Nieuw en al direct een vraag betreffende veilig materiaal

Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
November 04, 2009, 11:20:57
edit2Rapporteer  
Ik ken de sport al langer en heb er dus ook al langer bewondering voor, maar sinds enkele weken ben ik op de een of andere manier gebeten geraakt door de sport zovere ik volgend jaar lessen ga nemen als het seizoen terug van start gaat hier aan de Belgische kust. Ik ben al van kinds af vertrouwd met windsurfen, maar die sport spreekt mij ook minder aan om te gaan beoefenen en ik heb er ook de plaats niet voor om het materiaal kwijt te kunnen, zowel binnenshuis als op de wagen.

Afgelopen dagen heb ik al wat aan het rondneuzen geweest in de FAQ en de andere desbetreffende topic's voor beginners (en deze afgeprint zodat ik ze gemakkelijk kan doornemen), maar nu vroeg ik mij af wat de definitie is van een veilige kite aan te kopen.
Ik zie tweedehands kites te koop staan van 100€ tot en met 1.500€ en van allerhande bouwjaren. Kites van 2007 tem 2009 zijn vaak aan de dure kant en kites van 2004 tot 2006 vallen dan in de goedkopere rangen, soms zijn ze ook eens hersteld geweest.
Is een herstelde kite van, laat ons zeggen, 2004 a 2005 veilig en goed hanteerbaar voor een beginner en welk type en grootte is raadzaam te gebruiken?
Het is dat ik van plan ben om de komende maanden eventueel wat materiaal bij elkaar te zoeken.

Alvast bedankt.

Mvg, Dennis.
Evan
Administrator

Berichten: 9651
Logs: 0 | 1481 uur
Antwoord #1 November 04, 2009, 11:41:05
edit2Rapporteer  
2007 kites aan de dure kant....... wat vind jij duur dan? Een 2007 hoeft echt niet meer dan 400e te kosten namelijk en als je niet bereid bent om dat ervoor te betalen kun je beter niet een deze sport beginnen. Het kost nu eenmaal geld om veilig materiaal te kopen. En nee, 2005 en ouder zijn nou niet echt veilig te noemen voor een beginner.


Deze al doorgenomen? http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=36515.0

Een paar citaten uit dat onderwerp:
Citaat
"Ondanks dat er vaak goedkope oude C-kites aangeboden worden moet je die verleiding weerstaan. Het beste en veiligste is om een Bow/SLE/Delta kite te nemen vanaf het jaar 2006 en jonger. Alle kites die ouder zijn hebben een verouderd veiligheidssysteem waardoor het onnodig onveiliger word."

"Kitesurfen is een dure sport maar je kan ook met een iets kleiner budget toch beginnen. Ga alleen niet bezuinigen op het belangrijkste ding, namenlijk de Kite. Het is bijvoorbeeld beter om een goedkoop board te kopen met een goede en veilige kite dan een goed board met een oude versleten en onveilige kite.
Houd er wel rekening mee dat je wel minstens 1000,- kwijt bent voor een beetje goed materiaal incl een les (dus een kite, board, bar, trapeze, wetsuit en een les)"
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #2 November 04, 2009, 11:43:28
edit2Rapporteer  
kites ouder dan 2006 zijn in de regel ongeschikt om te beginnen. Het kan wel maar je doet jezelf er geen plezier mee, er is een radicaal verschil in leercurve.
Nieuwere kites herstarten beter als ze op het water liggen, en hebben meer veiligheid vanaf de bar (depower)
We raden nieuwelingen altijd aan een les te nemen om op de juiste manier kennis te maken met de sport. Aangezien jij je nu al met veiligheid bezighoudt is dit de eerste stap.

Reken er verder op dat het geld gaat kosten. Een kite incl bar onder  €300 is verdacht. Kites en lijnen slijten toch best hard.
succes!
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #3 November 04, 2009, 12:58:13
edit2Rapporteer  
je haalt duur en veel geld door elkaar denk ik Runaque. Ik zie 2009 kites staan voor 525euro(daar is mijn jekyll 2009 voor weggegaan, compleet!
Als je voor 100euro minder liever een oude C-kite haalt ,be my guest..
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #4 November 04, 2009, 13:59:55
edit2Rapporteer  
Alvast bedankt voor de reacties, enkele zaken zijn me nu wel wat duidelijker, maar ik denk dat er een misverstand door misschien een foute formulering van mijn kant uit, duur en veel geld zijn idd een verschil. Ik heb er niets op tegen om een dure hobby te beoefenen, tuning is daar een van, maar dat staat buiten discussie. Ik wil gerust materiaal bij elkaar zoeken zoals nu een bord en wat later de kite en bar, en alle andere zaken die nodig zijn, zodat ik tegen maart/april van start kan gaan zonder dat ik materiaal hoef te huren en daar een borg voor moet neertellen, ik ben dus niet voor huren of andermans materiaal te gebruiken met de schrik dat ik iets beschadig. Dus zoals je hoort ben ik niet van plan alles in een aankoop te kopen en tijd terwijl steek ik een beetje mijn licht op in alles wat rond kiteboarden komt kijken. Dus ik ben niet van plan om voor 100€ een kite in huis te halen, maar zoals Morres dat bedrag aanhaalt vind ik realistisch, ik wou gewoon weten welk bouwjaar ik moet mijden en welke prijzen democratisch zijn en of een herstelde kite veilig te gebruiken is als starter.
Power Zone

Berichten: 258
Antwoord #5 November 04, 2009, 14:17:06
edit2Rapporteer  
Wanneer je les neemt is dat meestal inclusief het gebruik en misbruik van materiaal, je hoeft je dan geen zorgen te maken mocht er iets kapot gaan.

Een herstelde kite is over het algemeen geen enkel problem zolang dit is gerepareerd door een professional. In het begin zal je de kite toch heel wat crashen en beschadigen. Bouw geen emotionele band op met je eerste kite zeg maar Grin

Met de sinterklaas, kerst en verjaardag enzo kun je de minder dure dingen (wetsuit, trapeze, harnas, lycra etc) alvast op je lijstje zetten. Wink

Kijk wanneer je een kite hebt gezien ook altijd even op internet naar een paar reviews, een kite van Best 'wat nu goed materiaal is' was een 2006 nog niet zo best.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #6 November 04, 2009, 15:17:57
edit2Rapporteer  
post ff je gewicht en waar je gaat varen.
Op moment is er veel in de aanbieding in de verschillende winkels en websites. nieuw kan dus ook. kitepro.nl is een vaa de scherpste aanbieders in NL, maar er zijn genoeg shops die goede prijze nkunnen maken.
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #7 November 04, 2009, 23:42:31
edit2Rapporteer  
Ik weeg +/-75kg en ben 183cm groot en ik dacht lessen te volgen aan de Belgische kust om te beginnen en later samen met bevriende collega surfer mee naar Bergen op Zoom af te zakken en later eventueel op reisbestemmingen (Mexico) indien de mogelijkheden dit toe laten? Ik neem aan dat een board tussen 128 en 135 geschikt zijn voor mijn gewicht en later prima bruikbaar als het groene een beetje van me af is.  Grin

Ik heb gisteren enkele nederlandstalige Kiteboarding magazines in de krantenwinkel gaan halen en heb vandaag gezien dat er "pakketten" aangeboden worden waar bord en kite samen komen (oa Gaastra Jekyll 8m²+Gaastra Rider-x en Naish Cult Sport 2009 7,5m²+Brunotti Pro X), ik ga er zo van uit dat de bar en andere accessoires er niet bijzitten voor +/-1.000€.

Goede raad Power Zone, ik ben vaak nogal "zuinig" op mijn spullen en vaak zien ze na intensief gebruik er na enkele jaren nog bijna nieuw uit, maar goed dat je me hiervoor waarschuwt dat ik dit in dit geval niet moet doen. Helaas ben ik wat te oud om in de sint en kerstman te geloven, maar ik begrijp goed wat je bedoeld. Wink
Ik zal zeker ook eens wat reviews doornemen, dat heb ik ondertussen ook al een beetje gedaan betreffende bepaalde boards waar ik een oogje op heb of had.
martimor

Berichten: 1934
Antwoord #8 November 05, 2009, 00:11:33
edit2Rapporteer  
setprijs is meestal met kite compleet (dus met bar en lijnen) en board. ThumpsUp
anders staat er in de advertentie bij kite only
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #9 November 05, 2009, 00:56:27
edit2Rapporteer  
Wel, dat klinkt interessant, misschien toch eens een keertje richting Nederland rijden om bij zulke shop binnen te springen, dan maak ik er gelijk een daguitstapje van met vrouwlief. Grin

Ik ben eens op kitepro.nl gaan kijken en gelijk op geslagen in mijn favorieten, ook ben ik eens bij Telstar boardsports gaan kijken en daar zijn de prijzen ook heel interessant. Het valt me op dat het vooral in Nederland te doen is, in België is het echt zoeken achter winkels die in watersport doen en diegene die ik kende van vroeger waar mijn vader ging, die bestaan al lange tijd niet meer. Sad

Ik zal eind december eens afzakken naar enkele kiteboard shops in Nederland, dan heb ik een weekje vrijaf en dan kan ik rustig alles in real life bekijken voor ik een aankoop doe en tijd terwijl zijn alle tips meer dan welkom. Wink
martimor

Berichten: 1934
Antwoord #10 November 05, 2009, 02:25:22
edit2Rapporteer  
http://www.kitehigh.nl/links

ik weet niet of je hier al tussen gekeken hebt (Winkels in ned)
zijn er heel wat. kan je in de koude maanden eens even lekker surfen (op het net) ThumpsUp

bijvoorbeeld hier,de set aanbieding gaastra jekyll (sidebar aanbiedingen aanklikken)
http://www.kater.nl/kitesurfing.html

maar idd langs de winkels gaan is het beste, kan je het nog eens grondig hebben over de eindprijs ThumpsUp, en evt zelf een setje samenstellen (altijd vragen wat ze aan de prijs kunnen doen)

succes
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #11 November 05, 2009, 07:43:06
edit2Rapporteer  
Runaque in de buurt van Bergen op Zoom heb je Xwatersport. Die hebben altijd mooie aanbiedingen van Best (beste best verkoper in NL Wink) ook andere merken verkopen ze maar met name de Best kites zijn goede deals. Setje 7 en 11m waroo incl 1 bar voor 1300 euro bijv (toen ze niet overjarig waren)

Mail ze eens met deze vraag. Ze zullen je een mooie aanbieding doen. Mischien is de 2009 waroo wel iets voor jou.

Kater wil mensen nog wel eens met een Kater in de maag splitsen zoals hier op Kitehigh al eens behandeld is. 
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #12 November 05, 2009, 13:49:38
edit2Rapporteer  
xwatersport doet ook gaastra sinds kort, volgens mij geven ze ook les daarmaa, maar dat weet ik niet zeker. Zie alleen dat er standaard adviesprijzen opstaan, maar daar valt altijd over te praten, laten we maar zeggen.
Vind de Kater aanbieding erg goed moet ik zeggen, alleen volgens mij is het board zonders pads&straps/vinnen.
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #13 November 05, 2009, 17:54:35
edit2Rapporteer  
Xwatersport heeft inderdaad sinds kort ook schaamstra maar ze hebben nog veel meer Wink Enkel de aanbiedingen voor hun Best kites zijn vaak wel de scherpste. Ik bedoel daarmee dat ze wel de laagste in NL zijn. Bij de gaastra kites kunnen ze ook korting geven maar daarin zit niet veel verschil met andere winkels.
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #14 November 06, 2009, 12:57:16
edit2Rapporteer  
Ik heb momenteel een volledige tweedehandse set gevonden bestaande uit F-one Tribal II 13m² kite uit 2007 met F-one bar en lijnen, Cabrinha heuptrapeze, pomp en Naish 129-38 Thorn TT 2008 met straps en vinnen. De set zou nauwelijks gebruikt zijn en is in bijna nieuwstaat. Ik heb morgen met de eigenaar afgesproken, eveneens een forumlid hierzo, dan weet ik gelijk of de set er prima bij ligt.

Ik heb van dit materiaal toch al goede reviews gelezen op allerhande kiteboard sites en het materiaal is nog vrij recent, denk wel dat dit geen verkeerde kit is om mee van start te gaan, dat voor 650€.
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #15 November 06, 2009, 13:28:52
edit2Rapporteer  
veel te grote kite man. Goede reviews heb je niks aan, je leert het tig keer sneller met een SLE, tribal is ook geen beginnerskite.(net als de max en vegas ook niet zijn)
Daarnaast is de prijs te hoog, vind ik. mag wel 100eu van af/
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #16 November 07, 2009, 12:52:02
edit2Rapporteer  
Hele volkstammen hebben aan die Tribal gehangen. Was en is nog steeds een hele redelijke vlieger hoor! 
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #17 November 11, 2009, 04:32:25
edit2Rapporteer  
Ik ben afgelopen zaterdag naar dat kitemateriaal gaan kijken en na inspectie is alles in orde gebleken, kite is nooit hersteld geweest en heeft weinig sporen van gebruik, lijnen en bar zijn in goede staat, bord is ook in prima staat en bevat minimale gebruikssporen en de waist band is ook in nieuwstaat en past perfect. Nu wil ik de komende maanden nog uitkijken naar een kleinere kite (7 of 8) die aansluit bij deze en nog een wetsuit. Nu ga ik uitkijken voor wat uitgebreide lessen, ik heb ook al wat boeken in huis gehaald, alsook een DVD waar een en ander van techniek aan bod komt.



Afgaande op de tabel die ik hier vond is 13 een maat die bij mijn gewicht past, ik weeg weliswaar 75kg en afgaande op de lijn (bij gewicht 70 en 80) waar men de maten opgeeft als men twee kites zou kopen, dan valt de 13 mooi tussen de 70 (12m²) en 80kg (14m²). Ik heb dus wel degelijk de informatiepagina's voor beginners geraadpleegd, anders had ik de set waar ik eerder over sprak niet in overweging genomen. Ook heb ik meerdere reviews van allerhande kitemagazines die ik online kon vinden geraadpleegd voor dit materiaal, dat had iemand toch eerder hier aangeraden om eens te doen, en daaruit bleek men toch positief te zijn, ook heb ik de catalogus van F.one teruggevonden waarin de kite (Tribal) staat en daar spreekt men idd ook over een gemiddelde van 75kg als referentie waarin de 13 goed is tijdens 10 tot 20 knopen (afgerond 20 tot 40km/u) en vooral geschikt voor freeride en freestyle, wat mij het meeste aanpreekt op dit moment.

Nogmaals bedankt voor de hulp allemaal, ook in andere topic's hier op het forum, heel veel interessante zaken die je hier kan opsteken.  ThumpsUp
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #18 November 14, 2009, 09:57:35
edit2Rapporteer  
Prima toch Runaque. En als je over een jaar ofzo goed kan kiten dan koop je lekker andere kites na het testen ervan.

Als beginner is het moeilijk kiezen. Je kan niks testen en moet dus afgaan op de mening van anderen. Kites zijn tegenwoordig niet meer slecht dus alles is berust op een persoonlijke mening (ok de plus en minpunten zijn wel algemeen).

Top keuze dus en veel succes.
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #19 November 14, 2009, 15:44:14
edit2Rapporteer  
Prima toch Runaque. En als je over een jaar ofzo goed kan kiten dan koop je lekker andere kites na het testen ervan.

Als beginner is het moeilijk kiezen. Je kan niks testen en moet dus afgaan op de mening van anderen. Kites zijn tegenwoordig niet meer slecht dus alles is berust op een persoonlijke mening (ok de plus en minpunten zijn wel algemeen).

Top keuze dus en veel succes.

Dank je wel Reflex, ik ben afgegaan op reviews die ik her en der op het internet gevonden heb van allerhande kitingsites, die kijken vaak ook wat objectiever (hoewel dat eigenlijk onbestande is) tegen hun testmateriaal aan omdat ze voor een groter publiek testen en zoals je zegt heeft iedereen zowat zijn persoonlijke mening, waarvoor ik alle respect heb overigens.
Ik sta te popelen voor beter weer en ben toevallig in contact genomen met iemand van mijn omgeving die al een jaar kite en me gerust eens mee wil nemen om me vertrouwd te maken met het materiaal, dus dat zou top zijn. Grin
Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #20 November 14, 2009, 19:10:01
edit2Rapporteer  
Weet niet waar je precies vandaan kom maar dat zal vast ook niet ver van hier zijn Wink Neem in ieder geval wel zsm een lesje voorda je zelf gaat stunten. Ondanks dat er iemand met je mee gaat moet je toch ff de basis leren.
Runaque

Geen avatar

Berichten: 89
Antwoord #21 November 14, 2009, 20:18:21
edit2Rapporteer  
Ik ben van Antwerpen, niet zo gek ver van de Metropolis. Les ga ik zeker wel volgen, wees daar maar gerust in, waar ik op les ga weet ik nog niet, zo lang ik maar geen twee uur moet rijden om een 6tal uur les te volgen en dan nog eens twee uur terug naar huis rijden, dat zal fisiek wel redelijk zwaar zijn.
TMK

Berichten: 126
Antwoord #22 November 19, 2009, 11:51:46
edit2Rapporteer  
De grootste fouten die beginners maken is o.a. cheap-ass materiaal kopen dat ouder is dan 2007.

2007 omdat:
Er is veel meer ontwikkeld, dus de set is veiliger, en duurzamer
De kite is in veel betere staat dan een oudere kite.
Vaak een veel grotere range (door meer depower).

Een les is ook aan te raden.
Niet alleen is het veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen. Tevens is een school verzekerd voor schade, wat jij niet bent als je het in je up gaat zitten leren.

Comfort is iets heel belangrijks in de kitesurfwereld.
Een trapeze die steeds omhoog kruipt, of tegen je ribben drukt bederft het plezier al.
Eveneens een pak dat net te strak zit op bepaalde plekken en op andere plekken te wijd.

Een wetsuit en trapeze kies je op comfort, en kwaliteit. De prijs is wel het laatste waar je naar moet kijken (uiteraard moet de prijs niet te hoog oplopen, maar 160 euro voor een trapeze en 200 voor een pak is zeker niet verkeerd).

Boards maken niet zo heel veel uit. Ik vaar een Nobile 666 uit 2006 en vind dat ding heerlijk. Daar is wel het belangrijke dat ie lekker in je voeten moet zitten (pads en straps). Ik had straps die voor geen meter zaten en dat maakte het varen ook stukken lastiger.
Het ging zoveel beter toen ik Dakine Straps haalde  YeSS die zaten gewoon ook een stuk beter.

Veiligheid, Comfort en Bouwjaar zijn de belangrijkste dingen. Het geld ervoor moet je gewoon hebben, zoniet > doorsparen  Wink
TMK

Berichten: 126
Antwoord #23 November 19, 2009, 12:00:30
edit2Rapporteer  
veel te grote kite man. Goede reviews heb je niks aan, je leert het tig keer sneller met een SLE, tribal is ook geen beginnerskite.(net als de max en vegas ook niet zijn)
Daarnaast is de prijs te hoog, vind ik. mag wel 100eu van af/

Een jaar terug waren de 2007 tribals te koop voor 500-550 euro.
Zeg maar gerust 200 euro vanaf.
Retard

Berichten: 782
Antwoord #24 November 19, 2009, 15:44:27
edit2Rapporteer  
Het is ook met board he G  , leuk dat je ze spullen zo afkraakt als hij ze gekocht heeft ....
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.