Gezond eten is Duur.

drifter

Berichten: 1757
December 28, 2011, 00:13:58
edit2Rapporteer  
Laatst op mijn werk werd mij gevraagd wat ik zou gaan eten die avond. Gewoon spruitjes zei ik, lekker! Natuurlijk dacht men daar anders over en kreeg ik al snel adviezen hoe ik die spruitjes lekkerder kon maken. Zo kon ik er suiker bij doen, of appelmoes, kaasrasp etc. ‘’Nee dat is niet nodig, ze zijn zo ook wel lekker’’ zei ik. ‘’Weet je waarom ik ze lekker vind? Omdat ik weet dat ze gezond zijn, en omdat ze die dag goedkoop in de winkel lagen’’.

Vanavond heb ik een hele zak spruitjes gegeten, ging heel goed, hoewel de laatste paar wat moeilijker. Gewoon om mijn weerstand op peil te houden nu ik de laatste tijd iets te weinig slaapuren maak. Als je luistert naar je lichaam, weet je hoe je weerstand is. Soms voel ik mijn weerstand verminderen terwijl er een mooie windperiode nadert. Natuurlijk wil ik die wind niet hoeven missen omdat ik niet goed fit ben. De oplossing die ik dit jaar veel gebruikt hebt en die voor mij heel goed lijkt te werken is de groente en fruit bom methode; je lichaam een boost geven door heel veel groente en fruit te eten.

Het is alleen zeer jammer dat de prijzen van gezond eten zoals vers fruit en biologische groenten erg hoog is, en steeds hoger wordt lijkt wel. Supermarkten houden de prijzen daarvan kunstmatig hoog las ik laatst in diverse media. Zodat ze kunnen compenseren voor de verliezen die ze draaien op andere producten. Verliezen onder andere veroorzaakt door de ‘supermarktoorlog’.

Mensen die minder te besteden hebben zullen deze gezonde producten laten liggen, en in plaats daarvan steeds vaker kiezen voor de simpele, ongezonde en goedkope producten. Slechts nieuws voor mij, want ik werk niet zoveel. Ik zal dus meer moeten gaan werken als ik gezond wil eten. Maar in de loop van mijn tienjarige kite carriere is duidelijk geworden dat werken en kiten moeilijk samengaan. Dilemma!!
Waarom is gezond eten zo duur? Waarom Cry
Frank82

Berichten: 2539
Logs: 0 | 164 uur
Antwoord #1 December 28, 2011, 01:48:45
edit2Rapporteer  
Koop seizoensgebonden, dus nu geen aardbijen enzo, dan valt 't allemaal wel mee.
Ed.

Berichten: 2732
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #2 December 28, 2011, 09:33:31
edit2Rapporteer  
Ga eens naar de markt Wink daar haal ik altijd mijn vitaminebommetjes voor een schappelijk prijsje

Maar je hebt gelijk en het is ook erg jammer dat het meeste fastfood goedkoper is dan gezond eten, zo is het wel erg verleidelijk om te gaan snacken ipv koken.. Helemaal als je het niet zo breed hebt
feddomw
Gast
Antwoord #3 December 28, 2011, 09:50:28
edit2Rapporteer  
De retail-food markt is in handen van slechts een paar grote spelers, die hetzelfde business model hebben. Ze kunnen alleen nog op prijs met elkaar concurreren en door hun inkoopmacht drukken zij de prijs voor "massa" voedsel. En omdat de marge voor de fabrikant/boer dus slinkt, moet deze steeds meer op kwaliteit inleveren om de prijs laag te houden en zijn marge te maximaliseren.

Het is eigenlijk heel simpel uit te leggen.

De prijs valt wel mee in het algemeen naar mijn mening, je moet je bio spullen gewoon niet bij de supermarkt halen. Komt ook bij dat mensen veel te veel kopen en eten: je hoeft echt niet elke dag aardappelen, groente en vlees. Ik eet weinig vlees en kan het daarom veroorloven om een keer per maand een absurd dure rib-eye of zo te kopen. Peulvruchten, pasta, bio-groenten en fruit in seizoen zijn echt niet (te) duur.
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #4 December 28, 2011, 09:56:03
edit2Rapporteer  
Misschien een eigen moestuintje nemen? Heeft mijn schoonmoeder: volop lekker en gezond eten voor weinig, alleen wel behoorlijk wat werk. Zou je op de windstille momenten in los kunnen gaan. Het heeft ook wel iets om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #5 December 28, 2011, 11:50:13
edit2Rapporteer  
De claim dat biologische geteelde groentes gezonder zijn is op z'n minst twijfelachtig te noemen.

Ik houd het bij mijn dieet: geen vies eten!
feddomw
Gast
Antwoord #6 December 28, 2011, 12:11:39
edit2Rapporteer  
De claim dat biologische geteelde groentes gezonder zijn is op z'n minst twijfelachtig te noemen.

Ik houd het bij mijn dieet: geen vies eten!

Het gaat natuurlijk niet alleen om groentes, maar ook om vlees en fruit. Wat vlees betreft is het zeker waar dat het voedzamer is, zonder additieven en karma-technisch ook beter, de bio-industrie is nou niet dier-vriendelijk te noemen.
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #7 December 28, 2011, 12:55:55
edit2Rapporteer  
Ook goed: de claim dat biologische geteelde groentes, vlees en fruit gezonder zijn is op z'n minst twijfelachtig te noemen.

Karma, wat is dat? Iets met punten en een spel toch ;-)

Verder durf ik de bio-industrie ook niet diervriendelijk te noemen, maar dat is vlees eten nooit. Een afweging tussen ethiek, geweten en aangepraat schuldgevoel (ik vertouw al die keurmerken niet, op de 1 of andere manier blijkt altijd weer dat er keuzes gemaakt worden die erg goed voor de organisatie zijn maar van geen belang voor de "zaak"). Maar een ieder zijn eigen aflaat.
drifter

Berichten: 1757
Antwoord #8 December 28, 2011, 13:41:29
edit2Rapporteer  
Vroeger op school hadden we het vak levensbeschouwing. Beetje onduidelijk wat ik daar heb geleerd destijds, ik had er weinig interesse in net als de meeste. Bijbelse verhalen en dergelijke.
Maar het ging ook over levensvragen herinner ik mij nu. Wie ben ik? Waarom zijn we hier?
Vragen stellen ipv vragen beantwoorden zoals bij de meeste andere vakken. Het  vak was hooguit 1 of 2 uur in de week. Als er iets onbelangrijks was op school was het wel levensbeschouwing. Jammer dat ik destijds de interesse niet had.

Magische Ed zegt iets interessants. Gezond eten is duur. Waarom is dat dan duur? En Leven wij daardoor dus steeds ongezonder? Das klinkt niet zo best.
Zou er iets of iemand belang bij kunnen hebben dat wij niet gezond zijn?

De supermarkten zullen er misschien wel goed op verdienen.
Zou er ook iemand op de supermarkten verdienen?

Zijn er nog meer belanghebbende?
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #9 December 28, 2011, 13:50:02
edit2Rapporteer  
Geen complottheorie. Gewoon tweedeling maatschappij rijk- minder rijk. Minder rijken leven vaak ongezonder (meer roken, meer drank, ongezonder voedsel en minder sport). Deze mensen leveren 20 kwalitatieve levensjaren in tov de bewust levende rijken, is onlangs aangetoond. Chronische klachten vanaf 53 ipv 73 gemiddeld.
Volgens mij kunnen de minder rijken ook gezond leven, maar dan moet dat wel een heel bewuste keuze zijn, gezien de kostbare verleidingen van deze consumptiemaatschappij.
Karel79

Berichten: 1012
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #10 December 28, 2011, 14:23:20
edit2Rapporteer  
magic_ed zegt helemaal niet dat gezond eten duur is, dat zeg jij!
Hij zegt dat het twijfelachtig is dat biologisch voedsel gezonder zou zijn.

Biologisch voedsel is duurder als hetzelfde niet-biologische voedsel omdat het meer kost om het te maken. Beesten hebben meer ruimte nodig, gewassen zijn meer onderhevig aan insecten, en vast nog wel meer waardoor de productie meer kost, en dus ook de prijs in de supermarkt hoger is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog slimme marketingboys die van 'biologisch eten' iets hips proberen te maken zodat ze de prijs nog verder kunnen opdrijven.

Gezond eten is niet alleen biologisch eten... Gezond eten betekent gewoon genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgen en niet teveel van de verkeerde. Als je alleen maar spaghetti en magnetron pizza's eet ben je niet gezond bezig.
drifter

Berichten: 1757
Antwoord #11 December 28, 2011, 14:28:24
edit2Rapporteer  
Waarom ontstaat er een tweedeling tussen arm en rijk? De armen worden armer en de rijken worden rijker. Denk dat het toch wel duidelijk is wie de financiele crisis heeft veroorzaakt.
Volgens mij waren dat niet de armen. Desondanks kunnen de armen er wel voor opdraaien nu.

We moeten met zijn allen gaan bezuinigen. En dankzij de consumptie maatschappij willen we wel blijven autorijden, kitesurfen en leuke dingen kopen. Daarom gaan we dan ook maar harder werken. Zoniet dan moeten we opzoek naar de koopjes in de supermarkt, en dat kost tijd.
Zaterdagavond gaan we op stap en drinken dusdanig dat we niet meer helder kunnen denken. Tegen de tijd dat we zondag enigszins wakker zijn wacht de familie of het voetbal alweer.

Wanneer krijgen we dan de tijd om vragen te stellen?
Een vraag als: wie heeft er belang bij dat ik zo leef?   de rijken... !?
Parkie

Berichten: 1640
Logs: 0 | 12 uur
Antwoord #12 December 28, 2011, 14:35:53
edit2Rapporteer  
Begint een beetje op een WimT topic te lijken...............
drifter

Berichten: 1757
Antwoord #13 December 28, 2011, 14:40:01
edit2Rapporteer  
Complot theorie, nee joh ben je gek, das een belachelijk iets.
Mensen die complot theorien prediken zouden daarvoor belasting moeten betalen!
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #14 December 28, 2011, 14:57:51
edit2Rapporteer  
Je kunt wel nadenken over hoe krachten/ machten werken binnen onze maatschappij en de gevolgen daarvan. En wie daar het meeste profijt van heeft. ik geloof alleen nooit zo in een groot samenzweerderig plan dat stiekem verzwegen wordt. Je zag tijdens de crisis van 2008 dat er allerlei burgerinitiatieven wereldwijd ontstonden om elkaar te betalen zonder geld. Als zoiets door zou zetten en geld wordt niks waard... Dan hebben de vermogenden een groot probleem, bovendien zul je je bewuster gaan afvragen wat je werkelijk nodig hebt. Spannend experiment! ( je hoort er alleen niet veel meer van) Grin
KappuhH

Berichten: 3273
Antwoord #15 December 28, 2011, 15:02:49
edit2Rapporteer  
Ik denk dat het deels een kwestie van vraag/aanbod is. We leven inmiddels in een consumptiemaatschappij waar de snelle hap geprefereerd wordt. De balans tussen vraag en aanbod van verse groenten is niet meer helemaal correct. Blijkt ook uit dit artikel: http://edepot.wur.nl/110727

Rory, uit je verhaaltje blijkt dat je eigenlijk leeft om te kitesurfen. Zo weinig mogelijk werken om toch alles te kunnen betalen en zoveel mogelijk te kiten. Klinkt voor veel mensen ook te mooi om waar te zijn, elke winddag mee te kunne pakken Wink Nu weet ik niet wat voor werk je doet, maar houd je er serieus rekening mee dat je geblesseerd kunt raken zodat je voor lange tijd niet meer kunt kiten? Dan heb je dus je baan er volledig op ingericht.
Ron Rodeo

Berichten: 4486
Logs: 0 | 50 uur
Antwoord #16 December 28, 2011, 15:40:56
edit2Rapporteer  
gewoon werken, als het waait, tegen je baas zeggen " bek dicht, ik ga kiten vanmiddag dus ik neem vrij"
Verder gewoon de dagelijkse normale dingen eten, geen vitaminepillen nemen, goed slapen (7 uur), 3 x  knetterende sex per week en vooral regelmatige beweging /fitness.
dan kun je, net als ik, de hele wereld aan totdat je er zo rond je 90ste, net na een enorme dikke kiteloop in 35 knoop, dood bij neervallen.

 YeSS
drifter

Berichten: 1757
Antwoord #17 December 28, 2011, 16:08:58
edit2Rapporteer  
Ik vroeg me af, of de farmaceutische industie ook belanghebbend is bij onze afnemende gezondheid. Hoe ongezonder wij worden, hoe vaker wij ziek worden, hoe afhankelijker dat wij zijn van die industrie.
'Afhankelijk zijn van'.  Dat betekent in feite dat zij de macht hebben over ons toch?

Zou de regering in Nederland belang hebben bij mensen die minder lang leven? Het zou wel een goede oplossing kunnen zijn voor de vergrijzing.

@kappuh ik betrek kitesurf in mijn verhaal omdat dit een kiteforum is. En ja ik mag graag kitesurfen. Hoe mooi zou het zijn als je dat wat vaker kunt doen dan dat je nu kunt? Doordat je bijvoorbeeld genoeg hebt aan 3 of 4  werkdagen werken.

Het is maar een idee van hoe het zou kunnen zijn.
drifter

Berichten: 1757
Antwoord #18 December 28, 2011, 16:21:54
edit2Rapporteer  
Je zag tijdens de crisis van 2008 dat er allerlei burgerinitiatieven wereldwijd ontstonden om elkaar te betalen zonder geld. Als zoiets door zou zetten en geld wordt niks waard... Dan hebben de vermogenden een groot probleem, bovendien zul je je bewuster gaan afvragen wat je werkelijk nodig hebt. Spannend experiment! ( je hoort er alleen niet veel meer van) Grin

Als wij burgerinitiatieven beginnen, zijn we minder afhankelijk van.... buitenstaanders... of van de wereld. Dan nemen we eigenlijk de macht terug naar onszelf.
Daarom werd er  vroeger in ons eigen land besloten wat we met de waddenzee deden, tegenwoordig doet met dat voor ons in Brussel.
gebruikersnaam

Geen avatar

Berichten: 1202
Antwoord #19 December 28, 2011, 16:24:31
edit2Rapporteer  
'onze afnemende gezondheid' is niet aan de orde volgens mij, we worden juist ouder en gezonder. Is ook geen doel van de farmacie, mag ik hopen. Farmacie is wel een onetische doortrapte bende: vraag creeeren voor schijnproblemen, artsen overladen met cadeaus zodra ze maar genoeg pillen voorschrijven, hoofdsponsor zijn van allerlei patientenverenigingen om greep op de beeldvorming te krijgen, alleen medicijnen ontwikkelen voor aandoeningen die in grote getalen voorkomt etc.
Maar dit soort 'bewegingen' zie je ook in ande sectoren. (bouwfraude, prijsafspraken, verzekeraars, bankwezen). Mijn motto: niet TE veel over nadenken, word je doodziek van en je verandert het toch niet. Richt je op zaken waar je wel invloed op hebt en ga zo vaak mogelijk het water op!
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #20 December 28, 2011, 16:32:45
edit2Rapporteer  
ik kom vaak bij een ''biologische'' tuinder, en je wilt niet weten wat de productiekosten zijn voor, in dit geval, paprika`s. Niks mag bespoten worden, bestuiving gaat door middel van bijen, alles moet schoon zijn en dan bedoel ik alles. spullen,gereedschappen,grond ect.  personeel moet ook betaalt worden en ja dan zijn die paprika`s duurder dan de reguliere gekweekte. er is bij de Keuringsdienst van Waarde een aflevering geweest over biologisch voedsel. Kwam hetzelfde uit als wat Karel79 zegt.
Ed.

Berichten: 2732
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #21 December 28, 2011, 16:49:37
edit2Rapporteer  
Ik vroeg me af, of de farmaceutische industie ook belanghebbend is bij onze afnemende gezondheid. Hoe ongezonder wij worden, hoe vaker wij ziek worden, hoe afhankelijker dat wij zijn van die industrie.
'Afhankelijk zijn van'.  Dat betekent in feite dat zij de macht hebben over ons toch?

Zou de regering in Nederland belang hebben bij mensen die minder lang leven? Het zou wel een goede oplossing kunnen zijn voor de vergrijzing.

@kappuh ik betrek kitesurf in mijn verhaal omdat dit een kiteforum is. En ja ik mag graag kitesurfen. Hoe mooi zou het zijn als je dat wat vaker kunt doen dan dat je nu kunt? Doordat je bijvoorbeeld genoeg hebt aan 3 of 4  werkdagen werken.

Het is maar een idee van hoe het zou kunnen zijn.

Dat is een mooie gedachten maar je moet het in een groter plaatje zien. De farmaceutische industrie is het laatste waar je je zorgen om hoeft te maken.

Aan de ene kant staat de aarde met haar beperkte grondstoffen en draagkracht en aan de andere kant de mens die er op leeft. Als je het duurzaam bekijkt zouden we ervoor moeten zorgen dat de balans tussen wat we vragen en wat we teruggeven gelijk blijft. In werkelijkheid zijn we al sinds mensenheugenis bezig om zo veel mogelijk materieel bezit te vergaren. Nu hebben we in het 'Westen' al vroeg een voorsprong genomen waardoor we er nu lekker warmpjes bij zitten.

Er is niks op tegen om harder te willen werken voor meer comfort of luxe, het probleem is dat het niet meer over onder- of boven modaal gaat maar om 1% van de mensen die 85% van de rijkdom hebben. (country size's by GDP:)


Ed.

Berichten: 2732
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #22 December 28, 2011, 16:55:16
edit2Rapporteer  
Dit is wel een oud plaatje, nu zouden Brazilië en delen van Azië stukken groter zijn en Afrika bijna onzichtbaar, wat je ziet zijn een maar paar landen.

Moraal van dit verhaal, het kan allemaal zo veel effecienter, zodat we allemaal wat meer tijd over hebben voor leuke dingen, we moeten deze samenleving vanaf het begin opnieuw gaan opbouwen en dat is een lastige klus.

Over bio eten, dat zijn nu kleine boeren op oneffeciente plaatsen die producten telen die daar niet thuishoren. Als je dat op wereldwijde schaal aanpakt kunnen we allemaal schoon voedsel eten.

Er komt nog één probleem bij, namelijk dat we met veel te veel mensen zijn, als we nu al het bezit (geld is het eerste wat we moeten verbannen, het is beter om spullen te waarderen tegen de mankracht die er in heeft gezeten) eerlijk over de wereld zouden verdelen dan blijft er bij ons thuis weinig over. Toen een tijd geleden de vogelgriep en varkenspest uitbraken waren er mensen die het niet erg vonden dat de wereldbevolking met een flink deel zou verminderen..
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #23 December 28, 2011, 16:56:19
edit2Rapporteer  
afrika blijft niks van over,bizar.    Nederland staat er niet slecht op (van welk jaar zijn deze gegevens?)

edit: oeps iets te vlug. :-)
markus

Berichten: 1907
Logs: 0 | 855 uur
Antwoord #24 December 28, 2011, 16:59:06
edit2Rapporteer  
gewoon de regel weer invoeren: wie niet werkt,wie niet eet.    blijft er ineens heel veel over. moet je voor de grap eens bij de groenteveiling kijken wat er doorgedraaid word wat niet verkocht is!!!! kan je aardig wat gezinnetjes van onderhouden.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.