Surfclub Terschelling wint rechtzaak

jass

Geen avatar

Berichten: 36
Antwoord #25 Juli 18, 2008, 09:13:18
edit2Rapporteer  
Dit is inderdaad aan goede zaak.

Maar om iedereen die nu juicht heel iets te temperen:

Iedere overheidsinstantie heeft zijn eigen bevoegdheden (dus waar ze wel en niet over mogen/moeten beslissen)

Het besluit is vernietigt. Ken de inhoud van het besluit niet, maar betekent dat RWS een nieuw besluit moet nemen, waartegen weer beroep/bezwaar kan worden ingesteld. Kennelijk mag RWS alleen rekening houden met scheepvaart en zolang daar geen aanleiding is voor het verbieden van kiten, zijn de kitesurfers veilig voor RWS. Blijft natuurlijk nog diverse andere instanties over (zoals de gemeente) die wel bevoegd zijn om op andere gronden kitesurfen te verbieden (zoals op andere spots in den lande strake van is).

Dus om nu in de rest van het land de champagne te ontkurken is een beetje vroeg, maar dit is zeker een stap in de goede richting!
Remko

Berichten: 146
Antwoord #26 Juli 18, 2008, 09:32:01
edit2Rapporteer  
Je hebt gelijk Jass. Echter alle lokaties waar op grond van het Bpr. Kitesurfen is verboden kunnen conform dit besluit aangevochten worden. Voor zover ik weet is het Bpr. ook uitsluitend gericht op veiligheid.
LEAF

Berichten: 826
Antwoord #27 Juli 18, 2008, 11:23:31
edit2Rapporteer  
Het is toch te erg voor worden dat we zolangzamerhand overal moeten vechten om locaties open te houden.Veiligheid is belangrijk en daar kun je gewoon prima afspraken over maken. Het verbieden van een schone sport als kitesurfen is echt waanzin en geeft mij niet het gevoel dat ik in een vrij land leeft.  Angry

Anyhow succes daar op Terschelling!
c0g

Geen avatar

Berichten: 157
Antwoord #28 Juli 18, 2008, 12:47:06
edit2Rapporteer  
"Het verbieden van een schone sport als kitesurfen is echt waanzin en geeft mij niet het gevoel dat ik in een vrij land leeft."

Dat is een mooie wakeupcall dan. Nederland is niet vrij, alleen maar op papier vrijER dan sommige andere landen. Je mag hier echt niet alles doen of zelfs maar zeggen wat je wil hoor...

Maar wel GENIAAL dat 't groene strand open blijft!!! Mad props aan Dirk-Jan en alle mensen die daar lang en hard voor hebben gewerkt! Dank!
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #29 Juli 18, 2008, 15:35:03
edit2Rapporteer  
En de reactie van ozne vrolijke groene vrienden: loser

De Rechtbank Leeuwarden besliste 15 juli negatief over het beroep van Waddenvereniging en Vogelbescherming tegen de openstelling van twee locaties voor het kitesurfen: Groene Strand (Terschelling) en Hoek van de Bant (ten noordwesten van het Lauwersmeer). De organisaties voerden aan dat de natuurbelangen onvoldoende zijn meegewogen bij dit besluit. De rechtbank stelt echter dat bij dit besluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) het natuurbelang geen rol mag spelen. De Waddenvereniging trekt hieruit de conclusie dat de provincie Fryslân het kitesurfen op deze locaties alsnog moet toetsen aan de Natuurbeschermingswet.

Kitesurfen niet geregeld via de Natuurbeschermingswet
Gedeputeerde Staten van Fryslân waren in juni 2006 van mening dat voor het kitesurfen op de Waddenzee geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet hoefde te worden aangevraagd. Zij vonden het voldoende als voor enkele locaties een ontheffing op grond van het BPR werd verleend. Daarop besloot de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat voor vier locaties op de Waddenzee een uitzondering te maken op het algemene verbod om te kitesurfen, zoals vastgelegd in het BPR. Hij beperkte, op grond van natuurbelangen, het surfen tot de zomermaanden.

Vogelverstoring
De Waddenvereniging was het met deze gang van zaken niet eens, maar was genoodzaakt het BPR-besluit aan te vechten. De Waddenvereniging is van mening dat vogels op sommige locaties verstoord kunnen worden door het kitesurfen en dat dit op z’n minst had moeten worden onderzocht. Ze verwacht met name problemen op de locaties Groene Strand Terschelling en Hoek van de Bant in Dongeradeel. De Natuurbeschermingswet is daarvoor het geëigende instrument. De Surfclub Terschelling had ook beroep aangetekend tegen de beperking van het kitesurfen tot de maanden juni, juli en augustus.

Natuurbelangen kunnen niet meewegen bij BPR-besluit
De Rechtbank Leeuwarden heeft nu geoordeeld dat de hoofdingenieur-directeur RWS niet bevoegd is in het kader van het BPR te oordelen over natuurbelangen. Alleen de veiligheid van de scheepvaart mag hierbij meegewogen worden. Een beperking tot drie maanden vanwege natuurbelangen had dan ook niet mogen worden opgenomen, zodat het besluit voor Terschelling is vernietigd. Rijkswaterstaat moet volgens de rechtbank opnieuw besluiten over opheffing van het kitesurfverbod op het Groene Strand.

Niet BPR, maar NB-wet
Maar daarnaast is ook de provincie Fryslân weer aan bod. Met behulp van de Natuurbeschermingswet zal ze het kitesurfen alsnog zodanig moeten reguleren dat de natuur geen schade ondervindt. Het is nu in elk geval duidelijk dat dit niet via het BPR kan.
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #30 Juli 18, 2008, 15:43:22
edit2Rapporteer  
"Met behulp van de Natuurbeschermingswet zal ze het kitesurfen alsnog zodanig moeten reguleren dat de natuur geen schade ondervindt."

mooi, dan zijn ze klaar en kunnen ze zich weer met hun eigen zaken bezig gaan houden.
litewave

Berichten: 607
Antwoord #31 Juli 18, 2008, 18:18:26
edit2Rapporteer  
Het zijn voor die groene rakkers alleen maar tooltjes, die wetten.
wil het met deze wet niet, pakken we een andere wet.
Desnoods pakken ze een "paperclip"-wet om hun zin door te drijven.
Kortom we zijn nog niet van ze af
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #32 Juli 18, 2008, 19:02:04
edit2Rapporteer  
Maar we hebben ze mooi om de oren geslagen met die wetjes  YeSS
litewave

Berichten: 607
Antwoord #33 Juli 18, 2008, 19:35:15
edit2Rapporteer  
En dat staat als een paal boven water
[Pepper]

Berichten: 1015
Antwoord #34 Juli 26, 2008, 12:58:36
edit2Rapporteer  
Dit topic had ik vanwege vakantie dus even gemist.

Gefeliciteerd aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. Neem aan dat deze uitspraak ook nog welk de nodige gevolgen zal hebben voor andere spots??? Neem bijvoorbeeld Hoek v.d. Bant waar ook een restrictie geldt op aandringen van onze groene vrienden...

Denk dat de procedures voor het krijgen van een BPR ontheffing nu ook wel iest sneller kunnen omdat er geen eindeloos overleg meer hoeft te worden gevoerd over vogeltjes e.d...
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.