Beginner of ervaren kitesurfer : het blijft tricky

Idefixe

Berichten: 8241
Juni 27, 2008, 04:42:27
edit2Rapporteer  
even van hanglos geplukt. In mijn ogen maar weer eens het bewijs:  Kitesurfen is een tricky sport. Je zoekt de krachten van de elementen op om daar wat mee te gaan doen.  Grin


Gisteren is mijn broer met de ambulance van het strand gehaald en naar het AMC gebracht.
Hij kite al 5 jaar en voer richting de kant om te gaan pauzeren. Juist toen hij zijn board los deed en ging staan haakte hij onverwacht uit. Zijn eerste reactie was bar vasthouden en proberen in te haken wat resulteerde in sprong van enkele meters hoog en een landing op z'n zijn zij in water van maar enkele cm's diep.

Resultaat:

Gebroken bekken op 2 plaatsen.

Moet een ijzeren plaat in worden gezet, 3 maaanden revalideren. Smiley

Moraal van het verhaal: Smiley

Ook al ben je een gevorderde (old-school) kiter, oefen (met weinig wind) uithaken & weer in haken. Oefen ook hoe je unhooked druk kunt lozen/depoweren. Door bijv. de chicken loop vast te pakken of de bar helemaal los te laten. Raak vertrouwd met je safety door deze af en toe eens te proberen.

Dit ongeluk had wellicht kunnen worden voorkomen door de juiste reactie op plots uithaken.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #1 Juni 27, 2008, 04:44:33
edit2Rapporteer  
Naast vele steunbetuigingen komt daar dan ook het verhaal van de getroffen kitesurfer:

hieronder een bericht van m'n broer:

Gasten, allereerst thanks voor alle support! Erg koel…

Zoals in het verhaal al is uitgelegd kite ik al jaren en daarnaast ben ik over het algemeen ook erg voorzichtig. Voor zover ik kan terughalen is het op 2 momenten fout gegaan in mijn geval.

1 Chickenloop onbewust niet vastgezet (kan anders niet verklaren waarom hij los is geschoten)
2 Een plotseling unhooked kite proberen te redden bij de kant

Achteraf weet ik dat als ik hem gewoon had losgelaten, ik gewoon lekker had kunnen blijven staan.

Maar goed ik kwam dus redelijk chill op de kant aangevaren, stap uit mijn board in 10cm water. Kite heb ik plotseling in mijn linkerhand vol gepowered. Mijn reactie (fout) was gelijk rechterhand erbij en aan trekken om in te gaan haken. Was namelijk de laatste weken veel unhooked aan het oefenen. Vrijwel direct werd ik 3-4 meter recht omhoog getrokken en binnen 1 seconde was het al te laat om los te laten. Ik keek naar de grond, dacht niks!, stuur mijn kite terug het water op om een zachtere landing te kunnen maken. Dit resulteerde echter alleen in een harde horizontale pull downwind. Toen werd het tijd om me klaar te maken voor een klap. Vlak voor de grond heb ik mijn benen ingetrokken en mijn rechterheup aangeboden. Direct merkte ik dat het goed mis was en kon ik mijn been niet meer bewegen….

Ik wil ook respect geven aan alle hulpdiensten en omstanders: Ik ben echter super geholpen: THNX!

Als het goed is ga ik morgen om 11 uur 4 uur lang onder het mes in het AMC. Mijn op 2 plekken gebroken bekken worden dan weer rechtgezet en met schroeven en plaatjes in mekaar gezet. In principe zou ik na 3 maanden weer zonder krukken moeten kunnen lopen en uiteindelijk alles weer kunnen (ook kiten!). Mijn heup zal waarschijnlijk wel sneller slijten dan normaal omdat hij wat ruwer is en dus over 20-30 jaar zal er misschien een nieuwe in moeten.

Al met al klote en voorkombaar. Ik zou dus ook zeker aanraden om te oefenen om een unhooked kite te dumpen zodat dit een impulsreactie kan worden.

Nogmaals thanks voor al het medeleven!
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #2 Juni 27, 2008, 04:45:47
edit2Rapporteer  
En zo is het, zeker in zulke harde wind is kiten gewoon gevaarlijk. Zeker bij de kant en op land is alle voorzichtigheid geboden.

Wat een verhaal, sterkte voor die gozer, die is wel ff zoet met zijn revalidatie. Sterkte ermee!

En laat dit een wijze les zijn. Zie ook andere posts hier en bij trefpunt over wat er zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld.
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #3 Juni 27, 2008, 04:47:51
edit2Rapporteer  
Daarom haak ik nooit mijn suicide leash vast en uberhaupt niets unhooked boven 25kn
Gwensio

Berichten: 728
Antwoord #4 Juni 27, 2008, 04:50:51
edit2Rapporteer  
komt vaak voor, ook kitesurfleraar die ik ken gebeurde dit, hij kwam recht om me af vliegen, terwijl ik door me camera keek! kon nog net klikken voor dat ik um moest gaan ontwijken! resultaat:

Morres

Berichten: 9427
Antwoord #5 Juni 27, 2008, 05:09:03
edit2Rapporteer  
resultaat: vette foto
(R)Ikke

Berichten: 1406
Antwoord #6 Juni 27, 2008, 05:26:48
edit2Rapporteer  
Ik denk dat bij plotseling uithaken het beste is om je bar met 2 handen vast te houden en je kite te stabaliseren, gaat dat niet laat hem dan gewoon gaan op de 5de lijn. Ik ben nu uitgehaakte tricks aan het proberen, maar als het echt niet gaat laat ik mijn kite los. Je leash aan de chickenloop kan ook, maar ik heb al regelmatig mensen erg hard ahter hun kite aan zien gaan terwijl hun leash aan de chickenloop zat.

Het is af en toe een beetje niks om je kite weer binnen te moeten halen, maar alles beter dan een tijd uit de running zijn.

Sterkte met je herstel

Laterz
Henning

Berichten: 581
Antwoord #7 Juni 27, 2008, 05:42:31
edit2Rapporteer  
Bij plostseling uitgehaakte kite zo snel mogelijk de vrije hand naar je cickenloop, beetpakken, andere hand ook @ CL zodat kite depowerd en je 2 handen hebt om intehaken... Alleen je eerste reactie is bar beet, en dan kan het wel eens fout gaan; vol gas stuiterend achter je kite aan enzo.

Heb het zelf al regelmatig meegemaakt maar gelukkig nog geen big-airs...
@rjen

Geen avatar

Berichten: 1805
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #8 Juni 27, 2008, 14:25:57
edit2Rapporteer  
Ten eerste beterschap!! Hoop dat je snel weer op het water staat.


Bij harde wind heb ik  NOOIT mijn kite op 12 uur maar op 9 of 3 uur als ik de kant op ga. Met een kite laag boven de grond kan je alleen over het strand gesleurd worden maar met een kite op 12 uur ga je meteen vet de lucht in. In veel kitelessen wordt gezegd dat de kite op 12 uur een veilige positie is maar ben het hier absoluut niet mee eens, gewoon laag die kites en dat is voor je medekiters ook prettiger omdat je dan elkaar makkelijker kan passeren.
Erik de Berik

Berichten: 641
Antwoord #9 Juni 27, 2008, 14:48:08
edit2Rapporteer  
Erg veel sterkte en herstel toegewenst ThumpsUp.T is gelukkig toch nog redelijk goed afgelopen.Zelf net weer begonnen na complexe beenbreuk(kiten),nu 11mnd geleden.Wil niet negatief overkomen maar bereid jezelf voor op een vrij lange revalidatie,in ieder geval langer als 3 mnd.Verschilt ook van persoon tot persoon natuurlijk,en de wil om weer te kiten.Als het bot goed is genezen krijg je de spieren nog,die aan moeten sterken.Vooral rond het knie gebied sucks,bij mij gaat dat erg langzaam,terwijl ik elk weekend 70km mountainbike en me de pl*@**s train,kan nog steeds niet toeside varen ,dan wordt de druk te groot.Laat ons af en toe de updates weten hoe het met je gaat en blijf positief  ThumpsUp (aan de andere kant word je nu lekker vertroeteld thuis) T glas moet altyd half vol zijn.Inderdaad een wijze les en heel goed om bij stil te staan wat jou is overkomen.

Beterschap !
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #10 Juni 27, 2008, 14:55:54
edit2Rapporteer  
"grijp de chickenloop" zie ik staan, nu schiet me ineens die hardplastic Nobile CL te binnen. Bij hobbies even niet gitaar of piano aankruisen! brrrrr
~Arjan
Founding Father

Berichten: 1841
Antwoord #11 Juni 27, 2008, 18:41:18
edit2Rapporteer  
Heel veel sterkte! Roll Eyes Ik hoop op een snel herstel voor je!

Goed moraal van het verhaal. De moeite waard om te laten bezinken maar voor jou achteraf! Ik hoop er mijn voordeel weer mee te doen.


All the best,
Arjan
WIMPIII

Berichten: 766
Antwoord #12 Juni 27, 2008, 20:12:09
edit2Rapporteer  
Wat gebeurt er als je gewoon even aan je bar blijft hangen? Mijn theorie is dat je gewoon weer naar beneden komt. Waarschijnlijk gewoon een windvlaag. Op moment dat je weer beneden komt kun je waarschijnlijk weer inhaken, je kite het water op sturen of hem op laten vangen. Je schrikreactie van inhaken en insturen zijn net de verkeerde geweest denk ik. Loslaten toen je nog op de grond was, was natuurlijk ook prima geweest.
In ieder geval veel sterkte. Een lastige situatie zoiets, lijkt me.
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #13 Juni 28, 2008, 00:23:07
edit2Rapporteer  
Wat gebeurt er als je gewoon even aan je bar blijft hangen? Mijn theorie is dat je gewoon weer naar beneden komt. Waarschijnlijk gewoon een windvlaag.

Ja, hangt ervan af hoe de kite in het windvenster stond. Als ie netjes boven je staat prima, maar als ie ver gedepowered voor je stond dan krijg je ook een horizontale snelheid en wordt je onder je kite door gekatapuld en dan is de landing waarschijnlijk minder zacht. Blijft erg naar. Zal je de rest van je leven bijblijven. Sterkte met herstel.
FlyingBee

Geen avatar

Berichten: 55
Antwoord #14 Juni 28, 2008, 19:30:23
edit2Rapporteer  
Gisteren op katwijk hetzelfde gehad. Was wel goed ingehaakt maar omdat de haak van de trapeze (fire starter) beetje rechter is en ik beetje erg dun ben Embarrassed schoof ie naar boven en had ik net als jij mijn bar en kite in me handen full gepowerd ik pakte hem ook meteen vast maar moest toen aan je verhaal denken. Nog bedankt want dat heeft me een pijnlijke crash op het land bespaard Smiley

Suc6 met de operatie en revalidatie
Lex

Berichten: 4827
Antwoord #15 Juni 28, 2008, 19:38:23
edit2Rapporteer  
Succes met revalideren!  ThumpsUp
JB - On The Edge

Berichten: 2731
Logs: 0 | 165 uur
Antwoord #16 Juni 30, 2008, 00:02:29
edit2Rapporteer  
Sterkte!
Tim!

Berichten: 221
Antwoord #17 Juni 30, 2008, 01:32:10
edit2Rapporteer  
Veel sterkte en spoedig herstel!
goeie post trouwens
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.