Aantrekken van de bar

Zen

Berichten: 45
November 07, 2006, 19:42:14
edit2Rapporteer  
Hallo mede-kiters!

Ik ben dit jaar naast windsurfen ook begonnen met kitesurfen. Tijdens mijn lessen werd ik door mijn leraar constant gewezen op het feit dat ik (als een echte windsurfer ListenToMe) telkens weer mijn bar naar me toe trek.

Nu heb ik inmiddels mijn eigen set gekocht (5 lijns C) en ben ik er op gaan letten dat ik niet steeds de bar aantrek. Nu ervaar ik echter dat mijn kite mij inhaalt en naar de rand van het windvenster vliegt en mij zodoende niet meer trekt......  Mijn idee is nu dat ik nog niet genoeg snelheid heb en/of mijn kite te snel is.

Dien ik de bar niet (in tegenstelling tot wat mij geleerd is) aan te trekken om de kite meer in de powerzone te houden?

Oftwel...... Wanneer moet ik de kite meer poweren en wanneer de-poweren tijdens het varen?
kitaholic

Berichten: 486
Antwoord #1 November 07, 2006, 19:59:04
edit2Rapporteer  
zo heb ik het geleerd:

bar los: weinig power, weinig weerstand, ver in het venster (angle of attack is klein)
bar aan: veel power maar veel weerstand, diep in het venster

Om weg te komen heb je even veel power nodig, dus bar redelijk ver aan trekken. Als je snelheid krijgt zal je je bar wat van je af moeten laten om nog meer snelheid te krijgen en je loopt nu ook makkelijker hoogte en je kite reageert sneller (kite gaat verder naar het venster). Maar natuurlijk niet zo ver laten gaan dat je al je power verliest!

vgl met vliegtuig: bij landen / stijgen wordt het profiel mbv de flaps bol gemaakt om veel lift bij weinig snelheid te creeren, bij voldoende snelheid wordt de vleugel juist gestroomlijnt
kentyman

Berichten: 2093
Antwoord #2 November 07, 2006, 20:02:35
edit2Rapporteer  
De kite actief poweren door aan de bar te trekken dat hoef je bijna nooit te doen. Ik gebruik de depower / power range van m'n depower-koord (dus het aantrekken / loslaten van de bar) voornamelijk om windvlagen op te vangen. Je moet zorgen dat je kite goed is afgesteld zodat je power hebt op de voor jou meest relaxte "bar-stand".

Sommige mensen varen de "op de knoop" -> de kite is gepowered met de bar helemaal van zich af. Andere mensen varen met de kite zo afgesteld dat de kite is gepowered als de bar volledig is aangetrokken. Ik zelf vaar met de kite zo afgesteld dat de kite goed gepowered is als de bar ongeveer halverwege staat, in een windvlaag kan ik dan de bar wat loslaten, in een windgat kan ik dan de bar wat aantrekken.

Of je kite goed staat afgesteld dat is een beetje "witchcraft", daar heb je wat ervaring voor nodig. Vraag eens aan een ervaren kiter of die even naar de afstelling van je kite wil kijken...

Ik ben zelf kite-instructeur (part-time) en heb inderdaad gemerkt dat alle windsurfers te veel aan de bar trekken. Het resultaat is dat de kite "over-sheeted" raakt en eigenlijk gaat "stallen": de vliegsnelheid v/d kite wordt langzamer en in extreme gevallen gaat de kite zelfs achteruit vliegen!

Als je kite naar de rand v/h venster gaat en je snelheid verliest dan edge je waarschijnlijk te hard: je bent teveel aan het remmen. Hou wel je gewicht op je achterste been maar probeer niet TEVEEL op je achterste been te duwen (dat is nl remmen). Probeer ook je voorste been te strekken zodat het board wat meer downwind wijst zodat je meer snelheid kan opbouwen.

succes!
T]-[0/\/\@S

Berichten: 215
Antwoord #3 November 07, 2006, 21:12:10
edit2Rapporteer  
Ik dee het ook ja.. wat je zegt bar aantrekken hing aan mn bar inplaats van in mn harnass.. je moet gwoon even je plekkie vinden in je harnass lekker zitten/ hangen en dan de bar beetje van je af ligt aan de wind ook denk ik ik met mijn 60kg is meestal vol van me af en nog zat power.. does gwoon even kijken wat je fijn vind.. na het starten val je zeker weer agterover  (tong_kitesmiley) windsurfer..  gwoon beetje rechtop gaan staan en dan even kijken hoever je kan gaan hangen ... allesj komt goed..
nee geen dislect gewoon lui  loser

suc6
ErikB

Berichten: 876
Antwoord #4 November 07, 2006, 23:37:04
edit2Rapporteer  
Citaat
Ik ben zelf kite-instructeur (part-time) en heb inderdaad gemerkt dat alle windsurfers te veel aan de bar trekken. Het resultaat is dat de kite "over-sheeted" raakt en eigenlijk gaat "stallen": de vliegsnelheid v/d kite wordt langzamer en in extreme gevallen gaat de kite zelfs achteruit vliegen!

Dit is inderdaad veel het geval.
Beste is om je bar halverwege te houden met insturen.

En als je éénmaal op je board staat dan kan je zelf een beetje spelen door de bar van je af te duwen of de bar iets naar je toe te trekken.

Als je kiten niet meer trek moet je de kite dus waarschijnlijk sinusen.
Tijdens het sinusen hou je de bar ook gewoon halverwege het depower koord.
Niet aangetrokken en ook niet helemaal van je af geduwd.
Micky

Berichten: 4101
Antwoord #5 November 08, 2006, 00:33:57
edit2Rapporteer  
Met mijn f-one tribal hetzelfde verhaal. Als de kite, zeker met iets minder wind teveel weg zakt is juist bar van je af DE oplossing. Anders vliegt hij idd achteruit en zakt dus weg.
Flyingtrunkie

Berichten: 1804
Antwoord #6 November 08, 2006, 00:46:52
edit2Rapporteer  

Nu heb ik inmiddels mijn eigen set gekocht (5 lijns C) en ben ik er op gaan letten dat ik niet steeds de bar aantrek. Nu ervaar ik echter dat mijn kite mij inhaalt en naar de rand van het windvenster vliegt en mij zodoende niet meer trekt...... Mijn idee is nu dat ik nog niet genoeg snelheid heb en/of mijn kite te snel is.


Wellicht is het mogelijk dat je teveel remt of teveel upwind probeert te komen
F-one-Hans

Berichten: 129
Antwoord #7 November 08, 2006, 01:16:39
edit2Rapporteer  
Ik als ex windsurfer had hetzelfde.
Ik kwam erachter dat ik veel te veel het boar aankantte waardoor ik uiteindelijk zelfs stilstond.
Het board gewoon iets vlakker leggen in het water dan krijg je weer vaart en kom je in balans met de snelheid van de kite.
arjanschip

Berichten: 311
Antwoord #8 November 08, 2006, 01:45:32
edit2Rapporteer  
als de wind een beetje wegvalt en je dreigt achterover te zakken is het ook erg aantrekkelijk  om aan je bar te gaan hangen. je gaat er absoluut niet harder door!
Mitchel_12000

Berichten: 1183
Antwoord #9 November 08, 2006, 01:59:27
edit2Rapporteer  
Het is een veel voorkomende beginners fout. Op zich is het niet heel erg om bij het starten de bar flink aan te trekken. Belangrijker is om niet meteen je board dwars te zetten, maar eerst een stukje met de wind mee te varen, zodat je snelheid krijgt, na een paar seconden begin je met aankanten en heb je met genoeg wind de snelheid die je nodig hebt om de kite voor je te houden. Op dat punt kan je dan ook gaan spelen met het poweren/depoweren van je kite totdat je de juiste positie van je bar hebt en lekker kan gaan cruisen.
Zen

Berichten: 45
Antwoord #10 November 08, 2006, 02:32:31
edit2Rapporteer  
Dit zijn allemaal handige tips!!

Mijn North 2005 kite is default afgesteld en hij "stalt" heel licht wanneer ik hem volledig aantrek.

Als ik erover nadenk vermoed ik dat ik inderdaad het board veel met mijn achterste been stuur, en er zodoende dus veel druk op zet (surf tik). Het vlakker varen van het board biedt inderdaad ook een oplossing, echter kost dat zoveel hoogte...... Sad

Anyweej, laten we hopen dat de temperaturen nog even blijven zoals ze nu zijn, zodat ik dit seizoen nog even kan oefenen met het vlakker varen van het board en de bar iets aangetrokken te houden tot ik voldoende snelheid heb om de bar aan de knoop te varen en het board in kan sturen zodat ik mijn hoogte weer terug win.

Bedankt allemaal voor de tips!
Zen

Berichten: 45
Antwoord #11 December 06, 2006, 22:07:08
edit2Rapporteer  
Heb ik toch weer even een vraagje.......

Kan iemand mij vertellen waarom je de North micro hook aan je bar gemonteerd zou laten zitten, als het volledig aantrekken van de bar niet altijd gewenst is.......

Thanks!
PeeWee

Berichten: 1652
Antwoord #12 December 07, 2006, 00:38:48
edit2Rapporteer  
Microhook lekker laten zitten. Als er weinig wind is kan je heerlijk relax gaan hangen zonder steeds je bar aan te trekken. Wel uitkijken dat je bij het springen met meer wind niet inhaakt (je microhook een kwart slag draaien).

Is trouwens ook een goede training voor de beenspieren om met steeds meer wind ingehaakt proberen te blijven schater
KiteGuru

Geen avatar

Berichten: 9
Antwoord #13 December 07, 2006, 15:50:37
edit2Rapporteer  
Even voor de beginner over here: Microhook... please explain! Wink
Kondor 11

Berichten: 611
Antwoord #14 December 09, 2006, 19:26:32
edit2Rapporteer  
De microhook is een klein haakje aan je chickenloop waarmee je een lusje wat aan je bar in kunt haken.
Daardoor kun je bijvoorbeeld inhaken en relaxt doorvaren een ff je haren goed modeleren als er fotoshoots zijn. Of je kunt als je springt inhaken en een deadman inzetten. (onderste boven hangen met je armen gekruisigd)  er zijn vast nog zat andere toepassingen te bedenken.
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.