Een van de grootste pijlers van de Nederlandse economie is de Rotterdamse haven. Als deze wil uitbreiden dan zorgt onze regering er natuurlijk voor dat dit zonder meer mogelijk wordt. Sinds een aantal jaren betekent dat ook conformeren aan het Europese beleid, welke dicteert dat van de zee gewonnen land in meervoud gecompenseerd dient te worden door bestaande kust aan te wijzen als natuurgebied.
En laten nu de meeste fantastische kitesurfspots zich binnen deze gebieden bevinden! Sluiting ligt op de loer vanwege mogelijke verstoring van de natuur door onze grote felgekleurde vliegers.
Schattingen zeggen dat er tussen de 10.000 en 15.000 liefhebbers zijn van het kitesurfen in ons land. Een grote groep die gedupeerd kan worden door sluiting van hun favoriete stek. Maar ook een geringe economische groep. Het algemeen belang staat niet in verhouding.
Dit is één voorbeeld van redenen waarom spots met sluiting bedreigd kunnen worden. Andere oorzaken kunnen zijn: Natura 2000, teveel aan ongelukken, onverschillig gedrag van kiters op (over)volle spots, lokale economische belangen, enz.
Soms terecht, vaak ook onterecht.
We kennen een grote verenigingscultuur in ons land. Mensen met gelijke belangen en interesses zoeken elkaar op. Onze sport is een erg individuele, hoewel ook een sociaal aspect kent aan de waterkant. Ook onder ons zijn er verenigingen opgericht. Sommige lokaal om het kitesurfen gereguleerd toe te staan op vaste locaties. Maar ook landelijk om de nationale belangen centraal te kunnen vertegenwoordigen.
Juist een landelijke partij is een goed middel om met regionale en lokale overheden te kunnen onderhandelen over het behouden van bedreigde kitesurfspots. Daarnaast ook om de immer groeiende groep beoefenaars nieuwe spots te kunnen bieden.
En laat deze vereniging nu bestaan, die in de korte geschiedenis van onze sport al diverse spots open heeft kunnen houden, en zelfs nieuwe heeft doen ontstaan. Fantastisch werk, toch?
Helaas ligt deze vereniging al drie jaar op zijn gat. Met ongeveer 3300 betalende leden de belangbehartiger met de grootste kitesurfachterban!
Verschillende pogingen zijn ondernomen om het tij te keren. Nieuwe bestuurdersleden die de problemen - die er blijkbaar zijn - niet konden oplossen. Wat is er aan de hand?
Het blijkt dat het spotbehoud werd gedaan door één enkel persoon binnen het bestuur. Al snel werd het zoveel werk dat hij met zijn vaste baan in de knel kwam. Zodoende werd het een betaalde functie voor een aantal dagen in de week. En dat leek voor jaren een succesformule.
Zo zijn mede dankzij zijn inzet de volgende spots nog steeds of langer open:
Helaas kwam dit succes ten einde drie jaar geleden of wat. Lang dienende bestuursleden stapten op vanwege nieuwe uitdagingen. Nieuwe deden hun intree met een geheel eigen kijk op de zaken.
En toen bleek dat de man van het spotbehoud zijn werk niet goed had gedaan. Weg moest hij, met ontslag en persoonlijke financiële malaise als gevolg. Maar de vereniging was gered!
Alleen wie volgt hem op met toch wel heel specialistische kennis??
Dat deze bestuurders het juist hadden wordt gesteund door hun verdere carrièreverloop bij de vereniging:?
- Interim bestuurders werden de eerstvolgende ledenvergadering met een meerderheid door de aanwezige leden weggestemd,
- De daaropvolgende gekozen bestuursleden lagen al binnen drie maanden ruziënd te rollebollen op de sociale media en dit forum,
- Volgens de kascontrole commissie bleken de interim bestuurders zich dure afscheidscadeaus te hebben toegeëigend. We hebben we het hier over geld uit de kas, betaald door de leden…
En het ontzette bestuurslid bleef zich nog steeds inzetten voor spotbehoud gedurende de jaren dat hij eruit lag, geheel onbetaald en belangeloos. Helaas wel met een aanslag van de belastingdienst omdat zijn contract met de vereniging niet goed geregeld bleek achteraf...
Een aantal maanden geleden is er weer een geheel nieuw bestuur opgestaan, welke eindelijk onbevooroordeeld de problemen uit het verleden wilde gaan onderzoeken en oplossen. De dag dat ze dit voor elkaar zouden hebben was afgelopen vrijdag 14 Oktober jl.
Helaas blijkt dit niet gebeurd te zijn. En in plaats daarvan werden er nieuwe bestuursleden voorgesteld o.a. voor spotbehoud, naast de betaalde kracht die sinds het vertrek van de eerste en langst zittende belangbehartiger was aangenomen door het eerder genoemde interim bestuur.?
Waar ligt het fout, en wie is hier schuldig?
Vragen die mij persoonlijk eerlijk gezegd niet interesseren!
Ik zou graag zien dat het spotbehoud in ons land snel weer op gang komt, en wel centraal geregeld. Met de juiste mensen met de noodzakelijke kennis in huis. Daar betaal ik voor als lid!
En dan nog wat. 10.000 beoefenaars, 3300 betalende leden, en dan de opkomst op de afgelopen Algemene Ledenvergaderingen en onlangs de Bijzondere Ledenvergadering:
2015 ALV: 29 leden
2016 ALV: 19 leden
2016 BLV: 12 leden
Over de toekomst en lopende zaken wordt beslist door de aanwezige leden en zelf meestemmende bestuursleden! Krankzinnig niet?
Hoe kan het toch wanneer spots als de Slufter, Medemblik en Andijk nu met sluiten bedreigd worden, de sociale media en de fora bol staan van de uitgelaten reacties, maar geen ziel die ook daadwerkelijk geïnteresseerd lijkt te zijn in wat het NKV doet voor zijn leden? De enige partij op dit moment die bij de onderhandelingen met de overheid mag aanschuiven, die geen professionele en kundige mensen hiervoor meer hebben.
Ondertussen surfen een groot aantal onverschillige kitesurfers met een NKV lidmaatschap vrolijk door, er wordt immers toch ieder jaar €35,- afgeschreven. Dan is het spotbehoud mooi afgedekt, toch?