Kiten met gekneusde rib(ben): ervaring gevraagd

DM2008

Berichten: 913
Juli 06, 2009, 16:44:11
edit2Rapporteer  
Anderhalve week geleden heb ik bij een  ongelukkig momentje (denk doodspiraal, betonnen randje, safetycontrole niet 100% en dan snap je’m wel Embarrassed) 1 van m’n ribben gekneusd. Niet ernstig, maar voldoende om’m te voelen gedurende de hele dag en ’s nachts. Lig er niet wakker van. Is ook maar 1 stukje van 1 rib, dus niet heel ernstig.  Roll Eyes

Afgelopen week natuurlijk geen probleem, toch geen wind. Maar nu waait het weer en zou ik eigenlijk wel zo snel mogelijk willen kiten! Ik vraag me alleen af hoe dat moet met die rib: als beginner gaat je harnas nog wel eens wat omhoog, lees tegen je ribben aan, en dat zal vast geen briljant gevoel zijn. Nou kan ik daar wel wat pijnstilling tegen nemen, en ach van een beetje pijn ga je niet dood, maar ik wil ook niet 1x kiten en dan een half jaar last hebben van die rib.

Zijn er mensen die dit hebben meegemaakt, en die tips hebben Huh? Intapen ofzo, werkt dat? Zien of je aan een zittrapeze kan komen, zou dat helpen? Heb een ouwe Mystic heuptrapeze, moet ik een mooie deal gaan maken bij OR voor zo'n verstelbare?

Of moet ik gewoon wachten tot het over is Undecided? Maar ja, je leest het meeste dat dat zo 6-8 weken kan duren, en dan is de zomer ook wel voorbij. Beetje jammer!~
HookedYbo

Berichten: 27
Antwoord #1 Juli 06, 2009, 16:52:47
edit2Rapporteer  
Ik zou gewoon even wachten tot het weer over is. Ik heb een keer mijn rib gebroken tijdens het varen. Ik crashte in een golf en mijn harness schoot onder mijn rib. Was tijdens een downwinder en ik was alleen. Was niet echt fijn terugvaren de 6 km die ik nog voor de boeg had.
Bij mij duurde het ongeveer een weer of 4 voor ik weer op het water stond.

Ongeveer 2 maand geleden mijn rib zwaar gekneusd tijdens het mountainbiken. Van een shore gedonderd.
Dit duurde ook ongeveer 4 week voor ik alles er weer mee kon doen.
Het is natuurlijk balen maar ik zou gewoon even rustig aan doen. Om voor die paar weekjes nu een nieuw harness aan te schaffen....
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #2 Juli 06, 2009, 17:20:03
edit2Rapporteer  
om een lang verhaal kort te maken: wachten
heb zelf zes weken geleden m'n rib gekneusd, ongelukkig gecrasht en spreader van onderen tegen de rib aangekregen. Na twee weken met pijnstillers het water op en na twee ragjes de spreader weer tegen de pijnplek. Dus nu vier weken gewacht (was ook niet moeilijk zonder echt goeie woei) verleden vrijdag behoorlijk geript en geen last meer.
Fonetic

Geen avatar

Berichten: 11
Antwoord #3 Juli 06, 2009, 17:35:49
edit2Rapporteer  
Als je je rib echt gekneust hebt (dus niet alleen pijn door een beurse plek) zit er maar één ding op en dat is: rust!

In tegenstelling tot een breuk is een kneuzing namelijk niet met zekerheid in 4-6 weken genezen maar kan dat met een verkeerde beweging (onverwachte of sterke draai of wellicht zelfs een harde tik van je harnas door een klap op het water (of een kite die gaat loopen zoals in je andere topicreactie)) zo ineens weer helemaal overnieuw beginnen.
Als je echt pech hebt kan je er dus maanden (!) mee rond blijven lopen.  Shocked  Cry

Ik weet dat het lastig is, maar gun jezelf de tijd zodat je uiteindelijk echt eerder weer lekker kan gaan varen.
DM2008

Berichten: 913
Antwoord #4 Juli 06, 2009, 18:19:25
edit2Rapporteer  
Duidelijk, thanks guys.


Mooi kl*&(n dus.
Ron Rodeo

Berichten: 4486
Logs: 0 | 50 uur
Antwoord #5 Juli 06, 2009, 18:32:02
edit2Rapporteer  
Zien of je aan een zittrapeze kan komen, zou dat helpen? Heb een ouwe Mystic heuptrapeze, moet ik een mooie deal gaan maken bij OR voor zo'n verstelbare?

Of moet ik gewoon wachten tot het over is Undecided? Maar ja, je leest het meeste dat dat zo 6-8 weken kan duren, en dan is de zomer ook wel voorbij. Beetje jammer!~


Zittrapeze heeft geen zin, het gaat bij een ribblessure niet om wat je draagt maar wat de belasting is, er komen enorme krachten te staan op het bovenlijf (o.a. ribbenkast) waardoor je toch pijn zult voelen. met waist of zittrapeze.
Pijnstiller is natuurlijk nooit verkeerd maar als je echt een flinke klapper maakt dan helpt een liter Morfine zelfs niet meer.
Ik heb ook diverse kleine blesures gehad en soms te vroeg "gestart" en diverse keren door mijn eigen lichaam terug gefloten.
Vaak ben je ook naief, je denkt ; nou ik heb nog maar weinig pijn, dus we kunnen weer knallen, we zijn immers kitebikkels toch? nou, forget it.
neem je rust, hoe klote het ook is. En als je denkt; het kan weer wacht dan gewoon nog een paar dagen. wind zal nooit verdwijnen, er komen echt wel weer dagen dat je kan.   succes.
Radical Ronnie

Berichten: 386
Logs: 0 | 1555 uur
Antwoord #6 Juli 07, 2009, 10:15:40
edit2Rapporteer  
Wat ik je ook aan kan raden is naar een fysiotherapeut te gaan!

Ik heb zelf in het verleden meerdere keren mijn ribben gekneusd... de ene keer wat ernstiger dan de andere... en heb er destijds verder niets mee gedaan. Ik heb waarschijnlijk ook het kiten weer te snel opgepakt...

Gevolg is dat ik nu op een paar plekken in mijn borstkas een kraakbeen vergroeing om de gekeusde rib heb gekregen (een echt zichtbare bult!), die beduidend minder soepel is dan de andere ribben. Hier blijf je de rest van je leven last van houden! Ik merk het bijvoorbeeld met borstspieren trainen in de sportschool...

Volgens mijn fysiotherapeut had tijdige behandeling deze 'onsoepele' plekken kunnen voorkomen...

Dus helaas voor mij te laat, maar voor jou nog niet... doe er je voordeel mee zou ik zo zeggen...
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #7 Juli 07, 2009, 10:34:27
edit2Rapporteer  
Luister naar je lichaam. "pijn" heeft ook een duidelijke functie. Bij pijn heb je een grens bereikt / overschreden.  Het gebruik van pijnstillers is eigenlijk alleen verstandig als je echt verder MOET. Door het gebruik van pijnstillers negeer je de signalen van je lichaam en heb je een goede kans dat je de blessure alleen maar erger maakt.
Als je je ribben overigens ECHT gekneusd hebt dan laat je het wel uit je hoofd om ook maar aan kitesurfen te denken. Gewoon even rustig aandoen en dan sta je binnen no-time weer op het water   ThumpsUp
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #8 Juli 07, 2009, 11:22:48
edit2Rapporteer  
Luister naar je lichaam. "pijn" heeft ook een duidelijke functie. Bij pijn heb je een grens bereikt / overschreden.  Het gebruik van pijnstillers is eigenlijk alleen verstandig als je echt verder MOET. Door het gebruik van pijnstillers negeer je de signalen van je lichaam en heb je een goede kans dat je de blessure alleen maar erger maakt.
Als je je ribben overigens ECHT gekneusd hebt dan laat je het wel uit je hoofd om ook maar aan kitesurfen te denken. Gewoon even rustig aandoen en dan sta je binnen no-time weer op het water   ThumpsUp


Als je rib goed geneusd is dan verminderen pijnstillers de pijn, maar je blijft'm voelen. Dus je hebt nog steeds de nodige signalen, dat er iets niet goed is met je en je bent tenminste minder bang als je moet hoesten of (nog erger) niezen, want dat voel je.
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #9 Juli 07, 2009, 22:37:57
edit2Rapporteer  
Rustig aan doen en zeker niet gaan kiten met gekneusde ribben.
Voor je het weet heb je er je leven lang last van.
seB

Berichten: 74
Antwoord #10 Juli 08, 2009, 00:22:32
edit2Rapporteer  
Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik had zo'n zaterdag-nacht momentje waar ik niet meer 100% controle had over mijn fiets. resultaat een gekneusde rib.

Ik ben na twee weken weer gaan varen en het is wel af en toe doorbijten (met heup trapeze). Het duurde bij mij wel iets van 6 weken voordat het 100% over was.

Dus ik denk dat het het herstel wel enig sinds vertraagt, maar het is maar een gekneusde rib, je zal er niet dood aan gaan.. maar tis wel vervelend als het herstel langer duurd. in het kort: Het is gewoon een afweging: wel kiten langer herstel, niet kiten sneller herstel.
~erwin~

Berichten: 26
Antwoord #11 Juli 08, 2009, 12:49:22
edit2Rapporteer  
Ik heb een aantal keer een rib gekroken, en 1 keer een rib gekneust. Die kneuzing kan ik me nog het beste herinneren! Dat was stilletjes op de bank zitten (ademhalen deed al pijn) en maar hopen dat je niet in de lach schoot!!...

Doe rustig aan zou ik zeggen tot je zeker weet dat het weer goed voelt.
@LaurenS

Berichten: 6454
Antwoord #12 Juli 08, 2009, 12:52:45
edit2Rapporteer  
Ik draag wel een impactvessie om de kans op kneuzingen te beperken.Dakine matrix,voor mij
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #13 Juli 08, 2009, 16:11:49
edit2Rapporteer  
@ Dm2008
als je dit filmpje overleeft kan je ook kiten. "Eva Prawn" schater

http://www.youtube.com/watch?v=vgAi7DYHA94
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #14 Juli 08, 2009, 21:39:24
edit2Rapporteer  
Blijft goed Grin
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #15 Juli 21, 2009, 21:46:00
edit2Rapporteer  
Nu ikzelf ook een licht gekneusde rib heb was ik even opzoek naar wat info.
Hieronder een stuk met waardevolle info voor mensen die een gekneusde of gebroken rib hebben opgelopen.

Citaat

Wanneer kan ik het sporten weer oppikken na 2 gebroken en één gekneusde rib?
Ik heb een paar weken geleden 2 ribben gebroken en 1 zwaar gekneusd. Hoe lang duurt het voor ik weer volop mag gaan sporten? Normaal sport ik 4 keer per week (tennis en zwemmen).



Beste,

Letsels aan de ribben zijn uiterst pijnlijk en vervelend. Dat heb je ondertussen wel aan den lijve ondervonden. Toch komen ze geregeld voor in de sport, in het bijzonder bij contactsporten, zoals judo, voetbal (door een 'elleboogje'), hockey (stick) of rugby (tackle). Maar uiteraard kan het ook gewoon in het dagelijks leven ontstaan, door bijvoorbeeld op een ongelukkige wijze tegen een stomp voorwerp aan te botsen. Zo treedt bij een val met de fiets gemakkelijk een ribletsel op door het fietsstuur dat in de ribbenkast 'prikt'. Ik weet niet precies hoe het bij jou ontstaan is, maar ik ga er van uit dat er verder geen vervelende complicaties bij zijn opgetreden. Voordat ik je vraag specifiek zal beantwoorden, wil ik eerst even enkele algemene zaken omtrent het acute letsel aan de ribben bespreken.

Klachten

Zodra het acute ribletsel zich heeft voorgedaan, bestaat er heftige pijn ter plaatse, in combinatie met pijn bij het (diep) ademen. Hoesten en niezen zijn dan extreem pijnlijk. Je gaat vanzelf gekromd naar de niet-aangedane zijde overhellen om de ribbewegingen zoveel mogelijk uit te schakelen. Sommige patiënten voelen en horen krakende geluiden op de meest gevoelige pijnplek(ken). Er kan na verloop van tijd tevens een plaatselijke zwelling of blauwe verkleuring zichtbaar worden. Bij ribletsels onder het niveau van de tepels is de kans aanwezig dat er tevens pijn in de buik bijkomt.

Onderzoek

Aangezien de klachten in de beginfase zo heftig kunnen zijn, wordt vaak medische hulp ingeroepen. Als de huisarts het niet vertrouwt, zal hij iemand doorsturen naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Om vast te stellen of door het ongeval een of meer ribben gebroken dan wel gekneusd zijn, wordt dan veelal een röntgenfoto gemaakt. Die foto is ook nuttig om extra beschadiging, van de rib(ben) de borst- en buikholte in, te kunnen aantonen dan wel uitsluiten. Een ingeklapte long bijv., of een bloeding van de longen, milt, lever of nier, kan verregaande complicaties met zich meebrengen. Indien de ademhaling ernstig belemmerd is of een orgaan in de buik ook is getroffen, is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Behandeling

Voor de meest alledaagse ribkwetsuur maakt het eigenlijk weinig uit of er sprake is van een gekneusde of een gebroken rib. Ze zijn beide pijnlijk en duren langer den je denkt. Bij aanvang is het van belang om de pijn te onderdrukken, want die pijn werkt verlammend (je kunt niets meer) en is uiterst vermoeiend. Pijnstilling, sterker dan paracetamol, is dan onvermijdelijk. Vooral de eerste dagen/week zijn door de pijn een crime. Bovendien is liggen c.q. slapen vaak niet goed mogelijk. Toch blijft rust de beste en eerst aangewezen behandeling, hoe vervelend het ook is om de juiste houding aan te nemen. In het merendeel van de ribletsels treedt gelukkig altijd spontaan herstel op, en is aanvullende therapie niet nodig. Het nut van taping (dakpansgewijs aangebrachte stroken tape) wordt betwijfeld. Sommigen ervaren taping als verlichtend, anderen krijgen het gevoel dat ze daardoor nog minder lucht kunnen krijgen.

Sporthervatting

De eerste dagen/week zal geen sporter aan actieve sportbeoefening willen denken. Dat is uitgesloten. Zodra de normale ademhaling is hersteld, is het verleidelijk om weer aan actieve sport te denken. De eerste pogingen hiertoe zijn echter vaak zeer teleurstellend. Want bij dynamische sporten, waarbij de ademhaling flink wordt opgevoerd, moet de borstkas optimaal en veelvuldig meebewegen. Die bewegingsuitslagen van de ribbenkast zijn slechts mogelijk als alle bloeduitstortingen verdwenen zijn en alle getroffen weefsels zijn hersteld.



Bij een ongecompliceerd verloop van een ribkneuzing is sporthervatting na minimaal 3 weken, maar meestal pas na 6 weken mogelijk en dan nog op een laag intensief niveau M.a.w. zeer rustig beginnen en, op geleide van de pijn, langzaam opbouwen. Het lichaam zal onmiddellijk protesteren, als men te ver of te hard gaat, door pijn en ademhalingsbeperkingen. In jouw geval waren er 3 ribben bij betrokken. Dan vraagt het genezingsproces vaak nog meer tijd dan bij één rib. Jij hebt er al een paar weken opzitten, maar helaas duurt de totale herstelperiode bijna altijd langer dan je hoopt en denkt! Het lijkt een niemendalletje, maar je zult weten dat je een ribbenkast hebt, die bij sport (ook bij zwemmen en tennis) altijd in een ondergeschikte rol wordt gedrukt. Herstel van een ribkwetsuur kost vooral tijd en geduld en niet zozeer geld aan behandeling. In dat laatste opzicht dus geen 'rib uit je lijf'. Het goede nieuws is: het komt altijd goed!

DM2008

Berichten: 913
Antwoord #16 Juli 23, 2009, 14:21:19
edit2Rapporteer  
Balen Jeroen!

Dank voor deze info, ik had die niet gevonden.

Ik voel nog maar af en toe wat. Van die rib dan, de kite-urge neemt hand over hand toe! Als het er goed uitziet dit weekend, MOET ik het bijna wel even proberen...
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #17 Juli 23, 2009, 20:37:56
edit2Rapporteer  
Ach ja, nog ff rust en dan gaat het wel weer.
Ik kan het denk ik nog opbrengen om dit weekend rustig aan te doen, maar daarna gaan de remmen weer los Grin
niels2

Geen avatar

Berichten: 2
Antwoord #18 Augustus 11, 2009, 11:42:56
edit2Rapporteer  
Twee weken geleden ben ik gevallen met de scooter en na een beste klap 4 ribben zwaar gekneusd. Hoe graag ik ook weer op mijn board wil stappen. Het lukt echt niet. ik schrok wel een beetje van de termijn van herstel die genoemd wordt maar aangezien ik geen zin heb om van vooraf aan te gaan beginnen na een val dus toch maar wachten.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.