Nadere effectenanalyse Waddenzee CONCEPT

-MAARTEN-

Berichten: 170
Februari 23, 2010, 10:13:57
edit2Rapporteer  
Op Hanglos is een bericht geplaatst over kiten en de effecten op de waddenzee en noordzee.

In het kort komt het er op neer dat Harlingen de spot is die onderdruk staat. Harlingen is de enigste spot die onder druk staat. Vlieland en Texel lijken een Waddenzee spot te gaan krijgen en Terschelling een 2de Waddenzee spot (of dit is Dellewal maar dat moeten we nog even uitzoeken).
Delfzijl, Termunterzijl en een 2de spot voor Ameland lijken niet waarschijnlijk.

Voor meer informatie zie:

http://www.hanglos.nl/news/219405/kitesurfnews-effecten-analyse-waddenzee-en-noordzee-kustzone.html
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #1 Februari 23, 2010, 10:42:25
edit2Rapporteer  

Om 1 en ander goed te begrijpen is het belangrijk om inzicht te hebben in de uitvoering / invoering van het Natura 2000 gebeuren.
na het vast stellen van bestaand gebruik is er nu de NEA geweest. Op basis van deze uitkomst gaan we een stap verder: overleg over de uitkomst en eventueel op zoek naar oplossingen. Tot nu toe  praten we nog steeds over "voorlopige resultaten" .
Ook is het belangrijk om te weten dat er in dit hele gebeuren veel "partijen" zijn .
NB Noordholland is de partij die over Texel gaat. Noordholland heeft zelfstandig een onderzoek laten verrichten op het gebied van Natura 2000 ( bureau Touw) in dit rapport wordt bijv gesproken over een periodisering kitesurfen op Texel ( zowel de Noordzee als de Waddenkant ) .
Er wordt dus duidelijk gemeten met 2 maten.
El Rudo

Berichten: 6292
Logs: 0 | 252 uur
Antwoord #2 Februari 23, 2010, 11:35:15
edit2Rapporteer  
"Touw" als in geitewol? Als dat dezelfde mensen zijn die een theater "Tejater" noemen dan weet ik wel welke knoop ze voor ons aan het leggen zijn.
Ik heb het dus niet zo op deze bureaus...

Overigens de afsplitsing in het verhaal op Hanglos naar wat welke vogel waar en wanneer doet klinkt wel goed, beter dan alle vogels op één hoop gooien en roepen dat "ze" schade ondervinden.

Even Control+Klaas gedaan:

Nadere effectenanalyse Noordzeekustzone CONCEPT

5.2.3 Kitesurfen

1. Karakterisering gebruik
Kitesurfen is een watersport die sterk in opmars is. Het vindt plaats vanaf het strand en is in die zin varen op zee. Bij kitesurfen wordt er gebruik gemaakt van een surfplank en een grote vlieger. De vlieger is tot ca. 14 m2 groot en hangt op 20-30m hoogte.
Kitesurfen geschiedt vnl. op het open water, maar de kiters zullen delen van de droge habitats ook kunnen betreden. De omvang van het kitesurfen neemt de laatste jaren toe en de verwachting is dat die groei de komende jaren doorzet. Door deze toename is het van belang om ook effecten op niet (direct) bedreigde instandhoudingsdoelen te bepalen.
Er zijn diverse locaties voor kitesurfen op het Noordzeestrand op de Waddeneilanden en in de kop van Noord-Holland aangewezen. Kitesurfen vindt ook plaats ten zuiden van de Razende Bol. Voor de vastelandskust van Noord-Holland vindt het kitesurfen alleen binnen het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone plaats wanneer het water wordt gebruikt. De bijbehorende activiteiten op het strand vallen dan buiten de begrenzing, maar zorgen mogelijk voor verstoring via externe werking. Kitesurfen vanaf de Waddeneilanden vindt in zijn geheel plaats binnen het Natura 2000-gebied. De effecten op het ‘droge deel’ van het Natura 2000-gebied (strand, hoogwatervluchtplaatsen) wordt getoetst door DLG/SBB waar het Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland betreft en door provincie Fryslân voor Schiermonnikoog. De effecten op het ‘natte deel’ worden in dit rapport behandeld, evenals de effecten op de Razende Bol.
Op de eilandstranden wordt op diverse locaties gerecreëerd met kitebuggies (toetsing door SBB/DLG en Provincie Fryslân). Wat betreft de effectcontouren wordt ervan uitgegaan dat deze binnen de contouren van kitesurfen blijven, daar waar het gaat om effecten op soorten van open water. In dit hoofdstuk wordt deze activiteit daarom verder niet meer expliciet genoemd.
Kitesurfen dat voor 1 oktober 2005 plaatsvondt, is meegenomen in deze NEA meegenomen als nieuwe locaties. Het gaat om de
volgende locaties:

Aan de Noord-Hollandse kust zijn acht kitesurflocaties aangewezen dan wel in gebruik:

1. Den Helder, Fort Kijkduin ter hoogte van het Torentje. Middelhoofd.
2. Water rond Razende Bol (noord- en zuidoost), met uitzondering van het Art. 20-gebied.
3. Strandpaal 1 Zuiderhoofd strandslag Huisduinen.
4. Paal 3 strandslag Duinoord.
5. Tussen paal 5 en 6 strandslag De Zandloper.
6. Strandslag Groote Keeten.
7. Strandslag Callantsoog Noord en Zuid.
8. Strandslag Petten Zuid.

Texel
a. Van strandslag paal 17, 50 meter na het einde van het bewaakte strand, tot 50 meter voor het bewaakte strand ter hoogte van strandslag Paal 19.
b. Texel op de Noordzee tussen strandpaal 10.93 en 11.68 (vliegergebied A).

Vlieland
Ten zuiden bij strandopgang van de Badweg, en niet ten oosten van het kuuroord.

Terschelling
Ontheffing van de gemeente nodig om te kiten (tussen paal 9 en 11).

Ameland

Kiten met verordening van 1 maart tot 1 nov tussen paal 3 en 4, paal 8.2 en 11 en tussen paal 17.4 en paal 19. Overige deel van het jaar onbeperkt, met uitzondering van de zones waar het verboden is te vliegeren (natuurgebieden en 1000m van een strandopgang).

Schiermonnikoog
In de omgeving van paal 2 en 3 wordt aan de Noordzeezijde gekitesurft.
Voor kitesurfen bestaan geen Nb-wetvergunningen. Voor alle genoemde locaties worden de effecten getoetst.

2. Ruimtelijke verspreiding en overlap

Afgaand op het bovengenoemde onderscheid tussen effecten op natte en droge delen, is er ruimtelijke overlap met vogels die op open water foerageren, vogels die gebruik maken van de Razende Bol als foerageer-, rust- en/of broedlocatie en zeezoogdieren.
Op de Razende Bol bevinden zich gemiddeld 1-5 broedparen bontbekplevier per broedseizoen. Van strandplevier zijn hier geen recente broedgevallen bekend, het gebied is echter wel een potentieel broedgebeid voor deze soort, evenals voor de dwergstern.
Roodkeelduiker en parelduiker komen vooral in de winterperiode dicht onder de Noordzeekust voor en gebruiken met name de zeegaten tussen de eilanden om te foerageren. Aalscholver bevindt zich tijdens de zomermaanden in relatief grote getale op de Razende Bol. Eidereend komt in de winter langs de Noord-Hollandse kust en rond Razende Bol voor. In de zomer (broedseizoen)
vooral in de Waddenzee. Scholekster, bontbekplevier, zilverplevier, kanoet, drieteenstrandloper, bonte strandloper, rosse grutto, wulp en steenloper gebruiken Razende Bol als slaap- en hoogwatervluchtplaats. Dwergmeeuw is overal in de Noordzeekustzone aanwezig. Bergeend, toppereend, zwarte zee-eend en kluut maken amper tot geen gebruik van Razende Bol, maar zijn
voornamelijk in meer noordelijke delen van de Noordzeekustzone te vinden.
In de regio van Razende Bol en voor de kust van Noord-Holland is de dichtheid bruinvissen jaarrond zeer laag: 0 tot 0,1 per km2. Hogere dichtheden zijn er vooral ten noorden van Texel. Razende Bol wordt door volwassen grijze zeehonden wel gebruikt als ligplaats: 11-25%. Gewone zeehonden of pups van beide soorten maken zeer weinig gebruik van deze locatie.

3. Temporele verspreiding en overlap

In principe vindt kitesurfen jaarrond plaats, er is echter een piek in voorjaar/zomer. Doordat de activiteit jaarrond plaatsvindt heeft het met alle instandhoudingsdoelen waarmee ruimtelijke overlap is ook overlap in tijd.

Temporele overlap tussen kitesurfen en instandhoudingsdoelen geldt voor bijna alle vogelsoorten, aangezien zij jaarrond in het gebied aanwezig zijn. Alleen toppereend – en ook roodkeel- en parelduiker grotendeels – is afwezig tijdens de zomerpiek van het kitesurfen. In de tijd is er een overlap met gevoelige perioden van eidereend en grijze zeehond (rui), gewone zeehond (zoog) en
bontbekplevier en strandplevier (broed).

4. Effectbepaling

De effecten van kitesurfen zijn lokaal, maar kunnen daar wel zeer groot zijn. Wanneer de activiteit over een grotere oppervlakte plaatsvindt, kunnen vogels uit een groot gebied verdwijnen. Waarnemingen van gedrag van vogels in de omgeving van kitesurfers tonen aan dat deze activiteit tot op grote afstand verstorend werkt. Dit wordt veroorzaakt door de hoge snelheid en de grootte van de vlieger en mogelijk wordt de vlieger voor een roofvogel aangezien.

Doordat het kitesurfen op enkele vastgestelde locaties plaatsvindt wordt de verstoring tot die locaties beperkt. Dat heeft tot gevolg dat – ondanks de forse verstoring – het effect van deze activiteit relatief laag is in verband met de relatief kleine oppervlakte waarop deze activiteit plaatsvindt.
Voor een aantal instandhoudingsdoelen is er gering tot zeer geringe overlap in ruimte en/of tijd met de kitesurfactiviteiten in de Noordzeekustzone. Dit geldt voor roodkeelduiker, parelduiker, bergeend, eidereend, toppereend, zwarte zee-eend en kluut. Deze soorten zijn niet of beperkt aanwezig ter hoogte van de eilanden of voor de kust van Noord-Holland. Verstoring op individueel
niveau is voor deze soorten dan ook verwaarloosbaar.
Scholekster, bontbekplevier, zilverplevier, kanoet, drieteenstrandloper, bonte strandloper, rosse grutto, wulp en steenloper gebruiken Razende Bol als slaap- en hoogwatervluchtplaats. Het belangrijkste deel van de Razende Bol voor deze vogels is het reeds ingestelde Art. 20-gebied. De kitesurflocaties liggen op enige afstand. Incidenteel vindt er verstoring in het art. 20-gebied
plaatst door activiteiten van kiters op de kant (rondstruinen). Wanneer kitesurfers tijdens hoogwater aanwezig zijn, dan zullen er kleine effecten zijn op individueel niveau in verband met mogelijk verminderde rusttijd. Doordat de belangrijkste hvp’s geslotengebied zijn zal deze verstoring niet doorwerken op populatieniveau.
Dwergstern, bontbekplevier en strandplevier maken (in potentie) gebruik van Razende Bol als broedgebied. Razende Bol is in potentie een uiterst geschikte broedlocatie voor strandbroeders, maar de aantallen van vooral dwergstern, bontbekplevier en strandplevier zijn lager dan op basis van de potentiële geschiktheid van het gebied verwacht mag worden. Er is geen onderzoek
gedaan naar de achtergrond van de lage aantallen broedparen. De meest logische verklaring voor de lage aantallen ligt in de verstoring van een deel van de Razende Bol door ondermeer kitesurfers, naast de hoge natuurlijke dynamiek (overstromingen tijdens m.n. noord-wester stormen). Door de grote reikwijdte van het effect van de verstoring van kitesurfen kan niet uitgesloten worden dat deze activiteit een belangrijke reden is voor de lage aantallen van strandplevier en dwergstern (falen van broedsucces t.g.v. verstoring). Wanneer alleen buiten het broedseizoen wordt gekitesurft zullen de (potentiële) effecten op de genoemde strandbroeders verwaarloosbaar zijn.

Effecten op rustende en zogende zeehonden zijn zeer beperkt: deze zeehondenbanken liggen bijna uitsluitend in de Waddenzee. De Razende Bol wordt enkel door volwassen grijze zeehonden enigszins intensief gebruikt. Tijdens de ruiperiode kan grijze zeehond gevoeliger zijn voor verstoring door kitesurfers. Effecten op populatieniveau zijn hierbij echter niet aan de orde. Over het algemeen zal er na verstoring snel herstel plaatsvinden.
De bruinvis komt bijna niet voor in de nabijheid van de kitesurflocaties in de Noordzeekustzone. Bovendien zijn bruinvissen zeer mobiel waardoor ze eventuele verstoring eenvoudig kunnen ontwijken. Effecten op individuele fitness zijn verwaarloosbaar. Effecten op de populatie zijn niet aan de orde.

5. Effectbeoordeling

Door de geringe tot zeer geringe overlap in ruimte en tijd en de mogelijkheid tot snel herstel na de verstoring wordt gesteld dat er op de instandhoudingsdoelen van roodkeelduiker, parelduiker, aalscholver, bergeend, eidereend, toppereend en zwarte zee-eend geen effecten zijn te verwachten als gevolg van kitesurfen. Kluut, scholekster, bontbekplevier, zilverplevier, kanoet,
drieteenstrandloper, bonte strandloper, rosse grutto, wulp en steenloper ondervionden geen wezenklijke hinder dan het kitesirfen.
Het is wel mogelijk dat vogels moeten ‘omvliegen’ om de Razende Bol te bereiken. Effecten op populatieniveau en dus op het instandhoudingsdoel zijn niet aan de orde.
De wezenlijke negatieve effecten van kitesurfen in de Noordzeekustzone treden op bij de Razende Bol. De omvang van de effecten op de broedvogels dwergstern, bontbekplevier en strandplevier zijn afhankelijk van het jaargetijde waarin er nabij de Razende Bol wordt gekitesurft. Bij surfen buiten het broedseizoen zijn effecten niet te verwachten. Binnen het broedseizoen zijn er wel effecten op dwergstern, strandplevier en bontbekplevier (verstoring van potentiële broedlocatie) te verwachten, waarbij effecten op het aantal aanwezige broedparen niet zijn uit te sluiten: de vogels vermijden het gebied.De aanwezigheid van geschikte alternatieve locaties op het afgesloten deel van de Razende Bol verzachten de effecten op het gehele broedsucces. Effecten op dwergstern en bontbekplevier hebben mede daarom naar verwachting geen significant effect op het instandhoudingsdoel. De soorten hebben een positieve doelrealisatie (m.a.w. er worden autonoom geen belemmeringen voor het instandhoudngsdoel gezien), voortdurend gebruik van de Razende bol door kitesurfers zal dan ook geen effect hebben op het instandhoudingsdoel. Voor strandplevier is er echter sprake van een uitbreidingsdoel en verbeterdoel ten aanzien van het leefgebied, en wordt verwacht dat het doel niet zonder aanvullende maatregelen bereikt zal worden. Bij verstoring van (een deel van) de Razende Bol kan niet verzekerd worden dat het in potentie geschikte leefgebied (waaronder het art. 20-gebied) voldoende kan worden benut, teneinde in de draagkracht voor het gestelde aantal broedparen te voorzien. Derhalve kan een significant negatief effect op het instandhoudingsdoel niet worden uitgesloten. Voor grijze zeehond, gewone zeehond en bruinvis zijn geen effecten op de instandhoudingsdoelen te verwachten. Er is (bijna) geen overlap in ruimte en tijd, de huidige aantallen liggen op of boven het doelaantal en de trends zijn stijgend

6. Mogelijke mitigerende maatregelen

Zonering van de activiteit in ruimte en tijd kan er voor zorgen dat er voldoende (potentieel) broedgebied overblijft voor
strandbroeders. Beperking van kitesurfen tot buiten de broedperiode kan zekerheid bieden ten aanzien van beperkte effecten op
broedvogels. Daarnaast is het belangrijk dat hvp’s beschikbaar blijven.
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #3 Februari 23, 2010, 13:00:18
edit2Rapporteer  
Copycats  krijg niet eens de kans om t hier te posten  Grin

@ El Rudo, een buro is natuurlijk geheel onafhankelijk maar zal wel kijken naar wie de rekeningen betaalt. Geen beschuldiging .....
Morres

Berichten: 9427
Antwoord #4 Februari 23, 2010, 14:42:44
edit2Rapporteer  
uh, laatste stand van zaken is dat harlingen zo goed als geen probleem vorm (gezien mijn notatie via Taco Kluwer, dat harlingen-spot een kunstmatig strand is, een reacreatiestrand en aan de industriehaven ligt.) Weet niet waar de conclusie van TS weg komt? Maargoed, ik ben niet erg belezen in dit soort zaken Grin
edit: zie ook mn reactie op hanglos, te zot man
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #5 Februari 24, 2010, 22:26:31
edit2Rapporteer  

Even Control+Klaas gedaan:

...wulp en steenloper ondervionden geen wezenklijke hinder dan het kitesirfen.


Ligt dat aan jouw klaas of aan het rapport?
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #6 Februari 24, 2010, 22:37:32
edit2Rapporteer  
"Waarnemingen van gedrag van vogels in de omgeving van kitesurfers tonen aan dat deze activiteit tot op grote afstand verstorend werkt. Dit wordt veroorzaakt door de hoge snelheid en de grootte van de vlieger en mogelijk wordt de vlieger voor een roofvogel aangezien."

Lijkt me geen wetenschappelijk verantwoorde tekst.
Ik ben benieuwd wie deze waarnemingen gedaan heeft. Wanneer, over hoeveel tijd, wat hij/zij waargenomen heeft en hoe dat geïnterpreteerd is. Bij welke vogelsoorten.
Wat leidde tot de conclusie dat de hoge snelheid van de kite de oorzaak is.

Mijn waarnemingen zijn dat bij Vlieland havenstrand kleine sterns vrolijk met mijn kite blijven meevliegen, op meters afstand. Zwanen op Muiderberg zijn niet echt onder de indruk.
En de snelheid van een kite zal zelden meer dan 30 km/u bedragen. Ik geloof niet dat een vogel dat een hoge snelheid vindt. Roofvogels vliegen veel sneller.

Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #7 Februari 24, 2010, 23:40:50
edit2Rapporteer  
Om een goed beeld te vormen van dit hele gebeuren is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in het hele natura 2000 proces. We praten hier met z'n allen over de uitslag van de NEA. Uit deze NEA komen de eerste resultaten die vervolgens weer met alle betrokken worden doorgenomen. Daar waar schadelijke effecten worden verwacht wordt er dan gekeken of er zg migrerende maatregelen getroffen kunnen worden om deze effecten op te heffen. Deze vervolgbespreking voor de Waddenzee heeft inmiddels plaatsgevonden ( begin febr.) en zoals het er nu uitziet zullen er geen kitesurflocaties worden gesloten!
Wel is er nog een kans dat een aantal locaties onderhevig zullen zijn aan periodisering ( bepaalde tijden / data ).
Voor het aanvechten van de diverse bezwaren is veel vakkennis nodig. Zomaar roepen dat wij niet schadelijk zijn werkt nu eenmaal niet.  De meeste rapportages zijn onderbouwd met waarnemingen waar men al lange tijd mee bezig is. Niet voor niets roepen wij al een hele tijd vanuit de NKV dat je moet wegblijven uit natuurgebieden. Op sommige plaatsen dreigt nu het gedrag van de kitesurfers zelf ons vervelend op te breken. De locatie Andijk ( waar het afgelopen jaar meerdere malen kitesurfers midden in het natuurgebied zijn gesignaleerd ) is bijvoorrbeeld een broedkolonie van lepelaars. We hebben Andijk dan ook niet door de NEA gekregen! . Andijk is tot nu toe de enige locatie waarbij dit niet gelukt is..........
Voor de Waddenzee volgen overigens nog meer besprekingen waarbij de NKV natuurlijk stevig bij vertegenwoordigd zal zijn.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #8 Februari 25, 2010, 02:28:20
edit2Rapporteer  
Mijn stelling dat kites meestal niet harder vliegen dan 30 km/u is ook gebaseerd op waarnemingen over langere tijd.
Ik ben heel blij met jullie prima werk, dat jullie deze bedreigingen weten te keren, en ik vind het klasse dat jullie op goede voet staan met de vogelverenigingen. En natuurlijk is voor een goed beeld van de hele situatie nodig om veel meer te weten.

Maar ik vroeg me af of er kritisch gekeken is naar bovengenoemde claim. Volgens mij rammelt die behoorlijk. Vandaar dat ik vraag naar de feitelijke waarnemingen en de interpretaties daarvan.
Om een sluitend wetenschappelijk bewijs te leveren dat verstoring van vogels (tot op grote afstand) veroorzaakt wordt door de hoge snelheid van een kite, is o.a. nodig dat er meerdere varianten worden onderzocht met verschillende snelheden die dan exclusief gerelateerd kunnen worden aan overeenkomstige graden van verstoring.
Denk je dat ze dat hebben gedaan? Ik denk van niet.
En als dan in de zelfde stellig verklarende zin de MOGELIJKE verklaring van roofvogelgelijkenis wordt gegeven, denk ik dat iemand gewoon iets uit z'n duim suckt. Misschien voorwetenschappelijke intuïtie van iemand die heel veel ervaring met vogels heeft. Maar of je daar beleid op kan bouwen?
wazzaah

Berichten: 876
Antwoord #9 Februari 26, 2010, 09:56:53
edit2Rapporteer  
@ kitesurfschool, het is de vraag of je deze dingen nu moet aanvechten of later als het mis gaat met een spot.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #10 Februari 26, 2010, 10:52:50
edit2Rapporteer  
Da's een goede vraag.
Ik vertrouw de NKV helemaal toe de beste strategie te kiezen.
Idefixe

Berichten: 8241
Antwoord #11 Februari 26, 2010, 14:43:26
edit2Rapporteer  
Vanuit de NKV hanteren we het standpunt dat de situatie per locatie moet worden beoordeeld. Vaak hebben we voor wat betreft de vogeltjes enz.  in eerste instantie te maken met een "algemeen oordeel"  gebaseerd op literaire studies. Tot nu is het iedere keer gelukt om in overleg met de autoriteiten de problemen op te lossen.
Op het moment dat er  ergens op een plek echt een spot dicht dreigt te gaan gaan we ons natuurlijk richten op de plaatselijke omstandigheden en zullen we de zaken specifiek gericht op die plaats / spot gaan beoordelen.
Vanuit de NKV hebben we daar een bepaalde visie / strategie voor. Als het goed is verschijnt er op zeer korte termijn een nieuwsbrief waarin de NKV o.a.  meer informatie geeft over hoe wij deze problematiek benaderen.
Jelle

Berichten: 1293
Antwoord #12 Maart 05, 2010, 15:11:49
edit2Rapporteer  
Ik weet niet hoe die smileys werken, daarom bij dezen:
knuffeltjes voor nkv
« vorige volgende »
Ga naar:  


© 2002 - 2024 Kitehigh

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.