Dilemma: wind- of kitesurfen?

waterfanaat

Berichten: 23
Januari 18, 2008, 03:16:30
edit2Rapporteer  
he kiters,

ik stel deze vraag hier, omdat ik beide kanten van het verhaal graag wil horen.
Heb namelijk vorige zomer windsurf lessen gehad en afgelopen zomer zelf wat aangeklooid met gehuurd windsurfsetje (op Ijsselmeer). Ik boekte hem al redelijk hard vond ik zelf toen er een harde wind stond en ik vol hangend aan het zeil lekker over de golven aan het knallen was.

Ik had toen al interesse in kiten en ben toen ook ff naar workum ( of was het mirns Huh) gereden met pa en dat zag er vetjes uit. Nu dus ff de vraag, vooral aan de kiters die overgestapt zijn van het windsurfen, waarom kiten??? Wat mij namelijk vooral een beetje ervan weerhouden heeft afgelopen zomer was omdat ik het wel prettig vond dat je met windsurfen alles beter zelf in de hand hebt zeg maar.
Zeil los laten en je valt stil. Bij kiten lijkt het me een beetje een afhankelijk gevoel met zo'n grote vlieger in de lucht.

Help me out

groetjes
VincentC

Berichten: 2608
Antwoord #1 Januari 18, 2008, 03:18:59
edit2Rapporteer  
Veel kitesurfers op dit forum zijn oud-windsurfer, dus die kunnen je er vast wel het één en ander over vertellen waarom ze zijn gaan kitesurfen.

Het voordeel van kitesurfen is dat je met relatief weinig wind al enorm veel lol kunt hebben. Waar je met kitesurfen je met 13 knoopjes al kunt vermaken wordt windsurfen pas leuk vanaf een goede 18 knopen. Daar komt bij dat je met kitesurfen veel meer vrijheid hebt en veel meer mogelijkheden hebt.

Kitesurfen zal in het begin wel lastiger zijn dan windsurfen en je moet inderdaad les volgen, omdat je niet zomaar alles los kunt gooien als het fout gaat, maar kies zeker voor kitesurfen, is een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen!  ThumpsUp
waterfanaat

Berichten: 23
Antwoord #2 Januari 18, 2008, 03:50:09
edit2Rapporteer  
maar kies zeker voor kitesurfen, is een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen! ThumpsUp
Oeii, verrassend advies:P
Maar had me toch laten vertellen dat kitesurfen makkelijker is te leren dan windsurfen...
VincentC

Berichten: 2608
Antwoord #3 Januari 18, 2008, 03:53:08
edit2Rapporteer  
maar kies zeker voor kitesurfen, is een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen! ThumpsUp
Oeii, verrassend advies:P
Maar had me toch laten vertellen dat kitesurfen makkelijker is te leren dan windsurfen...


Wat het volgens mij is met windsurfen, is dat de basis makkelijker is. Na een halfuurtje kun je op de plank staan en varen. Wil je eenmaal verder komen met windsurfen en echt tricks gaan doen, duurt het echter heel lang voordat je dit een beetje kunt.
Kiten moet je eerst de vlieger onder controle krijgen, vervolgens oefenen met het boardje etc. dus de basis duurt langer, maar als je eenmaal kunt varen gaat het leren van nieuwe dingen veel sneller en zul je veel sneller groeien in de sport dan met windsurfen.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #4 Januari 18, 2008, 04:06:20
edit2Rapporteer  
ikzelf ben in 1979 begonnen met windsurfen. Sinds zo'n dikke 2 jaar helemaal overgestapt op het kitesurfen. Het begin met kitesurfen is even iets lastiger. Je hebt te maken met 2 zaken: je vlieger en daarbij het varen zelf. Bij windsurfen is dit in het begin ff wat makkelijker. Kitesurfen geeft mij echt veel meer mogelijkheden op het water. Ook vanaf vlak water kun je met een beetje lekkere woei lekker de lucht in knallen terwijl je op een windsurfplank dan net lekker heen en weer kunt varen.
De hoeveel materiaal die je mee moet slepen is ook duidelijk verschillend. Een kite hang je op je rug, boardje kun je met 2 vingers tillen en een tas met kleding, biertje, trapeze, that's all. geen gesleep met grote planken, masten, giek, zeiltjes enz.
Kitesurfen - windsurfen : weinig materiaal te slepen - veel materiaal slepen. ( met je kitesurfsetje stap je zo de bus / trein in) weinig wind al behoorlijk veel plezier - windsurfen: beste bak wind nodig om het ff interessant te houden. Kitesurfen: zelfs vanaf vlak water METERS de lucht in - Windsurfen: voor een flinke sprong ( als je mazzel hebt de helft van een gemiddelde jump bij het kitesurfen) golven en een beste bak wind nodig.
Nadeel kitesurfen: locaties zijn beperkt en het is facking verslavend............
Jordi_1990

Berichten: 1021
Antwoord #5 Januari 18, 2008, 04:07:05
edit2Rapporteer  
kitesurfen vod ik na 3 jaar windsurfen en waterskieen (5jaar ofzo) erg simpel (de basis) ik kite nu heel veel maar windsmurf ook lekker (speed)
Veertje

Berichten: 33
Antwoord #6 Januari 18, 2008, 04:23:00
edit2Rapporteer  
Ik denk dat windsurfen moeilijker is. Voordat je echt kunt planeren, hoogte houden en gijpen bij bv windkracht 5 ben je zo een paar seizoenen aan het oefenen. Technisch is het veel moeilijker om het zeil goed te gebruiken Tongue. Bij kiten wil die vlieger altijd wel en is het meer de kunst om het beheerst te leren. Binnen 1 seizoen kan iedereen wel heen en weer varen. De gecontroleerdheid hangt daarbij af van verstand en stijl.
Kiten ziet er stoerder uit en bij minder wind (zeg maar tot 6 Bf) vind ik het ook spectaculairder. Bij meer wind en golven vind ik windsurfen mooier om te doen. Beter beheersbaar, mooier spelen met de golven en vanaf 7/8 Bf lekker beulen Joepie.
Maar ja, bij Bf 5 zie ik freestyle windsurfers ook heerlijk spelen. Als je aanleg hebt voor dat werk is dat ook geweldig. Niet veel hebben dat en die hebben dan bv veel lol met speedsurfen. Of kiten dus Roll Eyes.

Ach, alles heeft zijn charme....Ik kan ook niet kiezen, en vind het niet erg om allebei te blijven doen!  Grin
radrobby
Gast
Antwoord #7 Januari 18, 2008, 04:28:55
edit2Rapporteer  
idefix heeft helemaal gelijk! ik ben ook 1979 begonnen met windsurfen,.. ook zwaar verslaafd geweest,... duurde ook minstens 3 jaar voordat ik eindelijk over was om te gaan kiten. Kon het windsurfen niet opgeven na zoveel jaar,.. maar toen werden de feiten ineens wel erg duidelijk:
ik weer eens half zinkend door de branding zwoegen met nw wind ThumpDown
zij (kiters) zonder problemen, met twee vingers in de neus over me heenspringend ThumpsUp

toen toch een kitesetje gekocht, wel één lesje genomen, want ik was me wel bewust dat inderdaad kiten iets linker is (als je niet weet wat je doet)

dus bespaar je 25 jaar weg zinken, en 6 keer per dag ander zeiltje optuigen. neem wat lesjes, en koop je kitespulletjes!! veel plezier ThumpsUp
Tabee

Berichten: 56
Antwoord #8 Januari 18, 2008, 04:29:30
edit2Rapporteer  
Tja, heb een jaartje of 5 gesurft, waarvan 3 redelijk fanatiek. Zeker gaaf, vooral als het hard waait en je hard gaat! Heb zelf om de zelfde reden het kiten uitgesteld, dat onzekere gevoel van vast zitten. Maar toen ik uit huis ging, zonder auto, werden de dagen op het water me veel te weinig. En toen was er de bow-kite. Door de enorme de-power die zo'n kite heeft voel je je (ik dan) erg veilig en kan je met een kleine beweging de kite krachtloos uit de lucht laten vallen, of iig (bijna) alle kracht dumpen. Zelf was ik direct om en heb de surfplank al een tijdje niet meer gezien.
Wat ook zeker een voordeel is, is dat je met al je spul zo de trein of bus instapt. Dus geen plank meer op het dak, en de zeilen in je nek!

En, zoals gezegd kan je met minder wint bij kitesurfen ook hard gaan en hoog genoeg, zeker als beginner. Dit betekend echt dat je veeel meer dagen op het water kan zijn en kan knallen als een malle!
Neem een les, en zie dan zelf verder. iig veel plezier er mee
waterfanaat

Berichten: 23
Antwoord #9 Januari 18, 2008, 04:33:20
edit2Rapporteer  
bedankt voor jullie reactiest allemaal!

Ik denk dat het feit dat je met een kite veel sneller het water op kan (minder wind) voor mij zwaar weegt. Heb namelijk zelf ook ervaren afgelopen zomer dat je met windsurfen wel heel erg windafhankelijk bent en dat je ook maar zo een hele tijd langs de kant zit door te weinig wind.
Kon afgelopen zomer ook maar één van de 7 dagen dat ik in Makkum was die plank over dat dooie punt heen trekken en toen begon ik het ook pas echt leuk te vinden.
Zo te lezen op dit forum kun je altijd wel meerdere dagen per week aan de bak en dat is toch ook wel de bedoeling van de zomer. Heb namelijk veel te veel vrije tijd na de examens haha
Jordi_1990

Berichten: 1021
Antwoord #10 Januari 18, 2008, 04:45:16
edit2Rapporteer  
kan bij surfen ook, bent vooor bepaalde windsterktes andere zeilen nodig. een zeil van 7,5 meter trek je niet in 5bft en een 6,0 trek je niet in 4bft (nouja kan je makkelijk houden maar planeren ho maar) ook bij kitesurfen ben je verschillende maten nodig.  ook techniek helpt een heel eind trouwens.
Marcel~

Berichten: 2657
Logs: 0 | 281 uur
Antwoord #11 Januari 18, 2008, 05:37:29
edit2Rapporteer  
Tja, sinds 1976 windsurfde ik fanatiek (branding) tot een jaar of vier geleden na wat geklungel het kitevirus opstak. Raak al drie jaar geen windsurfspul meer aan dus ga voor het kiten... 
BigBay

Berichten: 16
Antwoord #12 Januari 18, 2008, 06:35:24
edit2Rapporteer  
kitesurfen
- veel goedkoper (een goede mast bij windsurfen kost zo 300 euro, een giek 200 en ga zo maar door),
- makkelijker
- hoog springen is relatief eenvoudig
- veel makkelijker te vervoeren
- minder kans op materiaalschade
- met een vlieger kom je makkelijker over de shorebreak en is het makkelijker om in hoge golven te varen.
- heb veel minder last van blessures sinds ik alleen maar kite.

windsurfen
- golfrijden met windsurfen
- je kan je plank niet kwijt raken
- waterstarten in de branding is makkelijker als een vlieger relaunchen in de banding.
- Ook het knoeien met materiaal bij windsurfen heeft wel wat
- snelheid is hoger
- directer gevoel
- geen last van beginners en mensen die de voorrangsregels niet goed kennen
- je mag op Hookipa varen (kiten verboden)
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #13 Januari 18, 2008, 07:26:43
edit2Rapporteer  
uh, goede mast kost volgens mij eerder zelfs ronde de 600 Grin
fatsoenlijk board voor windsrufen: 1200

dus idd, kiten is VEEL goedkoper, je kan het vaker beoefenen en het is makkelijk te leren. Vervoer factor is ook heel belangrijk. Elke keer een kar met spullen of een dakdrager met board is veel vervelender dan rugzakje op je rug en boardje van ~1.30mtr in je hand op de bud/trein/fiets
R@bert

Berichten: 2472
Antwoord #14 Januari 18, 2008, 07:29:32
edit2Rapporteer  
Ik heb ongeveer 22 jaar gewindsurfd, ook wedstrijden ed...was redelijk niveau. Backloop, frontloop rtc etc...toch verleden jaar mn windsurfspullen verkocht..!! Geen spijt van gehad. Kiten is voor mij iets toegankelijker. Redelijk snel te leren, je kan met relatief weinig wind heel veel plezier hebben. Windsurfen had ik toch wel een goede windkracht 5 nodig om een beetje plezier te hebben...Makkelijker te vervoeren vooral. Plankje, rugzakje en karren maar....vindt ook t sociale aspect wel meegelden...omdat je altijd wel iemand nodig hebt, vooral in t begin om bijv je kite op-en-neer te laten kom je al snel in ctc met andere kiters...check dit forum maar als goed voorbeeld...dacht eerst nog allebei de sporten te doen, maar merkte al snel dat ik alleen maar wilde KITEN !!!!!
Micky

Berichten: 4101
Antwoord #15 Januari 18, 2008, 07:44:21
edit2Rapporteer  
- snelheid is hoger

Dat zullen we nog wel eens zien....  Cool Grin Joepie
R@bert

Berichten: 2472
Antwoord #16 Januari 18, 2008, 07:55:04
edit2Rapporteer  
@ BigBay.....vergeet de thrill van een goede forwardloop niet, he? Blijft altijd vet !!
Steph

Berichten: 467
Antwoord #17 Januari 18, 2008, 08:53:15
edit2Rapporteer  
Bij windsurfen sta je al en dan moet je nog gaan.
Bij kitesurfen moet je nog op je plank komen voordat je kan gaan.

Daarna is kitesurfen makkelijker in alle opzichten.
Frank77

Berichten: 690
Antwoord #18 Januari 18, 2008, 09:29:21
edit2Rapporteer  
kitesurfen...

ik heb voor dezelfde keus gestaan 2 jaar geleden en een surfplank paste niet IN mijn auto, dus toen was het duidelijk. Kitesurfen. Het past IN je auto en serieus, zie de mannen zeulen met 3 plankjes en drie zeilen en masten. niet te doen. Met kiten heb je in principe aan twee kites en 1 plank voldoende.

Wbt leren: windsurfen leren is moeilijk. Kitesurfen leren is ook moeilijk, maar het voordeel is dat je UIT het water wordt getrokken. Bij windsurfen moet je balanseren om een plank. Koop een standaard stuntvlieger van enkele euros en ga daar 40h mee oefenen en dan wordt kitesurfen een stuk makkelijker. Besef wel dat kitesurfebn gevaarlijk KAN zijn, vandaar ook het advies: snap hoe een vlieger werkt (stuntvliegertje), en luister naar je gevoel: teveel is teveel.

Als je dat in de gaten houdt, dan is de keuze duidelijk lijkt me.

ps: de huidige generatie bowkites (a 2007/2008) is super spul om mee te leren. Twijfel niet langer.
@rjen

Geen avatar

Berichten: 1805
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #19 Januari 18, 2008, 16:38:02
edit2Rapporteer  
Mijn advies is om gewoon lekker te gaan windsurfen, hebben wij weer meer ruimte!!
Michiel.
Moderator

Berichten: 15917
Logs: 0 | 308 uur
Antwoord #20 Januari 18, 2008, 16:53:16
edit2Rapporteer  
- snelheid is hoger

Dat zullen we nog wel eens zien.... Cool Grin Joepie

Precies!
Snelheidsrecord windsmurfen over 500m gemiddeld is: 48,7kn (90,1 km/u)
kiten:                                                                     47,9kn (88,7 km/u)

Onofficieel zijn al hogere snelheden gehaald, evenals bij het windsmurfen. Met de pieksnelheden gaat kiten er al overheen!

Met een goede 2007/2008 speedkite zoals de RavenIII, CBIII, Bandit en Rhino7 in combo met een snel board zoals de 666 komt menig windsmurfer je niet meer voorbij, ook bij 6 Bfrt nog. Daarboven is een lange romp gewoon noodzaak om hard te gaan door chop en golven.
xray

Berichten: 3688
Antwoord #21 Januari 18, 2008, 17:57:15
edit2Rapporteer  
Heb jaren gewindsurft en raak de spullen al een poosje niet meer aan.
Redenen, kitesurfen is eerder leuk, springen, truukjes, vrijheid.
Ik heb nu al diverse toffe downwinders gedaan die ik nooit op mijn windsurfspullen zou hebben gedaan.

Ik zie bij veel mensen die fanatiek waren met het windsurfen dat de lat steeds verder weg kwam te liggen. Was het eerst nog windsurfen bij echt harde wind, nu wordt er dan ook al gekite....
(HJ) MINI-ME

Berichten: 7007
Antwoord #22 Januari 18, 2008, 19:03:48
edit2Rapporteer  
Ik heb jaren gewindsurft, ongeveer 24 jaar, en heb vorige maand mijn spullen verkocht.

Heb altijd met veel plezier gewindsurft maar het kiten was gewoon een nieuwe uitdaging voor mij.

Kiten is relatief makkelijk om te leren en minder intensief dan windsurfen...
Als je het goed wil doen tenminste.  loser
Voordat jij met windsurfen lekker ingehaakt kunt varen en op volle vaart een gijp kunt inzetten ben je wel even bezig.. Met kiten kun je na 5 sessies wel een beetje varen. Bovendien had ik tijdens mijn windsurf periode aardig wat rug/arm spieren ontwikkeld en was ik na een sessie van 3 a 4 uurtjes helemaal naar de klote. Bij het kiten sta je ingehaakt en is, op de uitgehaakte tricks, dus minder intensief.

Neem anders eerste even wat lessen om te kijken of het wat voor je is..

Belangrijkste is dat je plezier hebt...
Succes met je beslissing  ThumpsUp
Zen

Berichten: 45
Antwoord #23 Januari 18, 2008, 20:12:41
edit2Rapporteer  
Leuk om wederom de reacties van diehard surfers te zien Smiley

Heb zelf ook jaaaaren ge-windsurft en het grootste voordeel van kiten vind ik dat wanneer je je kite instuurt je ook meteen wegschiet. (Vroeger) bij windsurfen moet je nogal wat wind hebben om lekker weg te kunnen planeren en door de windgaten te knallen. Tegenwoordig hebben de freeride boardjes dermate veel volume dat ze al snel en stabiel planeren, waarmee je ook door de windgaten komt.

Reden voor mijn overstap was een nieuwe uitdaging. Als kiten nog meer aan banden wordt gelegd blijft windsurfen voor mij het alternatief, zeker met de mogelijkheden van het nieuwe materiaal.

Een keuze kan beinvloed worden door de sociale en geografische mogelijkheden die je hebt. Kite- windsurfen er vrienden van je, heb je een kleiner meer vlak bij huis of de zee? Kleiner (vlagerig) meer is veiliger met windsurfen. Denk ook aan de kilometers die je met je surfkar/auto moet afleggen om even na school of werk te kunnen knallen.

Hang loose!
bsonders

Berichten: 22
Antwoord #24 Januari 18, 2008, 22:36:51
edit2Rapporteer  
Gewoon allebei doen ik kite als "the beginning" tot een bft of 5 daarna windsurfen vind ik veel uitdagender en zeker voel ik mij meer 1 met de golven alhoewel lekker down the line met de kite ook wel lekker is.
conclusie doe wat je leuk vind kiten is zeker veel makkelijker en sneller qua progressie ThumpsUp
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.