aantal ongevallen per jaar?

marcie

Geen avatar

Berichten: 3
Juli 10, 2009, 13:32:56
edit2Rapporteer  
hallo,

Ik zit met een klein probleempje, van mn ouders mag ik niet met kitesurfen beginnen omdat er volgens hen teveel dodelijke ongevallen zijn, ik heb hen al gezegd dat dat meestal komt door onnodig risico's te nemen.

weet er soms iemand het aantal (dodelijke)ongevallen van kitesurfen en liefst niet een schatting maar effectieve cijfers?
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #1 Juli 10, 2009, 13:39:24
edit2Rapporteer  
Gemiddeld één per jaar. Paardrijden is gevaarlijker.

Sterker nog, deelnemen aan het verkeer is heel veel gevaarlijker. Je zal je ouders er van moeten overtuigen dat een gevoel niet geheel gelijk is aan de werkelijkheid.

Wat ook helpt: maak een programma waardoor zij overtuigt raken van jouw goede bedoelingen. Bijv: ga eerst les nemen, dan met een aantal bekenden, beloof ze een helm/impactvest te dragen, gebruik alleen moderne, veilige kites, etc. (dit zijn hints, niet dat je dit moet doen).
seB

Berichten: 74
Antwoord #2 Juli 10, 2009, 14:17:42
edit2Rapporteer  
Dodelijk ongevallen zijn gelukkig zeldzaam en als je gewoon relatief nieuw materiaal koopt (>= 2007) weet je zeker dat het veilig spul is. Je kunt natuurlijk niet negeren dat het wel een sport met risico's is. Maar met voetbal, hokey en misschien zelfs met korfbal gebeuren ook genoeg ongelukken.

Neem les, ga nooit alleen het water op en doe het gewoon rustig aan dan zie ik niet in waarom je niet zo mogen kiten!
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #3 Juli 10, 2009, 15:31:54
edit2Rapporteer  
Wat is je leeftijd ???


Misschien is het onbekendheid met de sport. En zouden ze zelf ook een lesje kunnen boeken om te voelen wat het is.

Ten aanzien van (dodelijke) ongelukken is het veelal met verkeerde wind, verkeerde maat kite en verkeerde locatie aan het surfen. Dit is wel erg kort door de bocht, maar ik bedoel ermee dat als je bij rustige weersomstandigheden op een rustige plek gaat kiten de risico's zeer klein zijn.
Power Zone

Berichten: 258
Antwoord #4 Juli 10, 2009, 16:00:59
edit2Rapporteer  
flame modus: Er zijn heel wat 50 plussers die ook kiten geeft toch wel een beetje aan dat kite niet super ruig hoeft te zijn. (bijvoorbeeld ivm skateboarden)

Alle flammende 50 plussers sorry, maar soms moet je alles uit de kast halen om je ouders te overtuigen Grin

Hoe oud ben je en wat weeg je?
marcie

Geen avatar

Berichten: 3
Antwoord #5 Juli 10, 2009, 16:10:38
edit2Rapporteer  
kben 17, en ik ben 1m87 groot en breed gebouwd en weeg 83kg
Power Zone

Berichten: 258
Antwoord #6 Juli 10, 2009, 16:19:21
edit2Rapporteer  
...kben 17, en ik ben 1m87 groot en breed gebouwd en weeg 83kg ...


Nou dan hoeven je ouders zich niet druk te maken (ben je 13 en weeg je 45 kilo is het een ander verhaal) al hoewel... over jezelf roepen dat je breed gebouwd bent is dan wel weer wat zorgwekkend loser

Neem je ouders een keer mee naar een kiteschool, die zullen hun ook gerust stellen.

En als het echt niet wil lukken kun je het volgende nog proberen:

* een raam ingooien en je laten oppaken door de politie, en als reden opgeven dat je niet mag kiten van je ouders en dus geen hobby hebt
* Een dure spiegelreflex camera kopen voor je vader zodat hij mooie foto's van jou als kiter kan gaan maken
* etc etc
Jeromez

Berichten: 3323
Logs: 0 | 427 uur
Antwoord #7 Juli 10, 2009, 16:51:22
edit2Rapporteer  
breng m nou niet op verkeerde ideeen  loser
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #8 Juli 10, 2009, 17:21:25
edit2Rapporteer  
Goed dat je ouders voorzichtig met je zijn!
Inderdaad gemiddeld 1 dode per jaar ongeveer. Maar over de laatste 6 jaar is het aantal kiters explosief gestegen. Het is dus veiliger geworden
- omdat het materiaal veel veiliger is geworden
- omdat meer mensen goede lessen nemen
- omdat mensen gewaarschuwd zijn door de ongevallen van anderen

Maar ook niet-dodelijke ongevallen zullen je ouders willen vermijden. Volgens mij zijn er diverse onderzoeken die proberen de aantallen in kaart te brengen, vraag eens bij de NKV.
Volgens mij worden die meestal veroorzaakt door
- fouten bij het oplaten en landen op de kant (remedie: neem voldoende goede lessen en wees op je hoede, neem de voorzorgsmaatregelen die je leert in de les in acht, ook al doen anderen dat niet)
- harde landingen in ondiep water (oorzaak: showgedrag, voor het publiek op de kant willen tonen wat voor trucs je kan.)

Ik ken weinig mensen die niet bij kitesurfen, net als bij voetballen of hockey, in de loop van de jaren een keer een blessure oplopen. Veel voetballers houden er hun leven lang (een beetje) last van. Maar hadden ze het voetballen willen missen? Absoluut niet!

Elk weekend zitten er voetballers, handballers, turners, enz. bij de Spoedeisende Hulp. Toch moedigt de overheid het sporten aan omdat het per saldo veel gezonder is dan niet sporten.

Het blijft een extreme sport in die zin dat de kracht van een kite enorm kan zijn en afhankelijk van soms onvoorspelbare windveranderingen.
Maar je kunt het zelf zo extreem maken als je wilt.
Als je een onverantwoordelijke lefgozer bent, doen je ouders er verstandig aan om je nog even te laten wachten. Ze zijn wel verantwoordelijk voor jouw veiligheid.
Als je voorzichtig bent, kunnen ze je met een gerust hart begeleiden.
Wat betreft je leeftijd: er is een Spaans meisje, Gisela Pulido, die al op haar 12e met de wereldkampioenen meedeed, en nog steeds.
Dennuzzz

Berichten: 170
Antwoord #9 Juli 10, 2009, 18:02:39
edit2Rapporteer  
Zeg maar tegen je ouders, als er een zwaar ongeluk met kitesurfen op het nieuws/in de krant komt, dan komt het omdat het zelden gebeurd en als het gebeurt dan is het groot nieuws voor de media zodat zei weer iets te melden hebben. Maar zie jij iedere dag in de krant staan dat er weer iemand is geschept door een auto ofdat er een ander ongeluk is gebeurd? Nee, komt omdat het al een soort van gewoonte is geworden omdat er zoveel auto's rijden, maar niet iedereen doet aan kitesurfen Wink
Ron Rodeo

Berichten: 4486
Logs: 0 | 50 uur
Antwoord #10 Juli 10, 2009, 18:27:26
edit2Rapporteer  
confronteer je ouders eens met ongevallen/blessureleed bij bijvoorbeeld Hockey en voetbal
veel hoofdletsel, botbreuken etc.   natuurlijk geen dodelijke ongelukken maar toch zeer veel ongelukken.
ik vind het wat kort door de bocht van je ouders en te snel oordelen op alleen de negatieve berichten. Is natuurlijk ook bezorgdheid en dat snap ik wel (ben zelf vader van een zoon van 10.)
als mijn zoon het later ook wil doen dan mag 'ie!!!  het is de mooiste manier om buiten school/werk van het leven te genieten, kitesurfen is a way of life forever. ThumpsUp Joepie

laat je ouders dit topic gewoon eens lezen, misschien draaien ze wel bij.
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #11 Juli 10, 2009, 18:39:47
edit2Rapporteer  
Goed dat je het hier vraagt.  De meesten die hier antwoorden zijn volwassen en er zitten een paar vaders tussen.
Ik begrijp de bezorgdheid van je ouders, kite surfen heeft een nogal waaghalzerig imago, en het kan in extreme situaties verschrikkelijk mis gaan. Zolang je die vermijd kan je veilig veel fun hebben en mss nog breder worden!
Als je hulp zoekt bij het starten, blijf het gewoon hier overleggen.
succes!
Roon

Berichten: 95
Antwoord #12 Juli 10, 2009, 19:34:53
edit2Rapporteer  
"Paardrijden is gevaarlijker"... kom op mensen, er zijn zo'n half miljoen paardrijders en 1 dodelijk ongeluk per jaar. Bron: http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/01099/Rapport__ongevalle_1099327a.pdf
Ter vergelijking kitesurfen: 1 dode per jaar gemiddeld op grofweg tussen de 10.000 en 20.000 kitesurfers (ik heb hier geen exacte cijfers van) . Statistieken vertellen een hoop maar het blijven statistieken.

Om veilig te kunnen kitesurfen moet je goed (lees: veilig) materiaal hebben. Zoals gezegd: kites van 2007 of later. Verder is een les een must (ook al gezegd), ik zou zeggen neem je ouders mee dan zien ze dat een kite ook onder controle gehouden kan worden.
Leer verder je materiaal goed kennen, oefen de safety meerdere keren en leer hoe je jezelf kunt redden mocht je op het water in de problemen komen. Je gaat vanzelf een studie maken van weersvoorspellingen en check die bij twijfel altijd met je maatjes of hier op het forum. Op dit forum zitten een hoop ervaren rotten die je met plezier zullen adviseren.
Als laatste: weet waar je grenzen liggen en wees je altijd bewust dat wind en water sterker zijn dan jij. Recht in een omslaande golf varen doet pijn, eromheen of eroverheen niet  Joepie

Veel succes!
Ronald
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #13 Juli 10, 2009, 21:51:54
edit2Rapporteer  
Recht in een omslaande golf varen doet pijn, eromheen of eroverheen niet  Joepie

Moeder natuur wint altijd. Dus als je je dat beseft dan kun je daaruit bepalen bij welke omstandigheden je dus niet moet kiten. Dan wordt het risico op ongelukken al een heel stuk kleiner.
magic ed

Geen avatar

Berichten: 381
Antwoord #14 Juli 10, 2009, 22:25:48
edit2Rapporteer  
OK, ik lees nu dat je 17 bent. Dacht eigenlijk dat je jonger was.

Als je 17 bent kan ik nog maar 1 ding zeggen:
KOM IN OPSTAND
cookiemonster

Geen avatar

Berichten: 2
Antwoord #15 Juli 10, 2009, 22:44:18
edit2Rapporteer  
je bent bijna 18, en dan mag je het zelf bepalen ;-)

Op slechts 10.000-12.000 actieve kiters in NL (schatting n.a.v. verschillende bronnen), 1 dodelijk kite-ongeluk per jaar in NL, op jaarlijks zo'n 10-15 sportdoden per jaar voor alle sporten (cijfers CBS), mag je statistisch toch wel spreken van zorgwekkende cijfers als ouder gezien. ... dus daarin kan je ze geen ongelijk geven vrees ik.... Dat het daarom niet zou mogen is een ander verhaal. Als je verantwoord met de sport omgaat kan er nauwelijks iets gebeuren, maar dan moet je ook écht goed kijken naar de weerberichten, bij donderbuien naar de kant, niet te grote kite varen, luisteren naar de locals, met ze praten voor je het water opgaat, etc. niet denken ik ben sterk en breed, ik red me wel, als de natuur je echt "pakt' met een windvlaag, doe je echt niets om dat tegen te gaan. itt bijvoorbeeld windsurfers kan je gewoon niet alles depoweren ondanks de veilige kites tegenwoordig, een fractie van een seconde is genoeg, daarom zie je bij harde wind ook de windsurfers nog probleemloos rondknallen veilig en wel... Aantal maten van me doen kiten tot 5-6 Bft, en windsurfen daarboven....

Maar neem je ouders inderdaad een keer mee naar een les, dan kunnen ze praten met de instructeur, zien hoe veilig het gaat, etc. dan mag het daarna vast wel. Laat je vrienden je gewoon een keer een les kado doen ;-) kan je natuurlijk niet weigeren hahaha, of laat je pa meegaan op de kiteles. Ook leuk voor je ouwe....  Joepie
sthijs

Geen avatar

Berichten: 105
Antwoord #16 Juli 11, 2009, 14:20:41
edit2Rapporteer  
Ìk snap niet dat je ouders je dat plezier niet gunnen...
Dude1

Geen avatar

Berichten: 60
Antwoord #17 Juli 11, 2009, 19:22:10
edit2Rapporteer  
Geen probleem, ben 47 en dicht genoeg bij de 50. Heb een dochter van 11, kitesurft ook. Je moet goed materiaal hebben. Laat maar lezen aan je ouders.  Mijn dochter van 8 vraagt ook al wanneer ze kan starten, maar die moet wachten tot 10.
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #18 Juli 11, 2009, 20:36:50
edit2Rapporteer  
Dan doe ik ook nog een duit in de zak. Ben zelf vader van drie kinderen, die dan weliswaar of nog te jong zijn of geen belangstelling hebben, maar ok...Kiten is een sport met risikos bv. net als duiken: wees bewust van deze risikos en be-oefen de sport met het nodige respect. Je bepaalt zelf je risico tolerantie. Vanuit ouderlijk optiek is het ook een kwestie van los kunnen laten, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.  Laat je ouders zien dat je verantwoord bezig bent (waarbij het opgooien van het balletje in dit forum voor mij al een duidelijke indicatie is). Ik weet niet waar je woont. Als het in de buurt van Katwijk is kan je je ouders mee naar de spot nemen en dan bied graag aan om eens met hun van gedachten te wisselen.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #19 Juli 11, 2009, 21:00:01
edit2Rapporteer  
vandaag nog les gegeven aan een 15jarige,  en zn zusje van 14 en broertje van 11 kreeg ook les....

je onderwerp is ook eerder langsgekomen: http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=33794.0
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.