"veilig" les krijgen

jer@en

Berichten: 64
Antwoord #25 Mei 23, 2008, 00:12:26
edit2Rapporteer  
Hallo Stefarius,

Ben het zeker met je eens dat kitesurfen meer is dan een leash maar kan er nog steeds niet bij dat deze verkeerd om zit. Over het downwind staan ben ik ook met je eens dat je genoeg ruimte dient te houden. Mijns inziens was ik dit ook en dit denk ik nog steeds.

Mijn probleem is echter nog steeds dat ik niet begrijp hoe een omgedraaide leash voor meer veiligheid kan zorgen. kan je dit toelichtten hoe je dit zit?

groeten,


jeroen 
stefarius

Geen avatar

Berichten: 37
Antwoord #26 Mei 23, 2008, 14:24:34
edit2Rapporteer  
Hoi Jeroen,

De leash hebben we omgedraait zodat we de kite sneller kunnen overgeven aan elkaar, verkort het omwissel moment waarbij je met 2 man aan de kite zit. Dus veiliger!

stef
arjanschip

Berichten: 311
Antwoord #27 Mei 23, 2008, 14:57:41
edit2Rapporteer  
Hoi Jeroen,

De leash hebben we omgedraait zodat we de kite sneller kunnen overgeven aan elkaar, verkort het omwissel moment waarbij je met 2 man aan de kite zit. Dus veiliger!

stef
Het maakt voor hoe lang je met zn tweeën aan een kite zit niet uit hoe je leash zit. Als instructeur en cursist allebei een goede leash hebben wissel je eerst de leash en dan pas de kite. Dan maakt het toch niet uit welk uiteinde van de leash bij je kite zit?

Maar ik vraag me af: Vertel je aan je cursisten dat je leash normaal gesproken andersom zit en vertel je ook waarom?
Henning

Berichten: 581
Antwoord #28 Mei 23, 2008, 15:02:26
edit2Rapporteer  
Misschien is een foto van de leach in kwestie een idee, want er zijn zoveel leashes.
Want ik kan me nog steeds geen voorsteling maken van waarom deze wel of niet andersom moet / zou moeten...

Is dit ivm met de bevestiging-klemmen ofzo ?

Maar het lijkt me dat de leash-releas safety altijd binnenhandbereik moet zijn wanner de primaire-saftey gereleased word! Niet dat eerst de leash binnenhaald moet worden voordat hij gereleased kan worden.

Ik zou nooit bij mijn leash-releas kunne komen wanneer deze omgedraaid is, dus ik vraag me af hoe dat dan bij de door KM gebruikte leashes is.

Steven

Berichten: 1301
Antwoord #29 Mei 23, 2008, 15:08:33
edit2Rapporteer  
Het is ook een marketingtruc natuurlijk: eerst een probleem voorschotelen: gevaar! en dan de oplossing bieden: Safety First!

@Jeroen: dank je! Ik zal er over denken.

=Jelle


Ald jij het ziet als een marketingtruc dan zal ik toch maar eens nagaan welke invloed het heeft op je school, krijg je echt zoveel meer klanten door het op deze manier te brengen? het is goed om dit te melden, en dat linkje bij ''soms'' heb ik ook wel gezien, dat is naar mijn mening ook niet de juiste manier.

Als je het meld, meld het dan als ''subje'' in je site, en niet als meteen als eerste.

Zie het niet als een aanval, ik denk gewoon dat het je school niet die extra klant opleverd. En dat je juist wel verteld hoe mooi kitesurfen is. Vraag een willekeurige kitesurfer hoe hij denkt over de sport, dan verteld en begint hij altijd met hoe mooi het wel niet is en niet met het ''gevaarlijke'' gedeelte.

Edit: NIet ontopic, sorry. Zal weer ontopic gaan.  Smiley
youne nl

Berichten: 233
Antwoord #30 Mei 23, 2008, 15:27:33
edit2Rapporteer  
Ik vind t vreemd dat je voor de snelste en makkelijkste manier gaat, i.p.v. de normale veilige manier.
Begrijp goed voor jullie lesgevende is het allemaal gesneden koek maar voor de nieuwelingen is alles nieuw!!
Ze zullen zich bepaalde dingen niet goed meer herrinneren, grote kans dus dat ze het voor altijd verkeerd doen!
Als school zal je ook al kost het een uur extra !!!  op de juiste manier te werk moeten gaan anders ben je naar mijn inziens echt onveranwoord bezig (ook al denk je zelf dat je veiliger te werk gaat)
Nog maar niet te spreken over de verzekeringen.(betalen nix uit)


Den

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #31 Mei 23, 2008, 16:10:28
edit2Rapporteer  
Ik heb eens even gekeken naar de manual van de bar van de North EVO en ik begrijp dat het overgeven van de kite sneller gaat als de leash andersom wordt bevestigd. Anders moet je iedere keer de safety trekken en weer in elkaar zetten.

Wat ik alleen niet begrijp is waarom het andersom bevestigen zou uitmaken voor de correcte werking van de safety leash en wat dit heeft te maken met het loopen van de kite van de studente??

Kan iemand dat misschien uitleggen...
Henning

Berichten: 581
Antwoord #32 Mei 23, 2008, 16:18:24
edit2Rapporteer  
THX Den voor de hint!...
Als ze inderdaad de north leash gebruiken:

Pak een Leash met aan 2 kanten een klem en klaar; Geen gekloot en geen onnodige riscs...

@ Den: Het "probleem" is denk ik dat wanneer je de kite released; je in uitterste nood de leash niet in 1 arm beweging kan releasen, maar eerst de leash binnen moet halen voordat je kan releasen.

Dit is een beetje afhangkelijk van de leash, maar over het algemeen zijn deze te lang om dat te kunnen.

Den

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #33 Mei 23, 2008, 16:34:37
edit2Rapporteer  
De leash die standaard bij mijn bar zit heeft aan 2 kanten een klem. Is ideaal en makkelijk.

Het in uiterste nood niet in 1 armbeweging kunnen releasen lijkt me inderdaad een hele goeie reden de leash niet andersom te bevestigen.
jer@en

Berichten: 64
Antwoord #34 Mei 23, 2008, 21:48:07
edit2Rapporteer  
dit is inderdaad het geval. je kan je kite niet in een keer releasen en ben dan ook van mening dat dit geen goede manier is om veilig en verantwoord les te geven.

jeroen
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #35 Mei 23, 2008, 22:09:36
edit2Rapporteer  
Ald jij het ziet als een marketingtruc dan zal ik toch maar eens nagaan welke invloed het heeft op je school, krijg je echt zoveel meer klanten door het op deze manier te brengen?

Nou ik bedoelde "daarnaast is het ook marketing"
Hoofdzaak is dat ik duidelijk wil zijn over het risico. Zo zit ik in elkaar.
Misschien wel goed als het een beetje afstoot, want ik heb meer aanmeldingen dan ik aankan op het moment.

Ik dacht dat je het verkeerd voor de kitesport vond om risico's zo prominent te melden.

Maar laten we weer ontopic gaan: de omgedraaide leashes, is dat onveilig?
Ik zou die leashes moeten zien, maar ik denk dat Henning gelijk heeft. De quickrelease van de leash moet binnen handbereik zitten. Ook al gebeurt het zelden dat hij ook echt gebruikt moet worden.
Een klem aan 2 kanten lijkt me geen goed idee. Als ik de typische klemmen voor ogen heb, kun je die niet in 1 beweging losgooien. Of mis ik iets?

Dus gewoon op elke trapeze een leash die zit zoals het hoort, en je bent klaar.

= Jelle
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #36 Mei 23, 2008, 22:41:45
edit2Rapporteer  
Citaat
Dus gewoon op elke trapeze een leash die zit zoals het hoort, en je bent klaar

volgens mij dus heel simpel.
Den

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #37 Mei 23, 2008, 22:48:20
edit2Rapporteer  
Mijn leash heeft niet alleen maar 2 klemmen. De klemmen zijn alleen bedoeld om de leash aan de kite en aan de trapeze te bevestigen. Net voor het klemmetje die je aan de trapeze haakt zit de quickrelease die in 1 beweging los getrokken kan worden. (Zie plaatje).

Maar een leash aan elke trapeze is natuurlijk ook een mooie oplossing.  Smiley
Henning

Berichten: 581
Antwoord #38 Mei 23, 2008, 23:45:34
edit2Rapporteer  
Citaat van: www.kitesurfschool.ORG" target="_blank">www.kitesurfschool.ORG op Mei 23, 2008, 22:09:36
+
Een klem aan 2 kanten lijkt me geen goed idee. Als ik de typische klemmen voor ogen heb, kun je die niet in 1 beweging losgooien. Of mis ik iets?


Je vergeet de saftey die op de gemiddelde HP-leash zit Smiley

Zelf heb ik deze:



En die heeft aan bijde kanten een stevig klem (beter dan de typische die onder high-load openschieten) en heeft een saftey aan de kant die je aan je harnas klemt.

Ben niet zo'n fan van deze saftey (niet rondom) maar ik heb er zelf een andere saftey (FS HIL-leash) aangeknoopt i.v.m handle-pass lijn @ harnas.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #39 Mei 24, 2008, 02:03:00
edit2Rapporteer  
Precies, Den en Henning, dat is ook veilig én snel over te zetten.

Nou Stefarius weer.

stefarius

Geen avatar

Berichten: 37
Antwoord #40 Mei 28, 2008, 17:04:17
edit2Rapporteer  
Hoi,

Ben ik weer aan de beurt? Oke, het desbetreffende safetysysteem moet je inderdaad zien en wil het jeroen ook wel uitleggen! Maar goed een topic over safety kan nooit weg dus vandaar het volgende: Safety is voor ons en goede locatie, goed materiaal en de instructie. Deze 3 peilers hanteren wij in de lessen en binnen de watersportverbond. Welke kennis, vaardigheid en inzicht moet een cursist beschikken om veilig te kunnen oefenen. Met een aantal kitescholen in Nederland hebben we hierover gesproken en is de kitesurf pas opgezet. Een pas met 1 finishlijn, op een veilige manier zelfstandig leren kitesurfen!
Dat betekend: leren omgaan met je materiaal (diverse safety''s o.a.) maar ook de inzichten verkrijgen in de wisselende omstandigheden, wind sterkte en wind richtingen, locaties en diverse materialen. Het vergaren van inzicht is iets wat later komt als kennis, iets wat Jeroen zo mooi aantoont. Iets weten is 1, iets toepassen aangepast aan de situatie is een 2e. Wel dat is wat we beginnende kitesurfers moeten leren. Zelfstandigheid, laten nadenken over de situatie waar ze zich in bevinden (kennis), juiste materiaal en locatie keuze laten maken (inzicht) en dat kunnen toepassen (vaardigheid), als kiteschool eventueel nog verder begeleiden in hun ontwikkeling. Nogmaals inzicht krijg je o.a. door ervaring vandaar dat er meerdere lessen nodig zijn om een cursist veilig te leren kitesurfen. Om dit enig structuur aan te brengen is er de kitesurfpas ontwikkeld. Dat is veiligheid en dat is waar we als scholen mee bezig moeten zijn, cursisten laten ervaren en verder begeleiden in hun traject tot ervaren kitesurfer! Dat vraagt om kennis maar vooral ook die inzicht van de kitesurfschool en zijn instructeurs.

Dus Jeroen wil je NOOIT meer een safety verwisselen van een andere school en een cursist van die andere school het gevoel geven dat zij niet weten wat ze doen! Die betreffende instructeur heeft zich heel erg ingehouden en je gerespecteerd in jouw situatie, ik zou zeggen: probeer dat ook eens!

stef
stefarius

Geen avatar

Berichten: 37
Antwoord #41 Mei 28, 2008, 17:12:50
edit2Rapporteer  
Hoi,

Ben ik weer aan de beurt? Oke, het desbetreffende safetysysteem moet je inderdaad zien en wil het jeroen ook wel uitleggen! Maar goed een topic over safety kan nooit weg dus vandaar het volgende: Safety is voor ons en goede locatie, goed materiaal en de instructie. Deze 3 peilers hanteren wij in de lessen en binnen de watersportverbond. Welke kennis, vaardigheid en inzicht moet een cursist beschrikken om veilig te kunnen oefenen. Met een aantal kitescholen in Nederland hebben we hierover gesproken en is de kitesurf pas opgezet. Een pas met 1 finishlijn, op een veilige manier zelfstandig leren kitesurfen!
Dat betekend: leren omgaan met je materiaal (diverse safety''s o.a.) maar ook de inzichten verkrijgen in de wisselende omstandigheden, wind sterkte en wind richtingen, locaties en diverse materialen. Het vergaren van inzicht is iets wat later komt als kennis, iets wat Jeroen zo mooi aantoont. Iets weten is 1, iets toepassen aangepast aan de situatie is een 2e. Wel dat is wat we beginnende kitesurfers moeten leren. Zelfstandigheid, laten nadenken over de situatie waar ze zich in bevinden (kennis), juiste materiaal en locatie keuze laten maken (inzicht) en dat kunnen toepassen (vaardigheid), als kiteschool eventueel nog verder begeleiden in hun ontwikkeling. Nogmaals inzicht krijg je o.a. door ervaring vandaar dat er meerdere lessen nodig zijn om een cursist veilig te leren kitesurfen. Om dit enig structuur aan te brengen is er de kitesurfpas ontwikkeld. Een structuur waarin de instructie verweven is met de praktijk maar ook met het behoud van de locaties (watersportverbond/NKV), zodat we niet met zijn alle in de weg staan! Dat is veiligheid en dat is waar we als scholen mee bezig moeten zijn, cursisten laten ervaren en verdere mogelijkheden creeren in hun traject tot ervaren kitesurfer! Dat vraagt om kennis maar vooral ook inzicht van de kitesurfschool en zijn instructeurs.

Dus Jeroen wil je NOOIT meer een safety verwisselen van een andere school en een cursist van die andere school het gevoel geven dat zij niet weten wat ze doen! Die betreffende instructeur heeft zich heel erg ingehouden en je gerespecteerd in jouw situatie, ik zou zeggen probeer dat ook eens!

stef
Den

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #42 Mei 28, 2008, 17:35:33
edit2Rapporteer  
Goed verhaal over safety stefarius! Kan ik me helemaal in vinden.  ThumpsUp
youne nl

Berichten: 233
Antwoord #43 Mei 28, 2008, 22:21:56
edit2Rapporteer  
bull shit verhaal
1 kennis moeten ze nog krijgen (als je dus begint met de verkeerde kennis ben je verkeerd bezig, safety verkeerd om)
2 inzicht is er nog niet, helemaal niet als je met je kennis al de mist in gaat (de school bepaald zelf neem ik aan hoe en met wat voor materiaal ze les geven en de locatie)
3 vaardigheid (nihil ze weten nog nix dus word dit ook moeilijk om toe te passen)

@DEN ben je mede eigenaar daar ofzo ?  ThumpDown
groetjes


Goed verhaal over safety stefarius! Kan ik me helemaal in vinden.  ThumpsUp
ES

Geen avatar

Berichten: 289
Antwoord #44 Mei 28, 2008, 23:02:59
edit2Rapporteer  
Gasten waar hebben we het nou over, over een leash met deze windrichting!
Wat als er aan de safety was getrokken, beter die kite kwijt als meisje verdronken!
Ik zelf ga misschien met 2 leashes varen als ik aan de suicide ga!
stefarius

Geen avatar

Berichten: 37
Antwoord #45 Mei 29, 2008, 01:01:05
edit2Rapporteer  
YouneL,

Van de instructeurs point of view bekijken!
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #46 Mei 29, 2008, 16:02:27
edit2Rapporteer  
Stefarius,
Da's een aardig theorieverhaal over lesgeven, maar het ging over een omgekeerde leash (aan een loopende kite, waar ze door Jeroen vanaf geholpen werd). Daar zeg je niks over, behalve dat we het moeten zien. Laat maar zien dan, per foto bv.

Kan de cursist de quick-release van de leash gemakkelijk bereiken? Als ze de bar heeft losgelaten.
Daar gaat het toch om?
mbetz

Berichten: 576
Antwoord #47 Mei 29, 2008, 20:30:21
edit2Rapporteer  
Mijn dochter heeft afgelopen week in Egypte in Soma Bay kite les gehad. Er werd met 2 cursisten per kite gewerkt (met instructeur). Alle deelnemers hadden een safety aan de trapeze. Deze was goed gemonteert en de cursisten konden makkelijk de kite overgeven (in het begin met de kite op het water).
Een investering in een aantal leashes lijkt mij voorde gemiddelde kiteschool geen onoverkomelijk probleem!!
Safety first en vooral beginners van het begin af aan het goede voorbeeld geven!!!!!

 
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #48 Mei 29, 2008, 21:52:27
edit2Rapporteer  
Een school gaat echt niet bezuinigen op leashes hoor.


Wat een heen-en-weer gebash tussen scholen, beetje sneu
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #49 Mei 30, 2008, 00:11:14
edit2Rapporteer  
Zit jij nou te stoken, Morres?
Gebash, zoals tussen Clinton en Obama?
Ik vind dat we prima met elkaar omgaan. Soms dwalen we wat af, maar het blijft respectvol en over de zaak gaan. We halen er geen oude dominees bij om de boel te demoniseren.

Er is een interessante praktijk waar een leash wordt omgedraaid door een zeer gerespecteerde school. Het wordt nog niet helemaal duidelijk hoe. Als we samen een mineraalsapje zouden drinken, was het allang duidelijk geweest hoe het zit, en als beste vrienden uitelkaar. Hier duurt het wat langer. Nog even geduld.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.