Helm wel of niet ?

Snowman

Berichten: 264
September 12, 2006, 20:54:51
edit2Rapporteer  
Ok bij deze nieuw Topic Nav http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?board=2;action=display;threadid=19142
Deze discussie is waarschijnlijk al 100x gevoerd maar dan maar voor de 101x gezien ernst van de zaak.

Mijn eigen stelling hierin:http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=19142.msg195016#msg195016

Opmerking Vincentt daarover
Citaat
Snowman dan kan je net zo goed in de auto ook een helm dragen, vallen ook doden door... Kiten met helm verplichten schiet je echt niks mee op als je weet waarmee je bezig. En de kans dat je met kiten op je hoofd valt is sowieso erg klein, grotere kans dat je op je rug/arm/been/pols/enkel valt dus dan maar helemaal inpakken in belletjes papier?


Vicentt ben het deels met je eens: een helm is niet alles maar weet nu al wel van minstens 2 Nederlandse dodelijke Kite ongelukken in afgelopen jaren waarbij (ervaren) kiters met hoofd ergens tegen aangeknald zijn. Wellicht waren ze nu nog in leven geweest als ze wel een helm hadden gedragen. Een gebroken arm is toch wat anders dan een te groot gat in je kop.

Theo

chico

Berichten: 1112
Antwoord #1 September 12, 2006, 21:05:22
edit2Rapporteer  
Is eigen verantwoordelijkheid. Dit ter beoordeling van de kiter. Ik doe ze regelmatig op maar dat ligt aan spot, gebruik van leash of windsterkte.
slufterhufters.com

Berichten: 6021
Antwoord #2 September 12, 2006, 21:11:29
edit2Rapporteer  
Welke 2 dodelijke ongelukken zijn dat dan van die hoofden op een obstakel??
Snowman

Berichten: 264
Antwoord #3 September 12, 2006, 21:28:05
edit2Rapporteer  
http://www.kitehigh.nl/ronald/verslag.htm en http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=18917.msg192376

Kan niet meer terugvinden of bij ongeluk Ronald Verspoor zonder helm gekited is maar staat me bij (kiteforum.com) dat hij toen geen helm op had. Correct me if am wrong.
@rjen

Geen avatar

Berichten: 1805
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #4 September 12, 2006, 21:45:39
edit2Rapporteer  
Ronald is overleden door een tragisch ongeval waar een helm GEEN redding had geboden!!
Helm is schijnveiligheid, als je met je hoofd vol op een pal wordt gesmeten heeft een dun kitehelmpje geen enkele bescherming.
Maar deze discussie is al vaak gevoerd en heeft nooit tot oplossingen geleid.

Stanley

Berichten: 1039
Antwoord #5 September 12, 2006, 21:47:32
edit2Rapporteer  
Of dit er nu 1 of 2 geweest zijn, blijft het feit dat elke dode er een te veel is.
Vaar nu nog zonder helm zit er maar aan te denken om mijn oude pro-tec weer van zolder te halen. Beter safe dan sorry
Snowman

Berichten: 264
Antwoord #6 September 12, 2006, 22:02:21
edit2Rapporteer  
Als de enige reden om geen helm te dragen is dat andere je uitlachen of dat het niet bij je kapsel en/of lifestyle past dan zou ik zeggen denk daar nog eens goed over. 


Otto

Berichten: 416
Antwoord #7 September 12, 2006, 22:32:43
edit2Rapporteer  
Wat maakt het uit, ieder beetje bescherming is toch mooi meegenomen. Daarnaast, van een goede helm heb je echt geen last, ikzelf vaar met een oranje helm (vraag me echt niet het merk) en ben blij dat ik met dat ding op vaar. Het is misschien maar een klein beetje bescherming, maar misschien wel dat kleine beetje bescherming dat je leven kan redden.
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #8 September 12, 2006, 23:01:14
edit2Rapporteer  
@@rjen: wat is dan dat tragische ongeval, want dat is me nog steeds niet duidelijk. Als we willen dat er geleerd wordt van het verleden, dan zou het fijn zijn als er duidelijk gemaakt wordt wat er fout gegaan is.

Verder over de schijnveiligheid: voor een deel heb je gelijk, vol in een paal knallen is kansloos, ook met een helm. Maar met je bakkes op je plank knallen (en dat gebeurt wel eens met een waveboard bijvoorbeeld) of een stuk hout of een fles (zie je niet) koppen, gaat een stuk aangenamer...
FlyGirl

Geen avatar

Berichten: 791
Antwoord #9 September 12, 2006, 23:06:02
edit2Rapporteer  
Heb een zwaar ongeluk gehad met ijshockey en had een helm op die vergelijkbaar zijn met een kitehelm.
Viel heel hard achterover. 32 haarscheurtjes in mn schedel maar na 6 weken ziekenhuis en 4 maanden rust alles weer ok. Neuroloog en chirurg kwamen me vertellen dat die helm m`n leven gered had...
Ik denk niet dat ik nog iets hoef toe te voegen toch????

GEWOON DOEN DUS.
slufterhufters.com

Berichten: 6021
Antwoord #10 September 12, 2006, 23:14:01
edit2Rapporteer  
Voor de duidelijkheid.

Ronald kwam met zijn voorhoofd en gezicht op een paal terecht, dus een helm had totaal niks geholpen.
Had hij wel een helm gedragen had hij het ook niet overleefd, ook al had hij met zijn hoofd op die paal terecht gekomen.
Ik heb hem zien verongelukken en heb hem ook bij die paal zien liggen, geloof me alleen een helm van 3 mm dik plaatstaal met een 4mm dik raster voor zijn gezicht had zijn hoofd heel kunnen houden, maar dan had hij toch zijn nek gebroken door de enorme impact van de klap

En welk ander ongeluk bedoel je nog meer waar een helm de kiter zijn leven had kunnen redden ?

Laten we even duidelijk zijn hierin en geen indianen verhalen verzinnen.

SjaarD

Berichten: 143
Antwoord #11 September 12, 2006, 23:15:19
edit2Rapporteer  
ik zit ook aan een helm te denken. Ook al staat het misschien minder cool en denk je zelf dat het jou toch niet overkomt zo'n ernstig ongeval, het kan zomaar gebeuren. De ongelukkigen van het verleden dachten dat misschien ook wel maar het hoeft maar 1 keer te gebeuren in een rare situatie en het is te laat. Ik zou het persoonlijk helemaal niet erg vinden als op sommige spots een helm verplicht wordt!!
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #12 September 12, 2006, 23:33:46
edit2Rapporteer  
@@rjen: excuus, over Ronald is geen enkele onduidelijkheid. Ik heb 2 ongevallen door elkaar gehaald.

Helm verplichten houd ik niet van.
slufterhufters.com

Berichten: 6021
Antwoord #13 September 12, 2006, 23:51:46
edit2Rapporteer  
Reden om een helm op te doen is wanneer je een boardleash gebruikt.
Voor de rest blijf je weg van obstakels, want dan ben je alleen maar een achterlijke idioot als je daarom een helm op hebt.

Je ziet kiters met helm en zonder helm, met of zonder helm op het water terecht komen is hetzelfde effect, alleen je nek krijgt bij een harde impact een opdonder voor je hoofd zal er geen verschil zijn,  op het strand vallen kan een helm uitkomst bieden als er bv een steen ligt.

Ikzelf draag geen helm, al dik 6 jaar niet.

Voor de rest is een helm dragen geen enkele garantie dat je er goed vanaf komt bij een ongeluk.

Ieder moet voor zich weten of hij bescherming draagt, ik heb daar alleen maar respect voor want diegene laat wel zien dat hij de sport serieus neemt.
VincentC

Berichten: 2608
Antwoord #14 September 13, 2006, 00:55:42
edit2Rapporteer  
Helm verplichten op flyboard ben ik 100% voor, maar met kitesurfen...
Als een helm verplicht wordt kan je ook gelijk een impactvest, polsbeschermers, kniebeschermers, pads met super veel demping en bumpers voorop je kiteboardje gaan verplichten want het zal toch maar gebeuren dat...

Zo kan je wel eeuwig door blijven gaan. En over dat een pols minder erg zo zijn als een hoofd, als jij bovenop je pols crasht en je krijgt nog maar 10% van je kunnen terug voel je je net zo niks als wanneer je een zware hersenschudding oid hebt hoor, ik denk nog wel nikster. Als je een kopleash gebruikt wel altijd een helmpje op, maar zelfs dat gebeurt niet altijd dus als daar nou eens mee beginnen wordt...
surfensoul
Gast
Antwoord #15 September 13, 2006, 01:36:19
edit2Rapporteer  
Heb in de 9 jaar dat ik kite toch al wel een paar ongelukken gezien waar een helm wel geholpen had.
Vooral bij lift met aanlandige wind en dan hard op het natte zand (net zo hard als beton) klappen en dan een hersenschudding oplopen, kan me toch wel een stuk of 3 a 4 van die ongelukken herinneren.
Verder bij harde impact kun je je nek breken maar hoeft natuurlijk niet als je dan geen hersenletsel oploopt door je helm dan heb je er toch wel voordeel van.
Zoals die jongen in Workun mischien had een helm in dat ellendige ongeluk waarbij hij met zn hoofd een sleepoog raakt wel geholpen, verdeelt wel de druk veel beter een helm dus...niet te snel zeggen dat je er bij een ernstige crash tegen een hard object niks aan hebt.
Akkoord Ronald had er niks aan gehad omdat hij met zn gezicht/voorhoofd tegen de paal kwam.
Maar zal toch een gebied zijn waar een helm je wel veel voordeel geeft bij een crash tegen iets dat hard is.

Kite je in ondiep water is het toch wel verstandig maar zelf heb ik hem ook nooit op omdat die helm van gath al helemaal niks voorsteld zon Protec helm is al een stuk beter denk ik, wat dikker en veiliger.

En Vincentt over een impact vest ik spreek je wel weer een keer als je gaat kiteloopen met wat hardere wind.En niemand heeft het over verplichten, we hebben het over of het handig en nuttig is wel of niet een helm opzetten.
Snowman

Berichten: 264
Antwoord #16 September 13, 2006, 01:53:33
edit2Rapporteer  
Citaat
Laten we even duidelijk zijn hierin en geen indianen verhalen verzinnen
Voor alle duidelijkheid: het is niet mijn bedoeling om verhalen of gebeurtenissen te verzinnen bij dit soort ernstige ongevallen. Het is wel een feit dat zowel Ralph als Ronald een zware klap op hun hoofd gehad hebben en dat ze beide geen helm droegen. Ook al zou een helm bij beide ongelukken geen verschil hebben gemaakt dan nog is 't zeer discutabel om dan te beweren dan maar geen helm te dragen. Wellicht dat bij volgende twee van dit soort incidenten (kwestie van tijd) de klap wel komt waar de een helm tussen zit, net iets minder hard is en  wel het verschil maakt.

Persoonlijk zie ik meeste gevaar in het feit dat het zo druk is op het water. Pruts zelf tot nu toe op Veluwemeer. Daar vaart zoveel rond dat dat de kans op een crash altijd aanwezig is, zo ervaar en voel ik het althans. Voor mij hoeven ze de helm en  impactvest niet te verplichten want ik draag die dingen sowieso wel. Ik ben vooral voor verplichting van een helm bij de pro's omdat die het voorbeeld zijn voor de vele jonge, beginnende kiters.

Theo
hennie

Geen avatar

Berichten: 39
Antwoord #17 September 13, 2006, 02:51:29
edit2Rapporteer  
Daar zit zeker wat in snowman. De zeilsport (open boten)  heeft al vele jaren een zwemvest als verplicht kledingstuk. Zeilen zonder is gewoon niet aan de orde. In de kitesport zal dit met met helm en impact ook gaan gebeuren.

slufterhufters.com

Berichten: 6021
Antwoord #18 September 13, 2006, 02:55:32
edit2Rapporteer  
quote:
het is niet mijn bedoeling om verhalen of gebeurtenissen te verzinnen bij dit soort ernstige ongevallen.

Maar je doet het wel in je posts.

quote:
Het is wel een feit dat zowel Ralph als Ronald een zware klap op hun hoofd gehad hebben en dat ze beide geen helm droegen. Ook al zou een helm bij beide ongelukken geen verschil hebben gemaakt dan nog is 't zeer discutabel om dan te beweren dan maar geen helm te dragen.

Al eerder gezegd, Ronald kwam neer op zijn voorhoofd en gezicht, bij Ralph had alleen een zeer goede helm iets uit kunnen maken, niet de helmen die ze momenteel in de kitesport gebruiken.
En niemand beweerd hier dat er geen helm gedragen moet worden.

quote:
Wellicht dat bij volgende twee van dit soort incidenten (kwestie van tijd) de klap wel komt waar de een helm tussen zit, net iets minder hard is en  wel het verschil maakt.

Als de impact niet hard is en je hebt een helm op dan zal de helm bescherming bieden, nog geen garantie dan.

quote:
Ik ben vooral voor verplichting van een helm bij de pro's omdat die het voorbeeld zijn voor de vele jonge, beginnende kiters.

De pro's dragen helmen als ze de ramps opgaan, daar is het verplicht, net zoals een leash verplicht is.
Maar verplichten een helm te dragen bij de normale wedstrijden om een voorbeeld te geven naar de andere kiters??? doe ff normaal.
Nog nooit gehoord van een hoofdwond omdat een pro geen helm droeg.

Ongelukken gebeuren meestal op het land door verkeerde inschatting van kiters, of door harde wind.
Pro's weten dondersgoed waar ze mee bezig zijn en doen geen gekke dingen.
Wat ik al eerder zei, op het water heb je geen helm nodig, je kan jezelf niet verwonden door het water.
Een impactvest wordt wel gedragen door sommige prokiters, want vallen op het water kan veel pijn doen op je lichaam.

Snowman

Berichten: 264
Antwoord #19 September 13, 2006, 04:25:06
edit2Rapporteer  
Citaat
Wat ik al eerder zei, op het water heb je geen helm nodig, je kan jezelf niet verwonden door het water.
Het water zelf is natuurlijk ook niet het probleem. Echter wel die catamarans die met xx km per uur voorbij schieten . Of die 2 12-jarige jochies die in zeilbootje druk met elkaar in gesprek zijn en verder nergens op letten. Maar goed nu val ook in herhaling.

En wat die pro's betreft: goed voorbeeld doet goed volgen. Tijd zal het leren.............
RonnieRotonde

Berichten: 166
Antwoord #20 September 13, 2006, 06:54:03
edit2Rapporteer  
Een helm is altijd beter dan niets, maar relaxed is anders.. Ik neem dan toch het risico denk ik.. Slim? Nee zeker niet, maar ik moet er niet aan denken om met zo'n ding op mn kop de gaan surfen. Daarnaast heeft dat ding enkel op het strand zin!

Ik doe ook skieen, das ook gevaarlijk... Ik ga met 70 kmph en harder van een berg af, maar het is zo alrelaxed om met zo'n zweethelm op je knar bezig te zijn.

Gr,

Ro
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #21 September 13, 2006, 15:42:55
edit2Rapporteer  
Vind het opvallend dat iedereen die geen helm wil dragen een excuus heeft, en meestal een waardeloos excuus. Dat had ik ook. Heb er net 1 gekocht omdat ik vond dat ik vooral bezig was kinderachtige excuses te verzinnen.

Een ieder moet zijn eigen afweging maken, en verplichten heb ik een hekel aan, maar probeer eens heel eerlijk naar jezelf te kijken. Wat is nu de echte reden om geen helm te dragen? En heb je al eens een helm geprobeerd?

Nogmaals, een ieder maakt zijn eigen afweging. Maar een beetje reflectie kan geen kwaad.

Dan nog even over de pro's die weten wat ze doen: een lachwekkende opmerking. Een kenmerk van de "jongetjes" die pro zijn is nu net dat ze een klein beetje blind zijn voor het gevaar en de pijn, en dat ze altijd meer proberen, anders zouden ze niet zo ver komen.
hennie zonder w8woord
Gast
Antwoord #22 September 13, 2006, 23:25:51
edit2Rapporteer  
Een helm is altijd beter dan niets, maar relaxed is anders.. Ik neem dan toch het risico denk ik.. Slim? Nee zeker niet, maar ik moet er niet aan denken om met zo'n ding op mn kop de gaan surfen. Daarnaast heeft dat ding enkel op het strand zin!

Ik doe ook skieen, das ook gevaarlijk... Ik ga met 70 kmph en harder van een berg af, maar het is zo alrelaxed om met zo'n zweethelm op je knar bezig te zijn.

Gr,

Ro

Ik mag voor jou hopen dat als jij met 70 of harder op je plaat gaat dat je dan een helm op hebt. Er hoeft maar net een klein stukje steen te liggen en je verteld het mij niet meer na.  Daarbij  een helm heeft echt niet alleen op het strand een functie. Dit geld ook voor een impact. Je bent hier eigenlijk gewoon verplicht om een stukje comfort in te leveren voor veiligheid. De overheid krijgt de dodelijke ongevallen ook te horen en vaak ook of er een helm gedragen werd. Nu kunnen mensen hier wel zeggen dat een helm in dat geval geen redding had geboden maar dat weet iemand die bestuursfunctie vervuld toch niet die zien dat als een auto ongeluk zonder gordel.
WIMPIII

Berichten: 766
Antwoord #23 September 14, 2006, 00:13:06
edit2Rapporteer  
ik denk altijd maar"waarom niet"
Heeft mij in ieder geval al een paar keer gered van een paar flinke builen of hechtingen of erger. Kwaad kan het niet in ieder geval.
boardfreak

Geen avatar

Berichten: 70
Antwoord #24 September 14, 2006, 00:21:17
edit2Rapporteer  
Ik ben zelf skimonitor en draag mijn helm altijd als ik vrij ga skiën en zelfs tijdens mijn lessen aan gevorderde skiers, en beetje goeie helm heb je dan geen last van zweetkop, is zelfs fijn als het echt koud is!!  Heb al genoeg kwetsures gezien die met helm wel zouden zijn voorkomen. 

Voor het kiten had ik ook nog geen helm ma overtijd wel eentje opgehad en vond het wel relaxt kiten en ga me er nu zelf eentje kopen voor bij harde wind!!!!  Ma uiteindelijk moet gewoon iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij wil .............
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.