Plattegrond Autostrand

Slainthe

Geen avatar

Berichten: 35
September 02, 2009, 23:12:45
edit2Rapporteer  
Als beginnend kitesurfer en inmiddels op een leeftijd dat je wat minder risico's neemt, ga ik braaf naar het Autostrand. En dat zal ik braaf nog wel een tijdje doen omdat ik nu wel heen en weer kan varen maar mezelf nog niet goed genoeg acht om al "in het diepe" te gaan.

Wat me echter opviel bij het autostrand zijn 2 dingen.

1.  Bij laagwater wordt het op sommige plaatsen wel echt ondiep. Ik werd bijvoorbeeld over mij board getrokken, landde op 1 been en werd door mijn kite voortgetrokken (95 kg landt dan op 1 been dat naar diaganaal op de grond terecht komt terwijl het lichaam voorwaarts verder moet). Laat dit ene been dat nou net het been zijn waar ik 3 jaar geleden een nieuwe kruisband (doorgetrokken hamstrings) in heb gekregen. Lange revalidatie etc. Einde oefening. Gelukkig was er een ervaren kiter die mijn board naar de kant bracht, waarvoor bedankt (paarse Nobile 555). Maar het was meer dan 100 meter uit het strand op een plek waar ik niemand tot last kon zijn en toch was het nog maar scheendiep water bij eb.

2.  Bij hoogwater viel me op dat het toch veel hoger kwam dan ik had verwacht. Een meter of 20 van het strand stond men toch al toch borstdiepte in het water.

3.  Ik heb mijn knie weer bijna gesloopt maar las ook op dit forum dat recentelijk iemand zijn enkel had gebroken. Wellicht ook in (te) ondiep water.

Vraag van mij is eigenlijk of iemand een "waterkaart" van het Autostrand weet. Waar is het diep, zit er een kuil in de Zuid-Oost hoek? Ttot hoever kun je waar het water in en waar moet je als beginner niet komen (los van Ko de Boswachter die bekeuringen uitschrijft als je in het gebied komt waar je als kiter niet mag komen).

Wellicht een wat vreemde vraag maar ik wil niemand tot last zijn als beginner maar wil wel graag goede vorderingen maken in deze sport.

groet,

Rene
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #1 September 03, 2009, 08:52:30
edit2Rapporteer  
Dat is nu de clue van een beginnersspot. Ondiep water om te oefenen. Een waterkaart is er naar mijn weten niet.  Gewoon dieper de zee in varen als je niet in het indiepe gedeelte wilt. Of gewoon naar een andere spot gaan waar je dit niet hebt.
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #2 September 03, 2009, 09:02:51
edit2Rapporteer  
Als je verder doorloopt dan is het wat geleidelijker, dus ca. 500m verder dan de waar de meeste scholen zitten. Inderdaad in de buurt van het vogelgebied is het wisselend qua diepte.
Maar als je een beetje verder gevorderd bent dan vaar je ook in 5cm water weg.
Er is voor zover ik weet geen dieptekaart van dat stuk, en het verandert ook per week zo'n beetje ivm het opspuiten van de 2de maasvlakte verderop.

Mocht je nou in eens in heel ondiep water terecht komen, board dwars, heel hard kanten met je board (remmen) en op je reet tot je stil zit.

vergeet niet je kite laag te houden, dan heb je minder kans om gelift en gesleurd te worden en zit je niemand in de weg!
Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Antwoord #3 September 03, 2009, 10:08:47
edit2Rapporteer  
Bij laag water loopt er een soort geul redelijk dicht langs een stuk van het strand, deze is wat dieper. Bij hoog water zit de geul verder van het strand af natuurlijk. Aan de overkant van de geul is het weer minder diep. De geul loopt een beetje met een boog.
Een groot stuk zeer ondiep water zit in iedergeval aan de overkant van de geul wat dieper de baai in, en dan vooral bij laag water.
Maar een en ander is zoals gezegd aan verandering onderhevig.

Hoe hoog (en hoe laag) het water precies komt heeft ook met het tij en de windrichting en kracht te maken. In extreme gevallen heb ik het meegemaakt dat je achter het eerste rijtje duinen kon varen, zeg maar waar het pad op het strand komt. Wel ondiep water natuurlijk ;-)
Dit is dan een combi van springvloed met een paar dagen krachtige aanlandige wind.
The O

Berichten: 1931
Logs: 0 | 68 uur
Antwoord #4 September 03, 2009, 10:19:44
edit2Rapporteer  
als je wat verder door loopt een stukje voorbij de tweede rij palen wordt het ook sneller diep.

De kuilen komen omdat sommige cursisten\ strand bezoeker gaan lopen graven, als je zo iets ziet moet je hun vertellen dat iemand daar door zijn enkel en erger kan verzwikken of breken en dat het niet op prijs wordt gesteld door de gemeenschap.

Waarom land je met je benen naar voren? als je over je bordje wordt getrokken zijn je benen al achter je laat ze lekker daar totdat je stil lig.

veel plezier met oefen.
chico

Berichten: 1112
Antwoord #5 September 03, 2009, 10:22:18
edit2Rapporteer  
Gewoon naar dieper water gaan. Juist in 5 cm water raggen geeft blessures. Je board loopt vast terwijl jouw voorwaarste snelheid hoog ligt. Met n beetje pech knalt je kite ook nog eens door de powerzone als je valt. En dan in 5 cm water. Auw
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #6 September 03, 2009, 10:53:45
edit2Rapporteer  
Rene was maar iedere beginner zo omzichtig... ThumpsUp

ik weet niet waar je woont, dus of je ff naar a-playa kan om te kiten of er een hele dag voor moet uittrekken. Op www.getij.nl weet je waneer er hoog water is, kan je het beetje afstemmen. Op www.johnswind.nl onder getij kan je zelfs het verloop van het getij zien. En anders idd bij laag water ietsje verder lopen.
Slainthe

Geen avatar

Berichten: 35
Antwoord #7 September 03, 2009, 11:01:03
edit2Rapporteer  
Woonachtig in Den Haag dus het kost een halve dag maar is goed te doen. Voel me wel gezegend als ik af en toe gasten spreek op autostrand die helemaal vanuit Limburg of Duitsland hier naar toe komen....

Getijden tabel hou ik in de gaten omdat ik niet in te diep water wil voor nu. Het viel me alleen op dat je richting het vogelgebied opeens - schrik schrik  Grin - geen vaste bodem meer voelt als je afstapt. Ook de reden dat ik eigenlijk zocht naar een waterkaart. Ik kan me voorstellen dat dat gewoon een diep stuk is en dat als je 150 m zuidwestelijker zit dat het weer ondiep is. Hoever richting de Slufter is het eigenlijk ondiep?

Wij lopen meestal bij Z-W of Westenwind helemaal naar het laatste stuk. Zeg maar 400 - 500 meter voorbij de scholen. Dan heeft niemand last van ons en kunnen wij rustig oefenen.

Groet,

Rene
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #8 September 03, 2009, 11:48:51
edit2Rapporteer  
Als je in Den Haag woont, zal Scheveningen / Kijkduin mss tzt je stekkie worden, en dan moet je kunnen bodydraggen om je board in te vangen als je het kwijt bent. Ik ben daarom ooit daarmee op a-playa in juist die geul begonnen (vaar nu bijna alleen nog maar op zee). Het leuke is als het je niet lukt en je te ver van je board afdrijft is er altijd wel iemand die hulp verleend en het board bij je terug brengt.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.