Terug zwemmen?

Yoram

Berichten: 1217
Juni 27, 2009, 19:07:03
edit2Rapporteer  

Eindelijk 3 lessen afgerond en 2x zelf het water op geweest met men eigen materiaal. Een hele mooi sport, ben blij dat ik eraan begonnen ben  ThumpsUp

Nu zit ik alleen met de volgende vraag, iets wat niet tijdens mijn IKO cursus naar voren is gekomen. Stel ik lig op zee met een gecrashede kite in het water die niet meer wil herstarten. Wat moet ik precies doen? Kite loskoppelen en terug zwemmen, BAR oprollen en kite voor me uit duwen onder het terugzwemmen....Iemand die advies kan geven hoe het moet?
bitburger

Berichten: 316
Antwoord #1 Juni 27, 2009, 19:23:03
edit2Rapporteer  
Je lijnen proberen op te rollen,in je kite gaan zitten en je kite gebruiken als zijl.
Jeroen Oomen

Berichten: 344
Antwoord #2 Juni 27, 2009, 19:26:45
edit2Rapporteer  
De kans dat dat gebeurd is zo en zo erg klein. Maar mocht het voorkomen, je bent helemaal alleen en niemand kan je helpen; Probeer dan bij je kite te komen. De meeste kites hebben "safety handles". Zo kun je de kite als zeil gebruiken om je terug naar de kant te brengen. Ben je dicht in de buurt van land kun je het beste je kite helemaal los gooien en terug zwemmen en later kijken of je je kite nog kunt vinden.

Kite voor je uitduwen gaat je niet lukken, dan kom je niet vooruit :-)
Yoram

Berichten: 1217
Antwoord #3 Juni 27, 2009, 19:52:19
edit2Rapporteer  

Thanks voor de reacties/hulp. Hoop het niet mee te maken, maar voor het geval dat, wil ik er toch op voorbereid zijn.  ThumpsUp
Lex

Berichten: 4827
Antwoord #4 Juni 27, 2009, 20:03:41
edit2Rapporteer  
http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=35625.0
hollandkiter

Berichten: 298
Antwoord #5 Juni 28, 2009, 12:12:47
edit2Rapporteer  
"De kans dat dat gebeurd is zo en zo erg klein."
Dat zou ik niet zo hard roepen, zeker bij een beginner

"Maar mocht het voorkomen, je bent helemaal alleen en niemand kan je helpen; Probeer dan bij je kite te komen"
Vergeet niet dan eerst je lijnen om je bar te rollen, anders raken je benen verstrikt en ligt verdrinken op de loer.

"Ben je dicht in de buurt van land kun je het beste je kite helemaal los gooien en terug zwemmen en later kijken of je je kite nog kunt vinden"
Vreemd advies.....................altijd bij je kite en/of je board blijven. Voor drijfvermogen en de reddingsbrigade kan je makkelijker vinden. Een stuk zwemmen na een half uur (of langer) proberen je kite te herstarten kan je echt vergeten.

Niet zo ver de zee in gaan is een een advies. Je kan beter (als beginner) hoogte lopen langs het strand en korte rakken maken op zee.

Succes!!

Reflex

Berichten: 2313
Logs: 0 | 20 uur
Antwoord #6 Juni 28, 2009, 12:41:39
edit2Rapporteer  
Wat is er vreemd aan dat advies? Er staat duidelijk "ben je dicht bij de kant". Als je dicht bij de kant bent is het onnodig om bij je spullen te blijven met alle risico's vandien. Beter om dan voor je leven te kiezen en later je spullen te gaan halen of zoeken.
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #7 Juni 28, 2009, 13:09:34
edit2Rapporteer  
Wat is tegenwoordig dicht aan de kant 50 - 100 - 150m  Huh
Beginners wordt geleerd om niet dicht bij de kant te kiten omdat de kant vaak errug hard is mbt crashes.
Kiten op zee met sideonshore wind even lekker de gang er in en je bent zo een teringeind van de kant af.
Ik denk dat je met een lekkere snelheid al snel een paarhonderd meter uit de kant bent.
Probeer dat maar eens terug te zwemmen. Ik geloof niet dat iedereen zon beste conditie heeft.
Het allerbelangrijkste is volgens mij rustig blijven.
En niet alleen die zee op gaan please   ListenToMe
leeany

Berichten: 844
Antwoord #8 Juni 28, 2009, 14:10:32
edit2Rapporteer  
Inderdaad, heb hier ook wel vaak aan gedacht als beginner zijnde.
Niet te ver uit de kant is voor mij simpelweg een gevoel, als ik denk van.. als ik hier val zal het een probleem zijn om terug te komen ben ik te ver voor mezelf.  Bijvoorbeeld als er veel golven e.d. zijn heb ik dat nogal snel.

Mij lijkt het moeilijk, zo'n kite behoud heel veel kracht, en lijnen oprollen is dan ook niet erg prettig. Zeker als je kite water heeft gehapt is het moeilijk vind ik. Zou ook echt niet weten wat ik moet doen in zo'n geval.
rocket man

Berichten: 1330
Antwoord #9 Juni 28, 2009, 14:51:32
edit2Rapporteer  
1.) ga als beginner niet ergens op zee kiten, waar je alleen bent
2.) aan de noordzeekust kan je bij voldeoende kiteclubs terecht, die hebben meestal een eigen reddingsboot, of zitten in de buurt van de knrm
3.) In de zomer kan het misschien, om om een paar 100 m te zwemmen, als het kouder wordt zeker niet doen, want uitputting gaat snel
4.) als er stroming staat, probeer er niet tegenaan te zwemmen, je put te erg uit zonder dat je meters maakt.
5.) Als je dan toch ergens helemaal alleen ligt zonder hulp etc. => lijnen oprollen en in je kite gaan liggen en wachten tot je opgepikt wordt, dat kan mss lang duren en ook daarvoor heb je dan alle energie nodig. De meeste ongelukken op zee gebeuren omdat mensen onderkoelen of uitgeput zijn.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #10 Juni 28, 2009, 18:03:01
edit2Rapporteer  
Ik ben benieuwd wie je de IKOcursus gegeven heeft. Als je bij de levelcodes kijkt, zie je dat self rescue in het water gedaan moet worden (en niet alleen verteld).

In het Nederlands op mijn site:
http://www.kitesurfschool.org/de_kitelessen.htm

In het Engels:
http://www.ikointl.com/independent-water.php
Yoram

Berichten: 1217
Antwoord #11 Juni 28, 2009, 22:32:58
edit2Rapporteer  

Duidelijk allemaal, dank! Zitten handige tips en links tussen.

Sowieso probeer ik nooit alleen het water op te gaan waar geen andere mensen zijn. Ben zelf ook lid van een club, helaas wil ik op meer plekken oefenen en daar mag ik niet overal lid worden omdat ik nog niet zo goed kan varen. Soms ga ik dus in me eentje ergens heen waar wel andere kiters zijn, maar die weten natuurlijk niet dat ik het nog niet helemaal onder de knie heb.

Kitesurfschool.org, waar/bij wie ik mijn cursus heb gehad zal ik niet (publiekelijk) kenbaar maken, aangezien ik het zelf niet heel netjes vind om iemand/school negatieve publiciteit te bezorgen. Maar ik zie denk ik al wat het probleem is, Self-rescue valt onder level 3, zelf heb ik alleen level 1 en 2 op mijn kaartje.
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #12 Juni 28, 2009, 22:59:26
edit2Rapporteer  
Na jah dan is het logies he.. Wink

Krijg je van van kitesurfschool.org nog een gratis lessie level 3  Grin

Das dan weer fijn geregeld toch  ThumpsUp
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #13 Juni 29, 2009, 15:09:21
edit2Rapporteer  
Krijg je van van kitesurfschool.org nog een gratis lessie level 3  Grin


Die zin "Kitesurfschool.org, waar/bij wie ik mijn cursus heb gehad " betekent niet dat die cursus bij ons was, je moet even doorlezen.
Maar ik geef wel gratis tips hier over self rescue, zie http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=35625.0

En als iemand het echt niet kan betalen, mag-ie best een keer gratis mee.


Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #14 Juni 29, 2009, 15:49:58
edit2Rapporteer  
waar/bij wie ik mijn cursus heb gehad zal ik niet (publiekelijk) kenbaar maken, aangezien ik het zelf niet heel netjes vind om iemand/school negatieve publiciteit te bezorgen. Maar ik zie denk ik al wat het probleem is, Self-rescue valt onder level 3, zelf heb ik alleen level 1 en 2 op mijn kaartje.


Kyl, dat is heel fideel van je. Maar het hoeft niet altijd negatieve publiciteit te zijn. Er kunnen omstandigheden zijn die het verklaren, zoals maar 1 les gedaan, weersomstandigheden oid. Dat het in de praktijk een keer niet lukt, betekent niet dat het een slechte school is.
Ik denk dat de sport niet geholpen wordt door elkaar de hand boven het hoofd te houden. Het gaat er om dat we in de gaten krijgen wat er gebeurt en hoe het beter kan.

Want er kan hier ook een structureel probleem spelen. De IKO heeft de self rescue verplaatst naar level 3, tussen dingen waar je in de les nooit aan toe komt: (even in het engels van een topic van Kiteforum.com)
- Consistent riding in all directions including upwind (zeer uitzonderlijk dat dit in een lessituatie wordt bereikt)
- Make a toe side turn. (nooit gezien in een lessituatie, althans niet een waarbij het de bedoeling was)
- Land a basic jump. (idem)
http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=1&t=2355649&start=50

Volgens mij is de reden van deze verplaatsing dat geld boven veiligheid gaat bij de IKO: veel scholen kwamen er niet aan toe, en daarom konden er geen kiteboardercards verkocht worden door de IKO. De standaard is, net als bij jou, dat je met level 2 je kaart krijgt.

Maar een aantal scholen in dat topic (beter dan de IKO-standaard, heb ik de indruk) vindt dat de self rescue een essentieel onderdeel is van een goede voorbereiding om veilig zelfstandig te gaan oefenen.
Teigetje

Berichten: 5663
Logs: 0 | 765 uur
Antwoord #15 Juni 29, 2009, 22:39:00
edit2Rapporteer  
Citaat
Die zin "Kitesurfschool.org, waar/bij wie ik mijn cursus heb gehad " betekent niet dat die cursus bij ons was, je moet even doorlezen.

Snap ik ook wel hoor.. Cheesy

En wat ik schreef was een natuurlijk een geintje, maar dat leek jij wel weer niet te snappen. Huh

Maar 1 ding hebben we samen wel duidelijk, zelfrescue hoort wel bij de opleiding.  ThumpsUp
peterb

Berichten: 380
Antwoord #16 Juli 01, 2009, 01:52:17
edit2Rapporteer  
Het is me vandaag nog overkomen in Noordwijk. Heerlijk aan het varen met mijn 13,5m, flink eind de zee op. Ik denk, nu even een backloop, die ging mis en mijn kite knalde op het water. Ik hoor pffffffffffffffffffffffffffffffff en leeg ging die kite. Gelukkig voor mij kwam er iemand bij me in de buurt en zag dat ik het noodsignaal gaf.

Zij ging naar de kant om hulp te halen maar dat duurde natuurlijk wel even. Naar mijn kite gaan had geen zin, daar zat geen lucht in en alles losgooien en zwemmen, pfff dat was een heel eind. Dus ik bleef rustig wachten en toen kwamen gelukkig de hulptroepen om mij, mijn afgedreven board en mijn kite op te halen. Door de tegenschijnende zon konden ze me echter nauwelijks vinden!!

Nog bedankt Linda, Kevin, Jan en Sander!!!
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.