Algemeen: werkt mijn bar met die kite?

dmartino

Berichten: 66
Augustus 14, 2008, 09:37:09
edit2Rapporteer  
Ik zie meer mensen ermee stoeien. Ik zit in het zelfde schuitje, en wil nog een 7 of 8 meter willen kopen ter uitbreiding, maar heb al een set dus wil geen bar meer kopen. Ik wil niet nog een vraag stellen in de trand van: “werkt mijn Cabrinha Switchblade bar op een Waroo?”.                                                               

Hoe kan ik beoordelen of ik bij een andere kite, mijn bar kan blijven gebruiken?
Een aantal barsystemen zijn volledig specifiek voor een bepaald merk en type kite gemaakt, maar veel bars hebben een standaard setup en zijn tussen verschillende merken uitwisselbaar. Een standaard vijflijnsbar past gewoon op de meeste vijflijnskites, zij het dat je dan wel zelf de lengte van de vijfde lijn moet gaan tunen (wat overigens niet makkelijk is). En zolang je voorlijnen en je achterlijnen (stuurlijnen) maar dezelfde lengte hebben, zijn vierlijnsbars ook gewoon uitwisselbaar. Je moet daarbij wel met twee belangrijke zaken rekening houden.
1. Ten eerste de afstand in het veiligheidssysteem moet groot genoeg zijn om alle kracht uit de kite te halen. Dit kan de afstand zijn van de leashbevestiging tot een stopper, of bij een bow de lengte van de depowerlijn. Die afstand is niet bij elke kite hetzelfde en verschilt ook per kitemaat. Voor een goed werkend veiligheidssysteem moet je dus goed weten of dat klopt.

Als we het nu in perspectief zien, zijn er eigenlijk maar drie variabelen:
-   de lengte van de stuurlijnen vs de powerlijnen (hoe vaak zijn die niet even lang?)
-   de grootte van de depower (dus teveel/te weinig depower). Zo lang je bij hetzelfde type blijft (bow of C-kite) zal het niet veel uitmaken schat ik zo in.
-    aanwezigheid van een 5de lijn.

Natuurlijk zijn er meer variabelen, zoals lengte van de bar, safety, bevestigingen dmv larkshead ipv knoop enz, maar dat zou het vliegeren niet onmogelijk moeten maken en laten we dus buiten beschouwing.

Klopt het dat het om deze drie waarden gaat?
Welke bar’s hebben verschillende lengtes lijnen? Bij mijn cabrinha switchblade zijn de stuur en powerlijnen even lang in fully gepowerde stand.

De barlengte. Als je een te lange bar neemt zal de kite heel nerveus en gevaarlijk worden. Neem je een te korte bar, dan kan je kite veel te traag sturen wat een lekkere en veilige kitesessie ook in de weg kan staan.

Een minder belangrijk punt om rekening mee te houden is het feit dat veel merken zogenaamde cookproof lijnbevestiging gebruiken. De knoopjes op de voor- en achterlijnen zijn hierbij elkaars tegenovergestelde. Dit systeem is echter niet gestandaardiseerd, waardoor het kan zijn dat je zonder hulpmiddeltjes of kleine verbouwing je nieuwe bar niet direct op de goede manier op je kite aan kan sluiten.
Gerrie

Berichten: 231
Antwoord #1 Augustus 14, 2008, 10:08:59
edit2Rapporteer  
Bij de meeste merken zijn de power en stuurlijnen en evt de vijfde lijn even lang. In ieder geval bij Naish en North. (Maar volgens mij ook bij Takoon, Best en Slingshot)

De lengte van de depower kan je eventueel wat beperken in je range, maar in principe kun je de bar dan wel gewoon uitwisselen en als je tussen hetzelfde kite-type uitwisselt zal dit sowieso geen probleem zijn.

Gertjan

Berichten: 1376
Antwoord #2 Augustus 14, 2008, 19:37:48
edit2Rapporteer  
wanneer je zelf een beetje kijk op de zaak hebt kun je veel uitwisselen. Heb zelf een Naish bar op een Best.
remco81

Geen avatar

Berichten: 276
Logs: 0 | 4 uur
Antwoord #3 Augustus 14, 2008, 21:45:09
edit2Rapporteer  
hoi gertjan welke naish  bar heb je op welke kite van best ? En heb je nog wat aan moeten passen
Marcel~

Berichten: 2657
Logs: 0 | 281 uur
Antwoord #4 Augustus 15, 2008, 12:41:22
edit2Rapporteer  
Volgens mij vergeet je een belangrijke, de diepte van de ¨V¨ in de powerlijnen...

Ik heb daar wat mee geëxperimenteerd en ben tot de conclusie gekomen dat de combinatie kite met de diepte van de V in de powerlijnen tot verschillen in met name power bij transitions leidt. Een diepe V geeft minder power in de transition dan een ondiepe zoals Naish hanteert. Merken als Airush, Carved en Slingshot hanteren een diepe V van zo´n 20 meter terwijl Naish rond de 13 meter zit. Het gebruik van een Naish bar op een Airush geeft dus ander vaargedrag dan waar de kite voor ontworpen is. Duidelijk slechter vind ik.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik omgekeerd nog niet heb getest omdat ik mijn Naishes op de originele bar vaar en daar erg tevreden over ben.

Overigens hanteer ik altijd gelijke lijnlengtes bij bar volledig gepowered. Werkt bij al de door mij gevlogen merken. Met een stopper op je depowerlijn pas je de bar gemakkelijk aan de verschillen in lengte van de depowerweg tussen kites aan. Met name een bowachtige wil vaak een langere depowerweg.
darky001

Berichten: 330
Antwoord #5 Augustus 16, 2008, 23:21:36
edit2Rapporteer  
ik heb ook een nash bar op de bullaroo
alleen stuurijnen 30 cm verlengen en de powerkoort verlengen

zo easy

mooier is een strap van de helix er op zetten.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.