding zijn, zoals de aanleg van de A4. Ten slotte kijkt de commissie nog eens kritisch naar de effecten op beschermde gebieden en soorten.

Vissers verrichten nulmeting om de gevolgen van de Tweede Maasvlakte voor het leven in de Noordzee te monitoren.

Foto: ANP

Het Financieele Dagblad

Copyright 2007 Het Financieele Dagblad B.V.All Rights Reserved Het Financieele Dagblad

Copyright © 2007 LexisNexis, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.Terms and Conditions Privacy Policy
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.