Beginner omgeving strand horst!

Simba

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #25 Juni 10, 2012, 15:52:51
edit2Rapporteer  
Heey karel! Ik ben gegaan, maar niet alleen..was met een vriend van me die heel ervaren is..ik was absoluut niet alleen het water ingegaan!
HaPe
Moderator

Berichten: 2655
Logs: 0 | 273 uur
Antwoord #26 Juni 10, 2012, 17:06:18
edit2Rapporteer  
Mariette, dit topic ging over Simba die ondanks de adviezen hier toch is gegaan en duidelijk geen benul heeft van het risico wat ie heeft genomen. Dit weekend is er iemand overleden onder vergelijkbare omstandigheden.

Goed van jou dat je niet het water op bent gegaan. Goed omdat je zelf het gevoel had dat het niet verstandig was. Jammer dat het niet is omdat het je werd afgeraden (waarom niet? eigenwijs? toch? of hoe moet je dat dan noemen?).

Er is hier niemand die jou een idioot heeft genoemd. waar haal je dat toch steeds vandaan?

Als snowboard lerares ben je vast bekend met de gevaren van offpiste skieen/boarden. 9 vd 10x gaat dat ook goed terwijl je eigenlijk zonder kennis daar niets te zoeken hebt. Freeriden is prima te doen als je weet waar je mee bezig bent in de juiste (weers)omstandigheden op de juiste plek en met het juiste materiaal. Met kitesurfen is dat niet anders. Horst was gisteren geen plek voor beginners, natuurlijk kan het ook goed gaan.. Zie Simba. Maar het risico was dusdanig groot dat het ook goed mis had kunnen gaan. Zie de man uit Belgie.

Weet niet of je wel eens op Horst kite, maar de wind is vrij vaak minder dan voorspeld.
Heb vaak genoeg gehad dat ik volgens de voorspelling met m'n 7m zou kunnen gaan varen, maar ik ter plekke toch maar m'n 17m oppomp omdat het heel weinig is.

Kan Mariette en Simba wel begrijpen, dat ze zijn gaan kijken en toen geconcludeerd hebben (na navraag aan de gevorderden) dat het voor hen ook verantwoord was om te gaan oefenen.
Weet niet hoe het was met de wind want ben op Mirns geweest, maar dit is wat ik weet uit eigen ervaringen op Horst, en wat ik hier in deze thread zoal lees
Kan dus ook best zijn dat als ik zelf op Horst was geweest dat ik had gezegd dat het ook niet verantwoord was.
Mariëtte

Berichten: 24
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #27 Juni 10, 2012, 17:09:09
edit2Rapporteer  
Ik snap jou wel kareel, maar toen simba gisteravond op horst kwam, was ik net het water weer uit, dus ik weet hoe de wind was op dat moment, absoluut geen code oranje meer, zelfs voor een beginner, anders had ik hem heus niet laten gaan.

Veel mensen gaan hier kennelijk meteen uit van de ergste windsituatie en oordelen zonder te weten hoe die situatie ter plekke was, en dat vind ik nou niet bepaald positieve feedback, wel?
Als het 's middags niet zo druk was had ik het water gewoon op gegaan, omdat het volgens meerdere ervaren kiters gewoon kon, en wat is nou een beter advies dan het advies van een ervaren kiter ter plaatse Wink
Mariëtte

Berichten: 24
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #28 Juni 10, 2012, 17:16:51
edit2Rapporteer  
@simba, ja dat was ik haha, woei nog lkkr hè (maar niet heus) Tongue
Moet wel zeggen, top dat je zo lang bleef volhouden voor je de moed opgaf Smiley
Hij met die 13 was met jou toch? Zijn jullie nog lang gebleven of was het echt niks meer?
Sayootje

Berichten: 296
Logs: 0 | 511 uur
Antwoord #29 Juni 10, 2012, 17:36:30
edit2Rapporteer  
Hier aan zee zou ik het zeker niet gedaan hebben gisteren, maar ik kan niet over het binnenland oordelen. Ik heb nog nooit op Horst gekite. Ik kan me wel voorstellen dat de wind daar eerder tam wordt dan aan zee. Het waait hier aan de kust soms je kunstklapper uit de mond terwijl de inlanders aan een 21m nog niet genoeg hadden gehad. Dus ja... on the spot check zou ik ook doen. Je wilt tenslotte zo veel mogelijk (veilige) uren maken. Voor mezelf houd ik altijd de grens van 25 knopen aan. Was het te hard of te vlagerig geweest, dan had je dat wel gemerkt bij het oplaten. Denk dat je verstandig genoeg bent, om meteen te stoppen als het niet Ok voelt.

Mariëtte

Berichten: 24
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #30 Juni 10, 2012, 21:45:09
edit2Rapporteer  
Sayootje, klopt, de voorspellingen gaven harde wind aan en nog veel hardere windstoten, maar aangezien dat om 12u al reuze meeviel maar ik het te druk vond ben ik later gegaan, alleen was toen de wind al weinig meer, moest zoveel tegendruk geven dmv achteruit lopen, dat ik daardoor bijna het riet in liep Tongue
Ik vind het altijd zo gaaf om gevorderde kiters grote, hoge en verre sprongen te zien maken, dat motiveert om nog meer progressie te maken, maar natuurlijk hou ik ook in mijn achterhoofd dat hun zich nu nog steeds uitleven omdat zij ook de veiligheid in het oog houden Smiley
Karel79

Berichten: 1012
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #31 Juni 11, 2012, 09:36:38
edit2Rapporteer  
Al ben ik zelf nog niet geweest naar de safety clinic van Maarten Huisman, maar ik ben er vrij zeker van dat ie het ook zal hebben over de vergelijking die je kunt maken met 3x3 beslis model (Werner Munter) die gebruikt wordt om VEILIG offpiste te freeriden. Ditzelfde model kun je gebruiken om VEILIG te kitesurfen.

Stap 1: Thuis - check het weerbericht, wind te hard / te zacht, wordt er onweer verwacht etc dan NO GO!
Stap 2: Ter plaatse - is de wind zoals voorspeld of waait het toch veel harder, toch onweers wolken etc dan NO GO
Stap 3: Op het water - neemt de wind ineens toe, zie je zware buien aankomen etc dan NO GO (stoppen dus)

Dit is wel heel erg versimpeld en niet goed uitgelegd dus ik raad je aan om zelf ff te googlen en naar de clinic van Maarten te gaan http://www.kitehigh.nl/forum/index.php?topic=42703.0

Wat ik wil zeggen is dat het begint bij stap 1, thuis, en afgelopen vrijdag en zaterdag stond er harde vlagerige wind met grote kans op onweer in het binnenland voorspelt. Zeker voor beginners is dit een duidelijke NO GO en hoor je niet bij stap 2 te komen. Dat de wind wellicht meeviel (en daar kan ik idd niks over zeggen want ik was er niet) ter plaatse doet er dus niet eens toe, als je VEILIG wilt kitesurfen that is.

Iedereen moet uiteindelijk voor zichzelf bepalen hoeveel risico hij of zij wil nemen, probleem is dat de meesten geen besef hebben van welk risico ze nemen. Gaan dus naar die safety clinic en doe er je voordeel mee!
Simba

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #32 Juni 11, 2012, 11:11:35
edit2Rapporteer  
Heey mariette! Jaaa klopt..hoopte zo dat er nog ff een half uurtje 14 knp zou zijn..was zo lekker rustig..nee was niet met hem.komt wel goed! Ik was die ochtend om 7.00 uur al in het water..waren we ook met 4 man..laat me weten als je weer x strand horst gaat..groeten
Mariëtte

Berichten: 24
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #33 Juni 11, 2012, 11:15:57
edit2Rapporteer  
Ik snap dat iedereen de veiligheid in acht moet nemen, en zoals ik al zei had ik ter plaatse al  geïnformeerd. De reden dat ik toen dus bij stap 2 ben aangekomen is omdat het eerder op de dag al veel minder hard woei dam de voorspellingen aangaven. Daar ik er toen was kwam omdat ik bij telstar was gewest en dat ligt er naast, kleine moeite dus om ff heen te lopen, waren zeker 40 kiters ter plaatse als het er niet meer waren, ook beginners, en praktisch allemaal met rond de 9 à 10 meter.
En nee, ik heb geen onweerswolken gezien en ik weet hoe die eruit zien Smiley

De veiligheidclinic kan ik niet bij zijn omdat ik dan, net zoals veel andere mensen overigens, gewoon moet werken, en ik woon in noord-holland hè, daarnaast heb ik een hele rits aan veiligheidstips, -regels en -oefeningen gehad en gedaan bij mijn kitesurfschool (die hier niet eens op de site staat overigens) en daar heb ik ook veel aan gehad.
Daarbij is het ook altijd handig om je eigen gevoel te volgen (oftewel, lijkt het je niet verstandig, doe het dan ook niet) Wink
Simba

Geen avatar

Berichten: 22
Antwoord #34 Juni 11, 2012, 13:41:36
edit2Rapporteer  
heey mariette! ik was in de ochtend toen er wel een stevige wind stond met een vriend van me geweest! hij geeft ook les voor telstar.. in de avond was ik ff alleen gegaan!!
Gixxer

Berichten: 392
Logs: 0 | 114 uur
Antwoord #35 Juni 11, 2012, 14:39:51
edit2Rapporteer  
Laten we het gezellig houden mensen iedereen moet het leren.

Het is echter wel goed even met de locals te overleggen of het een beetje te doen is.

Sommige combi's zijn gewoon niet handig  > 60kg kereltje> 17m antieke vlieger > 18kn. bijv
eindigde een paar weken terug gelukkig alleen met schade aan de kite door een harde crash in het riet.....

Als er beginners zijn die wat hulp nodig hebben wil ik ze best even helpen net als veel van de andere locals.

Kijk ook even/ reageer even in  Beginners Strand Horst voor meer info.
Karel79

Berichten: 1012
Logs: 0 | 2 uur
Antwoord #36 Juni 11, 2012, 15:28:55
edit2Rapporteer  
Prins Friso vertrouwde ook op een local...

Leer je eigen keuze maken (op meer dan alleen een gevoel of op wat iemand anders zegt) en ga gewoon naar die clinic, deelname gratis en begint om 19:30. Ook voor de gevorderde een eye-opener! Serieus, en anders is het gewoon een gezellige avond met like minded mensen.

Gixxer

Berichten: 392
Logs: 0 | 114 uur
Antwoord #37 Juni 11, 2012, 15:39:51
edit2Rapporteer  
@Karel79
Geloof niet dat die opmerking nodig was/op zijn plaats was.

Safety Clinic is altijd een goed idee.
Ik ga er zelf waarschijnlijk ook voor de zoveelste keer naartoe.
Maar en zit bij de locals vaak veel kennis, en gratis tips en tricks die ook erg kunnen helpen.
Doelde er op dat je ook die mee kunt nemen (ook gratis erbij Wink  ).

Zelfs de locals overleggen meestal even met elkaar welke maat het beste te doen is, dat kun je vaak zeker op Horst van de kant nauwelijks goed inschatten.

Kite Veilig mensen en tot op de Clinic  Joepie
Mariëtte

Berichten: 24
Logs: 0 | 3 uur
Antwoord #38 Juni 11, 2012, 16:28:58
edit2Rapporteer  
Karel, ook bij de beste kan het altijd een keer fout gaan, zelfs jij zal waarschijnlijk wel wens wat fout doen, daar zijn we mensen voor. En die clinic kan ik niet bijwonen omdat ik, zoals ik eerder al zei, de hele dag moet werken, dan ben ik pas rond 19:00 thuis, in noord-holland, en vanaf mijn huis is het ongeveer 1 uur rijden naar horst, dus gaat em niet worden Wink Volgende keer beter Smiley

Simba, top dat je een vriend hebt die ook les geeft, die kan vaak goeie tips geven! Wel een puntje, probeer altijd iemand mee te nemen, al is het je moeder die aan de kant gaat zitten toekijken, maar liever nooit helemaal alleen. Nou was de wind niet om over naar huis te schrijven, maar stel dat het mis gaat, dan is het wel fijn als je iemand bij je hebt die direct kan helpen (en in het ergste geval 112 bellen).
Die kite van jou valt trouwens wel op met dat felle kleurtje Tongue
harm142

Geen avatar

Berichten: 2
Antwoord #39 Juli 23, 2012, 20:49:57
edit2Rapporteer  
He even een vraag heb namelijk ook net de cursussen gehad voor kitesurfen heb een 2 kite voor lichte wind een flysurfer 12m en een 21m. heb de 21m al een keer gedaan in hoogeveen maar toe was er teweinig wind 4 knopen. maar ja helaas dan.

Nu even een vraag als ik naar strand horst ga en ik ga alleen wie kan ik aanspreken voor waar ik heb beste kan staan zo dat ik niemand in de weg sta. en even uitleg waar ik op moet letten daar. ben immers een amateur als het gaat als ik heb het water ga met zo machtige vlieger.

Gr Roland
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.