gescheurde kruisband

Tjok
Gast
Juni 08, 2007, 02:55:10
edit2Rapporteer  
hallo mensen

Iets meer als 2 maanden geleden heb ik mijn knie verdraaid/verzwikt tijdens een voetbalwedstrijd. Ik kon meteen hierna niet meer op me linkerbeen staan en hij werd erg dik. Diezelfde dag naar ziekenhuis geweest en foto's gemaakt, hier dachten ze aan een beschadigde meniscus. Ik moest over een week nog maar is terug komen als de knie minder dik was omdat ze er dan meer over konden zeggen. De arts zei dat het me meniscus was die beschadigd was en dat ik over 6 weken weer terug moest komen omdat dat de tijd is die er normaal gesproken voor een knie blessure staat.
Ik heb hierna weer rustig geprobeerd beetje te kiten met een brace om maar het voelt nog beetje onzeker en onnatuurlijk, tis niet wat het zijn moet met springen enzo, ik kan nog niet alles.
Ondertussen ben ik ook begonnen met fysio om me bovenbeen weer aan te sterken. De fysio raadde me voor de zekerheid toch maar een mri scan aan omdat het er nog niet goed uit zag. Die heb ik vorige week dus gemaakt en nu blijft me hele voorste kruisband doorgescheurd te zijn:S die chirurg dus gewoon verkeerde diagnose gesteld met ze meniscus! Hij raadde me sterk af om te gaan kiten en zegt dat ik eerst me been aan moet sterken ThumpDown
Nu is mijn vraag aan jullie wie hier ervaring heb met een gescheurde kruisband en wat je het beste kan doen tips e.d. en hoelang het duurt voordat je weer helemaal genezen bent en alles normaal kan want ik moet zo snel mogelijk het water weer op!!...bedankt alvast!!

Groet j.
florisvw

Geen avatar

Berichten: 1062
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #1 Juni 08, 2007, 03:01:21
edit2Rapporteer  
ik zou dit gewoon aan je arts vragen... en wanneer jij je weer goed voelt en fit genoeg om te kiten dan gaat het wel weer... maar rustig beginnen en inderdaad zeker niet springen.. en zodra je een beetje pijn voelt gewoon weer stoppen
boardbas

Berichten: 80
Antwoord #2 Juni 08, 2007, 03:24:31
edit2Rapporteer  
Neeeee! daar gaat de toekomst van de nieuwe kampioen!! nou ja, voorste kruisband weg...trainen tot je spieren als staal hebt en dan ben je gewoon weer de oude hoor! Of een operatie, dan halen ze een stukkie pees uit je hamstring geloof ik. Maar dat duurt te lang natuurlijk! Want we gaan dit jaar pro's worden toch!!:) voorlopig ben ik nog steeds op me kites aan het wachten dus als jij nou effe gaat trainen dan neem ik die les met kevin langeree wel!!
succes man! ik spreek later!
bigboy1

Geen avatar

Berichten: 45
Antwoord #3 Juni 08, 2007, 05:08:11
edit2Rapporteer  
Ik heb zelf mijn kruisband gescheurd door zonder goede warmingup te gaan volleyballen.
Daarna een jaar geprobeerd zonder kruisband, maar je blijft snel je knie voelen en bij
mij kwam ook mijn menicus regelmatig klem te zitten. Ik heb super dikke quadriceps(bovenbeenspieren) maar ik heb mij toch laten opereren en 17 jaar later kan ik nog steeds volleyballen, tennissen, kiten en windsurfen. Her revalideren koste mij wel een half jaar!!
Dus ga je voor een goede knie in de toekomst laat je zo snel mogelijk operen.
succes!
Jarno

Geen avatar

Berichten: 2272
Antwoord #4 Juni 08, 2007, 06:17:19
edit2Rapporteer  
mijn vriendin heeft ook haar voorste kruisband gescheurd gehad.

Ze heeft een operatie gehad en is daar nu nog steeds van aan het revalideren (een jaar later)

Zorg dat ze goede dingen over je zeggen die waar zijn, dat je weet waar je aan toe ben en begin dan pas aan een operatie. Zorg ook voor een dokter die er veel vanaf weet, want ze kunnen t ook goed vernachelen!

(wat ze meestal doen is een stuk uit je hamstring weghalen en in je knie zetten)

succes ermee!
benjamin
Gast
Antwoord #5 Juni 08, 2007, 16:15:49
edit2Rapporteer  
zet het kiten maar even uit je hoofd
ik heb vorig jaar maart een vkb reconstructie gehad via de hamstring methode
ik heb ook een half jaar zonder kruisband gelopen maar dat was geen optie voor mij
na de operatie ben ik na een maand of 5/6 weer rustig gaan kiten echt rustig
pas na een jaar weer echt gek gaan doen
der zijn ook mensen die het er met een goede brace afkunnen randy h bijvoorbeeld
suc6 met revalideren
mezzai

Berichten: 18
Antwoord #6 Juni 08, 2007, 16:21:07
edit2Rapporteer  
Zoals bigboy al zegt, beste optie voor lange termijn resultaat is gewoon opereren. De beste resultaten worden gehaald met een patellapees reconstructie. Deze operatie wordt tegenwoordig ook het meeste toegepast. Ik zou nog wel een second opinion aanvragen voor alle zekerheid .....Na OK een maandje of 8-9 revalideren en dan weer het water op... succes dude
Jo-Ep
Gast
Antwoord #7 Juni 08, 2007, 16:33:51
edit2Rapporteer  
Ik heb onderzoek gedaan naar ACL-rupture patiënten (voorste kruisband scheur) met en zonder reconstructie. Wat eigenlijk blijkt, dat er 2 groepen patiënten zijn één groep die zonder reconstructie goed hersteld. Deze groep heeft vrijwel volledig functioneel herstel en een groep die minder hersteld. Dat is een belangrijke reden dat eerst fysio gericht op de 'kompenserende' bovenbeenspieren (hamstrings en queadriceps) spieren over het algemeen geadviseerd word. Als je vervolgens onvoldoende resultaat hebt kan een ACL-reconstructie b.v. 1/3 patella pees plaats vinden. Ook bij deze operatie heb je het beste resultaat wanneer je goed getrainde beenspieren hebt. Dus altijd fysio aanvragen gericht op trainen van deze spieren. Het kan nog wel een jaar duren voor je redelijk op oud niveau zit.
Elkgeval is het handig om de mening van jouw orthopeed te vragen over jou specifieke situatie.
Succes ermee!
M-dull

Berichten: 62
Antwoord #8 Juni 08, 2007, 16:50:25
edit2Rapporteer  
je was veel verder van huis geweest als jij je achterste gescheurt (is essentieel voor je knie) had,
je kan prima verder met 1 kruisband, sommige mensen hebben er maar 1,
terwijl ze het zelf niet eens weten.

het zal wel meer dan een half jaar (miss zelfs een jaar) duren voordat je weer volledig mag voetballen,
kiten kan wel eerder, maar probeer onnodig draaien van de knie te verkomen,
dus oppassen met gijpen, jumpen enz. Heen en weer varen zou op zich na een aantal maanden (4-6) wel kunnen,
maar probeer je knie niet te overbelasten, hou wat meer rust dan normaal
Obsens

Geen avatar

Berichten: 6
Antwoord #9 Juni 08, 2007, 18:25:42
edit2Rapporteer  
ik heb dus ook mijn kruisbanden gescheurd gehad en heb nieuwe gekregen. Bij mij kwamen ze er pas na 3 jaar achter dat ik ze had afgescheurd en dat mijn miniscus naar de tering was.Terwijl alle artsen doktoren zeiden dat ik die 2 dingen dus niet kapot had.
Nu is mijn knie nog steeds niet hersteld. Ik heb 1,5 geleden de operatie gehad en ben ondertussen nog een keer geopereerd omdat ze mn kruisband te breed in mn knie hadden gezet:S nu loop ik dus 1,5 jaar later nog steeds met een verrote knie en het zal ook nog wel een tijd duren voordat ie weer helemaal gefixt is.

Ik moet nog beginnen met kiten en wil hier deze zomer mee gaan starten. alleen de vraag is of dat ook lukt met een niet erg goede knie..
sterkte ermee..
slingshot {Thomas}

Berichten: 1466
Antwoord #10 Juni 08, 2007, 19:13:57
edit2Rapporteer  
ik heb me enkel maandag avond zwaar gescheurt, moet nu 4 weken thuis blijven liggen (cry_kitesmiley)
kitekoert

Berichten: 78
Antwoord #11 Juni 08, 2007, 19:22:41
edit2Rapporteer  
Ik heb ook mijn voorste kruisband afgescheurd met voetballen.

-Eerst met fysiotherapie geprobeerd de bovenbeenspieren te trainen zodat die de zwakkere knie compenseren >> dit werkte niet.
-Daarna speciaal aangemeten CTI brace gekregen, ging beter maar met snowboarden een hoge sprong landen met iets te gestrekt been resulteerde in een enkeltje met de gipsvlucht.
-Uiteindelijk (2jr later) een operatie gehad (patella methode) en een jaar revalidatie. Nu kan ik alles weer! Als ik ga kiten doe ik nog wel de brace om als extra veiligheid. Na het kiten is er in de knie wel altijd een beetje een zeurpijn, maar dat is na een half uur weer over.

Al met al ben ik ontzettend blij dat ik me heb laten opereren, dus als fysio en brace niet helpen is dit de oplossing!

PS. Overigens voetbal ik niet meer omdat ik te bang ben dat ik weer zo'n doodschop krijg zoals 5 jaar geleden, en dat heel het verhaal zich herhaald....
M-dull

Berichten: 62
Antwoord #12 Juni 08, 2007, 19:40:10
edit2Rapporteer  
het is zoals kitekoert zegt,

train je bovenbeenspieren, quadriceps, hamstrings,

maar ook je kuiten.

Dit compenseert zo je knie beter en kan zo wat meer kracht op zich vangen, en loost
als het ware wat kracht van je knie.
train dan wel beide benen goed en niet maar eentje
anders is de een sterker dan de ander.
bandito

Berichten: 253
Antwoord #13 Juni 08, 2007, 20:15:02
edit2Rapporteer  
best niks he jochem
Tjok
Gast
Antwoord #14 Juni 08, 2007, 21:43:04
edit2Rapporteer  
bedankt voor de tips allemaal gasten!!
ik ga eerst in de sportschool me bovenbeen spier flink trainen en dan kijken hoe dat uitpakt en dan kan ik later als het niks is altijd nog besluiten om te laten opereren..
oxygen

Geen avatar

Berichten: 2
Antwoord #15 Juni 10, 2007, 02:15:32
edit2Rapporteer  
ik heb vorig jaar ook mn kruisbanden gescheurd voorste en achterste door erg vlagerige wind werd ik omhoog gegooid en neergesmakt in ondiep water ik kon helemaal niet meer lopen  ik heb toen gekozen voor het hechten van de kruisbanden na 3 maand revalidatie kon ik naar mn gevoel alles ik fietste als een gek en zo ineens weer wou iok me omdraaien toen hoorde ik de bekende knak en toen was het weer mis nu heb ik een tweede operatie gehad en hebben ze een pees uit mn bovenbeen gehaald en daar hebben ze nieuwe kruisbanden van gemaakt  nu 8 maand verder gaat het steeds better maar echt helemaal zo als het was word erg moeilijk ik heb nu net een aanvraag voor een nieuwe brace en dat moet ik afwachten en fietsen heeft niet echt veel zin je traint je beenspieren wel maar die kunnen de werking van de kruisbanden niet overnemen ik ben nu geopereerd en nu weet ik dat ik straks alles weer kan ik zou me laten opereren dat is echt better als doorlopen met een brace
bigboy1

Geen avatar

Berichten: 45
Antwoord #16 Juni 10, 2007, 02:31:37
edit2Rapporteer  
Hier nog even een goede oefening die ik deed tijdens mijn revalidatie 3 keer per dag .
Eerst 5 minuten fietsen en dan een tas met gewichten op je voet en dan strekken, naarmate je been sterker wordt meer gewicht erbij doen(ik deed meer blikken in de tas), dan hoef je niet elke dag naar de sportschool.
Let wel op dat je menicus niet teveel beschadigd als je teveel speling in je knie hebt.

« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.