Bow versus SLE

Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Juni 24, 2008, 21:53:51
edit2Rapporteer  
Beste kiters,

Al veel gezegd over dit onderwerp....dus nog maar een keer Grin een paar vragen:

Ik ben 70kg en vaar zelf met C shapes (North vegas 14 2006 en vegas 12m 2005) en een 9m Naish boxer sle.
Beschouw mezelf als freeride kiter: lekker heen en weer blazen en springen maar geen trucken doos.

Natuurlijk verschilt de vaarstijl voor een c-shape en sle. Wat mij opvalt is dat ik bij de naish boxer sle in de 2:1 set up bijzonder veel bardruk heb, dit vind ik niet prettig aangezien ik dan last krijg van een oude nekblessure. Als ik de boxer in een 1:1 set up vaar dan is de bardruk duidelijk minder maar vind ik nog steeds dat de druk opbouw redelijk schokkerig gaat: aan/ uit gevoel geeft. Dit vergelijk ik dan natuurlijk vooral met de c-shape kites die ik gewend ben en meest mee heb gevaren. Bij deze kites is druk opbouw gelijdelijker en vang ik meer met m'n benen op. Daarnaast kan ik de naish 9m in de 1:1 set up niet echt lang houden. Afgelopen zondag bijv. in 1:1 set up no chance terwijl het in de 2:1 set up nog te doen was.


Wat is jullie ervaring met bardruk bij de naish boxer sle?
Is bardruk en drukopbouw van huidige modelen sle (naish cult, Best warroo etc) jvergelijkbaar met wat ik omschrijf voor de boxer sle of ervaren jullie dit anders?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen!
michiel v geel

Berichten: 3127
Antwoord #1 Juni 25, 2008, 03:39:52
edit2Rapporteer  
wat was er eerder de kip of het ei

dit is een discussie die maar blijft voortduren.

een ckite is minder toegankelijk maar kan je dingen mee doen die je met een bowkite niet kan. ook zit er een stukje gevoel bij.

bowkite is erg toegankelijk en voor 90% van de kiters goed. zijn bepaalde beperkingen bij.

tegenwoording zijn er ook ckiters zoals ik (newkites) die ook met echt bows kunnen varen zo vind ik starkites ook erg goede kites en deze vallen volledig onder het bow ontwerp.

Morres

Berichten: 9427
Antwoord #2 Juni 25, 2008, 04:03:52
edit2Rapporteer  
verkeerde forum...verplaatst
Nature

Berichten: 1295
Antwoord #3 Juni 25, 2008, 05:05:20
edit2Rapporteer  
Oke kleine uitleg wat het misschien duidelijker maakt.

De bow heeft een open TE dus iets minder oppervlakke wat resulteerd in een sneller draaiende kite maar een kleiner bereik heeft dan de SLE met een gesloten achterzijde... SLE is voornamelijk leven in geblazen om onder het BOW pattent uit te komen maar komen op veel vlakken toch erg over een met elkaar.

SLE is supported leading edge (bridled kite) stabiel veel depower en een hoge high end. tevens is de eff. oppervlakte van een SLE groter dan die van een BOW dus de low end is ook ietsjes beter. Of het merkbaar is voor de leek weet ik niet maargoed thats the deal.
1:1 vliegen is indirecter zeggen ze maargoed dat verschild enorm per kite.

BOW / SLE vs. C kites.

Een nutteloze discussie die eindeloos voort duurt. Een bow/sle kite geeft constant dezelfde kracht een C kite geeft een boost van kracht en daarna even iets minder zodat er ruimte is om je trick te doen. Daarom zijn handle passes ook een stuk zwaarder aan een SLE of BOW dit heeft dus niet alleen met bardruk te maken!
Het voordeel van een bow kite is dat er een "rem" opzit in de vorm van extreme depower.

Joosdo

Berichten: 748
Antwoord #4 Juni 25, 2008, 05:21:15
edit2Rapporteer  
Om de discussie nog wat moelijker te maken:

Een SLE heeft niet per defenitie meer power per m2

Probeer voor de gein een SS Turbo 2 9 naast een SS Rev 9, ik heb/had ze beide. De turbo is een lowend monster ivm de Rev. Haal je meer vliegsnelheid uit de Rev blijkt die ook een goede lowend te hebben. Kortom, een technische kite tov een basic beginnerskite.

Profieldiepte, bridle afstelling etc is net zo essentieel. Vierkante meters zijn vierkante meters en heeft niets te maken met een hap hier of daar eruit (Advance Kaiman, flinke hap in het midden eruit, prima lowend...)

1:1 is directer, 2:1 minder direct door de vertraging van de katrollen aan de bar. Omdat je bij 2:1 tweemaal zoveel lijn "binnenhaalt" bij het sturen reageert de kite wel sneller. Een echte bow op 1:1 is echt traag. Een SLE die ontworpen is op 1:1 is gewoon snel en direct.

Iedere kite zijn eigen karakter, daarvoor zijn ook de reviews bedoeld...

De schijnbaar eindeloze zoektocht van mensen naar nieuw materiaal is soms bijna zielig. Bedenk dat het niet werken van de spullen zovaak aan de rider ligt en niet aan het materiaal. Jeff Tobias doet zieke dingen aan een Turbo 2/3, ik had al moeite met een rotatie. nikskite? Nee, prutser mijzelven.

Mijn devies: Oefen je de pleuris met je spullen, raak eraan gewend en je haalt er meer uit vanwege het vertrouwde gevoel.
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #5 Juni 25, 2008, 05:36:46
edit2Rapporteer  
@Joosdo,EH maakt toch bows die snel sturen op 1:1? Zoals je zelf zegt, de outline van de kite doet wel wat maar verwacht geen wonderen. profiel, bridle balans, diepte van de C, er zijn zoveel factoren die een kite maken wat die is.
180cc

Berichten: 186
Antwoord #6 Juni 25, 2008, 05:38:55
edit2Rapporteer  
De enige reden waarom het is bow heet is toch omdat Cabrinha er patent op gevraagd heeft. En daardoor andere merken (Naish) met de naam SLE kwamen?
(HJ) MINI-ME

Berichten: 7007
Antwoord #7 Juni 25, 2008, 07:13:49
edit2Rapporteer  
Idd "Broodje" zwart/wit gezien mag een kite zich bow noemen wanneer het in het bezit is van een bridle waar het patent van Bruno Legaignoux aan verbonden is.. Naish heeft dat idd niet dus technisch gezien zijn hun Shockwave en Boxer geen "BOWkites" maar is het een SLE kite.
Ook BEST heeft zins kort het patent over genomen maar weet nog niet op welke kite ze dat gaan toepassen...


Here is the updated list of licensees (dus BOW kites) , by date:

- TAKOON www.takoon.com
- CABRINHA www.cabrinhakites.com
- AIRUSH www.airush.com
- STAR Kites www.starkites.com
- EH Kiteboarding www.cabareteairforce.com
- KITE BILLBOARD www.kitebillboard.com
- FALCOM www.group-falcom.com
- KITE LOOSE www.loose.it
- OFFDALIP www.offdalip.com
- WIND-X www.wind-x.com
- FREAKDOG Kites www.freakdogkites.com
- CATAPULT www.catapultkiteboarding.com
- FLUID Kiteboarding www.fluidkiteboarding.com
- LUSKI www.luskikiteboarding.com
- MORMAII www.kitesmormaii.com
- SLINGSHOT www.slingshotkiteboarding.com
- BEST www.bestkiteboarding.com

Bron: http://www.inflatablekite.com/sitebow/newsgb.html

Geronimo79

Berichten: 2552
Antwoord #8 Juni 25, 2008, 07:38:56
edit2Rapporteer  
dat schokkerige gevoel merk ik bij meer kites. moet zeggen dat ik daarom erg blij ben met mn Waroo, die heeft dat niet. Ook de bullaroo niet. bevalt mij super. ik hou namelijk niet van dat schokkerige gedoe.
mn 13m waroo verschilt in bardruk tussen 15 knopen en 25 knopen amper..
(HJ) MINI-ME

Berichten: 7007
Antwoord #9 Juni 25, 2008, 07:41:12
edit2Rapporteer  
FF on-topic.. Naish is een liefhebber van veel bardruk. Dus kan het kloppen dat je de bardruk van de Boxer zwaar vind. Ook is het vaak (bij harde wind) een kwestie van iets meer depower of een knoopje minder op de stuurlijnen zodat de stuurlijnen iets langer worden en je dus minder aan je bar hoeft te trekken..

Ik vaar zelf met de Thruster en vind die bardruk erg fijn. Je weet precies waar de kite zich bevind en het stuurgedrag is erg direct.
Heb nu een aantal keren aan de waroo 2007 gehangen en mis dan de bardruk een beetje en betrap mij erop dat ik soms zit te kijken of de kite wel reageert. Ook vind ik er iets vertraging op zitten. Moet zeggen dat ik even aan een 2008 7m2 heb gehangen en kan nog niet zeggen of de kite op die punten verbeterd is...
Kortom elk merk en type zal een verschillende barduk hebben en is het gewoon een kwestie van testen.. Succes
 ThumpsUp
Nature

Berichten: 1295
Antwoord #10 Juni 25, 2008, 16:02:53
edit2Rapporteer  
De enige reden waarom het is bow heet is toch omdat Cabrinha er patent op gevraagd heeft. En daardoor andere merken (Naish) met de naam SLE kwamen?

www.bowkite.com Smiley Read it all

2 franse broers hebben het uitgevonden
Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Antwoord #11 Juni 25, 2008, 17:59:23
edit2Rapporteer  
Mine-me en Geronimo79 thanks voor jullie reactie, dit is idd waar het mij om gaat. ThumpsUp

Het gaat er mij niet om weer nieuw materiaal te vinden omdat het kiten niet lukt.
Heb ook nooit problemen of moeite gehad met de bardruk. Echter door mijn nekblesure is dit een rol gaan spelen. Hierdoor is dit een zwak punt geworden en merk ik dat ik het moet ontzien, minder kracht op schouders en bovenrug helpt hierbij. 
Met afstelling kite kan ik dit natuurlijk deels beinvloeden. Toch denk ik dat er verschil is per kite hoeveel kracht je opvangt via je powerlijnen en dus op je trapeze en hoeveel kracht er naar je stuurlijnen gaat.
Brenkie

Berichten: 716
Antwoord #12 Juni 25, 2008, 20:28:57
edit2Rapporteer  
Je verhaal klopt idd qua bardruk bij de boxer.
Ik vaar mijn boxerSLE 9 vanaf 12 t/m 30 knopen in 1:1 opbouw, en dan zit er een behoorlijk verschil in de bardruk.

2:1 Ben ik niet heel erg fan van, dus dat heb ik na 1 keer proberen ook niet gevaren.
Nu ik een aantal weken geleden ben begonnen met golfrijden zit ik wel weer te twijfelen over 2:1 omdat ik hem dan sneller kan sturen.

De CULT (opvolger vd. boxer) schijnt een bardruk en stuurgevoel te hebben die gelijk blijven, ongeacht de depower cq. windkracht.
Dit is ook een van de troefkaarten van de sigma shape kites.
Daarom ben ik erg geintresseerd in een 6m. Cult eronder.

Een ander punt is dat een hoop mensen, waaronder ikzelf, de kites eigenlijk te lang doorvaren.
Zondag waaide het gewoon te hard voor een Boxer 9.
Ik kan hem nog wel handelen, maar als er een lijn breekt (op de kant) wordt het linke soep natuurlijk. Eigenlijk heb je dan een 5, 6 of 7tje nodig.

Nog even over het veranderen van de bardruk, dit komt door het verplaatsen van het drukpunt in de kite dmv. het depoweren. Door het depoweren verplaatst het drukpunt in de kite meer naar je stuurlijnen waardoor je meer druk gaat voelen op je bar.
De Cult met de sigma shape zorgt voor een strakker profiel en kan door de knik in de LE zijn drukpunt beter op zijn plek houden. Waardoor je bar- en stuurdruk niet wordt beinvloed door de depower.

Gr. Wouter
Langbeest

Berichten: 3272
Antwoord #13 Juni 25, 2008, 23:16:23
edit2Rapporteer  
persoonlijk vind ik de Boxer op 1:1 sneller sturen dan 2:1.
Maar ja dat is persoonlijk.
Zo zie je maar weer.
Brenkie vindt 2:1 sneller sturen loser

Je moet het zelf ondervinden.
En wat HJ zegt de eene Bow/Sle is de ander niet.
(HJ) MINI-ME

Berichten: 7007
Antwoord #14 Juni 26, 2008, 16:49:18
edit2Rapporteer  
DE Boxer SLE 1:1 stuurt ook sneller en daardoor haal je iets meer low-end uit je kite..
@ Ernesto00... Heb je wel eens een Ozone geprobeerd want die schijnt ook heel weinig bardruk te hebben (lees test verslag van Xray)
http://www.kitehigh.nl/forum/index.php/topic,31498.0.html
Ernestooo

Geen avatar

Berichten: 71
Antwoord #15 Juni 26, 2008, 17:05:41
edit2Rapporteer  
Mijn gevoel is idd ook dat 1:1 sneller stuurt.

Heb nooit met een Ozone gevaren. Laatste tijd al wel meerdere positieve tests ervan gelezen. Er zijn echter nniet zo veel winkels die dit merk verkopen. Van de winkels die ik ken die Ozone verkopen bieden alleen de sport aan en niet de edge.
Het is zeker een van de kites waarin ik geintereseerd ben. Zou zelf alleen wel eens willen test varen. Er zijn tegenwoordig alleen niet zo veel testdagen meer, was twee jaar geleden meer dacht ik...
(HJ) MINI-ME

Berichten: 7007
Antwoord #16 Juni 26, 2008, 17:39:05
edit2Rapporteer  
Mijn gevoel is idd ook dat 1:1 sneller stuurt.

Heb nooit met een Ozone gevaren. Laatste tijd al wel meerdere positieve tests ervan gelezen. Er zijn echter nniet zo veel winkels die dit merk verkopen. Van de winkels die ik ken die Ozone verkopen bieden alleen de sport aan en niet de edge.
Het is zeker een van de kites waarin ik geintereseerd ben. Zou zelf alleen wel eens willen test varen. Er zijn tegenwoordig alleen niet zo veel testdagen meer, was twee jaar geleden meer dacht ik...

Er zijn genoeg teamriders op dit forum dus plaats gewoon ff een bericht(verzoek) en spot waar je eventueel wil gaan testen en dan moet dat niet z'n probleem zijn??
Volgens mij zijn er best wel veel NL shops die Ozone verkopen en anders wat Duitse shops aanschrijven want die zitten ook allemaal in NL en kan je dus gewoon op je eigen spot (via een Duitse shop) testen....
Succes
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.