Tip voor Cumbuco

Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Oktober 30, 2004, 18:22:36
edit2Rapporteer  
Ben net terug uit dit winderige dorpje in Brazilie. Gezien de omstandigheden daar ff een mededeling, die voor de meeste van jullie vanzelfsprekend is.

Brazilie is een arm land. In de ogen van de lokale bevolking zijn wij steenrijk! Loop niet te koop met je spullen (dure kleding, digitale camera, laptop).

Een aantal kiters hebben dat wel gedaan en zijn hun spullen kwijt, gestolen uit de hotelkamer!!!

Bij ons is er geld uit de kluis in de Pousada gestolen!!! Gelukkig dankzij de aardige vrouw van de eigenaar wel alles weer terug gekregen. Maar pas dus op! Het betrof de Pousada Paiaguas, zoals deze aanbevolen is in Kitesurf magazine nr. 2, Mei 2004.

Op zich nette Pousada met douche (als je terugkomt van het kiten) en zwembad in de tuin. 1 min. lopen van centrum, boulevard en kitezone. Maar om de hoek kun je ook launchen en varen.

Een goede betrouwbare Pousada is Eco, direkt aan de kitezone aan het strand. Inclusief bar in het zwembad. Kluisjes in de hotelkamer zelf  ;D

Huur geen VW buggy's. Die dingen zijn erg onbetrouwbaar en door mul zand rijden vereist de nodige ervaring. Als je vast zit en je geeft teveel gas (luchtgekoeld blok in 30°C+) resulteert in een kapot motorblok. Kosten voor jou!

Er zit daar een Nederlander genaamd Willem die er permanent woont. Hij is bezig om o.a. een internet cafe te openen. Hij zit s'avonds meestal in de Raggaebar, en is te herkennen aan zijn Oranje buggy.

Hij regelt allerlei dagtochten naar de laguna en een spot op 1,5uur rijden van Cumbuco. Hij brengt en haalt je wanneer jij wilt. Of hij kan je spullen droppen bij de laguna mocht je er een downwinder heen willen maken. Hij rekent nette prijzen.

Tevens heeft hij een mooi 4 persoons appartement wat net nieuw is, direct aan de boulevard met uitzicht op zee. Direct aan de kitezone (naast de kitesurfschool Blue Wind). Werkelijk een prachtig appartement.

Ook kan Willem je oppikken van het vliegveld en weer terugbrengen. Taxi's kunnen je een oor aan naaien! Echt een toffe gozer en betrouwbaar! Je kunt op hem bouwen! Hij is vanuit Nederland te bereiken via de website www.cumbuco.nl. Emailen naar Robert.

Er zijn nog meer tripjes (ook meerdaagse) waar hij je bij kunt helpen. Echt de moeite waard als je er zeker van wilt zijn dat je niet genaaid wordt of in de problemen wilt komen. (bijvoorbeeld uitgaan in Fortaleza)

(ff voor de duidelijkheid, ik word NIET gesponsord door Willem, er zijn meer kiters die het verhaal over Willem kunnen bevestigen)

Voor de rest echt een windzekere spot. In 16 dagen elke dag wind gehad voor een 12m2 of 10m2. Veel plezier voor de mensen die nog gaan!!! Maar let wel een beetje op.
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #1 Oktober 30, 2004, 18:37:01
edit2Rapporteer  
Dank je voor de tips. Ik ga eind november die kant op met een stel vrienden. Ik twijfel of ik mijn 18 meter moet inpakken voor eind november begin december (scheelt weer een aantal kilo).

Heb jij een seat only genomen en daar het verblijf geregeld of via QXXL of andere reisorganisatie?

Als er nog meer tips gegeven kunnen worden zoals: welke reisorganisatie, wat wel en niet mee te nemen, goede verblijfplaatsen, enz, enz.   Grin Grin Grin Grin Grin
 
Alex.....
Gast
Antwoord #2 Oktober 30, 2004, 18:45:57
edit2Rapporteer  
peewee, wij gaan ook eind november, maar qwa verblijf moet je toch wel opschieten denk ik....... vrijwel alles zit vol..

dit omdat dan ook de PKRA wedstrijden zijn

wij vliegen de 24ste van november....... Cyaaaaaaaaah in Cumbuco
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #3 Oktober 30, 2004, 18:51:16
edit2Rapporteer  
De PKRA wedstrijden zijn toch tot 28 november? Wij zijn van plan om van 28 november tot ongeveer 10 december te gaan.

By the way. Welke kitematen neem jij mee? Ga jij via QXXL?
Alex.....
Gast
Antwoord #4 Oktober 30, 2004, 18:55:34
edit2Rapporteer  
12m² 9m² en ik denk toch ook mijn 16m²....... misschien heb je hem toch nodig...

we hebben een vlucht geboekt bij Qxxl inderdaad, en via de mail een plaats in het pousada paiaguas gefixed...... wij gaan de 8ste weer richting holland....
Flying Circus
Gast
Antwoord #5 Oktober 30, 2004, 19:17:02
edit2Rapporteer  
Wij zijn begin oktober geweest. Willem is inderdaad een toffe gast, beetje manusje van alles daar. Verbleven ook in zn appartement op het strand (Laranja Meganica), twee slaapkamers met twee badkamers, woonkamer met open keuken en een super chilli balkon. Als je in Combuco iets ziet wat oranje is dat heeft Willem er met zn vingers aangezeten. Had ook mn 16 meegenomen maaruh die heb je echt niet nodig daar, in oktober in ieder geval niet. Gewoon ff last minute boeken via www.qxxl.nl en ff mailen met Robert via www.combuco.nl

Veel fun toegewenst daar...
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #6 Oktober 30, 2004, 19:20:49
edit2Rapporteer  
In de 16 dagen dat ik er was nooit groter gezien dan een 14m2 op het water. Zelfs mensen met 8m2's gezien. De minste wind die ik gemeten heb (had windmeter meegenomen) was 15 knopen. Maar de wind is er vaak erg vlagerig. Voor ons Nederlanders gesneden koek natuurlijk, maar vergeleken bij andere kitespots in de wereld niet helemaal top.

Als je plek hebt voor een 16m2, niet schromen om mee te nemen. Je weet idd. maar nooit.

Tip: ook al staat het niet vermeld op de site van Martinair. Als je je kitebag binnen de 20kg houdt, dan kost het niets. Prop dan in je handbagage je kleren voor de verblijf ofzo. Scheelt je weer €80,-

Idd. seat only via QXXL. Ook via mail Pousada Paiaguas geboekt.

@|€X: vraag aan Vocês (vrouw van eigenaar) om een kluis in je kamer!!! En die Cabrinha buggy van het hotel is 60R$ per dag, maar de remmen doen het sporadisch niet! Niet doen dus (heb ik ff geleend om bagage naar ander appartement te brengen).

Zoals ik al zei, neem contact op met Willen, via Robert van www.cumbuco.nl

Ik het daar wel gehoord dat November een drukke maand wordt. Dus idd. vooruit boeken is missschien geen gek idee.

Pousada Dunas schijnt ook veilig te zijn voor je spullen. Maar deze zit niet direct aan zee. Pousada Eco Paradise is echt de mooiste wat ons betreft, maar niet de goedkoopste. Als je met z'n vieren bent of meer is een appartement misschien voordeliger. Dat kan die Robert ook regelen (hij werkt samen met Willem)
www.surfensoul.nl

Berichten: 1086
Antwoord #7 Oktober 30, 2004, 19:21:58
edit2Rapporteer  
wat zouden jullie regelen voor een verblijf van een weekje of 5?
Gewoon op de bonnefooi en je kunt altijd wel iets regelen ter plekke?
Cumbuco ?? of  zijn er andere plaatsen waar het goed kiten is en liefst een internetcafe.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #8 Oktober 30, 2004, 19:39:08
edit2Rapporteer  
Je kunt internetten op een PC bij Pousada Eco Paradise voor 10R$ per uur (€3,-). Maar er is maar 1 PC.

In November zou het druk worden. In Oktober was er genoeg plek. Als je zo lang blijft, zeker weten ff contact opnemen met die Willem. Dit is volgens mij zijn email adres: laranjamecanica@cumbuco.nl

Ik vergat nog te melden: neem een vertaalboekje mee van Lonely Planet ofzo. Want ze spreken er vrijwel geen woord buiten de deur. En Portugees is echt een moeilijke taal.
www.surfensoul.nl

Berichten: 1086
Antwoord #9 Oktober 30, 2004, 19:56:29
edit2Rapporteer  
wat heb je nodig voor een weekje of 5 aan geld,als je alleen gaat voor t kiten.
kun je daar pinnen?
is de criminaliteit erg daarzo, en je kunt je camera en notebook maar beter thuis laten dus?
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #10 Oktober 30, 2004, 21:47:03
edit2Rapporteer  
Ligt er maar net aan wat je wilt. Als je alleen wilt kiten in Cumbuco zelf dan kun je dat heel goedkoop doen. Je schijnt ergens te kunnen eten voor R$3,50 (net een euro) per maaltijd. Maar dat is wel spartaans. Strand is bij een aantal Pousada's (navragen!!!) op loopafstand.

Vervoer naar de laguna en een goede spot bij laagwater 1,5 uur rijden kosten resp. 50 en 100 real per rit (max 4 personen + gear). Prijs kan verschillen per seizoen.

Wat ik al zei. Je kunt het best meenemen, maar loop er niet mee te koop en zeker niet je notebook. Ook in je Pousada notebook wegdoen in een niet herkenbare tas (of in je koffer doen).

Beste wat je kunt doen indien je een notebook meeneemt is ervoor zorgen dat het personeel het ook niet ziet, hoe lomp dat ook klinkt. Er zijn er vorige week 2 gestolen. Een van die jongens liep er mee te spelen op straat (mist een paar hersencellen dacht ik al toen ik hem zag lopen) en een ander heeft hem alleen in zijn pousada laten liggen.

Crimineel is het in Cumbuco niet, in Fortaleza zijn er plekken waar je beter niet kunt komen. Ik heb er niets meegemaakt. Toch het advies om s'nachts niet buiten het dorp te gaan lopen of over het strand. Ook indien je een huurauto hebt wordt dat afgeraden. Maar dat is in de meeste landen in midden en zuid-Amerika.

Kites zijn voor die mensen niet te betalen (dat weten ze, er zit een winkel in de kiteschool Blue Wind). Je bent in de ogen van de Brazilianen dus super rijk.
BeeS MR

Geen avatar

Berichten: 189
Antwoord #11 November 01, 2004, 14:38:15
edit2Rapporteer  
wat heb je nodig voor een weekje of 5 aan geld,als je alleen gaat voor t kiten.
kun je daar pinnen?
is de criminaliteit erg daarzo, en je kunt je camera en notebook maar beter thuis laten dus?
250 Euro per week, dan kan je echt alles doen: Auto huren, alle maaltijden buiten de deur, 3 keer per week flink doorzakken in Fortaleza, tripjes naar andere dorpen met slapen aldaar.
Criminaliteit komt vooral voor op plaatsen waar het verschil tussen rijk en arm heel groot is. In Fortaleza heb je bijvoorbeeld wijken waar je liever niet rond wilt lopen of rijden. In Cumbuco is het nog redelijk rustig, maar daar komt het ook langzaam aan. Niet voor niets staan er muren van 3 meter hoog om je Pousada.
Als je van Cumbuco en Fortaleza wegrijdt, is alles gemoedelik ouderwets. Wij zijn een paar nachten in Paracuru (bij laag water een topspot) gebleven en liepen 's nachts gewoon door de duinen in het aarde donker  naar het stadje.
De beste tip die ik kan geven is; Heb respect voor de lokale economie. In Paracuru zat ik aan het bier (4* 0,6L). Kostte me 8 Reais: 2,60 Euro. Daarna naar een restaurantje gegaan en een Biefstuk met patat gegeten: 3 Reais: 1 Euro. Ga niet de held uit lopen hangen en veel fooi geven, of geld geven aan bedelaars! Als je dik gaat lopen doen, val je op, en sta je in de picture bij de verkeerde mensen.
Tukker

Berichten: 185
Antwoord #12 November 02, 2004, 08:58:23
edit2Rapporteer  
Pfffff, klinkt allemaal prachtig, zag afgelopen zaterdag nog beelden van een spot iets downwind van combuco, voorbij de laguna....prachtige golven en constante wind.
Half Scheveningen vertrekt midden november richting Brasil.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #13 November 02, 2004, 10:51:38
edit2Rapporteer  
Kan me volledig vinden in het verhaal van BeeS MR. Gezond verstand gebruiken is het beste wat je kunt doen. Cumbuco is erg in opkomst (grotendeels door het kiten). En het is relatief dicht bij Fortaleza, dus criminaliteit begint zijn weg te vinden naar Cumbuco. Idd. staan die muren er niet voor niets. En je ziet ze steeds meer. Ik durf geen uitspraken te doen hoe het over een paar jaar is...

Idd die spot downwind van cumbuco is soms erg goed. Alleen heb ik in 16 dagen geen enkele dag constante wind gehad zoals je die hebt in Tarifa of Mexico. Lijkt meer op NL.

In november zitten de meeste pousadas helemaal vol, dus er komt nog wel meer dan alleen Scheveningen. Op zee voldoende plek, maar die Laguna is met 22 kites overvol.
www.surfensoul.nl

Berichten: 1086
Antwoord #14 November 02, 2004, 11:47:35
edit2Rapporteer  
November druk zeg je.
dus als je nu er op de bonnefooi naartoe zou gaan heb je moeite met het vinden van een slaapplaats?
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #15 November 02, 2004, 23:24:33
edit2Rapporteer  
Neem voor de zekerheid contact op met de jongens van www.cumbuco.nl en www.cumbuco-beach.com (beide zelfde makers). Zij wonen daar (Robert en Willem) en kunnen je zeker helpen met veilig en betrouwbaar onderdak.

2 weken geleden was er zat plek.
jacques

Berichten: 28
Antwoord #16 November 03, 2004, 22:12:55
edit2Rapporteer  
Er is altijd wel ergens plek te vinden in Cumbuco of omgeving aangezien er veel pousadas zijn. Wil je zeker zijn van je zaak en niet in het donker op zoek willen gaan naar een pousada en in een ander dorp uitkomen dan moet je Robert even mailen die kan het voor je uitzoeken. Willem heeft geen internet, maar kan je daar wel met dingen helpen
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.